Dojčenie počas tehotenstva
Veľa mamičiek otehotnie popri dojčeni a začnú sa vynárať otázky: Prestať, či neprestať kojiť? Ohrozuje dojčenie bábo v brušku? Nebude mamička vyčerpaná príliš? Nespusti sa predčasne pôrod?
Mamička môže kojiť naďalej, pokiaľ gynekológ nenájde reálny dôvod, prečo prestať. Pri kojení sa vyplavuje oxytocín a maternica naň reaguje fyziologickými sťahmi. Ale oxytocín sa vyplavuje aj pri intímnych činnostiach, čiže pokiaľ nie je zakázaný sex, netreba sa báť ani dojčenia. Príroda to zariadila tak, že živiny si ako prvé berie bábätko v bruško, potom idú do mliečka a zvyšok ostáva matke. Čiže pokiaľ sa mamička cíti dobre, tak ani detičkám nič nechýba. Základom je plnohodnotná a pestrá strava matky, po pripade vitaminove doplnky.
Laktácia v tehotenstve vplyvom tehotenských hormónov klesá. Okolo 16. týždna sa zloženie mliečka začne meniť pomaly na kolostrum. Niektoré deti reagujú na zmenu chuti a toku mliečka odstavením, iným deťom to nevadí a dojčia sa bez problémov až do pôrodu a potom tandemovo s mladším súrodencom. Dieťa sa nedá do dojčenia nútiť, nedá sa dopredu povedať či sa po pôrode vráti k dojčeniu alebo nie.
Po pôrode má prednosť pri dojčení novorodenec, potrebuje kolostrum – to prvé mliečko. Podľa veku a režimu staršieho súrodenca mamička môže kojiť naraz obe deti alebo každé zvlášť. Každé dieťa môže mat pridelený svoj prsník, ale môžu si prsníky aj striedať. Mala by sa rešpektovať individualita každého dieťatka. Rovnako to platí pri dojčení dvojčiať či viacerčatách /alebo troch a viacerých deťoch rozličného veku/, je to trošku náročnejšie, ale mliečko sa tvorí podľa potreby a pokryje potrebu všetkých detí. Pri viacerčatách sa väčšinou deti koja buď každé samo, alebo sa koja dve naraz a ďalšie odpočívajú, pričom vynikajúca pomôcka je vankúš na kojenie, deti sa koja vo futbalovej polohe a matka ma voľné ruky pre ďalšie dieťatko.
@dudi30 samozrejme , ak nemas ziadne tehotenske problemy , ktore by tomu branili nie je dovod prestat dojčit
tiez som tak dojčila a po porode tandemovo obe dcery
dopraj si vela oddychu , kvalitnu stravu a všetko bude ok
bola by skoda ju odstavit , ešte ta potrebuje a hlavne ked sa aj babo narodí , nebude sa citit na vedlajšej kolaji.
nasa tým presla uplne v pohode, ziadna ziarlivost a ja som bola spokojna
@dudi30 no ja ked som rodila tak dcera mala dva a pol roka takze vydrzala v pohode,
aj mala to vydrzí, ked nie je matka pri dietati tak dieta sa prisposobí situácii ovela lepšie ako si my dospelí myslíme, budeš preč 5dní , a ak bude za tebou chodit do nemocnice tak ju nakojíš a bude
tiez som mala obavy a bolo to v pohode,
tatino si poradí s nou doma , bude musiet 🙂
Ak sa môžem pridať..
@dudi30 môj bol síce starší (mal 2,5 roka keď som otehotnela s druhou), bola som tri mesiace po potrate keď som otehu, dr. ma strašil, že to isto potratím a neviem čo. Našťastie moja dr. vravela, že všetko je ok, kľudne môžem. Keďže prvý šiel cisárskym, druhá musela tiež, ale už plánovaným, t.j. deň pred pôrodom nástup do pôrodnice. Malého som dojčila až do pôrodu, žiadne komplikácie neboli, v deň odchodu do pôrodnice som malého nadojčila, odišla do pôrodnice, na druhý deň porodila a dojčila malinkú. Mala som toľko mlieka, že by som mohla dojčiť celú pôrodnicu 😀 Hold mlieko počas tehu sa tvorilo síce kolostrum, no množstvo podľa toho koľko mi drobec vypil a ten toho ťahal teda statočne. Teraz som tehu opäť, malinkú dojčím (má rok a pol), starší sa mi odstavil cca v druhom (treťom?) mesiaci ako 4,5 ročný, sám, bez toho, že by som ho ja odstavovala, bez plaču, proste len už nevládal ťahať (neviem či sa mu stratil ten cucací reflex či ako, proste nevládal vytiahnuť len to ľahké mliečko, malinká dokáže doteraz) Ak sa nič nestane rada by som dojčila opäť do pôrodu a potom tandemovo ako aj predtým
@chrustik1 no super, a to ja som chcela odstavit, ale ked vidím malú ako vidí na prsníku a žiada si je mi to lúto ... a kedže nemám žiadne problémy... pokračujem teda dalej... aj moj dr mi povedal, že nevidí dôvod prečo by som mala prestat..... iba ja som si chcela chvílu oddýchnut.. no nic oddychovat budem neskôr 🙂
@dudi30 prvý sa mi odstavil od nočného dojčenia práve nejako na začiatku tehu s druhou. Malinká by sa možno aj tiež, ale idú nám zúbky tak teraz ma veľmi potrebuje. Dokonca ako ona krásne spinkala vo svojej postieľke najradšej teraz iba so mnou. Vtedy aj prespí noc, ale akonáhle dáme do jej postieľky vždy sa vnoci zobudí. Neviem či jej je už malá (spinká stále v tej klasickej malej postieľke) alebo proste je to o potrebe byť so mnou. Nejako to neriešim, uvidím aké to bude keď sa drobček narodí 😀 Prvý spinkal donedávna medzi nami, ale už veľmi kopal vnoci, tak som bála o bábätko, lebo veľa krát ma aj do brucha kopol. Malinkú som mala vo svojej postieľke vedľa mňa ale s odmontovanou bočnicou, takže sme mali akoby jednu veľkú posteľ. No v poslednej dobe vždy sa priplachtila ku mne 😀 Tak je ešte malinká, potrebuje ma. Na druhej strane ak sa vnoci ešte budí hádam to nebude taký šok po pôrode lebo pri prvom keď on začal prespávať tak zrazu bol šok, po prespatých mesiacoch opäť zvykať si vstávať 🙂
@strapco13 ahojcek.potrebujem poradit.mam 31mesacnu dceru ktoru kojim na obed a vecer.niejeto uz vela ale daco je.som vsak v rannom stadiu tehotenstva a mam velmi ciutlive bradavky-dost mato kojenie boli nakolko ona uz davnejsie zubami drzi vrch bradavky a akoby len spodkom tahala.teraz su velmi citlive.rada by som ju kojila aj nadalej len sa bojim ci ta bolest nemoze sposobit stahy maternice.ked zatnem zuby dasa to chvilu vydrzat,trha mi srdce ked ju odmietnem a ona place.zase vsak nechcem ohrozit babetko v brusku.
ahojte, ja som dojcila do uplneho konca tehotenstva, maly mal vtedy 2,5roka... potom ako sa dcerka narodila, este asi 2-3mesiace tahal, a potom sa sam odstavil... Pokial nie je vyslovene pri tehotenstve nejake riziko potvrdene lekarom, tak sa netreba obavat...aj stahy su prirodzene, aj pri samotnom dojceni, ja som sa vzdy zlakla, ked mi stiahlo podbursko pri dojceni, ale lekarka ma vzdy chvalila, ze som ukazkova pacientka, absolutne ziadne problemy som nemala, dokonca ani beznu tehotensku anemiu 🙂 Takze podla mna dojcenie pocas tehotenstva je bezpecne pokial nie su ziadne komplikacie.... A citlive bradavky, tie som mala cele tehotenstvo, tak som vzdy na par sekund zatala zuby a potom uz bolo dobre 🙂 Poradila by som pravidelne natieranie lanolinom alebo nieco podobne... vtedy je pokozka pruznejsia, tak to tak neboli....
Babica ma ubezpecila, ze kojenie a tehotenstvo idu dokopy uplne v pohode a kojenie surodencov "naraz" a dokonca i naraz!! (tzv.tandem) tiez vela mamiciek zvlada v pohode. Tolko nazor zo zahranicia... 😉
Zienky vy ste nestratili mliecko pocas tehu? Ja momentalne sice moc nevypijem, lebo aj z vody mi je zle, ale nemam uz skoro ziadne mliecko. Stane sa, ze maly sa uspi na prsniku a nic mu netecie. Co sa da robit na opatovne rozbehnutie? Nechcem ho odstavit, len takymto stylom o par dni nebude mat ani kvapku ☹
Ahojte. Mame tyzdnove babo a chcela by som sa opytat:
V porodnici mi povedali ze mam dojcit ked si maly pyta. Doktorka zas ze jazde tri hodiny. Tak neviem coho sa drzat. A odkedy mam pocitat cas. Mam ho zobudit aj ked spi iba hodinku?
Dalsi oroblem ze mali dojci niekedy aj 40 minut s prestavkami. Niekedy pije 2 minuty potom o paf sekund minut.... robim niekde chybu? Dojcim iba s jedneho prsnika mam mu dat aj s druheho? Niekedy ho musim prikrmovat no bojim sa aby nebol prejedeny. Poradte mi.
@vlads ja som kojila vždy ked som videla ze je hladná. Vždy som kojila len z jedného prsníka a dieta som nebudila. Preco prikrmujes ?
@vlads nechapem preco prikrmujes, ak sa ti zdá, ze je este hladny, daj mu aj druhy prsnik, ak bude prejedeny, tak vygrcka prebytok, ale to sa treba len zosuladit, neprikrmuj ak mas dost mlecka. Moj ma tri mesiace a rano, večer a jedenkrat za den zcucne oba prsniky, pomedzi to vacsinou len jeden, niekedy mu oba prestriedam aj dva krat, dojcime sa na poziadanie. Niekedy aj kazdu hodinu, hlavne ked je smasny.
Smadny tam malo byt
No lebo v nemocnici ked som bola na sestonedeli mi to tak povedali tak koli tomu
No moj by hadam prespal aj 5 hodin tak neviem ci ho mam budit alebo nie. Lebo vraj by nemal spat viac ako 3 hodiny
Mne v porodnici toho tiez dost povedali, jednym uchom dnu, druhym von, nastuduj si mamila.sk tam naozaj dobre radia, mne v porodnici kazali po dojceni dokrmit um, aby maly co najdlhsie vydrzal a mne aby sa urobilo vela mlieka, tudle, po dnes by som dokrmovala, mozno uz ani nekojila. Jeden den plus jednu noc sme to rozbehli tak, ze som kojila minimalne kazdu hodinu, maleho som mala pri sebe v posteli, v noci kojila v polospanku a od vtedy uz ani kvapka um 🙂 od toho dna sa mi v noci budi po troch styroch hodinach, stiahne kolko vladze a spi dalej. A to som zacala maleho prikladat len na stvrty den po porode, lebo bol na infuzkach s infekciou a sestricky ho nastopali, ci som chcela xi nie, este mu aj chudatku cumel dali skorej ako sa naucil prisavat na prsnik
@vlads tak s tym budenim je to tazsie. Prirodzeny instinkt hovori, ze dieta by som nebudila. Ale zase synovec by aj prespal, ale kedze sa narodil s malou vahou a nechcel dobre priberat, sestrin lekar kazal dojcit pravidelne kazde tri hodiny. Navyse aj kvoli prsnikom musela, lebo inak sa je po dlhsom nekojeni zapalovali. Casom sa maly rozbehol a bolo po probleme.
Dakujem vam. Asi budem kontaktovat laktacnu poradkynu.
@vlads to budes mat majistejsie, posudi aj ci mate dobre prisatie a ci drobec pije efektivne, len si vyber taku, na ktoru su dobre ohlasy, lebo ja som uz zazila aj pani, ktora si hovorila laktacna poradkyna a radila dat babu cumel a poriadne dokrmit um, to je potom medvedia sluzba
Ahojte, potrebujem poradit. Maly ma 15m.stale ho kojim, ale som znovu tehotna, asi v cca 6tt(k doktorovi som objed.az za 2 tyzdne). Nebolia ma ale vobec prsia, ako priznak tehotenstva, co som mala pri prvom dietati. Ziadne zvacsene,alebo napate prsia, citlive bradavky, nic z toho..dnes som aj trochu spinila...chcem sa opytat, ci je to tym, ze kojim..alebo ci nemam radsej s kojenim prestat, aby sa mimi udrzalo...Dakujem
@stvura Síce reagujem s odstupom pár rokov (az teraz som sa zacitala do tejto témy, keďže mám takmer 3-ročného synčeka, ktorého stále casto dojcim a som teraz v 5 tt): v prípade, ze tehotná žena dojci svoje dieťatko cez deň aj v noci, má nárok na hospitalizáciu počas pôrodu aj so starším dojcenym dieťaťom? Dakujem.

@saranata práve ona pri dojčení zaspáva a ukladá ssa... ked je nerovzna je tiež na prsníku... a kedže nemá už cumel, pomáha iba prsník... takže dojčit až do porodu?? 🙂