icon

Dojčenie na verejnosti

sherynkamalinka
26. mar 2013

Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?

macamac
27. mar 2013

@carodejnica ja k tej foto "dojčiacej s Hugom..."

keď sa na nad tým tak zamyslíme:
- myslíš, že dieťa dojčené v takejto atmoške má pocit pokoja?
- dieťa, ak by aj bolo teda rozrušené a nič iné ho neupokojí ( slová z fóra ), tak takéto dojčenie ho už ukľudní?
konkrétne- možno áno, nie každé dieťa (rozrušené) reaguje na ruch okolo 😉

a inak, ak dieťa potrebuje LEN pocit bezpečia, tak vieme, že ním je matkina náruč 🙂
nikde sa nejak nepíše konkrétne o "matkinom prsníku" 😉 ( ak nejde o hlad 😉 )

aj ja mám rada, keď ma mama pritúli 🙂 a to sa už nedojčím 😀 😀 😉

motylek17
27. mar 2013

Ahojte... kojim uz pomaly 20-ty mesiac.... v poslednej dobe sa to, ale snazim obmedzovat, kedze ho chcem pomaly odnaucit... ale co sa tyka kojenia na verejnosti, tak som s tym nikdy nemala problem... ak si maly vypytal vtedy dostal... ci to bolo v obchode medzi regalami 🙂, v nakupnych centrach, na plazi, na ulici, proste hocikde... musim povedat, ze som sa nikdy nestretla s negativami... kazdy sa vzdy len usmieval.... podla mna to je uplne normalne.... nemame sa za co hanbit.... tolko k tejto teme....

vejula
27. mar 2013

@irriss no pre mna dojčenie do 3 rokov nepripada predlžene, ale prirodzene, to je prva vec v ktorej sa nezhodujeme. Druha vec je ta, žýe dojčenie akoby možno o stupen vyšši level zbliženia s dieťaťom ako napriklad pofukanie, teda ja to tak vnimam a očividne aj moje dieťa. A ked vidim, že mu to pomôže, nemam dôvod to nerobiť. Kvôli spoločnosti už vôbec nie

namarie
27. mar 2013

@simca06022011
@simca06022011
@simca06022011 ach jaj... Drahé naše čítanie s porozumením.... :-/ ja som nenapísala o koľko sa má otočiť, chcela som tým poukázať na to, že sa na mna nikto nemusí pozerať, môže sa otočiť, poprípade zrak uprieť hocikam inam, len to by bolo treba čítať aj pôvodný príspevok a potom vyryvat...

sendy182
27. mar 2013

@hajajanka no ak by to bolo fakt malinké bábatko a plakalo by o "dušu".....tak by som sa otočila a našla prázdnu lavičku.....no dvojročné dieťa určite 😒 😒 😒 😒 .......ja som tiež dlho kojila..ale určite nie na verejnosti........veď to dávno papá tuhú stravu.....ja som za kojenie no všetko z rozumom.........
@sherynkamalinka ešte v priamom prenose v teleráne som mala dosť celý deň 😀 😀 😀 😀 .........a možno poniektorí chlapi si prišli na svoje 😕 😕 😕 😅

irriss
27. mar 2013

@vejula
Verunko,... 😉
Vidis to jinak...jsi cerstvou maminkou a snazis se vse delit a nedelat zadne rozdily ve svych detech.. 😉
Protoze kojis malinkou, prijde ti automaticke dat i "malemu".
Nechtela jsem to sem psat, ale nekdy mi bezprostredne vytazene prso na verejnosti prijde dokonce vulgarni akt..pokud jde o vetsi dite,ktere jde z houpacky nebo klouzacky rovnou mame pod svetr..a mama se tomu jeste blbe smeje, kdyz se tim ostatni prisedici citi byt "znechuceni".. 😔 Podle meho to chce mit - nevim jak to nazvat ..zkusim to nazvat " socialni citeni"...nektere veci-zpusoby ,ktere jsou nam prijemne, jsou neprijemne ostatnim a zduvodnit to tak, ze "co je nam do okoli"..neni dobry priklad "respektuj a budes respektovan"
Kojeni na verejnosti velkych deti by melo probihat "nenapadne"... 😉 podle meho je to hlavne pro deti, ktere si to neuvedomuji "nezdrave" co se tyce jejich soc.kontaktu s okolim a jejich vrstevniky

simca06022011
27. mar 2013

@namarie Ja som ta len chcela opravit, nemusis sa rozculovat, ale ty si pouzila presne "o 360°"... ked niecomu nerozumies,tak to nepouzivaj a nebude ot pouzite proti tebe... a nebudes sa musiet rozculovat... v spojeni "pozerat sa niekam inam" si mohla pouzit priamo to a nie stupne... a v spojeni s otocit sa opacne sa pouziva 180° len tak pre tvoju zaujimavost.. ale o tom tema nie je 🙂

zuzkat1
27. mar 2013

@sendy182 chlapi vidia viac odhalenych prsnikov ked sa prejdu po nakupnom centre... A tie su viac odhalene nez mala ta baba v telerane..

namarie
27. mar 2013

@simca06022011 napísala som 365 a aj to omylom, ale nevadí a nerozculujem sa a už vôbec nie pre tú opravu, skôr, že ušla pointa a tych 180° sa používa skôr keď sa niekto zmení, nie doslova otočí, aspoň podľa mojich skromných znalostí, ale to je fuk, ako píšeš, o tom téma nie je, takže mier a pekný deň 🙂

maca_p
27. mar 2013

@carodejnica dnes perlis. asi zabudas, ze vo venezuele vladne hlad a bieda sposobena prave vladnutim hrdinu, ktoreho nam uvadzas na fotke. nech mu je zem lahka...

zuzkat1
27. mar 2013

@irriss ja nie som cerstva mama a mam 3rocnu...je uplne prirodzene ze ju kojim... Aj WHO hovori ze dojcit sa ma min.do 2 rokov a potom tak dlho kym to matke aj dietatu vyhovuje...

zuzkat1
27. mar 2013

@maca_p takze tam kde nie je hlad uz netreba davat detom to co im je prirodzene?

vejula
27. mar 2013

@irriss ako pišem pokial sa nič nedeje a nenastane nejaka vynimočna situacia, tak nevyťahujem malemu prsnik len tak. Pokial mi dieťa vrieska od bolesti, ked si ubliži, je mi dokonca aj jedno, či to ostatní vnimaju ako vulgarne. Ja mu ten prsnik dam a poviem ti pravdu, v tej chvily je mojou prioritou upokojiť dieťa. Nerobim to pokial sa hneva, zuri, alebo len tak vymyšla. KEd si skutočne ubliži a viem že mu môžem pomôcť, tak to urobim.

carodejnica
27. mar 2013

@maca_p
Sorry, ale bavíme sa o dojčení na verejnosti, nie o politických pomeroch vo Venezuele. Kde som napísala, že Chavez je hrdina? 😕

maca_p
27. mar 2013

@zuzkat1 nechytaj ma za slovicka 😀
nik tu nehovori o tom, ze dojcenie nie je prirodzene. urazilo by ma, napr. keby mna odfotili ako dojcim dieta a vykecavam s ficom. este tak s pociatkom, ten je aspon fesak i ked rackuje 😉 a btw. urcite by som pred ficom netasila. ani pred pociatkom. dieta by zatial neumrelo od hladu ci smädu a na 100% by neutrpelo ziadnu psychycku ujmu. ved aj ja mam z casu na cas pocit hladu a neblazniem z toho...

ako hovorim, odtial potial 😀 . vsetko ma svoje hranice. i hranica vkusu.

stardust
27. mar 2013

vzdy lepsie odvratit zrak od mamy dojciacej jej trojrocne dieta ako pozerat v chodbicke na palube lietadla na bezplienkovu metodu v praxi: http://pizano.blog.sme.sk/c/321290/Ako-si-za-11...

maca_p
27. mar 2013

@carodejnica kludne dojci kde chces, ako chces, ale nech potom na MK necitam diskusie, ze vas niekto ocumuje a podobne slovne spojenia.

cecil36
27. mar 2013

z mojho pohôadu sa to dieta v telerane vrhlo na matkin prsnik z nudy. Nebolo hladne (jedlo predtym jablko), ani smädne (malo tam pitie), ani sa nebuchlo a nepotrebovalo polutovat.... proste ja som mala pocit, ze sa ta mala nudi

cecil36
27. mar 2013

@maca_p 😀 😀 😀

carodejnica
27. mar 2013

@maca_p
Neviem, o čom točíš, ale nevadí. Viď môj príspevok na prvej strane diskusie. Hľadám odpovede na to, kde je hranica vkusu a prečo. Iná je v džungli, iná v hispánskej krajine a iná v našej "civilizovanej" spoločnosti.
Nehľadaj za tým nič viac, ani menej.

maca_p
27. mar 2013

@cecil36 jeziiis ved to je nad slnko jasne. mam dvojrocaka doma. s jedneho taha a druhy musi mat v paprci 😀 . ked mu odopriem drazdenie mojej volnej bradavky, tak ma zacne bit a sticovat 😀 alebo spusti nekonecne hystericke zavyjanie. (pre mna je to drazdenie, pre neho ladenie) 😀 ale toto dovolim len doma. vonku nie.

zeleny_cajik
27. mar 2013

@stardust OMG 😅 Tak to by ma asi ozaj vystrelo... len mam zial pocit, ze tam niekde smeruje tento tend neobmedzeneho respektovania "potrieb" dietata 😅

saranata
27. mar 2013

preboha zeny, to sa tu budete ešte dalsích 300 stran vadit? ved je to kazdeho vec, uvedomujete si ze sa bavíte o dojčení ?
ked vyjdem s detmi von vidím X otrasných vecí a v zivote by ma nepoburila dojčiaca zena na ulici aj keby mala oba prsníky vonku , je to jej vec.
toto čo bolo v telerane bolo uplne bezprostredne , ved si tie saty nevyzliekla cele , kameraman tiez urobil svoje atd...
tiez kojím obe svoje mladšie deti, ked potrebuju tak dostanu, staršia si nikdy neziadala od určiteho veku papat kdekolvek bola ,je to aj o tom ako je to dieta zvyknute...nedojčím vonku tak , ze sa do pol pasa vyzlečiem a pod.
ale stale je to moja vec dokedy , kde a ako dojčím svoje deti!
a to čo tu čítam je hrozne, z niektorých príspevkov mam pocit akoby tie zeny ani matkami neboli 😒

stardust
27. mar 2013

@zeleny_cajik mozno si v buducnosti zacnu v priamych televiznych prenosoch odchlipkavat aj manzelia z prsnikov svojich manzeliek 😀

maca_p
27. mar 2013

@carodejnica tak sa asi nerozumieme 😲
btw. som rada, ze nezijem vo venezuele, tam by ma za otvorene politicke nazory asi uz davno uväznili a odlucili by ma od dietata a ani dejcenie by mi nepomohlo a dakujem tiez, ze nezijem v kmeni kdesi neviem kde, pretoze ja potrebujem podprsenku a vlozky.
cize tvoje priklady v nasej spolocnosti nemaju pre mna ziadnu vypovednu hodnotu.

actimelka
27. mar 2013

Mne to pripada ked sa niekto takto doslova PRETRCA ked koji na verejnosti. Ja kojim svoje druhe dieta v absolutnej tichosti a bez pohladov inych najradsej.Ked sa mi aj stalo ze som musela niekde inde, hoci v aute tak len zakryta plienkou. Vela zien nemoze mat deti a ked vidia taketo pretrcajuce sa matky asi nemaju dvakrat dobry pocit. Ja si myslim ze to nepatri na verejnost aj ked je to prirodzene. Nechajme si tu prirodzenost pre seba a pre svoj dobry pocit...naco pre druhych 😉

zeleny_cajik
27. mar 2013

@stardust Navsteva: "Dakujem za kavicku...mozem aj mlieko poprosit?" ..."Jaaaj, zabudla som kupit, ale pockajte, odstriekam vam" 😝

zuzkat1
27. mar 2013

@maca_p fuj ze pred ficom...

stardust
27. mar 2013

@zeleny_cajik ah, momentalne sa mi susi lak na nechtoch, kludne si odstriekajte podla potreby sami (ake i/y tam ide?? Uz zabudam slovensku gramatiku)

vejula
27. mar 2013

dam taky priklad, trojročne dieťa sedí na stoličke v pohodičke, ide sa oprieť, pozabudne, že na danej stoličke nieje operadlo, bachne z nej na zem priamo na chrbat. Dieťa vrieska, a ja mu vysvetlujem, že cicik mu nemôžem teraz dať, lebo je na verejnosti alebo druha možnosť, s vrieskajucim dieťaťom pobehujem po reštauracii a hladam kde sa skryť aby niekto nevidel moje hole prso 😅
Každa jedna normalna vnimava matka, v tom momente ani nevie kto je okolo, a spraví všetko pre to aby dieťatko, vylakane ubolene, ukludnila. Dojčené dieťa samozrejme prsom, lebo velmi dobre vieme, my čo dojčime už aj staršie detičky, že to je ten najučinnejší liek a utlmovač bolesti