Dojčenie na požiadanie a občasné prikrmovanie
Netusim ci tu je takato diskusia,ak ano admini ma presmeruju.Zaujimalo by ma ,aky mate nazor na dojcenie na poziadanie dietatka a sucasne obcasne prikrmovanie UM, lebo ja sa od zaciatku snazim mojho maleho vylucne dojcit,ale moje dieta byva hlavne navecer hodne hladne, a nestaci mu mojho mliecka a vsetky prostriedky na zvysenie tvorby mlieka mam vyskusane,vratane casteho prikladania ale proste moj maly ma aj tak malo, nestava sa to kazdy vecer, skor vzdy koncom daneho mesiaca,akoby mal vacsiu potrebu mlieka nez mam ja v prsnikoch tak davam UM, nenecham ho predsa plakat od hladu a musim povedat ze vobec neodmieta prsnik a nema problem ani s flaskou od zaciatku.Tak pridajte svoje nazory ak su tu aj take maminy,lebo ja tu vidim len dve skupiny ,tie ktorych deti su na UM,alebo potom matky co vylucne dojcia.
ahojte, nase trapenie - mala ma 6 tyzdnov. Rodila som cisarskym, ale nemala som problem s mlieckom, prve tyzdne smo ho mala tolko, ze som si ho davala zamrazit. Prvy problem nastal, ked som malu chcela oducit od klobucikov, to sa nam po 2 tyzdnoch strasneho trapenia podarilo, mala som doma aj laktacnu poradkynu. Druhy problem nastal po mesiaci, ked som zistila, ze mala vecer stale chce papat a ja som nemala tolko mlieka pre nu, hoci som stale, stale kazdu chvilu prikladala, aj ked sa strasne hnevala, ze jej nic netecie. Preto som jej najprv davala vecer svoje mlieko z flasky a po 3 vecery som jej dala UM. Pijem caje pre dojciace matky, homeopatika, litre vody, meltu, vecer ju prikladam stale,a mlieka nemam pre nu vecer dostatok, cez den je pokojna, iba sa dojcime, ale vecer to vzdy zacne, place a place, vcera som vydrzala bez UM, podarilo sa mi ju uspat. Moja psychika je v oslabeni 😅 , chcela by som malu dojcit veelmi dlho, ale ako ked toho mlieka nie je pre nu tolko, kolko potrebuje.
@bety04 skús si aj cez deň viac odpočinúť aby večer bolo mliečko, daj jej oba prsníky, stláčaj prsníky aby si podporila tok mliečka, choď si potom ľahnúť s ňou, aby až sa ti za hodinku či dve zobudí od hladu, aby si jej mala čo dať. Ak začneš dokrmovať, zachvíľku máš po mlieku. Prešla som si tým, paradoxne najviac mi pomohlo, keď v 6 týždnoch začala malá veľa grckať kvôli mojim antibiotikám. Vtedy bola fakt kríza, ale odvtedy mám mlieka dosť.
davam oba prsniky, aj viac ich striedam, aj stlacam prsnik, ale to vidim, ze jej iba streknem a uz zase nic. Ak ju idem vecer po hodinke znovu krmit, citim, ze sa neskor zacne mlieko spustat, niekedy ani ona nevydrzi, pokial sa spusti a uz sa hneva. Kriz som za tych 6 tyzdnov prezila vela, ale tato laktacna je asi to najhorsie a vyskusala som naozaj vsetko, ani prsia sa mi uz tak nenalievaju ako predtym, iba v noci, ked sa malej podari na 3 hodky zaspat.
Po kazdom kojeni este aj odsavam, vzdy je to iba par kvapiek, takze sa malej ani necudujem, ze sa zlosti ☹
@bety04 výborná stránka, skús pozrieť: http://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatko... 😉
@mimi ani to ze sa predcasne narodila nieje dovod na flasku 😒 bohuzial je to bezna prax. Mliecko sa tvori uz v 16tyzdni tehotenstva, a preto s nim mamicka uz prichadza do porodnice, cize nenabieha, toto je jeden z mytov co traduje o dojceni 😝. Najprv prvych par dni je kolostrum a hoci je ho malo , pokryva potreby dietata 😉 Pretoto nieje potreba dokrmovat flasou, samozrejme zdravotny stav treba zhodnotit, ale casto sa da pri troche snahy vyhnut flasi. Ja odporucam nosenie v satke, nosici, babyvaku co tebe vyhovuje, zintenzivnit kontakt, spolocne spanie.Budes vedie rychlejsie reagovat na jeho potreby, ziadne cumliky, nic co by predlzovalo intervaly medzi dojcenim. Pre predcasniatko je materske mlieko nad zlato 😉
Mrzi ma, ze ju mas choru, ani dojcenie nieje zarukou ze dietatko neochorie, ale priznaky a prejavy su miernejsie ako u nedojcenych deti a lahsie jej pomoze chorobu zvladnut. Ako ste na tom teraz?Nerozmyslala si sa osobne skonatkovat s poradkynou?
@bety04 na uvod ta chcem pochvalit, je super ze ste sa dokazali zbavit klobucikov, klobuk dole 😀 moja rada, ano deti reaguju na tok mlieka, a ak pomalsie tecie, alebo je znizena hladina mlieka reaguju na to castokrat velmi intenzivne. Ak je potrebne dokrmovat dieta, nieje nutne pouzivat flasku, pretoze dieta si vie zratat odkial tecie lahsie, nie dieta ale mama je ta ktora je zmatena 😉 Vecer sa deti mozu chciet dojcit z viac z roznych dovodov, mozu byt prestimulovane a potrebuju sa ukludnit, pri dojceni odporucam prestriedat aj niekolko krat prsniky, nauc sa rozoznavat kedy dieta na prsniku naozaj pije, predpokladam, ze ked bola u teba poradkyna ukaza ti pauzu v brade.
Ak dieta na prsniku nepije, pouzi stlacanie prsnika, ked nepije, ale saje, a ak nebude pit ani po stlacani prsnika, ponuknut druhy a opakovat to iste.A takto prestriedat prsniky aj viac krat. Caje pre dojciace matky,obsahuju sice zlozky na zvysenie tvorby mlieka, ale v malych mnozstvach, musela by si vypit hektolitre aby sa to prejavilo 😝 Melta a pod, je jeden z mytov a na tvorbu mlieka to nema vplyv. Odsavanie nieje ukazovatelom ci mas dostatok mlieka, to ci dieta pije ukazuje pauza v brade, tiez dostatok pocikanych plienok a pocet stolic. Su zeny ktore nedokazu odsat nic alebo minimum a dojcia uspesne. Pokial je prisatie spravne, co by opat mohla skontrolovat poradkyna vzhladom k tomu, ze ste predtym mali kobuciky. Na zvysenie tvorby mlieka sa bud prve dni odporuca uzivanie bylin senovky greckej a benedikt lekarsky, ale tebe skor odporucam dompreridon.Volne u nas dostupny ako Motilium, alebo na predpis je Costi, ten ale musi predpisat lekar, a treba najst ochotneho co ich predpise 😖 Skontaktuj sa s opat s poradkynou, spolu najdete riesenie 😉
@bety04 podla toho, co opisujes, by som nedosla k zaveru, ze je mliecka malo. takmer kazde dieta sa k veceru sprava presne tak, ako to opisujes a nema to s mlieckom vobec nic spolocne. je to taka predspankova kriza nielen deti. oni neplacu od hladu, ale preto, ze su uz mrzute pred spanim, potrebuju sa najma vela nosit, mojkat, naozaj sustredene sa im venovat. to, ze mas prsniky makke je normalne a spravne. po sestonedeli sa tvorba mliecka prisposobi potrebam dietatka a uz sa tak nenalievas, iba pri dlhsich pauzach ako si sama zistila. u vas to naozaj moze byt trosku skreslene tym, ze ste pouzivali klobuciky a flasku. naozaj sa moze tvorit mliecka menej, ale robis uplne spravne, ze ju pri kazdej nepokojnej chvilke prikladas. takto ju upokojis, aj sebe zvysis tvrobu mliecka. ta sa da zvysit aj dokrmovanim. pises, ze si vela odstriekavala, takze mas zasoby MM. daj ich do flasky, kup si cievku CN01 (v zdravotnickych potrebach) a mozes dokrmovat priamo na prsniku. cievku si nalepis na dvorec a dietatko taha aj od teba aj cez cievku, takze ma viac mliecka. telo dostava zaroven signal, ze ma tvorit mliecka viac. toto je jedina cesta, ako zvysit tvorbu mliecka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
nech ta neznepokojuje, ze nevies odstriekat mliecko. to nehovori nic o tom, ci tam je alebo nie je. dieta, ak je spravne prisate (pouzivanim flase a cumlika sa prisatie spravidla pokazi), dokaze vytiahnut mliecko, aj ked tebe to nejde. je stvorene tak, ze to dokaze. takze po tom, co ste uz spolu dokazali, za co vas naozaj obdivujem, urcite zvladnete aj tento krok na ceste k bezproblemovemu dojceniu. uz sa to blizi. velmi drzim palce.
@bety04 to je krasny prirastok, ktory hovori o tom, ze vsetko je ako ma byt. len ju naprevazuj pred a po dojceni, lebo sa tym obe zbytocne stresujete. dieta po dojceni patri do maminej naruce, nie na chladnu vahu. takze ak vazit, tak raz za 2-3 dni v rovnakom case. ide vam to krasne, aj spolu pekne vyzerate.... 🙂 ak bude problem, ozvite sa, vsetko sa da vyriesit, lebo dojcenie je v hlave, nie v prsnikoch
@mimi nie caste prikladanie mi nepomohlo k nicomu, mne pomohly az tabletky more milk plus z lekarne, drahe ale pre mna ucinne, nic nezaberalo aby som mala mlieka pre maleho hlavne navecer dost, iba byt oddychnuta a to sa neda pri malom dietati a nie to este pri dvoch ked si na ne sama, a prikladala som maleho vzdy ked chcel ,na poziadanie ale kedze mu netieklo nic sa len jedoval, tak sme vzdy na tyzden v kazdom mesiaci ked prechadzal do vyssieho mesiaca boli na UM ,lebo mal asi rastove sprinty a doteraz sa kojime v pohode, neodmietol mi prso nikdy aj ked navecer mal flasku, podla mna je to mytus alebo zalezi od dietata, nic sa neda pausalizovat
@bety04 co mne pomohlo na tvorbu mlieka vecer bolo more milk plus, uz som vyssie pisala ze su drahe ale jedine zabrali do 24 hod mas mlieka viac, a tiez som mala presne ten isty problem ako ty, je to unavou, ze sa mlieko vecer netvori dostatocne a radit ti ze mas oddychovat je popri dietati dost utopia, a dalsi paradox je ze som nechodila predtym cvicit, ked bol maly iba na prse a odkedy papa aj prikrmy a chodim na zumbu tak mam mlieka habadej vecer a je to pre to ,ze mam hodinku pre seba, uvolnim sa ,zrelaxujem, maleho postrazi muz a pridem s velkou zasobou mlieka a maly je spokojny a nevyzaduje si vkuse pit, takze to ze sa cvicit popri kojeni nema je mytus, a kludne ked velmi place mozes dat aj flasku, my sme davali a kojim doteraz , a ziadne odstavenie sa nekonalo, lepsie ako znasat to jedovanie sa na prse, presne viem co pises ked mu nejde taky prud ako je zvyknuty tak sa hneva, preto som dala UM a bol spokojny, lebo niektore deti su asi vecer hladnejsie
@lucy56 deti k veceru placu a su nespokojne a tiez mnoho dospelych, aj ked su syti. je to celodenna unava potreba pozornosti, uzkeho fyzickeho kontaktu, co si takymto spravanim ziadaju. aj dospeli, aj deti. cca dve hodiny pred spanim su deti nepokojne, to je takmer pravidlo a namiesto flasky, UM atd. im treba ponuknut bud prsnik, ktory nemaju na hlad, ale na upokojenie alebo tulenie, mojkanie, nosenie. to plati tak u babatiek ako u vacsich deti. predspankovy cas je velmi dolezity, deticky by mali ist spat upokojene a nie zbytocne nervozne.
postupom, ktory opisujes @bety04 riskuje pokazenie prisatia babatka, z toho vyplyvajuce znizenie tvroby mlieka a predcasne odstavenie babatka (t.j. pred 2 rokom veku). su vynimky, ktore to zvladnu, ale casto sa dosledky prejavuju aj s niekolkomesacnym oneskorenim. nikto nevie predpovedat, ako dieta zareaguje, takze je to vzdy o ochote mamicky prebrat toto riziko a pripadne ho potom riesit.
@beton ja som vsetko ako pises robila, aj nosila aj mojkala aj na prsniku mala, ale upokojil sa len ked sa nejedol, ja nechcem aby si si myslela ze bojkotujem dojcenie a jeho zasady, tie mam nastudovane, len proste pisem ze kazde dieta je ine a ja si svoje poznam a viem ze bol proste hladny a bodka, a skusit ci je hladny sa inak ako podanim jedla neda a to UM je, ked sa potom dieta upokoji a zaspi tak je jasne ze bolo hladne nie? a ja napr do 2 rokov neplanujem kojit, ja len si myslim ze sa striktne a otrocky drzat teorie proste v praktickom zivote nejde, pretoze prax je o inom a ked su tu maminy ktore su zmatene ako som bola ja a citaju tu len rady pro kojacich matiek a to vylucne zastavajucich dojcenie a nedopatraju sa rady na svoj konkretny problem,ako som sa ja tiez nedopatrala, preto som tuto temu zalozila ,otvorila a budem proste tvrdit ze ide dokopy aj kojit a obcas prikrmit z flasky, ved nemozes vediet ci ta dana mamina chce kojit do 2 rokov alebo len do pol roka a na co sa potom trapit, my nie sme menej cenne za to ze sme dali UM
@beton a presne to je na tom to najhorsie upokojit sa, lebo je pravda urcite aj to, ze to ide od hlavy, a to neplati len pri dojceni, vsetko v zivote ide lepsie, ak sme naladeni optimisticky a verime si, ze to pojde...len horsie je sa upokojit, ked dieta place, to je potom velmi luto. A moja je zvlast na tom prsniku nervozna, normalne fakt nervaci, by sa aj o zem hodila, to nie je kvoli tomu, ze by sa chcela mojkat a cucat prsnik len tak, lebo to by som jej s radostou umoznila 😵
no ja sa pridam s mojou skusenostou: malu som kojila do 14 mesiacov, v podstate sama sa odstavila, uz proste nechcela.... prve tyzdne a mesiace boli naozaj peklo a tvorba mlieka bola jeden den super druhy den strasna a nevytvorilo sa skoro vobec nic, stale prikladanie u mna vobec ale vobec nezaberalo, u mna bolo najdolezitejsie aby som ja bola oddychnuta a bez nervov, avsak pri nasej malej to bolo dost narocne pretoze prve 3 ci 4 mesiace bud spala alebo 3 az 4 hodiny denne plakala (nosenie, hojdanie, hladkanie...) nic nepomahalo, skoncilo to az vyplakanim si pruhu a vystupenim pupceka na 2 cm smerom do vonkajsej strany....
takze o velkom mnozstve mlieka vecer som mohla len snivat, ked mi dieta doma 3 ci 4 hodiny kricalo a vecer som uz proste mlieko nemala a tak som prikrmovala ale pritom mala nemala absolutne ziaden problem pit z prsnika cez den a v noci a vecer proste vypit celu flasku UM....
takze pokial mas pocit ze male je proste vecer hladne, kludne mu daj vecer flasku a v noci a cez den ho budes kojit, neboj sa prisaje sa aj tak.... 🙂
@bety04 tak skus kludne dat aj UM ak sa neda plac vydrzat a je intenzivny ,mozno ma len rastovy sprint a potrebuje si viac cucnut, nas to mal vzdy na prelome mesiaca ale vypil UM malo, niekedy 60 ml,niekedy 30 a spal, ja som to tak trebars urobila dva dni a potom sa snazila uz len kojit zase, a vymenila som len jedno kojenie to tesne pred spankom za UM a potom ked sa v noci zobudil na dalsie mlieko uz tieklo tak ako bol zvyknuty a pekne sa nacucol v spanku a spol dalej, mne to pomohlo a snazila som sa cez den trosku viac setrit aby bolo postupne mlieka viac
@bety04 asi tyzden maximalane, niekedy dva dni niekedy tri,no najviac tyzden som davala UM a pri more milk nabieha mlieko hned do 24 hod ale na tieto tablety more milk som prisla ze mi zaberaju az ked mal 4 mesiace, dovtedy, homeo, caje,vinea, ale z toho nezaberalo nic, len ten oddych, napr po vikende ked mi s malym bola aspon 1 den mama bolo mlieka dost
@lucy56 mliecko sa mi uz ako tak rozbehlo, len som sa zybtocne vynervolala nejakou teoriou nedavat flasku. Rozpravala som sa s homeopatkou, pediatrickou, sestrickou z novorodeneckeho a ma ukludnili, ze ak treba treba dokrmit, nebude mi predsa dieta stagnovat na vahe. Mala nema problem flaska, prsnik, momentalne sme viacej na prsniku 🙂 lenze akurat ochorela, tak jej obcas dam aj flasku a ani to nedokaze vypit ☹ Taktiez mi povedali, ze to zalezi od babetka. Aj pri prvom sme najskor zacali flaskou, tiez sa predcasne narodil a nakoniec sa krasne prisal a dojcila som ho 2,5 roka.
@lucy56 kedze sme v teme "laktacna poradna", tak radime s cielom pomoct mamickam riesit ich konkretnu situaciu s cielom dojcit dieta dlhodobo a dovtedy, kym to dietatu a matke vyhovuje. dojcenie nie je teoria, hoci v dnesnej dobe sa nou zial stava. ja sa len snazim upozornit, ze vas pristup moze u ineho dietata a mamicky vyvolat problemy, ktorym by sa mohli a mozno aj chceli vyhnut. konecne rozhodnutie je na mamicke, ale lahsie sa rozhoduje, ked info ma ako ked ho nema.
preto @bety04 velmi podporujem, aby sa uchylovala radsej k rieseniam, ktore dojcenie neohrozia. lebo podla jej prispevkov ide skor o zalezitost jej vnutorneho pocitu, lebo objektivne je vsetko uplne v poriadku a dietatko sa sprava uplne ako ostatne babatka v tomto veku. vsetko je docasne, deti si rezim stale menia...o tom to cele je. drzim obom palce, aby si vase deticky uzili vasho mliecka presne tolko, kolko potrebuju a kolko vam to vsetkym vyhovuje.
Ahojte, ja som len chcela napisat , akoto bolo u nas - prve 4 tyzdne som ho mala podvecer , vecer na prsniku stale, napapal sa kratko, zaspal, zasa sa napapal, zaspal, tiez som myslela, ze mu nestaci, ale potom spal aj 3 hodiny, tak som sa ukludnila. potom som sa docitala o cluster feeding , a pochopila som, ze to bol nas pripad. proste tie malinke babatka niekedy nevedia, alebo su unavene... je to rozdielne. Ale vecerny plac moze velmi vela ineho znamenat, casto deticky spracovavaju dojmy a, su unavene, chcu maminu. podla mna ked dieta vypije po nakojeni z flase 30 - 50 ml, tak nie je hladne, pije len preto, lebo to ide lahko a neskoro mu dopne, ze uz mu staci.
Jpri prvej dcerke som mala ten isty problem, a riesila som flaskou vecer a po 10 mes. sme s kojenim skoncili...
Bohuzial, doteraz si to vycitam, lebo s tymto malickym to funguje, bez dudla, bez flase, a mam skor mlieka vela. neverim, ze som ho vtedy mala malo, skor bola na vine flasa a dudel.. Ale uz som mudrejsia a chyb som sa vyvarovala. Takze drzim palce, ste v obdobi, kedy sa musite napasovat na seba a bude urcite lepsie. Vidno, ze chces a mas snahu, drzim este raz palce nech vam to vyjde.
A prkrmit sa da aj cievkou, lyzickou , striekackou.Suhlasim s betonom, ale po osobnej skusenosti aj chapem, co prezivas , je to hrozny pocit, ze by dietatko mohlo byt hladne. Poznam to velmi dobre . Ale zvladnete to.
@beton ok ze sme v teme laktacna poradna, ale ja som presne na tento problem,teda nedostatok mlieka vecer v tejto celej skupine tem nenasla nic co by mi zaberalo a to som preluskala diskusii az az, preto som zalozila tuto temu aby tu bol aj iny pohlad na vec ako len vylucne rady typu prikladat prikladat lebo mlieko sa rozbehne, no holt nie kazda sme podla sablony a nie kazdej sa rozbehne tak nech tie maminy co maju ako ja problem s vecernym nedostatkom a nezabera im prikladanie si mozu precitat aj ze to ide aj inak, ja som uplne za dojcenie aj za vylucne,ale bohuzial ked to nejde podla mna sa nic strasne nestane ked sa pouzije aj ina metoda, predsa mame pravo aj na iny uhol pohladu ako jeden, a nikomu nevnucujem nazor ze to ma robit podla mna, ja iba pridavam vlastnu skusenost ako to ide aj s trochou UM
@lucy56 oki, ale je ine radit maminam na zaklade svojho uhla pohladu a ine na zaklade vedomosti podlozenych rokmi praxe 😉 kazde dieta je ine, individualny tvor, co tebe funguje nemusi pausalne platit pre vsetky. Flasa aj ked len obcas ovplyvnuje sposob ako sa dieta prisava, tiez ano mas pravdu matky vecer maju vseobecne menej mlieka, ale nie nedostatok. Dieta vecer sa nemusi chciet dojcit len kvoli tomu ze sa potrebuje nakrmit. Su to mnohe ine dovody preco dieta castejsie ide na prsnik, jednou z funkcii dojcenia je aj uspatie dietatka. Ak ak je dieta neklude tak potrebuje pomoc sa ukludit, neviem presne aky kontkretne mate problem, mozno mame riesenie na dosah ak by sme vedeli cele pozadie co sa u vas v case vecera odohrava, mozno ho kupes v case kedy chce spinkat, voda ho preberie a potom sa musi opat davat do kludu, neviem tipujem 😉 Jednoznacne sksuit prestriedat prsniky aj niekolko krat, a ak dietatko na prsniku nepije tak pouzit stlacanie, ked saje a nepije, prsniky mozes prestiredat aj viac krat. Skus nosit v satke, ergonosici, ale uplne najlepsie je ak sa naucis pozorovat dojcenie, kedy dieta naozaj pije, pretoze len tak pochopis ze to ako sa sprava nemusi byt prave od hladu 😉

@zdraviezprirody jj suhlasim, ak vychadzame z predpokladu ze prisatie je spravne 😉