icon

Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia

elinka27
11. máj 2011

Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.

Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.

Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.

Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.

RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.

Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.

Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.

strapco13
27. feb 2012

@eliem odoslala som skor ako som dopisla
babatku..mozes ten povlak zoskrabkat..omotaj si na prast gazu, namoc do vody, vyvalaj v sode bikarbone a tam ten povlak zoskrabkaj...moze ist trochu ktrvicka a ostat akoby skrabance..to ako tej mykoze vytrhavas "korene"
daju sa aj liekmi preliecit dietatko..ak je to velmi velke tak sirupcek papat, ak je to mensie tak rozdrvit tabletky a tym potieraz ustocka..to uz predpise pediater

eliem
27. feb 2012

dakujem za odpovede,zajtra zajdeme k dets.lekarke lebo ako pises musim preliecit aj malu tak nech sa nato pozrie.uz aj teraz vetram ale ked som mala podpr. tak ma to az tak nebolelo ako teraz ,staci ze sa len otocim a bradavky strasne bolia(STACI ZE NANICH SI LEN JEMNE FUKNEM A UZ MA REZU).a teraz som si aj vsimla ze boli to ked kojim aj ked nekojim ale najviac to boli hned po kojeni .ked sa mala odtiahne tak tych par minut je to strasna paliva bolest.dufam ze ten canesten zaberie ak nie tak urcite sa ozvem laktac.p.nech to stoji co to stoji len nech ma to uz neboli,co by som dala teraz zato keby to bolo ako predtzm tak krasne a BEZBOLESTNE

strapco13
29. feb 2012

@eliem hej to je pre mykozu typicke ze su prsia strasne citlive na chlad a zmenu teploty..pomoze teply suchy obklad /nahriata plienka z radiatora a pod/
treba to riesit a dojcenie bude znovu bezbolestne /presla som si tym, viem ake mas pocity/ ale nezabudni si mastit prsia /ci uz canesten alebo ta univerzalka/ este aspon 2 tyzdne po vymyznuti vsetkych priznakov ..mykoza sa rada vracia
a bolo by dobre obmedzit sladke /mykoza niekedy nuti jest cloveka sladke na kila/, bielu muku..to su zivne pody pre mykozu
dalsie rady ako si pomoct http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/08/dojcen...

barca127
3. mar 2012

zdravim potrebovala by som poradit....uz par dni citim v jednom z prsnikov pichanie,nie je to sustavne,chvilku nic potom ma pichne raz a opat nic, alebo sa to deje ked sa ho dotknem po dlhsiej chvili potom ked sa dotykam hned opakovane ziadne pichanie necitim ale ak pockam par minutiek tak opat na dotyk pocitim pichnutie...mozno to pisem jak hotentot ale inac to opisat neviem....neviem ci to s tym suvisi ale zacalo to potom ako som si skusala odsavat elektr.odsavackou teraz vsak dva dni neodsavam ale problem pretrvava....este ma napadlo ze sa to stava pri prudsiom pohybe....dakujem za odpoved

strapco13
6. mar 2012

@barca127 este mas tazkosti?
medzi dojceniami nie je bradavka citliva na chlad?
je mozne ze mas nejaku mikrotrhlinku..preliecit treba..framykoin

barca127
7. mar 2012

@strapco13 mno prsnik je citlivy skor na dotyk ako na chlad,myslim ze to pomaly ustupuje uvidime....a da sa to nejako este rozoznat ci to je ta mikrotrhlinka????

strapco13
8. mar 2012

@barca127 miktrotrhlinku tazko uvidis volnym okom /preto je nazov mikro/ ale zvykne byt v tych mini zahybcekoch bradavky, cize treba riadne pozriet..je inak sfarbena ako okolie, viac do cervena ked je cerstva
ako to pokracuje?

fraufrt
9. mar 2012

strasne dobry link tu dala strapco 13 http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/08/dojcen... , vdaka nemu a nej 🙂 som sa dozvedela vsetko, co som potrebovala. Zapalom bradaviek som si nedavno presla a stale sa este doliecujem. Dakujem

civediamo
10. mar 2012

ahojte dievčence,,,potrebujem troška poradiť a aj pomocť lebo si neviem rady,,,moj najväčši problem je že sa mi na jednej bradavke urobil akoby pupačik začervenany a dosť boli myslela som že to zmizne samo natierala som si to mastičkou na bradavky,ale nezmizlo a boliiii,,,,a druhy problem-moju 2ročnu dceru ešte kojim len 1x za den,a som tehotna nerobi mi to problem a som vlastne aj rada že som to dostala na 1kojenie denne,lebo bola zavislačka,ale mna tak 3-4x tyždenne strašne štipu,palia,režu bradavky,niekedy 5minut a niekedy je to aj hodina,to sa neda vydržať,viete si predstaviť čo to je ked ma to chyti vonku,len rozdychavam ale doma si aj poplačem od bolesti a to znesiem ozaj dosť,,mate niektora s tym skusenosti?može to byť len nalievanim prsnikov kedže čakam druhe alebo čim??pomoc dievčence ja už ozaj neviem čo mam robiť,ani teple ani studene nezabera,radili mi stiahnuť a to bolo ešte horšie. ☹

strapco13
10. mar 2012

@civediamo mozes mat mykozu na bradavkach podla popisu..skus Canesten masticku na volnopredaj a kukni na ten link prispevok pred tvojim

civediamo
11. mar 2012

@strapco13 a možem aj malu kojit ked si to budem natierať canesten masťou?

strapco13
11. mar 2012

@civediamo mozes..inak by som ti to neradila 😉 aspon 2x denne po nakojeni, v tenkej vrstve, casto vetrat a pred dojcenim netreba umyvat

liviadanova
11. mar 2012

@civediamo tiež som mala mykózu a rovnaké problémy, ale prešlo to pomocou citrovitalu - ničí plesne a ešte mastičkou od Dr. Newmanna. Citrovital dostaneš v lekárni, je to výťažok z grapefruitových semiačok, malej to nijak neuškodí, nemusíš sa báť a ak by ti to neprešlo tak potom treba skúsiť tú masť. Doma nenos podprdu a často vetraj ako už písala strapco13.

liviadanova
11. mar 2012

@civediamo osobne mi veľmi pomohla táto stránka: http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/08/dojcen...

civediamo
12. mar 2012

@strapco13 dakujem vyskušam to 😉

civediamo
12. mar 2012

@liviadanova určite si tu mastičku kupim ,dakujem za radu,tu stranku som pozrela su tam dobre rady diky🙂

liviadanova
12. mar 2012

@civediamo za máličko 🙂 ak budeš mať čas daj potom vedieť ako si dopadla 😉

civediamo
20. mar 2012

@liviadanova
@strapco13 dievčence velmi ste mi pomohli 🙂 ani neviem slovami opísať ako som vám vďačná dlho som sa trapila s bolestami a normalne si nadavam,že som sa neprišla poradit skor,už 3dni ma prsia nebolia a je to neskutočna ulava,ďakujem🙂)sice ten pupačik tam ešte mam,ale už ma to aspon neboli,,,zajtra idem k gyn. tak sa ho na ten pupačik spytam,,dik dievčence 😉

liviadanova
20. mar 2012

@civediamo to som šťastná, že ti to prešlo 🙂 kedykoľvek budeš potrebovať ozvi 🙂) takže príjemné dojčenie a veľa šťastíčka 🙂))))

strapco13
20. mar 2012

@civediamo super..len tak dalej..a liecba ma trvat aspon 2 tyzdne po odozneni vsetkych priznskov, nech sa to nevrati 🙂

alenka600
21. mar 2012

@strapco13 Prosim Vas co to moze byt? Dcera ma 3 mesiace, plne kojim, vsetko v pohode. V poslednych dnoch nechce pit z jedneho prsnika. Ani z neho nevyskusa a uz otaca hlavu a nechce. Z druhej strany chce. Ale to sa deje len ked kojim posediacky. Ked ju kojim poleziacky, tak tu stranu neodmieta. Som z toho jelen🙂 Velmi pekne dakujem,

strapco13
21. mar 2012

@alenka600 deti niekedy vymyslaju..vadi im poloha, vyhlad..alebo im nevadi nic a len vymyslaju
ked ho prijme poleziacky, kojte poleziacky, mozte skusit ju prikladat aj po sediacky, ze sa tvarite, ze na ten oblubenejsi a v poslednej chvili sa vy zvrtnete a date druhy prsnik
a mozno jej par dni neponukajte posediacky ten prsnik, len poleziacky a potom skuste..mozno dovtedy zabudne preco vymyslala
pokila poleziacky ho pije uplne v pohode..tak je to nieco len v jej hlavicke a moze sa to zmenit

alenka600
21. mar 2012

@strapco13 Dakujem krasne 🙂

ankalv1
23. mar 2012

@strapco13 ahoj,prosím ťa mohla by si mi poradiť?malú kojím teraz má 5 dní a mňa veľmi bolia prsia-keď sa prisaje tak až plačem od bolesti. aj pri kojení bolia ale aj po kojení-stále mám pocit že sú plné..pritom sa snažím aby sa dobre prisala-nielen bradavku ale čo najväčšiu časť dvorca.chcem sa spýtať či je to normálne a časom to trochu ustúpi alebo je niekde problém?ďakujem

strapco13
23. mar 2012

@ankalv1 dojcenie nema boliet..je pravda, ze zo zaciatku si musia bradavky na dojcenie zvyknut, je to pre ne nove, mozes ich pritom citit..ale akonahle to opisujes ako bolest tak je nieco nesporavne..pravdepodobne mate nespravne prisatie a tym padom dieta nevie dostatocne vyprazdnit prsnik a jazykom odiera bradavku
doporucila by som osobne stretnutie s laktacnou..nech skontroluje prisatie, podjazykovu uzdicku
kontakt najdes http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
zatial si pozri videjka a fotky ako sa ma spravne prisat dieta a aj ostatne clanky su vynikajuce http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/
http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/08/dojcen...
spravne prisatie je asymetricke..dieta ma v puse vacsiu cast dvorca pod bradavkou ako nad /z pohladu babatka/, do prsnika je vnorena brada a nostek je volny

ankalv1
23. mar 2012

@strapco13 ďakujem veľmi pekne za pomoc 🙂

marenkovo
26. mar 2012

potrebujem poradiť,malá má 10 dní a trápime sa s kojením,narodila sa v 37 týždni a prvé dni bolá dosť slabá na ťahanie mliečka,tak som začala odsávať a prikrmovať fľaškou,pri odsávaní som si asi poškodila bradavky,lebo kojenie strašne bolí, pri prvom pricucnutí mi vždy vyjdú slzy no snažím sa to statočne vydržať,na pravom prsníku mám aj ranku no na ľavom nie,a aj ten je bolestivý,ku večeru sa tá bolesť stupňuje a bradavky bolia aj mimo kojenia a sú citlivé? čo robím nesprávne? mám dojem že v podprsenke je tá bolesť miernejšia no bez nej sú viac citlivé,dakujem za každú radu

beton
26. mar 2012

@marenkovo bradavky nemas poskodene z odsavacky, ale skor z nespravneho prisatie babatka v dosledku pouzitia flasky (pripadne aj cumlika?). dojcenie nesmie boliet. bradavky su citlive, to je jasne, najma, ak na dojcenie nie su zvyknute. alebo mozu reagovat na chlad a podobne, ale tvoj pripad by bolo dobre posudit na mieste. skontrolovat a upravit prisatie a polohu babatka podla http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/spravn...
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
nepises, ako pokracujete s dokrmovanim. nadalej davas flasku? flaska/cumlik sposobuje nespravne prisavanie babatka, lebo z flasky tecie, dietatko nemusi sat. potom aj na prsniku pouziva rovnaku techniku, cim jednak znici bradavky a jednak nesaje efektivne a nestimuluje tvorbu mliecka u teba. postupne sa teda moze aj tvorba mlieka znizit. flaska a cumlik sa s dojcenim nemaju prilis v laske, skor naopak. takze ak potrebujete nadalej dokrmovat, tak jedine na prsniku cievkou. http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
ak by si si podla prilozenych linkov nevedela dat rady, urcite si zavolaj domov laktacnu poradkynu, ktora ti spravnu techniku dojcenia ukaze. aj babatko aj mamicka sa ucia dojcit. ak podchytis problemy na zaciatku, tak sa budete krasne dlho a spokojne dojcit, dokedy vam to bude vyhovovat. za pociatocny boj to urcite stoji,

marenkovo
26. mar 2012

@beton dakujem krásne za rady a povzbudenia,
myslíte že ked vylúčime fľašku ( dajme teda že zväčším frekvenciu kojenia)
dajú sa prsníky do poriadku?
toto je moje tretie dieťa,obe staršie som dojčila bez problémov,takže teraz som sama zaskočená touto situáciou.
Bojím sa každého priloženia a momentálne už aj rozmýšľam o odstavení a krmením UM.
dakujem

beton
26. mar 2012

@marenkovo
mate velmi male babatko a bolo by naozaj skoda ho pripravit o vase mliecko a z toho vyplyvajuci kontakt s vami. aj pre vas by to bola praca navyse, ked mate dalsie deti. pripravite sa tak o sposob ako dieta upokojit, lebo UM nemozete do dietata tlacit pri katdom zaplakani, zatial co MM ano. aj pocity stresu a strachu u matky sa prenasaju na dieta, ktore potom zle reaguje. takze v prvom rade sa treba upokojit a verit si :o))) a potom odstranit flasku. no najma upravit prisatie, lebo to ma najvacsi vplyv na stav prsnikov a tvorbu mlieka. skuste to podla tych linkov, co som davala, no najlepsie je zavolat si domov laktacnu poradkynu. kazdy problem s dojcenim ma riesenie, niekedy je namaahy viac, inokedy menej, no urcite to za tu namahu stoji, to viete aj z vlasnej skusenosti.