icon

Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia

elinka27
11. máj 2011

Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.

Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.

Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.

Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.

RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.

Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.

Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.

lienka2
26. mar 2012

@marenkovo urcite si zavolaj domov laktacnu, u mna sa vystriedali tri a len vdaka nim kojim.. bradavky som mala v otrasnom stave, tri mesiace som sa trapila s kandidou, a teraz si dojcenie konecne uzivam a som vdacna za svoju tvrdohlavost, lebo inak by som to uz tiez vzdala..

modrofuzik11
26. mar 2012

ahojte, na obdobie, kedy ma bolievali bradavky spominam velmi nerada. bolo to najhorsie prve dni po porode. (medzi nami, az som zadok od bolesti stlacala 😢 ). mne osobne naozaj pomohlo pravidelne kremovanie bepanthenom. a ked bolo fakt zle, tak potom aj klobuciky. cim som kojila dlhsie, tym to bolo lepsie. aj bolest postupne ustupovala. deticky su fajn, len kubko ma atopicky ekzem. ten s kojenim ale asi nema nic spolocne. len verim, ze mu to coskoro zmizne.

ducci
27. mar 2012

:( veru nic prijemne..., nam tiez velmi pomohla masticke bapanthen, a dobre bolo ze sa pred kojenim ani nemusela umyvat 🙂... teraz mame uz vsetko v poriadku a malu stale kojim a este par mesiacov urcite planujem 🙂

jankastela
30. mar 2012

@elinka27 ahoj,chcem sa opytat.moj maly ma v ustach "zabku" a chytila som to uz aj ja na bradavky-strasne to reze a picha 😒 co si mozem na to dat?a co malemu?v lekarni som si pytala candibene sprej a az doma som si vsimla,ze mi dala dermalnu roztokovu aerodisperziu 😖

zdraviezprirody
30. mar 2012

Ja som dojčila už pred 15 rokmi, ale možno niekomu moja rada pomôže. Prvé dieťa som kojila rok a druhé dva roky. Aj ja som si vtedy zakúpila všelijaké mastičky, ale rozhodla som sa ich nepoužívať. Neviem či ešte existuje časopis „Dieťa nielen pre rodičov“, vtedy som si z toho časáku brala rozumy. Internet ešte nebol 😅 😅 A tam radili natierať si bradavky vlastným materským mliekom ( tak často, ako je to možné!). Má dezinfekčné účinky a aj hydratuje. A tiež sa nemusí umývať... Neuveríte, ale je to bomba. 😉
Ale ak niekto silou mocou chce kremík, tak rozhodne by som volila niečo prírodné...doma na poranenia používame krém a vodičku z aloe vera. Hojí rýchlo, dezinfikuje, pôsobí proti zápalom, hydratuje ..Materské mlieko už nemám 😀

ziarcanka
30. mar 2012

@jankastela pusinku aj bradavky natrieť fialovou vodou (gencianová violeť) kúpiš v lekárni - je to najúčinnejšie a zaberie do druhého dňa, ale nedá sa umyť - tak pozor - budete fešáci, drobcovi môžeš dať aj rozdrvené nizoral tabletky na cumlík, alebo povytierať pusinku, ale to je tuším na predpis. Mne kázali na detskom gastre každé 2 týždne si natierať bradavky genciánkou ako prevencia pre oboch 🙂

strapco13
30. mar 2012

@jankastela dermalnu roztokovu aerodisperziu je odborny nazov pre spray 😉 mozes teoreticky aj to..ale lepsi je Canesten alebo candibene crem v tekej vrstve..na mykozu nie je dobre vlhko
dietatku mozes povytierat pusu sodou bikarbonou...nampotaj na prst gazu, namoc vo vode a vyvalaj v sode a tym zoskrabkaj tu zabku..mozu ostat take drobne krvave skrabance
bradavku aj dvorec po nadojceni natri kremom v tenkej vrstve, len nech sa leskne, vetraj, a pred dojcenim nemusis umyt
dalsie rady ako si pri mykoze pomoct http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/08/dojcen...

elinka27
autor
30. mar 2012

@jankastela ide kvasinky, a potrebujes koplexnu liecbu.Cumlik je velky zdroj infekcie, cize ten by som uplne vylucila ak sa da. A maste ktore obsahuju lanolin toto este zhorsuju,cize nie bepanthen. je na mieste kontaktovat poradkynu pri dojceni, ktora ti povie a naordinuje liecbu.Sama som sa s tymto trapila. Ak preliecis seba aj dietatku to prejde. Kedze ta to boli a predpokladam,ze je dost obtiazne dojcit, kontaktuj ju ihned zajtra.Ich zoznam najdes tu na www.mamila.sk drzim paste

kuzmiatko
31. mar 2012

Ahoj, chcela by som poradit. Syn ma 9 mesiacov a posledne 3 tyzdne sa trapime s tym , že doslova so zubami zryzie bradavku aj na jednom prsníku aj na druhom. Na obidvoch prsníkoch mam krasne odtlacky zubov, ale co je horsie tym ze v noci kojim aj kazde dve hodiny ani po masteni sa to nehojí. Mala by som nacas len odstriekavat a davat mu z pohara aby sa to preliecilo? A co by som mohla na tie rany po hryzeni, lebo akukolvek polohu pri kojeni urobim stale ma hryzia.vdaka

jankastela
31. mar 2012

@strapco13 dakujem velmi pekne za rady.skusim to s tou sodou bikarbonou,
@elinka27 dakujem velmi pekne.naozaj to riadne boli.maly je aj pri dojceni nervozny dost.uz som pisala poradkyni,tak cakam na odpoved.

elinka27
autor
31. mar 2012

@jankastela idealne, aby prisla osobne a poriesili ste to, nech mozes bezproblemovo dojcit 😎

zdraviezprirody
1. apr 2012

@kuzmiatko ja by som Ti hlavne radila, dať dôrazne!!! najavo, že Ťa to bolí. 9 mesačný syn by to už mal chápať. Na hryzenie má jabĺčko alebo mrkvičku. Tak si môže brúsiť zúbky a ďasná 😉
Keď si prečítaš komentáre, nájdeš rady, čo na bolestivé bradavky. Aj ja som o tom písala.
A či odstrekovať? Neviem, bolo by to dosť namáhavé odstrekovať niekoľko dní a niekoľkokrát denne....

marusik
1. apr 2012

mne na bolestivé trhlinky na bradavkách spočiatku pomohli náplaste Compress... boli drahé, ale veľmi účinné, kúpila som si celé balenie, no nevyužila som to, odniesla som to potom laktačnej sestre do pôrodnice, kde som sa s tým prvykrát stretla...

strapco13
1. apr 2012

@kuzmiatko hryzie ta akoze sa bavi alebo pri dojceni ked pije
lebo ak je to pre neho zabavka, tak upozorni, ze to nesmie, pripadne na chvilku zober prsnik..on si to spoji..ze ak hryzne nema mliecko
ak to robi pocas dojcenia..tak mate zle prisatie
ak sa hneva...tak je to kvoli toku mliecka..bud je slaby alebo silny
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/hryzie...
na tie ranky skus framykoin masticku alebo bactroban..su na predpis
neodtrekuj..skus upravit prisatie

jahodka11
2. apr 2012

@strapco13 -ahoj, mam 4 dnoveho synceka, strasne naliate prsia, vcera ma velmi bolelli, nastastie odsavacka pomohla...uz ich nemam take horuce, bradavky strasne bolave, ale kojim...len sa mi take cervene flaky porobili na prsiach, co je to? co mam robit? odsavat, alebo staci, ked sa maly napapa...raz z 1 a potom z 2 prsnika....ach, druhe dieta a ja stale stratena....velmi pekne ti dakujem 🙂

strapco13
2. apr 2012

@jahodka11 odpisem neskor..zatial len linky
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
http://dojcenie.wordpress.com/prve-chvile-s-bab...
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/
http://dojcenie.wordpress.com/prve-chvile-s-bab... ..tu su masazne techniky ako uvolnit prsnik
a dojcit co najcastejsie nech to dieta vypije
pokial nemas hrcu, nie je to zapal prsnika..keby aj..da sa aj bez ATB

kuzmiatko
15. apr 2012

@strapco13 dakujem za odpoved nejako som sa az dnes dostala k pocitacu , problem mame nadalej s hryzenim ale uz to nie je aspon zapalene. Zrejme to bude tokom mlieka ze mu islo velmi rychlo a vela. Uz neche velmi materske mlieko cez den, mam pocit akoby len od smadu, ale v noci kojim kazde 2 hodiny, z coho sa mi potom aj velmi nalievaju prsniky. Da sa nejako obmedzit tvorba mlieka? Nie zastavit len aby sa mi tolko nevytvaralo. Mam skusit odstavit kojenie v noci a radsej davat cez den?

strapco13
15. apr 2012

@kuzmiatko dieta je nastavene na urcuty pocet dojceni ..ak ich nema cez den tak si to dohana v noci..skus castejsie ponukat cez den, potom si dieta mozno samo vyreguluje mensi pocet dojceni v noci
ale dieta sa v tomto veku uz nebudi na dojcenie kvoli hladu..ale skor kvoli odlisnym spankovym cyklom...dojcenie je najrychlejsi a najefektvnejsi sposob ako dieta znovu uspat
skus prist na to preco sa castio budi..malo dojcenia cez den, zubky, prilis vela stimulov cez den

tomkovci
30. apr 2012

@strapco13 chcem sa spytat, ked mam mykozu na prsiach(povedala mi to laktacna poradkyna), ktorych bradavky strasne bolia pri prisati babetka. kvapkam si na ne citrovital, ale bolest je stale rovnaka uz par dni.mozem si na bradavky nanasat aj clotrimazolum krem? niekde pisu ze ho nesmiem ako dojcciaca mama a ani canesten.potrebujem ulavit z tej bolesti.

civediamo
10. máj 2012

som tu zas🙂))teda prsia ma už nebolia ale urobil sa mi taky biely pupak,predpokladam upchaty mliekovod,som pozerala fotky a uplne rovnake to je,,,čitala som že si to treba prepichnut,tak som prepichla,,,neviem kto povedal že to neboli 😒 bolelo to ako svina no neskutočne ma to 2dni štipalo,,,tak ma zaujima ako dlho to trva kym sa to zahoji?,na druhy den som to ešte stlačila a vyšlo s toho ešte trocha husteho bieleho ,a teraz mi sem tam vytečie priesvitna tekutina ,,dufam že to prejde čo najskor,ale neviem či si to možem niečim natriet,alebo to nechat tak,,diky moc kočky za každu radu 😉

meusicka
10. máj 2012

@civediamo ja by som odporucala pri problemoch naghrievat biolampou. mne ked sa upchal mliekovod pri prvej dcere, tak mi to velmi pomohlo. 😉

strapco13
10. máj 2012

@tomkovci toto mi nejak uslo..ako sa mate?
mozes clotrimazol aj canesten co je to iste

strapco13
10. máj 2012

@civediamo boli to ak sa trafis mimo mliekovod, ale tak prijemne to nie je a kazdy ma iny prah bolestivosti
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/biela-... tu je postup ako to osetrit

jazzy03
17. máj 2012

ahojte, vedeli by ste mi poradit, co na vodnaty pluzgier na bradavke? objavil sa dnes rano a neviem, co s nim. mala ma sice cez pol roka, ale ked sme zacali s prikrmami, zle sa prisava v noci. aj castejsie v noci dojcim. hladala som na nete nejake info, ale nasla som len o mliecnych pluzgieroch. najprv bola bradavka bordova. cez den sa pekne prisala, nebolelo nic. no s pluzgierom je dnes uz velmi citliva a boli. neviem, ako to osetrit. nechat tak, prepichnut...? dakujem.

strapco13
17. máj 2012

@jazzy03 mliecny a vodnaty pluzgier je o tom istom vacsinou..ale moze ist aj o poranenie z o zleho prisatia kde ho mas? na vrchu bradavky? na boku, dvorci? ak vies to odfotit, kludne daj foto
ak je to na vrchu bradavky..prepichnut sterilnou ihlou, nechat dieta dobre vysat prsnik http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/biela-...
ak je na boku..dojci tak aby bol v kutiku ust babatka, dbaj na spravne prisatie

jazzy03
17. máj 2012

@strapco13 pluzgier je na vrchu.pri kojeni ma neboli, iba ked je mala zle prisata v noci. preto som predpokladala, ze to nie je mliecny pluzgier. foto pripajam. prepichnut teda? a vdaka.

strapco13
17. máj 2012

@jazzy03 to je mliecny pluzgier..prepichnut, lebo sa ti uplne upcha mliekovod ..postupuj podla toho linku
no a pozor na prisatie 😉

jazzy03
17. máj 2012

@strapco13 toho som sa obavala 🙂 prepichnutia. dufam, ze do zajtra nejako vydrzime, pokial zozeniem sterilnu ihlu. dakujem za konzulataciu 🙂 mam este otazku do buducna. ako zistim, ze je to mliecny pluzgier, ak tam nevidno mlieko? som uz asi unavena a nepali mi to tak na vecer...

strapco13
17. máj 2012

@jazzy03 vyvar klasicku ihlu vo vode a nejaky dezinfekcny roztok
mlieko nemusis vidiet, niekedy je tam iba taka akoby vodicka a pod tym moze byt usadene mliecko..to moze potom vyzerat akoby si pastu vytlacila..cca taka konzistencia
ak sa to zopkaujetreba preliecit bradavky na mykozu..casto je to priznak mykozy

modrofuzik11
17. máj 2012

jej, to nevyzera pekne. vobec nezavidim. na mykozy je dobry krem canesten. s mykozami na bradavke vsak skusenosti nemam... velmi velmi drzim palce, nech to prejde!