Do ktorého mesiaca tehotenstva ste dojčili?

katkatt
1. dec 2010

Viem, ze nazory su rozne: prestat cim skor, prestat do 20 tt, prestat par mesiacov pred porodom, az po tandemove dojcenie oboch deti. Zaujima ma Vasa realna skusenost, v akom mesiaci tehotenstva ste odstavili starsie dieta. Brali ste aj nejake specialne doplnky stravy, vitaminy pocas dojcenia v tehotenstve? Alebo staci rozumne zdravo sa stravovat?

beton
1. dec 2010

mam kamaratky, ktore dojcia alebo dojcili pocas celeho tehotenstva. pokial nie su problemy, tak je to v pohode (hoci vacsina gynekologov ti povie presny opak). ja sama stale dojcim, zatial som len 11 tt. no kedze som na rizikovom, rozhodla som sa najneskor do 6 mesiaca odstavit. nie kvoli tomu, ze by som mala nejake problemy, ale kvoli tomu, ze keby doslo k hospitalizacii, aby maly nemal kvoli tomu dvojaky psychicky sok. aj pre mna je jednoduchsie odstatovat postupne ako by som potom musela v nemocnici pomaly odstriekavat, aby nedoslo k zapalu. takto sa spolu pripravime na novu situaciu. keby som nebola na rizikovom, tak som mala v plane tandemovo dojcit.

lubiku
1. dec 2010

Tak ja som dojcila druhu dcerku pocas celeho tretieho tehotenstva, po prichode z porodnice sme okamzite nabehli na tandemove dojcenie (starsia dcerka fungovala ako vyborna odsavacka, ked bolo mliecka vela 😀 )
Starsiu som potom postupne odstavila asi ked mala dva roky, takze sme tandemovo dojcili asi pol roka.

Tretia dcera sa narodila a mala 4kila, takze druha dcera jej ucite "neodpijala" vyzivu tym, ze som ju dojcila.
Ak je mamicka v poriadku a dojcenie nevyvolava kontrakcie a krcok je dostatocne uzatvoreny nevidim dovod preco s dojcenim starsieho dietata skoncit.

A este jedna vyhoda tandemoveho dojcenia 😕 do pol roka som bola na svojej vahe 😵

alexandrah
1. dec 2010

ahoj, ja som tehu, v 24 tt, mam rocneho syna, a uz nekojim, prve som mala rizikove, ani toto nebolo bohvie ake ... ziadne doplnky som nebrala ... a inak, neviem, ci je kojenie vseliek ako schudnut, ja som pribrala, aj co poznam baby ...syncek dostal aspon zaklad MM.

arrett
1. dec 2010

Ahoj
ja mám ročného synceka a kojila som do 5 mesiaca tehotenstva. Určite by som neprestala, keby sa syncek chcel ďalej kojit. Žiaľ, mliecko sa začalo meniť a jemu prestalo chutit, tak sa sám odstavil.
Pokial nemáš zdravotne problémy, nevidím dôvod prestať. Možno sa aj tvoje dieťatko samé odstavi a možno budeš kojit tandemovo. Ja som chcela tandem, ale príroda zariadila ináč🙂 Brala som klasika vitamíny pre tehotné a zdraví sa strvovala.
držím palce, nech sa rozhodnes akokoľvek.

jezibab
1. dec 2010

Ahoj,
ja som dojčila do tretieho mesiaca, nakoľko som tiež prvé tehotenstvo mala rizikové - mám trochu citlivejšiu maternicu a často mi tvrdlo brucho. K týmto komplikáciám prišlo aj v tomto druhom tehotenstve napriek tomu,že už nedojčím, no myslím si, že v poslednom trimestri by mi dojčenie túto situáciu zhoršovalo (pri dojčení sa vylučuje oxytocín, na ktorý maternica v poslednom trimestri už začína byť citlivá, kým do posledného trimestra je viac- menej voči jeho pôsobeniu necitlivá - oxytocín účinkuje tonizačne, t.j. môže vyvolávať sťahy maternice, preto sa využíva aj pri pôrode). Viem, že mnohé ženy dojčia až do pôrodu a aj po pôrode dojčia tandemovo, no mne toto veľmi nesedelo, nakoľko starší synček by pri narodení súrodenca mal mať už dva roky a už keď som ho odstavovala bol riadny závislák. Navyše keď som otehotnela, zrejme mu mliečko už tak nechutilo, pretože ma začal hrýzť a celkovo bol nervózny a robil mi zle. Keď som ho odstavila, vyspali sme sa obaja bez prebudenia celú noc, čo bolo pre mňa v tehotenstve vykúpením. Okrem toho za 1,5 roka dojčenia som prišla k 10 zubným kazom, čo mi však nezabráni v túžbe rovnako dlho dojčiť aj druhé bábätko. No z toho vidieť, že pre môj organizmus bolo dojčenie záťažou.
Čo sa týka vitamínových doplnkov v tehotenstve, viacerí gynekológovia už neoficiálne začínajú poukazovať na súvislosť brania vitamínov v tehotenstve a vysokou pôrodnou hmotnosťou dieťatka. Ja osobne mám taký názor, že prirodzená strava je to najlepšie, čo žena môže v tehotenstve do seba dostať. Ak si dieťatko zvykne na (myslím si že až neprirodzene vysoký) prísun množstva rôznych vitamínov, tak podľa mňa jeho organizmus nie je potom taký odolný ako u dieťatka, ktoré si v brušku vitamínky muselo prácnejšie vytiahnuť z krvi a tiež s nimi rozumnejšie hospodáriť (to je samozrejme iba môj sedliacky rozum, čo mi to našepkáva). Myslím si, že dieťatko,ktoré také megadávky vitamínov nedostávalo, sa skôr bez nich dokáže zaobísť aj po narodení. Ale to samozrejme ukáže až čas, ako sú na tom detičky odchované v brušku na vitamínoch.

cloviecka
2. dec 2010

ahoj, do tretieho mesiaca nakolko prve tehu bolo velmi rizikove a cele som ho prelezala.