Dojčenie 14-mesačného dieťaťa
Ahojte. Syn ma 14m a dojcim. Niekto neriesi, niekto ano. Najma svokre to pride chore, dojcit take velke dieta. Vraj uz musim prestat lebo si nikdy neodvykne, je velky, ci chcem kojit do skolky, uz mu to nic nedava, mam ukoncit kojenie drasticky zo dna na den. Svokra nikdy nedojcila, ale rad ma mnoho.
Je podla vas dojcenie 14 mesacneho dietata uz zbytocne? Dojci sa asi 3-4x denne a raz v noci, nijako ma to neobmedzuje, skor nam to pomaha. Ak sa prerezavaju zubky, ak je velmi mrzuty, ak nevie zaspat. Neviem si celkom predstavit prestat dojcit zo dna na den.
Dakujem za nazory
Áno, je to zbytočné. Ja som prvé dojčila 18 mesiacov, druhé 11 mesiacov a tretie 5.
Ja som dojcila 18 mesiacov. Za mna dojčiť 14 mesačne dieťa je úplne ok. Najmä ukladanie na spánok je tým veľmi uľahčené
Podľa mna nie je zbytočne, má zo aj citový podklad. Nie dom žiadny fanatik, ale zas nerobme z dojčenia 14 mesačného horor,
@anonym_autor ano, je to zbytocne, ale je to tvoja vec. Nerozumiem, naco o tom hovoris svokre.
@anonym_03875d nemusim jej o tom hovorit, ked pride na navstevu tak vidi aj pocuje
Na jednej strane to už nemá žiaden zdravotný efekt, na druhej strane, ak vám to vyhovuje obom, nikoho do toho nič nie je
Je to zbytočné. už len zvyk a vytváranie závislosti.
Dieťa by už malo mať plnohodnotnú stravu, materské mlieko je len doplnok, nemá žiadny prínos pre dieťa.
Prvé dieťa som dojčila 10,5 mesiaca, druhé 4 roky a 4 mesiace, tretie má momentálne 2 roky a 10 mesiacov, a stále je dojčené.
Je to zbytočné. už len zvyk a vytváranie závislosti.
Dieťa by už malo mať plnohodnotnú stravu, materské mlieko je len doplnok, nemá žiadny prínos pre dieťa.
@anonym_c9e8c6 vytvaranie zavislosti? A miesto dojcenia mu treba dat um na noc ze?
@anonym_autor Je to uplne ok, do mna tiez svokra a mama dzubu, syn bude mat tri. Ak to vam vyhovuje tak je to uplne ok
Je to uplne ok dojcit, je to na tebe, ako sa citite obaja a co chces kojenim dosiahnut - ci chces samoodstavenie, alebo mas hranicu ze potialto. Ci ti to vyhovuje, lebo ti to ulahcuje zaspavanie, alebo chces babatku poskytovat komfort upokojenia a bezpecia. Urcite to nie je este nijako velke babatko, aby som niekto pozastavoval ci je ci nie je kojene.
Je to cisto tvoja vec.
@anonym_c9e8c6 vytvaranie zavislosti? A miesto dojcenia mu treba dat um na noc ze?
@anonym_autor Je to uplne ok, do mna tiez svokra a mama dzubu, syn bude mat tri. Ak to vam vyhovuje tak je to uplne ok
@ingrid2304 to je uzasne, ja podporujem dlhodobe dojcenie, len niektori v okoli to nechapu.
@gregik66 Chcela som dojcit do 2rokov len som teraz na pochybach, ked do mna stale huci svokra. Ale asi ju nebudem radsej riesit
@ingrid2304 to je uzasne, ja podporujem dlhodobe dojcenie, len niektori v okoli to nechapu.
@gregik66 Chcela som dojcit do 2rokov len som teraz na pochybach, ked do mna stale huci svokra. Ale asi ju nebudem radsej riesit
@anonym_autor svokra je ina generacia, v tom case sa dojcilo ako dlho? Tri mesiace? Potom uz zazracne nikto nemal mlieko. Neries, ty si mama, rob ako je dobre tebe a tvojmu dietatu. Nech si rozprava…
@gregik66 Prečo na noc UM? Veď už má normálnu stravu.
Mňa pediatrička zvozila, kde som to videla dávať pred spaním mlieko,a vieš čo mala pravdu, odkedy som ho prestala dávať spal oveľa lepšie.
@gregik66 Prečo na noc UM? Veď už má normálnu stravu.
Mňa pediatrička zvozila, kde som to videla dávať pred spaním mlieko,a vieš čo mala pravdu, odkedy som ho prestala dávať spal oveľa lepšie.
@patka06 vidim to u kamosiek. Rocnym zrusia dojcenie tak ze si bradavkx natieraju korenim, odchadzaju na noc z domu a davaju um na vecer
Nie je to zbytočné, koj ako dlho chceš. Tak, ako sú nekojičky alergické na pindy na UM, ja som alergická na pindy na kojenie.
Ešte nik nevymyslel lepší nápoj pre dieťa ako je MM.
Ja som nedojcila a keby som aj, skončím v roku. Všetky kamarátky končili v rozmedzí 6-12 mesiacov a príde mi to úplne ok takto. Dlhšie si myslím, že je zbytočné, ale je mi úplne jedno kto to ako dlho robí. Zbytočná informácia pre hocikoho okrem teba, nevešaj to nikomu na nos a rob si ako uznáš za vhodné.
@mdse efekt má plnohodnotná strava, dojčenie v takom veku už nie. Neprinesie už nič naviac, má skôr psychologický ucinok
@luliu nemáš pravdu, neviem sem hodiť link ale tu máš screenshot z jednej z mnohých štúdií. Aspoň by ste sa mohli zaujímať, či majú tie vaše názory nejaký vedecký podklad.
Strašne to niektorým vadí, že sa dojčí dlhšie. A keby to malo LEN psychologický účinok, čo nemá. To by bolo stále dosť.
Ja nechápem, načo sa druhí starajú do dojčenia/nedojcenia a načo matky majú potrebu sa nad tým zamýšľať. Ved robte tak, ako to vyhovuje vám a dieťaťu.
Ja som nedojcila, moja psychika mi je prednejšia ako materské mlieko. Koniec diskusie. Nikomu nič netreba vysvetľovať, prečo, ako, lebo. Moje telo, moje rozhodnutie.
Rovnako ako ty, chceš dojčiť do 4r? Dojci. Co koho do toho..
Určite by som neskončila dojčiť skrz toho, že mi tu 5 žien napíše, že to nie je potrebné.
A určite by som nezačala dojčiť, keby mi aj 20 žien napise, aké je to prospešné.
@anonym_autor si dospelá žena, matka, rob ako Ty uznáš za vhodné. Svokra nech si radí inde.
@luliu nemáš pravdu, neviem sem hodiť link ale tu máš screenshot z jednej z mnohých štúdií. Aspoň by ste sa mohli zaujímať, či majú tie vaše názory nejaký vedecký podklad.
Strašne to niektorým vadí, že sa dojčí dlhšie. A keby to malo LEN psychologický účinok, čo nemá. To by bolo stále dosť.
@mdse pozri, napísala som svoj názor, nenapísala som nič zle, napíš si ten svoj, označ v ňom autorku a neoznacuj mňa, ja som sa na tvoj názor nepytala, nezalozila som žiadnu diskusiu, to by si sa zase mohla naučiť ty, nemudrovat do niekoho, kto sa tá nič nepyta a koho tvoj názor nezaujíma. A na každú tému je x odborných názorov, v odborných časopisoch, rovnako aj na dojčenie, takže keď ty nájdeš jeden za, ja nájdem dva, že to zdravotný význam nemá. Chápeš? Na dojčení nič zle nevidím, ani na tom, keď niekto dojčí hoc aj do 4 rokov. Je to výsostne voľba a vec danej matky
@anonym_autor prečo by si mala skončiť keď to vyhovuje tebe a dieťatku? Skončí vtedy keď to tybudeš považovať za nutné. Ja som nekojila nemohla som.a vždy som trosku závidela taku tu ozaj chvíľku len ty a bábätko. Užívaj si to a kašli na reči druhej osoby
Ja zasnem co jej je do toho...nejak ju to obmedzuje, obtazuje, otravuje.. ? Ved to ako keby niekto riesil s 50 rocnou zenou ze este nie je v prechode..ved uz je jej zbytocne krvacat ved deti uz mat nebude.
Niekedy proste treba razne zakrocit a razne povedat ze nech to neriesi ze to je tvoja osobna sukromna vec a ze nech to viac nevytahuje. Toto nikdy nepochopim ci to tym zenam nie je blbe ved 14 mesiacov je vela? Nepoviem ze ma 3 a ma ist do skolky alebo viac ale 14 mesiacov?
Syna som dojcila 3 roky aj 2 mesiace, dcéru 1 a pol roka. Všetkých som mala vies kde.... bezne cez deň si deti nepytali, ked už boli väčšie, ani na verejnosti by som ich nedojcila (na verejnosti som nedojcila, ani keď boli babatka), len pred spaním si dali. Deti sa sami rozhodli, ze už nechcú 😁 Odvtedy ziadne mlieko nepiju. Nelubia ho 🙂
@anonym_autor rob tak ako citis. Ja som kojila 2 a pol roka. Tiez boli reči, ze mam prestat. Ze budem kojiť este na základnej.
No prišiel moment kedy som videla, ze je cas prestat. Krasne sa odstavila bez placu, 2 dni sa pytala ci mam mlieko a na 3ti den aj zabudla. Tieto chvíle ti uz nikto potom nevráti..
Dojcila som skoro do 2,5r. 🤷🏻♀️ A to som nastúpila do práce,keď mal syn 1,5r. Našťastie mne nikto nič nevravel. Dojči dokedy chceš
Vieš, keď prídu tie dva roky, ťažšie sa bude končiť s dojčením… do toho roka a pol to ide jednoduchšie..
Dojčila som do dvoch rokov dcérku. Od roka a pol sme postupne zrušili denné kojenie. Potom sme zrušili nočné. Nebola ani závislá, ani nič. Pekne sa za 2 dní naučila, že kojiť sa už nebude. Aj WHO odporúča kojiť do dvoch rokov napríklad. Takže určite to benefity má. A nikoho do toho nič. Mňa sa od roka aj pediatrička prestala pýtať, že či ešte kojim alebo nie.
Môj má 2 roky a stále dojčím 3x cez deň - ráno, obed a večer pred spaním, má plnohodnotnú stravu a naučil sa dojčiť ale zaspať bez prsníka. Vyhovuje to jemu a mne zatiaľ tiež. Čo človek, pediater, gynekológ alebo hocikto, tak to iný názor. Prečo stále dojčím viem ja a je to moje rozhodnutie, rovnako ako (ne)dojčenie tvojho dieťaťa je iba tvoja vec...okolie a svokra ? Okolie - čudujú sa, že dojčím ešte 2 ročného syna, nechválim sa tým, ale ak sa opýtajú neklamem, som na to hrdá...svokra - samé múdrosti, čo ona dojčila 2 synov 2 týždne, nezaujíma ma...každý kto má deti, mal už možnosť ich vychovávať a všetko okolo toho podľa seba, takže ak niekto niečo do mňa za dojčenie syna = neriešim, nezaujíma ma, je mi to jedno. Či to má/nemá zmysel v takom veku, no názory a štúdie sa vždy budú rôzniť, takže za mňa riaď sa sebou a dieťaťom, je to iba vaša vec, tvoje rozhodnutie, nerob niečo len kvôli tomu, že lebo okolie a taká doba, či móda 🙂. Tvoje dieťatko, tvoja vec, a ak mu nič nechýba a prosperuje, je zdravé, nedaj sa odradiť, ani ovplyvniť.

@anonym_autor ano, je to zbytocne, ale je to tvoja vec. Nerozumiem, naco o tom hovoris svokre.