Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia
Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.
Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.
Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.
Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.
RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.
Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.
Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.
Ahoj dakujem za radu a taketo pripady riesi gynekolog, ci na koznom?
Ahoj, ja som pri bolestivých bradavkách používala hlavne potretie materským mliekom, keď už bolo najhoršie dala som Bepanthen a vždy pomohol. Skús ešte prírodný lanolín 100%. My máme problém s tým, že maličká nikdy nechce otvoriť veľkú pusu, aby sa pekne prisala :/
Ahojte baby. Pripajam moju skusenost, snad niektorej pomoze... Ragady som mala pri oboch dcerkach. Pri prvej mi pomohli Multimam naplaste. Tie urcite odporucam pri beznych ragadach. Pri druhej dcerke som ragady mala jednak takmer hned po porode, uz na druhy den (zle prikladanie zo strany sestriciek po mojom cisarskom reze) a na tom horsom prsniku sa zahojila az po 7 tyzdnoch. Pomohol mi az Canesten na striedacku s Bepanthenom, presnejsie som pouzivala len Dexpanthenol baby od Dr.Max, co je lacnejsia alternativa ako Bepanthen ale s rovnakou ucinnou latkou. Pravdepodobne ta nehojaca ragada uz bola napadnuta mykozou a potom to beznymi kremikmi neslo zahojit, a to som skusila aj krem na bradavky z DM, potom som pouzivala balzam od Multimam a este jeden kremik s cistym lanolinom znacka Suavinex (lacnejsia alternativa k Aventu alebo inym kremikom s lanolinom). Tak skuste, mne pomohlo toto.
A este som zabudla v predoslom prispevku.. Co najviac prsia vetrat a po kojeni nechat zaschnut materske mliecko a potom tie ostatne chemie 🙂
treba nechat na vzduchu vela a natierat po kazdom kojeni. Ja som pouzivala Bepanthen , dobre premastuje , regeneruje a netreba ho pred kojenim umyvat
ja som tieto problémy mala tiež ale mne pomohla jedine mast od laktačných nejaká robená, kupena v čajovni ale to bolo pre mna vyslobodenie a ja som za dva dni mala bradavky uplne neporovnatelné lepšie ako ked som prišla z porodnice a plus o tyzden všetko uplne zhojené do čista
Dobrý večer.Chcem sa s vami poradiť. Naša malá bude mať 4 mesiace a kojím ju.Pred mesiacom sme mali chrípku /teda mňa to poriadne zohlo/.Od vtedy pociťujem pálenie bradaviek po kojení.Aj malá mala biely povlak v pusinke ,pani doktorka jej zarobila vodičku na vytieranie.Povedala ,že by to malo zmiznúť po 3 dňoch.Aj tak bolo,no mňa neprestali bradavky páliť.Podľa toho čo som tu čítala mohlo by ísť o mykozu.Môžem postupovať podľa rád ktoré som tu našla? Alebo mám ísť k lekárovi? Inak počas tehotenstva som sa nemohla zbaviť mykozy zbaviť .Má to nejakú súvisloť?
@katkasara má to súvislosť...kvasinky sú v tele, prenesú sa do tráviaceho traktu dieťaťa z matky..a je možné že sa dieťaťu pri premnožení prejavia takisto na koži-flaky, exem a pod..preliečiš si na bradavkách mykozu aj sama, ale kedže máš kvasinku premnoženú v tele-tak aj stravovacie opatrenia treba..vylúčiť sladké, obmedziť sacharidy, viacej zelenej zeleniny, užívať hylak dlhodobo je dobré..
@katkasara Aj nam sa toto presne stalo, ked som kvoli zapalu musela brat atb. Nam predpisali Isopronosin a vytierali sme pusu soda bikarbonou.
Dakujem za rady. Mala by som navštíviť gynekologa alebo všeobecného lekára?
Baby prosim poradte. Uz štvrtý deň mám pocit že malý ťahá ziletky. Kupila som si canesten cipky aj krem, bradavky natieram bepanthenom. Nepomohlo. Co ešte môžem skúsiť? Ďakujem
@katkasara ja neviem, ja svoje zdravie nedavam do ruk nejakym anonymnym nickom na mamičkovskom fore..to su čo za rady, ked ti tu jedna radí aby si kojila - predpokladam ze mas pokračovat v kojeni a natierať si bradavky Imazolom a tak kojiť ? V pribalovom letaku mas jasne napisane, ze sa to nesmie. citricidal a koloidne su pripravky, ktore nemaju ziadne odborne študie urobene, a na dieťati by som ja osobne pokusy nerobila. To je ta navšteva gynekologa taky problém, dostaneš fundovanu radu a nie radu od niekoho kto mozno sedi za kasou v Lidli (nechcem urazit aj tých treba) a za svoje rady neberie ziadnu zodpovednost.
@strapco13 ahoj. vies mi prosim poradit tu univerzalnu masticku? zlozenie? laktacna mi dala adresu jednej lekarne, lde tuto masticku miesaju (su dohodnuti s laktacnymi poradkynami) ale nemali v nej prave zlozku bactroban a tak povedali ze aktualne masticku nemiesaju.. strasne ma bradavky bolia.. mala sa trosku horsie prisava.. neviem ju to prenaucit... prisava sa na uzko pomedzi dasienka vcucne bradavku a velmi to boli.. uz som si dnes aj poplakala.. dakujem pekne
@susy5 stále naprávať prisatie, http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
skúšať hlavne pri spánku..
namiesto uni mastičky si kúp Imazol, Canesten krema natieraj 2 xdenne bradavky-nemusíš zmývať..alebo potierať Citricidal roztokom..teda ak máš mykozu.. a info aj tu v skupine https://www.modrykonik.sk/group/8304/
@luba41 dakujem 🙂 ako ona je prisata dobre, len ten zaciatok.. vcucne si bradavku cez dasienka.. a to je bolestive.. samozrejme aj bradavky bolia permanentne z toho.. snazim sa ju to naucit cez otvorene ustocka aby sa prisala..ale moc nam to nejde.. candidu nemyslim ze mam, nemam na bradavkach nic. len mechanicky namahane tym prvotnym prisatim.. ci myslite ze hej? pridavam foto
@luba41 ano bolest rezava, az zatinam zuby. potom uz sa to da zniest..neboli pocas kojenia. ken ked nejak zahryzne dasienkami. prsia nesvrbia.. cize ta univerzalna masticka je na mykozu? no mozem to skusit natierat.. ved tym nic nepokazim..cize netreba prsia umyvat pred kojenim po canestene?
@susy5 ak jej to nerobí problem...nemá ani povlak niekde po bokoch? ak by bola v puse moc rozšírená, tak vtedy sa dieťa tiež horšie prisáva..ale ked sa Ti ulaví, tak možno aj k dojčeniu budeš pristupovať menej "opatrne" / bez pocitu že to bude bolieť/, uvolníš sa a dieťa prestane cítiť z teba napätie, tak aj prisatie sa napraví..a uzdičky v puse skontrolovala laktačná?aj to sa dosť často vyskytuje a kazí to prisatie..
@luba41 uzdicku ma v poriadku, to pozerala laktacna ako prve..
este pozriem pusinku ked sa zobudi, len neviem ci to budem vediet rozoznat, ci tam nieco je..
ano, to je pravda.. niekedy mam prianie, aby sa este nezobudila, ze nemusim este dojcit. isto to moje trpnutie a stonanie citi, ked sa prisava.. ale ona je moja piraňka 🙂 trpim, lebo chcem pre nu to najlepsie. a snazim sa to nevzdavat..
Ahojte taktiež som si prešla peklom v zaciatkoch kojenia laktacna mi poradila ako poslednu možnosť unimast. Je to zarabana mast na bradavky a dvorce do jedneho dna natierania velmi tenkej vrstvi 8x denne bolesti prešli. Bolo ale potrebne natierat aspon 5dni. Verte ze radsej pojdem zas rodiť ako bolesti bradaviek. Mam jednu neotvorenu masť doma tak ak mate zaujem predam cena je 9.60. Mam ju po znamosti inak sa dava na predpis cmuk

@pufmuf Ahoj, nemozes mat skor mykozu na bradavke? Skus si ich natriet canesten kremom, pripadne sa obrat na lekara, ktory ti moze predpisat celkove antimykotikum, bezpecne aj pocas kojenia. JA som tak mala mykozu (ale zachytila som to velmi skoro, takze nie s bolestami vnutri, iba zvonku) a brala som tabletky flukonazolove a dieta uzivalo par dni Diflucan sirup a okamzite to ustupilo.