icon

Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia

elinka27
11. máj 2011

Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.

Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.

Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.

Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.

RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.

Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.

Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.

adka31
26. mar 2014

v tejto diskusii som vycitala, ze na ragady a poranene bradavky zabera UNIGEL - mozem potrvrdit, behom 3 dni som mala bradavku zahojenu. je to univerzalny gel na hojenie ran, 5g tubicka 🙂

modrofuzik11
12. apr 2014

mne zase pomaha na popraskane bradavky bepanthen. ked uz bolo zle, tak klobuciky. nastastie, ked si clovek zvykne na kojenie, tieto problemy zmiznu.

milota164
26. apr 2014

a som tiez pouzivala Bepanthen hlavne teda na zaciatku ked som zacinala kojit a potom ked narastli zubky

stafilan
18. máj 2014

@elinka27 dobryvecer, pozorně som čítala vas clanok no moj problém sa tam nevyskytuje,mozete mi poradit? Mám druhé dietatko, ma osem mesiacov, kojim, no dnes som pocítila bolest na jednej bradavke, nie na dvorci aleE na bradsvke sa mi zapálil myslím mliekovod resp. Miesto odkial mliecko tecie a mám tam krv,při konci, bradavka je oproti druhej červena a bolavá, inu bolest ani na inom mieste ako pisete při zapalenpm mliekovode nemám. Tak to asi nie je ono, co aj mna prve napadlo ze mam upchaty kanalik a ani nie je biela ako pisete pri mykoze.Co s tým? Ked mala začne SAT bolí to potom už nie ale bolí to aj bez kojenia akoby daky zápal, doposial som ziadne problemy nemala, dakujem

cucu2
23. máj 2014

@adka31 prosim ta, teraz riesim problem s ragadami, tak sa chcem opytat ohladom unigelu. Zmyvala si si to pred dojcenim, lebo pre mna je nerealne to zmyvat, lebo ragadu mam hlboku a neviem ako by som to z tej rany vycistila. A ako casto si si bradavku potierala? ty si ju mala ako velku? Dakujem

adka31
23. máj 2014

Ahoj, ja som mala nie velku, tak 4mm asi a ani nie hlboku. No ten gel ma horku chut, on vlastne ani nie je urceny na bradavky, ale jedna mamicka tu pisala, ze odkedy ho pouzila a povedala to svojej gynekologicke, tak ta ho predpisuje, lebo pomaha. Mne teda ozaj pomohol. Podla mna ho treba zmyt, je uplne priehladny a tekuty, takze len oplachnut bradavku staci, ja som to tak robila. Natrela som si to po kazdom dojceni, ale priamo len do tej ragady a okolo este Bephantenom. Drzim palce, nech sa skoro das do poriadku 😉

lennkka17
24. máj 2014

ahojte. ja by som chcela tiez poradiť. mam bodavu bolesť len pri kojení, po kojení už nie. tiež mi zbelie bradavka po kojeni a mam okolo nej vysušenú kožu. boli ma len jedna bradavka. druha ma vobec neboli. neviem teraz ci je to syndrom bielej bradavky alebo mykoza.

kurciatenko1
27. máj 2014

...nakoľko je tu strááášne veľa popísané, možno sa už na to niekto pýtal, ale chcela by som poradiť. Na jednej bradavke mám v drážkach odkiaľ strieka mlieko akoby bielu rozmočenú kožu. Ale nie je to koža, lebo je úplne biela a dá sa nechtom zoškrabnúť. Nemôže to byť pleseň. Bradavky ma trochu bolia ale ja to pripisujem tomu, že ja mlieko len odsávam, lebo dcérka sa narodila predčasne a nemá dosť sily piť odo mňa mlieko. Skoro sa unaví, zaspí a nevypije toľko ako z falše. Ale skúšam ju aj prikladať ale toho jedného prsníka sa obávam aby som jej nezaniesla do pusiny pleseň alebo niečo také. Skúšala som potierať aj gencianou trošku to akoby zmizlo ale je to tam stále.

alikaa
27. máj 2014

@kurciatenko1 to je skor mliecny pluzgier ako plesen. Mliecny pluzgier staci prepichnut sterilnou ihlou a vytlacit zastavene mlieko. Nemusis sa obavat z toho prsnika kojit, ani odsavat.

adush123
4. jún 2014

Ahojte chcem sa vas spytat,mala som ragady na oboch prsnikoch no vyliecila som si ich Cicadermom mastou.par dni bolo dobre no teraz ma velmi zabolia obe bradavky po prisati.ta bokest je prenikava.co to moze byt?

zuzuliak1981
4. jún 2014

Ahojte. Kojim ešte len druhý deň, ale bradavky má čím ďalej tým viac bolia, hlavne na začiatku, keď sa mala prisaje, ale aj počas kojenia, akoby ma rezali ziletkami. Bradavky sú aj po kojeni citlivé, ale na pohľad na nich nie sú žiadne poranenia. Vždy som mala citlivé bradavky, tak neviem, či je to tým. Prisatie sa mi zdá v poriadku.

pe
17. jún 2014

@zuzuliak1981 no to moze byt tym, ze to tkanivo je nezvyknute na takuto zataz, zozaciatku to aj mna takto bolelo, bradavky si musia zvyknut, ale ak to pretrvava treba to riesit, nemoze to trvat viac ako mesiac, potom to uz ani pre teba nebude dobre, je to uz lepsie?

zuzuliak1981
18. jún 2014

@pe podľa mňa je to zlým prisatim, už nám to ide lepšie, prešli sme si ragadmi, ale vydržali sme, potierala som len mlieckom a chodila po dome hore bez 😀 a pomohlo

pe
18. jún 2014

@zuzuliak1981 jaj my maminky sme najstatocnejsie tvory na svete 🙂 vydrzime asi vsetko pre tie drobce, vsak... tak super, ze je to lepsie, ono to chvilu trva, kym je to kojenie uplne bezproblemove a bezstarostne, ale je to krasne 🙂

kkristin
18. jún 2014

@zuzuliak1981 kup si univerzalnu masticku...predavaju ju sice len v specializovanych lekarnach ale je najlepsia

zuzuliak1981
18. jún 2014

@kkristin ja som sa práve chcela chémii vyhnúť, tak som rada, že sa podarilo

dankariska
11. júl 2014

@elinka27
@strapco13 Ahojte, viete mi, prosim, poradit, ci je spravne, ze pouzivam na preliecenie mykozy bradaviek - mast Fungicidin na predpis gynekologa? Je to dost silne? Do akeho casu by mala liecba zabrat? Lebo to palenie po dojceni sa uz neda zniest, aj ked sa mi to nestava po kazdom dojceni. Vopred dakujem 🙂

ninka25
11. júl 2014

ahojte viete mi poradit prosim? mam na bradavke bielu bodku, predpokladam ze to je asi mliecny pluzgierik, bradavka ma aj riadne boli. Mam si ho prepichnut alebo pockat ci sa pri dojceni sam pretrhne? dakujem

majoska
20. aug 2014

@elinka27 ahoj, chcem sa opytat, pri dojceni mam velke bolesti, strasne ma bolia bradavky a aj cele prsia...je to paliva bolest, aj ked dokojim malu, ma 4 mesiace, tal ma bolia cele prsia, hlavne medzi prsiami a pod nimi to strasne stipe....prsia si po kejeni umyvam a natieram lanolinom, ktory mi poradila gyn....menej bolestivy prsnik jej prikladam a ten druhy odsavam , ale pri kazdom odsavani odsajem menej mlieka.....budem vdacna za kazdu radu....

adka31
21. aug 2014

@majoska ak mozem, zapojim sa. ja kojim 6ty mesiac a asi po 5 tom, mi hrozne ocerveneli bradavky, boleli, aj velka ragada sa mi spravila zrazu z nicoho nic. skoncila som na koznom, lebo ziadne maste ktore som si naordinovala nezabrali. spravili mi ster a mala som zlateho stafilokoka , preliecilo sa to borovou vodou a ant. mastickou Fucidin. potom som si ich este natierala univerzalnou mastickou od laktacnej poradkyne ( ta je suprova) a mam nastastie uplne po probleme. mozno mas nieco celkom ine, ale asi by som byt tebou navstivila odbornika. vsetko dobre prajem, aby sa ti to co najrychlejsie vyliecilo 🙂

majoska
21. aug 2014

@adka31 dakujem....a za kym by som mala ist? kedze moja gyn, nad tym len mava rukou.... z tej bolesti som vycerpana, nervozna a unavena, a vzdy ked si mam malu prilozit, strasne trpim.....aj mala je nekludna, asi to vnima ☹ ......uz som rozmyslala, ze jej kupim nutrilon.. ☹ ....kde zozeniem nejaku laktacnu poradkynu??

adka31
21. aug 2014

@majoska pozri si stranku mamila.sk a najdi si zoznam laktacnych poradkyn podla mesta co mas najblizsie. A na kozne som volala priamo do nemocnice, lebo dostat sa na kozne je problem, bud rano na casenku, alebo objednat sa a ja som to potrebovala hned. Dr. mi povedala, ze mozem hned na druhy den prist ( som z TN )
Laktacnej som po telefone opisala priznaky, poradila mi tu mast a muza som poslala po nu. Mna ale neboleli cele prsia, len tie bradavky.

majoska
22. aug 2014

@adka31 dakujem za rady.... 🙂

anjelikdianka
19. mar 2015

dobrý den.Ja kojím malu už rok,a teraz asi týžden a pol pocitujem takú tupu bolest v lavom prsníku,niekedy to ani necítím ale niekedy to až vystreluje do podpazušia.Hrčku som ne nahmatala.čo to može byt?ked neprestanem cítít ten bolest,tak pojdem ku gynekologovy aby sa mi na to pozrel,len neviem ak kojím možem ist na sono alebo mamografiu?

nikuska1427
27. júl 2015

ahojte mamičky 🙂. Mojej kamarátke pomohlo veľmi na ošetrenie bolestivých bradaviek pri kojení obyčajný lips tyčinka z aloe vera 🙂

radka227
21. sep 2015

ahojte. ja som mala pri kojeni ragady na bradavkach. hlavne na zaciatku to bolo najhorsie, a potom, ked isli zubky. nakoniec mi pomohla masticka bepanthen. 🙂

adush123
23. sep 2015

Baby neviete mi poradit,nekojim uz (3tyzdne) no bradavky su stale bolestive,suche a miestami biele. Co mi na to pomoze?

milota164
27. okt 2015

skus Bepanthen , dobre premasti , ja som ho pouzivala ked ma pocas kojenia bolievali bradavky

malazuzana85
27. jan 2016

Ja som si pri kojeni tiez presla bolestami. Zhruba 2 mesiace som si osetrovala prasknutu bradavku. Precitala som toho vela a pripajam par rad pre ostatne trpitelky 🙂 samozrejme za predpokladu, ze prisatie je spravne.
1. Je potrebne bradavky natierat, aby vobec ziadne trhlinky nevznikli.

Ked uz vsak vzniknu
1. Zacat intenzivnejsie natierat . su rozne maste, ja som vyskusala z DM, bepanthen, calciovu mast, infadolan a nakoniec mi zabrala cicaderma zhruba za 10 dni to bolo ok.
2. Nepouzivat klobuciky . tym si to este zhorsite. Naozaj treba zatat zuby a vydrzat kojenie bez nich
3. Pri prasknutej bradavke ak si potrebujete odsat mlieko, nepouzivajte odsavacku. Ta vam ragadu este viac roztiahne.
4. Co naviac chodit hore bez resp. bez podprsenky. Ked ste doma a nahodou vam potecie mliecko, tricko si vymente ale snazte sa mat bradavky co najviac na vzduchu.

Vela stastia, ja som si naozaj vela vytrpela a teraz je to zatial v poriadku

pufmuf
20. feb 2016

Ahojte, neviem ci este odpisuje niekto sem. Posledne dva tyzdne mam bolesti v prsiach aj bradavkach take rezave a ked idem von tak ma to dost zaboli a akoby mi bola zima na prsia. Ale oblecena som normalne ako vzdy. Boli to aj pocas dna, nie iba pri dojceni.Nestalo sa vam to? Dakujem