Dojčenie a odgrgnutie 2 týždňového synčeka

boka79
9. apr 2012

Ahojte, mam maleho 2 t synceka, ktoremu sa zacina objavovat reflux, vzdy ked mu dam papat, tak ho dam odgrgnut a potom ked si lahne, tak mu to ide vsetko hore. Vyvysila som mu s takym vankusom hlavicku a hornu cast tela, ale on sa smyka dole a nefunguje to.

problem je aj v tom, ze dost vela hlta vzduchu, lebo je taky velmi rychly na zaciatku, co sa sanie tyka a niekedy si ani po 20 min neodgrgne a potom ma aj zaseknute prdiky.

Mate nejake tipy, aby si lepsie odgrgol? Ja ho dam po jednej strane na brusko, a potom mu dam druhu. Ale v novi, keby som ho dala na brucho, tak sa uplne prebudi a bude chciet zasa prsnik a potom je to taky zacarovany kruh. Niekedy nespime 4 hodiny, lebo ked ma ten reflux, zacne stikutka, potom zacne kaslat, je nepokojny, jedine , co ho ukludni je prsnik a tak to ide dokola. A s prdikmi je to to iste. Mate nejake tipy?

Dalsi probem je , ze niekedy chce ist na prsnik neprestajne, nechce dudlik. Inak je to kludne dieta, kym nema tieto problemy a je najedeny. Neviem, ako mu pomoct, je mi ho luto , ked sa v noci takto trapi.

adrianai
9. apr 2012

Ahoj, moja malá mala tiež reflux, my sme to "vyriešili" v postieľke tak, že sme nadvihli celú postieľku zo strany, kde mala hlavičku a nešmýkala sa.. Po kojení som s ňou čo najmenej (resp. čo najjemnejšie) manipulovala, odgrgnúť som ju nechala len trochu nadvihnutú na rukách (nie na pleci), ale neodgrgla si vždy (v noci takmer vôbec, keď zaspala, ja som ju už nebudila), kojené deti si nemusia za každú cenu odgrgnúť, pokiaľ sú dobre prisaté 😉 Inak reflux úplne ustúpil ani neviem ako cca v 3. mesiaci ...No a čo sa týka toho, že chce stále prsník...no niektoré deti sú asi také 😀 nepotrebujú stále len papať lebo sú hladné, ale takýmto spôsobom sa ukľudňujú, chcú cítiť maminku, tíšia si aj bolesť, atď... Ja som sa malej nanosilaa a nakojilaa...ale boli to krásne chvíle ( a ešte aj sú) 🙂

dibik
9. apr 2012

Ahoj, my sme trpeli prdikmi a refluxom do 4 mesiacov... nam sa osvedcilo vyvysit matrace v postielke (podkladali sme ich, aby baby boli v takom 30-40 stupnovom uhle). v noci spali v zavinovackach, takze sa nesuchali dole a cez den boli po kazdom jedle v lehatku, aby boli vyvysene. vzdy po jedle vecer sme ich uz odgrgnut nedavali. ja viem, ze by sa to nemalo, ale nase baby to odgrgnutie strasne rozdrazdilo a uz boli potom prebrate a nechceli spat. takze sme ich nakrmili vecer v zavinovacke a sup do postielky. tiez sme mavali po kazdom jedle aj hodinove place. cez den sme ich vela nosili a davali po kazdom jedle sirup gastrotuss - proti paleniu zahy. to jedine u nas zaberalo. ale bude z toho musiet len vyrast.
nam vob ec nepomohlo zahustovanie mliecka. len z toho mali zbytocne hnacky a bolo im to aj tazke na zaludok, to iste bolo s antirefluxnymi mliekami. ak kojis, tak sa skus poradit s laktacnou poradkynou ohladom polohy pri dojceni. nikdy ho nekoj, ked lezi... to bol pre nase baby zabijak, tak som s tym prestala 🙂. zelam pevne nervy... ja som si tym presla pri dvoch detoch a bola to hroza. teraz je uz dobre, akurat k veceru zacnu tak viacej grckavat.

viki2912
9. apr 2012

my sme mali 7 mesiacov reflux,bolo to zazracne vsetko preslo a dnes moja 16 mesacna dcerka papa takmer hlavou dole a nevadi. 🙂 moja rada,hlavne trpezlivost,tu budes pri refluxe potrebovat,potom maleho odgrguj vzdy vo zvislej polohe,nikdy ho nenechaj prehodeneho cez plece,moja velmi vracala prudom cez plece...v postielke mu sprav 30 stupnovy uhol,nerob nejake specialne pohyby ked ho mas na rukach,a ja osobne odporucam podavat nutrilon AR,ak kojis zahustuj materske mliecko nutritonom.to nam moc pomohlo a zacali sme krasne prospievat.

hajanka
9. apr 2012

@boka79 problem moze byt prave v tom co robis, vytvaras zacarovany kruh

- po prve, treba skonktrolovat techniku prisatia a sania (aby nehltal vzduch ale papal mliecko), pomoze ti s tym laktacna poradkyna, pri spravnom sani sa babetko nenahlta vzduchu
- deticky ktore su nachylne na grckanie (ale aj ostatne), maju fyziologicky reflux, nikdy nedvihame na odgrgnutie tesne po napapani a nikdz nie do uplne zvyslej polohy (uz vobec nie davat ho na brusko medzi krmenim alebo po krmeni!!!!), babetko nechame aspon 10-15 min v rovnakej polohe ako ked papa (t.j. vyvysenej v 30st. uhle) az po nejakom case dietatko jemne pridvihneme, ale nie uplne do zvyslej polohy, ale len jemne pridvihneme
- s babetkom nenatriasame ani v naruci, ani v kociku, na brusku by malo byt volne oblecenie, na brusko netlacime
- babetko by malo byt vzdy vyvysene v 30st. uhle, v postielke, v kociku, v naruci, v lehatku...
- ak si ani po 20 min. neodgrgne, je mozne ze si odgrgnut ani nepotrebuje, nie vzdy je nutne aby si babo odgrglo, ak sa nenahlta vzduchu, nemusi grgat vobec
- babo s fyziologickym refluxom nepolohujeme na brusku (vela babetiek s refluxom tuto polohu aj odmieta, prave kvoli tomu ze im to sposobuje problemy), pretoze prave tato poloha vytlaca obsah zaludka von a podmienuje grckanie
- prdiky mozu suvysiet s tym nahltanym vzduchom, ale nepises ci mu napr. ponukas cajik, fenikel a rasca mozu sposobovat traviace tazkosti, bolestivost bruska alebo zvysenu plynnatost u babetiek. Na brusko mu mozes dat jemnu masaz (jemnu, aby si nestlacala prilis brusko)

Ak ide len o fyziologicky reflux, staci dodrziavat vyssie spomenute, vacsinou do 3-4 mes. to samo prejde.
Na koniec, ak to budes dodrziavat a nezlepsi sa to, navyse sa pridruzia aj ine prejavy refluxu ako podrazdenie, zla nalada u babetka, chrcanie, ci piskanie pri dychani, ak babatko zacne vykrucat hlavku pocas krmenia do stran (obsah zaludka sa vracia do pazeraka a tam ho pali) alebo zahynanie hlavicky dozadu, alebo nepriberanie na vahe ci ubytok hmotnosti, odporucam poziadat pediatricku o sonograficke vysetrenie (7 hodina nalacno) na vylucenie GER refluxu a naordinovanie antirefluxneho mliecka.

mam na teba otazku, preco ho davas pocas krmenia na brusko?????

boka79
autor
9. apr 2012

@hajanka

ahoj, dakujem, take nieco som potrebovala.

Nedavam ho pocas krmenia, ale najprv mu da jeden prsnik, aby si odgrgol mi detska povedala, ze na brusku to ide najlepsie, ale to nemal este reflux.

a potom po druhom ho dam tiez odgrgnut.

no prisava sa dobre, , ale mozem sa este opytat, mozno, ze ked ide tak rychlo mliecko, tak sa na chvilku odsaje a prehltne vzduch. Ked ho kojim, lezi na boku, ale nie v 30 stupnoch, to je ktora pozicia?

nedavam inak nic, ani cajiky, len masirujem brusko s olejcekom a trochu dvihame nozicky na bicyklovanie, ale to je zasa zle koli tomu refluxu.

A v noci? ked sa napapa, nechat ho lezkat a potom ho len preniest do positelky? Aj ked si negrgne?
On sice negrca, ale ked ho polozim, tak pocujem, ako mu to ide hore a potom to prehltne, alebo mu to zabehne, zatial negrca.

A co sa tyka kojenia? niekedy chce aj kazdu hod, a pol, mozem mu dat?

Inak zatial ma super priberanie, niekedy ked papa, tak da hlavicku dozadu, ale inak zatial sypmtomy patologickeho refluxu nema..

Dakujem za odpoved

boka79
autor
9. apr 2012

@viki2912

a ako to mam zahustovat, pumpovat a zahustit?
po pravde mam este trojrocnu a popri nich dvoch na to nemam cas, teda keby som musela, tak mi nic ine neostane

hajanka
9. apr 2012

@boka79 nemas za co, mam skusenosti, neterka mala do cca 8-9 mes. silny ger reflux
Moja, na brusko pocas krmenia alebo po krmeni isto nie! Ved to je to najlepsie na grckanie.
Samozrejme silny tok mliecka ovplyvnuje aj sanie, ale v tej technike by ti najlepsie poradila laktacna poradkyna, ja nie 🙂 Ked kojis na boku, tak je uplne vo vodorovnej polohe, kazde babetko by malo pri piti byt jemne vyvysene, napr. v naruci, alebo ho mozes dat na bok, ale vo vyvysenom uhle (napr. vankus, ale nesmie mat ostry sklz), tak mu zabezpecis aby sa mu dobre papkalo, aby mliecko tieklo tam kam ma (do bruska). Skus ty pit poleziacky, hned sa ti vsetko vrati vonku.
Masirovanie, len jemnucke a ked trenujes nozicky, tak tiez nie moc k brusku, nerobit nic co by sposobovalo prilisny tlak na brusko.
V noci, nechaj v polohe ako pri piti (lepsia poloha by bola v naruci, nie pitie na boku), potom po cca 10-15 min. pomaly nadvihnut, jemne pridvihnut na odgrgnutie, ak si do cca 5min. neodgrgne, mozes ho dat lahnut, do vyvysenej polohy (nohy postielky podlozit na jednej strane) a polohovat na bok (v pripade ogrgnutia a vygrcnutia mliecka, mliecko vytecie von z pusinky).
Pri refluxe nemusi doslova grckat, staci ze sa mu mliecko vracia do pazeraka,alebo pusinky, ide o tzv. skryty reflux. Odporucila by som aj monitor dychania do postielky.
Ja by som zatial nezahustovala, ak ide o fyziologicky reflux, nie je potrebna specialna uprava stravy, skus este pockat, skontroluj to sanie, vyvaruj sa tej polohy na brusku pocas krmenia, nedvihaj ho prudko ani do zvyslej polohy...a uvidis, ci sa to zlepsi. Ak nie, tak zajdi za dr. a poziadaj o sono vys. kvoli podozreniu na patologicky reflux (chorobny).

viki2912
9. apr 2012

@boka79 odsaj mliecko a zahusti ho...proste prelej do flasky a daj tam podla navodu tolko odmerok kolko treba.mliecko sa zahusti a nebude tak vrackat.mas tam navod a v nom to je.vola sa to nutriton.dobre ti radim,ak kojis zahusti mliecko....ci je to taky alebo onaky reflux....sono ti netreba,my sme mali silny reflux a ziadne sono nic,len som zahustovala,davala nutrilon ar a po 7 mesiacoch to preslo.

boka79
autor
9. apr 2012

@hajanka

ahoj, nomy v noci dojcime po leziacky, ale s vankusom mozem vyskusat. problem je, ze maly neche do svojej postielky, takze s tym vyvysenim to bude tazsie, cez den sa da, v noci uvidime, monitor mam, ale v jeho postielke je nanic, ked tam nechce spat. teraz som si objednala taky, co sa dava na plienku ako klip..

Uvidime, ci to bude dobre..
Myslim, ze pat. reflux mi nevysetria, my zijeme v nemecku a u som sa na to u dcery pytala, ale ona to nemala take hrozne ako on a vtedy povedali, ze to nema vyznam, lebo to je fyziologicke s 95 percent. Dobra pomoc....
Upravovat stravu zatial nechcem, myslim, ze to nie je ani priaznive na ostatny traviaci trakt, radsej MM teda aspon zatial.

no uvidime, len rozmyslam, ako to robit , ked menim stranu na kojenie, musim ho dat automaticky do zvyslej polohy, nie? Natrenujem. Dakujem este raz

zubrienocka
11. apr 2012

@viki2912 Ahoj, prosím Ťa, ako si podávala ten nutriton, keď si kojila? Ja som skúšala dávať malej cez lyžičku, ale mi to vyplúvala. Skúšala som aj cievku, ale je to také husté, že to ňou ani len neprešlo...

briketa
11. apr 2012

@boka79 @haajanka podla toho co som si precitala ani nemusi byt iste ze ma reflux. spravnou polohou kojenia a spravnym nasatim sa vas problem moze uplne stratit. grgnutie alebo negrgnutie a trosku mliecka ked vybehne, alebo aj ked sa dietatku cka, to su vsetko normalne veci ktore nemusia este znamenat reflux. Vobec nie. Pokial je babatko inac kludne, naozaj to spravnym prisanim pravdepodobne vyriesis. A aj keby si v tomto veku pytal papat po tristvrte hodky je to normalne. Po troch mesiacoch sa tie intervaly upravia. Boka a nemusis mat pocit ze vsetko musi prebiehat podla nejakeho navodu. Uvolni sa, vyskusaj co vam dvom najlepsie vyhovuje a zariad sa podla toho. Ked ty budes v pohode, bude aj malicke.

boka79
autor
12. apr 2012

@briketa

ahoj, dakujem za odpoved.

Ja som pri tomo babu celkom fajn, nie som nejaka napata, len ma trapi, ze sa on trapi.Bola tu poradkyna, povedala, ze prisatie je dobre, ani ze nepije velmi rychlo. A polohu sme zmenili na futbalovu 30 stupnov vyvysenu.
Lepsie to neni, ale tiez myslim, ze kd budu tie tri mesiace prec, sa to polepsi..

On chce totiz prsnik nie len na papkanie, ale aj na zaspanie.

Ale jedine , co viem isto je, ze sa na to stale prebude, bud tlaci a nejde, alebo chyti stikutku a potom je nekludny a chce pit, parglgov.

inak prospievaperfektne - 400 g za tyzden 🙂 Takze mliecko netrati.

Komicke je, ze najhorsie je to od druhej v noci, cez den je to lepsie.

A problem je, ze sa bojim dojc. umrtia, ale s tym nic nenarobim. Som taky strachoprd 🙂

Dakujem este raz

gabica23
18. jún 2012

ahoj,ako sa má mali ? už je mu lepšie, už prešli 2mesiace, mi máme taký istý problém ako ty, tiež kojím, ale my už použijeme nutriton zatiaľ to zaberá, ale to odgrgnutie, nejak tažko ide...môj ako dovršil 2t od vtedy grcká, z jedného dňa na druhý, predtým spal 4-5 hodin, a nemal problém s grckaním,ani netieklo z pusinky mliečko, potom každých 1,5-2 hodin chcel papať a asi všetko mliečko išlo von...a teraz od piatka mu dávam nutriton s lyžičkou a je lepšie dlhšie spáva a mliečko len málo vyteká, dúfam že to prejde a nebudeme potrebovať ani nutriton, lebo ťažko mu viem podať

didulka85
18. jún 2012

Dceru som nikdy nedavala odgrgovat. Nechapem, naco davas babo po dojceni na brusko. Jednou z funkcii dojcenia je uspavanie. A ked sa ti babo udojci k spanku, ty ho das odgrgovat alebo na brusko, tak sa preberie a mozes zacat odznova. Pravdepodobne sa mu aj z toho urobi zle a preto sa povracia.
http://dojcenie.wordpress.com/2010/06/25/potreb...

boka79
autor
18. jún 2012

@didulka85

@gabica23

mame sa celkom fajn, po takom case. Ja som ho davala medzi dvoma prsnikmi, lebo bol velmi spavy na zaciatku, dala som jeden, potom som prebalila, dala na brusko, nakazala detska, a potom druhy a spinkal.

Reflux mame stale, ale zda sa mi , ze si na to zvykol,mozem ho dat uz v pohode na brusko. Ono to casom prejde to grckanie, mi sme aj bez nutritonu vystacili 🙂

gabica23
18. jún 2012

ja na bruško nedávam, buď na plece alebo je v zavinovačke kolmo, a tak odgrgá, ale nestále mu ide odgrgnúť,
keď mu dám nutriton tak je nervôzny a plače lebo on by už chcel papať, tak že už rozmýšlam nad tým že nebudem mu dávať nutriton, a ako dopadne bude grckať alebo nie, svokra vždy hovorí že tolko vygrcká čo ju už zbitok tak ja neviem..

boka79
autor
18. jún 2012

@gabica23

ja by som nedavala zatial nic, skus tie rezimove opatrenia pri refluxe - ako pisala hore Hajanka a uvidis, on sa s tym vysporiada . Malo by to byt lepsie potom. odgrgnut sa tiez musi naucit. Drzim palce.

gabica23
18. jún 2012

už dnes som nedala nutriton, trvá trošku dlho to dojčenie ale malí zaspal na prsníku, potom som ju držala v takej istej polohe, 2x odgrgal a trošku mliečka vytieklo ale veľmi málinko, dúfam že bude všetko v poriadku, ale aspoň teraz už nemalnervy od toho nutritonu.... môžem sa opítať vy ako dlho kojíte,myslím na čas ja 1 a 1,5 hodín

boka79
autor
20. jún 2012

@gabica23
@gabica23
ahoj, mom kojime dost casto, niekedy za hodinu,niekedy aj a pol, niekedy za 2 teda cez den, v noci tak ca kazde 2 hodky, ale su aj obdbia, ked mam pocit, ze stale. Urcite to bude dobre, Vyse 50 percent babatiek ma reflux.A ten zvykne po 4 mes. ustupit. Ked to je len tak ako pises, kasli na nutriton. Grckanie sa upravi a len si vynervujes babatko. Daj mu cicik a bude fajn.
Strapco mi vtedy odporucit, - skusit striedat prsnik, tak kazde 3 - 4 hod. , aby vypil, co najviac zadneho mliecka

gabica23
20. jún 2012

ďakujem za rady, nutriton od pondelka nedám a je oveľa kľudnejší, grckanie to máme ale kedy ako niekedy veľa mliečka, niekedy menej niekedy vôbec nevyteká, tak sa uvidí, no môj akurát dnes každé tri hodiny zobúdzal nejako presne prešli tri hodiny a on pítal jesť 😀 a niekedy to trvá 30minút kým sa nasýti,niekedy aj 2hodiny.

boka79
autor
21. jún 2012

@gabica23

o je este malinky, potom neskor bude mozno napapny za 5 min. u nas sa to teraz zasa predlzilo, lebo maly sa nesustredi na to papanie, stale niekde kuka, a pomedzyi to mu treba kakat, tak sa to zasa predlzuje 🙂

jeny9999
2. feb 2013

@hajanka ahoj.. vidim, ze mas s refluxom nejake skusenosti.. tak sa chcem poradit.. nasa malicka ma dva tyzdne.. pred dvoma dnami som si zacala vsimat, ze sa jej vracia mliecko - do pusy.. ona ho zasa prehltne.. normalne sa napapka - nech ju dam akokolvek tak si neodgrgne, podrzim ju dlhsie v tej polohe ako papkala a potom ju dam do postielky - ma ju dvihnutu v 30-40 stupnovom uhle.. pekne zaspinka a potom cca o hodku (asi sa vtedy zacne travit mliecko) sa stane, ze si "híkne" - vydá taký zvuk pri ktorom vidim, ze sa jej asi dostalo mliecko do pusy.. kupili sme sirup gastrotuss a obcas po kojeni jej to dam - sice mliecko sa jej vracia, ale uz pri tom neplace, uz ju to asi tak nedrazdi.. inak spinka mi 3-4 hodinky, niekedy este viac, tak dufam, ze to nie je velmi vazny typ refluxu.. prosim ta co mi vies poradit o tomto "skrytom" refluxe?

tuti_sk
22. mar 2013

Maminky, vsetky ktore budete dojcit, ci dojcite nezabudnite si kupit zasteru pre dojcenie, je to super vec pri dojceni na verejnosti - budete usetrene zvedavym pohladom na vas prsnik a vase dietatko sa tiez v klude napapa..... ja som to vyuzila maximalne a uplne vsade!
Zastera pre dojcenie - tu si vyberiete zo stylovych vzorov (ponuku neustale doplname):
... a ak este nemate nakupene originalne detske body s vtipnym napisom a este mate cas, tak si urcite vyberte momentalne mame akciu na popularnu kategoriu Charakter dietata (par foto dole):

Drzim vam vsetkym palce, vzdy si doverujte, dajte na materinske instinkty, tie su najdolezitejsie!

Majte sa.

Mamina - Katarina.

consuelle
13. apr 2013

ahojte žienky,prosim o radu ktore mate s tym skusenosti..mam 10dnoveho synčeka,sme na nutrilone ,ten hypoalerg..maly krasne papa,prospieva,občas ho nafukujuje,ale inak nema problem až na tento:v nemocnici som musela od 4dna ist na umelu stravu,kym som kojila nič..ale ked som začala krmit z flasky maly začal mavat problem po jedeni...nepokojny,kym zaspal,a začalo sa mu vracat mliečko,stalo sa mi ešte v nemocnici,že akoby sa ani nadychnut nemohol,čo ma strasne vystrašilo...nema to pravidelne,ked si odgrgne,je to lepšie,lenže prave s tym ma velky problem...v noci je to hrozne ,pekne sa napapa a dalsich 40minut čakam na odgrgnutie...niekedy sa nedočkam,maly zaspava a ja ho stale nosim aby si odrgrgol,potom ho idem položit a on ešte hlada flasku na dopapanie a tak sa stane,že jedno nočne krmenie trva aj hodinu a pol a maly je hotovy a ja s nim odpadavam...pritom krasne spinka aj 4hodiny,ale samozrejme tymto sa to všetko skrati...čitala som tu rady ,teda mam ho dat vyvyšene na postel,aby hlavička bola vyssie a nemam ho silou mocou davat cez plece?ono ani to vo vela pripadoch nepomože,len sa mi maly začne krutit a plakat a ja neviem,čo sa deje...mam dcerku 4ročnu,tiež bola krmena s flaske ale nic take sme nezažili...som z toho smutna a bojim sa aby sa mi maly nezadusil...občas po jedle ked zaspi,sipíakoby nemal vzduch,alebo sa zakucka,včera sa pogrckal,som sa velmi zlakla..lebo to už spal a potom akoby lapal po dychu...prosim poradte mi...:(

consuelle
13. apr 2013

@hajanka čitam tvoje rady ,skusim to,teda vobec ked sa maly napapa,nemam ho davat do zvislej polohy,ani jemne tlačit na bruško?uvedomujem si že ked som ho dala cez plece,začal mi odtlačat hlavičku od mojho pleca a velmi sa vrtiet(tak bolavo)aj ked buva ,jemne vie chrčat,alebo sa tak zakuckat...sprvu som sa bala že ma niečo s dychanim,ale ked ho dr počuvala,všetko bolo ok tak to bude asi tym papanim...pekne si to rozpisala...dakujem

hajanka
13. apr 2013

@consuelle ahoj, ono to moze byt aj zlou (inou) technikou sania z flase pri ktorej sa nahlta vela vzduchu a ten ho po prve tlaci v brusku (sposobuje bolest), zvysuje plynnatost a taktiez podporuje grckanie (s grgnutim).
Ak si neodgrgne, znamena to len ze sa asi nenahltal vzduchu, co je vlastne dobre 🙂 dietatko si odgrgnut nemusi 😉
to ze nas ucia, ze musi je len vtedy ak sa nahlta vzduchu pri piti, vtedy je mozne ze s nim aj vygrcne mliecko.
Ak si si ista ze technika sania je OK... moze byt aj ze ma zlu flasu, cumlik a maly pije spenene mliecko, skus iny, Dr. Browns ma jedine skutocne antirefluxne flase, kedy dietatko pocas sania nenasava zarovne spenene mliecko (vzduchove bublinky). Pocas krmenia ho drz mierne vyvysene, po krmeni s nim nemanipuluj hned nedvihaj, nechaj niekolko minut v rovnakej polohe, potom pomaly pridvihni, ak by mal vzduch tak si odgrgne, ak trosku aj grcne, je to v poriadku. O GER reflux by slo ak by grckal vela a stale, nie len po krmeni, ale aj pomedzi, alebo pred dalsim krmenim, aj po 3 hodinach. Spinkat ho davaj vyvysene aby mal hlavicku vyssie (cca 30st uhol, podloz nozky postele knihami napr.,) a trosku nabok, len ho zaisti aby sa nezosmykol. A sleduj ho vsimaj si kedy grcka, ak grcka.
Este moze ist aj o skryty reflux, pri ktorom sa natravene mliecko so zal. kyselinami dostane do pazeraku a opat sa vrati spat do zaludka (tazke ho nevygrcne). To moze byt sprevadzane takym nepokojom, nervozitou, chrcanim, placom (pali zaha), kuckanim ...

consuelle
13. apr 2013

@hajanka dakujem🙂no on mi grckal len včera,len to sipanie ma vždy tak vystrasí..ale to ma jedine vtedy ked ho tlači grg,ale pil strasne hltavo..dnes som fungovala podla tvojich rad...nenasilne som ho dvihala..len jemne...bol ovela pokojnejsi a teda z celeho dna si grgol len raz ,ale pekne zabuval...dala som mu aj kočik vyssie,teda to vnutro...mliečko davame nutrilon hypoal.a davam aj sab simplex do mliečka sice len 5kvapiek,ale jemu to velmi pomohlo,maval bolesti bruška od vtedy zatial žiadne plače ...je to proti naduvaniu...a myslis,že ten reflux je tym,že je taky maličky?že ten žaludoček je ešte slaby?

vincp
13. apr 2013

babky, nas maly hltavo papal, koliky neskutocne boli a odgrgnut ani nahodou - okrem sirupov na koliky sme kupili flasu dr. Browna - sice pije dlhsie, ale aj koliky, aj odgrgavanie sa upravuju 🙂

beton
15. apr 2013

@consuelle kedze pises do laktacnej poradne, neda mi neopytat sa, preco sa vlastne nedojcite. malemu UM zjavne nerobi dobre, co je uplne a uplne normalne. um je kravske mlieko, ktore je urcene pre ine ako ludske mladatka a detsky traviaci system este nie je natolko rozvinuty, aby vedel spracovat inu stravu ako materske mliecko. to mu zaroven pomoze dovyvijat traviaci trakt a doda dalsie drahocenne latky urcene len a len jemu v jeho konkretnej situacii. ide o malinkate babatko, kde je ovela jednoduchsie nacvicit opat spravne prisatie a prejst na plne dojcenie ako u vacsieho babatka. problem nie je o odgrgavani a polohe, ale v potravine, ktora jednoducho nie je stavana pre jeho traviacu sustavu. preto by som odporucala skontaktovat sa s laktacnou poradkynou www.mamila.sk, ktora pride osobne a poriesi problem na mieste. len do toho, mozno sa teraz trosku natrapis na zaciatku, ale kedze ste uplne na zaciatku, tak je to jednoduchsie, ale vrati sa ti to v spokojnom a zdravsom babatku. ved tie noci, co opisujes... tak by si maleho prilozila a spite spolu v posteli a dojcite sa, kedy treba, az do rana. niet nad maminu pohodlnost, ak ma byt mama aj dieta spokojne. sama vidis, ze ta to unavuje, vycerpava... s dojcenim su taketo veci omnoho jednoduchsie. strcis prsnik a je ticho :o)) ak by si chcela, napis viac, urcite je vysoka sanca pekne sa dojcit. pripadne pis IP.

martinkamrl
25. dec 2014

zdrvim vas.Vie mi niekto poradit?mame 3 týždnové babetko,cez den to robí malo ale ked pride noc,tak strašne hika až sa dusí,niekolkokrat za sebou,až tak lapa po dychu,strašne sa bojime o malu ci sa jej nemože nieco stat,to hikanie je hrozne,až nas to budi !ma niekto z vas takuto skusenosť?dakujem