icon

Dá sa novorodenec kojiť a aj dokrmovať?

25. jún 2020

caute. mala ma 2tyzdne. dvakrat u nas bola laktacna. jem benedikt senovku 3 krat 3 plus caj kojaci. vidim ze mala je miedtami nestastna lebo nema dost mlieka odomna. place ked je bdela je podrazdena. mam ju na prsniku 10-14hodin denne urcite. sem tam pekne taha z oboch aj hodinu sem tam len dudka. moj problem je ze nevladzem fyzicky psuchicky. spim prrerusovane 4hodky denne uz tyzden a pol. ked je kriza dostane cez vievku okolo 30 ml. vcera az 60 bolovtreba. neviem ako najst sposob aby sme boli spokojne obe. da sa aj kojit aj dokrmovat? prosim o pomoc

Strana
z2
adamadent
25. jún 2020

Robila som tak ze som ju nakojila, dokrmila max 40 ml, dala spat a ľahla som si tiež aby som nabrala energiu, keď sme vstali bolo mliečka dosť. Nedokrmovala som po každom kojeni ani neprekrmovala. Skús piť kyslé mlieko.

heidy222
25. jún 2020

Problem je, Ze ak spis 4 hodiny denne tvoje telo nema energiu na tvorenie mlieka. Ja som dokrmila normalne flasou. V najhorsich momentoch vycerpania som nakazala manzelovi dat flasu a ja som sa 6 hodin v kuse vyspala, to mi najviac pomohlo. Ja som mala pri oboch detoch prve 2 mesiace malo mlieka a Vela som dokrmovala, a potom som postupne prestala davat UM, ako som sa dala dokopy po porode,tvorba sa zvysila. Jedna starsia porodna asistentka mi povedala, ze ak davam flasu je 10% sanca Ze Uz nebude chciet prsnik, cize 9 z 10 deti nema problem s flasou a prsnikom sucastne.

autor
25. jún 2020

@adamadent
@heidy222 dakujem za rady. ja uz padam na hubu.ale zas ak ju nebudem casto prikladat mlieko sa mi prestane tvorit nie? kysle mlieko pijem. oride mi to ako zacarovany kruh

heidy222
25. jún 2020

Ano vsade pisu casto prikladat, u mna bolo vsak rozhodujuce sa dobre vyspat.

etnatn
25. jún 2020

@heidy222 ma pravdu, musis si oddychnut a hlavne ako.mne povedala moja laktacna prvu vec: ukludnit sa, no stress...

lenuliatko84
25. jún 2020

Ja som rano dala umele,poobede moje,vecer umele a v noci sa mi opat nieco urobilo tak moje.a stacilo.a ked som mala prsia naliate vzdy som mu dala aj prso a ked nestacilo este umele mliecko a bol spokojny cely cas a ja tiez

autor
25. jún 2020

@lenuliatko84 ako dlho ste tak fungovali? v akom veku? a akym sposobom si davala um? dakujem

luba41
25. jún 2020

ved odychuj s nou? ležte na gauči, na posteli celý den,nech je na tebe a pri tebe.... podriem si s nou..má len 2 týždne..takto si aj zvýšiš tvorbu, nepotrebuje UM..nech si cucká kedy chce..uvidíš, že si oddýchneš.. a hlavne- prisatie máte skontrolované? uzdičky v puse? cumel, flašu prestat používat - inak MM nenavýšiš..prestriedat prsníky ked treba aj viackrát, stláčaj ich pri dojčení..

autor
25. jún 2020

@luba41 no mne sa pri jej cuckani oddychovat neda. neviem tak spat ani driemat... som taky druh spaca. ani pri manzelovi neviem spat. neviem zaspat ked je pri mne zuzle robi zvuky. napriek tomu s nou tak som 8-12hod denne. ale ona je hladna lebo netecie a ja som nevyspata vycerpana... parkrat som mala mlieko pekne. nadojcila som ju a ona bola rozkosne omliekovana unavena ale to sa stalo len parkrat... keby to tak vyzeralo vacsinu casu nemsme problem

luba41
25. jún 2020

ale ona nebude spat..deti takto len celé dni driemu a pocucávajú..zapni TV, mobil a ležte ..inak mlieko nerozchodíš.. alebo ju daj do šatky na nosenie a maj ju na sebe ..a prečo si myslíš, že ho máš málo? lebo prsia nie sú na prasknutie a dieta po najedení nespí 3 hodiny?-tak to vobec nemá byt, žiadne dlhé spánky a žiadne plne prsia..tie čo mali prsia na prasknutie a mlieko im tieklo až ušami - tak 3/4 z nich dojčenie zachvilu vzdala,..tak malinké dieta sa dožaduje kvoli jedeniu, pitiu, upokojeniu, zaspaniu, ulaveniu od bolestu atd..preto chce stále "cucat"..ukludnit sa, dbat na prisatie, striedat polohy, spolu ležat ..aj v noci pri tebe..

ja_mama
25. jún 2020

A skusala si vineu alebo 100% hroznovu stavu - matysak? Ako niekto to isto ofrfle ze to je len placebo, ale aj tak mne to riadne pomohlo 🙂 prve 2 tyzdne boli tiez take biednejsie ale nedokrmovala som a ani nejedla tu senovku a benedikt. Vela som pila tieto hroznove veci a aj vseobecne vela tekutin a hlavne som bola ohladon kojenia vklude, verila som ze sa to jednoducho casom rozbehne. Si na zaciatku takze to je uplne normalne. ak je mala hladna a cez cievku prikrmis nic sa nedeje, stale cucia popri nej z prsnika takze tvorbu stimuluje. Naozaj ti treba oddych aspon co sa da a nestresovat tolko 🙂 urcite sa to rozbehne...moja mala inak revala do tych 3 mesiacoh popri kojeni vkuse, cely den ked nespala tak plakala a v noci klud...myslela som najskor ze malo mlieka, potom bolo zase vela mlieka ze striekalo kade tade a revala aj tak - myslela som teda ze jej vadi to ze nestiha pit...brusko mala stale makke takze mi ani nenapadlo ze moze mat koliky...po 2 mesiacoch trapenia som vyskusala napriek tomu coliprev a napodiv odvtedy dieta cim dalej spokojnejsie. Neviem ci ozaj ju to brusko bolievalo alebo sa naucila lepsie pit mliecko ale postupne to bolo ok. Tie prve mesiace su proste pri niektorych babatkach tazsie, ale prejde to.

autor
25. jún 2020

@luba41 vie pekne pospat aj dve hodky dve a pol v kuse. to ze niekedy nemam dost vidim na tom ze place a je neupokojitelna aj po dvoch troch hodinach cuckania. nevie ani zaspat ani byt hore bez usedaveho placu. aj ked je mojkana na rukasch

luba41
25. jún 2020

nie..neplače od hladu..ten nepokoj može byt x príčin..nerieš, ponukni prsník zakaždým..ak chceš, napíš do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/8304/ tam ti vysvetlia, poradia..

ja_mama
25. jún 2020

Inak ozaj ako pise luba41 - moja mala sa kojila aj 3 hodiny vkuse, pocucala, podriemkala a tak dookola....svokra a aj viac ludi vravelo ze je isto hladna ked tolko cucia a nech tolko nekojim, ze ma byt najedena za 20 min a hotovo a ze v tej cicke uz nic nemoze byt...naozaj na zaciatku som bola na pochybach aj ja lebo som nemala prsia plne mlieka...ale vzdy tam nieco bolo a tymto sposobom si mala vytvorila tolko mlieka ze nakoniec bolo na rozdavanie.....snaz sa popri kojeji aspon trosku oddychnut, ja som jedine vtedy tolko knih precitala co uz teraz popri rocnej dcerke tazko 🙂

lucilaines
25. jún 2020

Ak place po dvoch hodinach cucania, isto neplace od hladu. Ked som chodila na predporodnu pripravu, tam nam laktacna vravela, ze taky nivirodenec ma zaludok velkosti ceresne. Takze naozaj toho mlieka na zahnanie hladu nepotrebuje vela. Babatko place pre tisic dovodov a vacsinu z nich si riesi cucanim, lebo ho to upokojuje. Neboj sa, tak ako tu bolo spominane vyssie, proste len lez s nou a kukaj do blba, do telky, oddychuj ked aj nebudes spat a hlavne nestresuj sa, ze mas hladne babo. Ak je tolko na prsniku kolko pises, hladna isto nie je.

autor
25. jún 2020

@lucilaines neviem toto ide uplne proti mojej skusenosti a instinktu viem se moze mat bilion dovodov na plac ale ona sa uz iritovala aj na bradavke. ako sme docievkovali uplne ine pokojne babo. proste to bol hlad. biem ako vyzera napapana.

ja_mama
25. jún 2020

Ver svojmu instinktu, babo sa stale este len uci a zvyka si na vsetko. Vela znamych takto s cievkou zacinali a mliecko sa im pekne rozbehlo, nie je to ziadna katastrofa 🙂 flasku nepouzivas, takze robis vsetko co je v tvojich silach. Hlavne sa neobvinuj ze robis nieco nespravne a preto je babo nespokojne, po par tyzdnoch to uz bude lepsie. Mna uz chceli pomaly donutit nech prejdem na flasku ked sa mala tolko srdila na prsniku ale dala som na seba a kojila ju aj tie 3 hodky vkuse.

lenuliatko84
25. jún 2020

3 mesiace.maly vela spaval lebo mal plne brusko.a po 3 mesiacoch som davala um do roka.potom kravske.

heidy222
25. jún 2020

Tiez mozem potvrdit co sa tu pise, prvy 1-2 mesiace nekonecne dojcenie, treba si pustit serial a tie 2 hodiny ti ujdu a uvidis, 2 mesacny uz zvladne sa za 15 min napapat. Moj polrocny zacinal tiez ako 12hodin dojcenia denne a teraz je za 3 min hotovy. Tiez potvrdzujem to s hroznovou stavou

autor
25. jún 2020

@ja_mama ja praveze uz tuzim skusit flasku na noc a vyspat sa.. trosku. inak sa bojim ze ma vypne uplne. dakujem vsetkym za rady a skusemosti

zuzan11111
25. jún 2020

Na zlepsenie tvorby mliecka pomaha zeleny jacmen z Green Ways, treba skusit, funguje to a je to aj prospesne pre babatko

ja_mama
25. jún 2020

No je to tazke veru, chapem. U nas boli aspon tie noci lepsie, takze aspon v ramci moznosti som si pospala....kamoska pouzivala napr flasku medela calma a vraj mala stale tahala aj z cicky a nemala problen to striedat...mliecka mala vsak stale malo a po pol roku uz nekojila vobec, takze ja si myslim ze ta flaska to mohla ovplyvnit, ale mozno aj tak by to neslo, ktovie..naopak tie kamosky co vydrzali s cievkou kojili aj do 2 rokov, po niekolkych tyzdnoch uz bez cievky - bolo to ale ovela narocnejsie, kedze sa trapis aj s prsnikom aj s UM...kazdopadne sa netrap ani keby ste skoncili s flaskou, babatku treba od teba viac ako len mliecko takze je dolezite aby si bola psychicky aj fyzicky ok 🙂

gabu_lienka
25. jún 2020

Mne pomohlo najma ukludnit sa. Maly sa narodil predcasne, nevladal tahat tak som musela dokrmovat. Mala som stres z toho ci mam dost mlieka a ze sa UM nezbavime. Ked som citala kolko mlieka zeny odsaju hned som bola na nervy (inak dondnes sa odsat nedari a mam mlieka dost urcite, maly je spokojny a nehladuje). Potom mi kamoska napisala ze malu do pol roka dokrmovala a ked zacali prikrmy, UM prestala davat a nakoniec dojcila do 2.5 roka. To ma uplne ukludnilo 🙏 povedala som si ze uz v ziadnom pripade nemienim dni prešaškovat s odsavackou a nervami v koncoch ale budem si v klude uzivat babatko. Presli 4 tyzdne a maly zacal krasne papat a UM uz davat nemusime.

letfenixa
25. jún 2020

Syna som kojila, aj prikrmovala UM od pôrodnice, mala som málo mlieka, ale dôvod som sa dozvedela až keď mal 3 roky, bola som na sone prsníkov a doktor sa ma prekvapene spýtal, či som naozaj kojila, že mám veľmi málo a malých prsných žliaz.

mabenn
25. jún 2020

Zacinala som kojenie+dokrmovanie UM flasou, uz z nemocnice, postupne UM vypadlo. Ma 2 roky a neda sa odstavit, takze ja sa ani flase nebojim. Ulahci si aspon na noc, par hodin, lebo nebudes vediet ziadne mlieko produkovat. To sa postupne podda ale pomoz si, neboj sa toho.

zuzka102
25. jún 2020

Jasne že sa dá kojit aj dokrmovat UM. Prečo by to nešlo? My sme tak fungovali normalne. 2,5 mes. som iba kojila, dcérka malo priberala a furt revala, tak pediatricka sama navrhla po neviem už kolkom vážení, aby sme pridali UM. A bolo to oveľa lepšie. Nakojila som za 20-30 min. (dlhšie by sa kojit nemalo, dieťa už potom len dudle, no nepije, tak vravela laktačná poradkyna) a keď bolo treba, dokrmila trošku UM. Dieťa bolo najedene a spokojné (a ja tým pádom tiež). Takto kombinovane sme fungovali do 13. mes., potom sme skončili s kojením.

autor
26. jún 2020

@zuzka102 a cim si jej um davala?

zuzka102
26. jún 2020

Normalne vo flaske.

autor
26. jún 2020

@zuzka102 a nezhorsilo sa jej kvooi toku prisatie/tebe mlieko ?

zuzka102
26. jún 2020

Nie, všetko bolo OK.

Strana
z2