icon

Dojčenie novorodenca iba počas dňa

13. jún 2025

Ahojte, je tu niekto kto koji iba cez deň? Cca tak od 8:00 do 22:00? Ja mám malé bábätko novorodeniatko ale dojčim ešte moc dlho a pri tom zaspávam snažila som sa ho v noci dojčiť ale som z toho vyčerpaná, tak si väčšinou nachystam mlieko (niekedy mám odsate) ale inak robím umelé mlieko to iba v noci prihrejem a dám vypiť a do pol hodinky spíme, pri kojeni sme boli aj vyše hodiny hore a potom som bola celý deň nervózna. Nieje to zle? Som zlá mama? 😅

Strana
z2
autor
14. jún 2025
@anavixy

Nie je to o tom ako silno musi sat alebo ako mu tecie, pri piti z flase pouziva dieta uplne ine svaly a techniku ako pri piti z prsnika. Ale urcite je lepsie ked mu netecie do ust z flase same.

@anavixy no veď z tej fľaše mlieko netečie 🤷‍♀️ zo začiatku plakal lebo v nemocnici ho naučili na takú čo sa leje mlieko z nej

lenkakravcova
14. jún 2025

Oddychni si cez deň, keď ti bábätko spí. Vtedy spí aj ty. Prvé týždne po pôrode sú také - spať, jesť, wc, umyť sa a tak dokola. Tak bábätko ako aj ty. Ak nemáš ďalšie deti, ktorým sa musíš venovať, tak oddychuj cez deň.

weleda123
14. jún 2025

Presne tak, @autorka, nejde o fľašu. Švagriná mala Medelu Calmu, čo vraj má imitovať prso plus ten tok, je vyslovene pre dojčené deti a tak či tak sa dopracovala neterka k tomu, že z prsa ťahať nechcela časom. Pila len z fľaše a prso len dudlala, až švagrinej úplne odišlo mlieko. Si po cisárskom? Lebo ak nie, tak to skús na boku. Ja som bola zašitá až po zadok, aj zvnútra aj zvonku. Celé 600nedelie som sedela len na popôrodnom vankúši, ešte aj zlatá žila mi taká vyšla počas pôrodu, že som skoro zošalela, ale zvládli sme to. Tá bolesť časom prejde, len aby si naozaj neprišla o mlieko, ak teda chceš kojiť. Ak si v pohode s tým, že by si mala malú na UM, tak to je iné. A propo, tuším si spomínala, ze máš málo mlieka. Mne sestrička v nemocnici vyslovene kázala kojiť, kojiť, kojiť, každú hodinu keď aj, každý deň. Stále prikladať. Mne sa nakoniec mlieko tak rozbehlo, že by som s ním dalšie 3 deti uživila, a to som prvých 5 dní absolútne nemala nič. Ešte sestričky mi v nemocnici stláčali prsia a že nemám nič,ani malá neprehltala keď sala, preto som aj začala dokrmovať a nakoniec sme to dali. Tak držím palce aj tebe.

majus2323
14. jún 2025
@weleda123

@majus2323 to je zaujímavé ako toto funguje 😅 mne dávali v nemocnici vždy čerstvé mlieko, tiež Bebu a dali mi vždy do fľašky koľko som si vypýtala (20-30ml).

@weleda123 áno aj mne tak , to som myslela ohľadom tej fľašky že celý deň mi dávali mlieko do jednej. Doma dávam vždy čistú vyvarenú.

katrin21
14. jún 2025

A este..pripravene mlieko? Mlieko UM sa nesmie skladovat.
Ma sa cerstve spravit a vypit . Je to na nom aj napisane,aspon bolo co si pamatam...
Ja som mala v termoske prevarenu vodu horucu,ked som nemala uz mlieko tak som v noci z tej vriacej dala do trochu,pridala studenu dojcensku a bolo. Naucila som sa kolko treba,aby teplota sedela.
V ziadnom.pripade mikrovlnka na ohrev novorodencovi, preboha . A uz vobec nie do nej plastova flasa. Ked uz tak sklenena aspon nech je.
Ide o zdravie vasich deti. Nech si veri kto chce,co chce, neni to zdrave.
Vyvarat flasky stale netreba.

A este. Mozno nevies,ale pri kojeni sa idealne tvori babatku crevny mikrobiom... pri UM nie... takze kojit je lepsie a pohodlnejsie.

katrin21
14. jún 2025
@majus2323

@weleda123 áno aj mne tak , to som myslela ohľadom tej fľašky že celý deň mi dávali mlieko do jednej. Doma dávam vždy čistú vyvarenú.

@majus2323 netreba mat vzdy vyvarenu. Fakt nie. A tk hovorim ako matka predcasniatka...ani tam da nedalo vyvarat stale..odsavala som a nosila , kdeze vyvaranie..sklenena flaska, 24h sa mliecko zbieralo a zanieslo...alebo dalo do mraznicky.
Vyvarala som tak mozno raz za 2t....a sklenene...vyvarat umele je cista rakovina.

anavixy
14. jún 2025

Ja chapem, ze z nej netecie, vacsina novorodencov z nej ani nevie pit, aspon u nas, dudluju 20 min a nevypiju nic… ale pisem, ze nejde o to ci tecie ci netecie, z flase sa pije uplne inak ako z prsnika, nejde o tok ale o techniku a zapajanie inych svalov

jamrinka
15. jún 2025

Hlavu hore. Ak máš možnosť zavolať laktačnej poradkyni aby ti prišla pomôcť s kojenim, tak to určite urob. Možno ti poradí s lepšou polohou pre kojenie, aby si mala komfort, aby sa aj bábätko správne prisalo a boli ste obaja spokojní. Lebo za mňa bolo kojenie asi to najťažšie zo všetkého. Pri synovi sme sa dosť vytrápili a aj tak som nemala mlieko a museli sme prejsť len na UM. Teraz mám 2 mesačnú dcéru a tú kojím ale musím ju aj dokrmovat. Tiež to bolo na začiatku náročné, hlavne po príchode domov z pôrodnice som musela odsávať lebo som mala krvavé bradavky a kojenie bolo neskutočne bolestivé, ale bol to veru zahul, už som si myslela že ani ju kojiť nebudem keď bude len na fľaške. Ale ona mi niekedy odmieta fľašu, aj keď ju dokrmujem tak prso chytí vždy a keď jej sem tam dám fľašku, tak sa zlosti. No je pravda že niektoré deti odmietnu prso a potom maminky musia odsávať a dávať cez fľašu. Každé dieťatko je iné. Ale základom je aby si si našla niečo čo vyhovuje vám obom, aby si bola ozaj spokojná lebo tie hormóny v 600 nedelí dajú niekedy zabrat. Držím palce, lebo každá sa učíme a snažíme sa pre svoje dieťatko robiť čo je v našich silách, podľa vlastnej intuície. Nie si zlá mama. 😊

Strana
z2