Dojčenie počas tehotenstva
Veľa mamičiek otehotnie popri dojčeni a začnú sa vynárať otázky: Prestať, či neprestať kojiť? Ohrozuje dojčenie bábo v brušku? Nebude mamička vyčerpaná príliš? Nespusti sa predčasne pôrod?
Mamička môže kojiť naďalej, pokiaľ gynekológ nenájde reálny dôvod, prečo prestať. Pri kojení sa vyplavuje oxytocín a maternica naň reaguje fyziologickými sťahmi. Ale oxytocín sa vyplavuje aj pri intímnych činnostiach, čiže pokiaľ nie je zakázaný sex, netreba sa báť ani dojčenia. Príroda to zariadila tak, že živiny si ako prvé berie bábätko v bruško, potom idú do mliečka a zvyšok ostáva matke. Čiže pokiaľ sa mamička cíti dobre, tak ani detičkám nič nechýba. Základom je plnohodnotná a pestrá strava matky, po pripade vitaminove doplnky.
Laktácia v tehotenstve vplyvom tehotenských hormónov klesá. Okolo 16. týždna sa zloženie mliečka začne meniť pomaly na kolostrum. Niektoré deti reagujú na zmenu chuti a toku mliečka odstavením, iným deťom to nevadí a dojčia sa bez problémov až do pôrodu a potom tandemovo s mladším súrodencom. Dieťa sa nedá do dojčenia nútiť, nedá sa dopredu povedať či sa po pôrode vráti k dojčeniu alebo nie.
Po pôrode má prednosť pri dojčení novorodenec, potrebuje kolostrum – to prvé mliečko. Podľa veku a režimu staršieho súrodenca mamička môže kojiť naraz obe deti alebo každé zvlášť. Každé dieťa môže mat pridelený svoj prsník, ale môžu si prsníky aj striedať. Mala by sa rešpektovať individualita každého dieťatka. Rovnako to platí pri dojčení dvojčiať či viacerčatách /alebo troch a viacerých deťoch rozličného veku/, je to trošku náročnejšie, ale mliečko sa tvorí podľa potreby a pokryje potrebu všetkých detí. Pri viacerčatách sa väčšinou deti koja buď každé samo, alebo sa koja dve naraz a ďalšie odpočívajú, pričom vynikajúca pomôcka je vankúš na kojenie, deti sa koja vo futbalovej polohe a matka ma voľné ruky pre ďalšie dieťatko.
@vejula ahoj prečo by nemalo byt niečo v neporiadku s babatkom ? na zaklade toho ze ti syn neprehlta? niekedy tá dida neni pre dieta len prísun mlieka ale aj potreba pritulit sa a ukludnit takze to ze neprehlta nič neznamená, moja dcera má 2 roky-som v 24tt a dojčím ju stále a neriešim kolko prehltla, pre nich to už nie je jediný zdroj obzivy takze hladne nebude a určite to neznamená ze niečo nie je s babatkom v poriadku🙂
ziadny stres 😉
@saranata nie nie zle si ma pochopila. PRaveže preto sa bojim, že mi preglga viac ako pred tym. Viem že tehotenstvom sa mlieko straca, a kedže sa mizda že je teraz mliečka trochu viac tak sa bojim či nieje niečo v neporiadku s tehotenstvom. chapeš. Niečo ako ked prestaneš mať tehotenske priznaky alebo tak. Ale nie že by som zas mala mlieko, to nie, len sa asi moc sledujem
@vejula nemyslím ze sa tehotenstvom mlieko stráca , skor po určitom čase mení , ale nezaoberaj sa tým , malý pije, mlieko máš a ak tehotenstvo prebieha tak ako má tak je všetko ok
bude to tým ako hovoríš , nesleduj sa, ja som si dojcenie v tehu prestudovala , poradila sa s lekármi a ked je všetko ok tak to neriešim vobec, malá je ok , babatko je ok , ja som ok, takze bude všetko ok 😉
mlieko sa nestráca a tvorí sa podla potrieb dietata , ja mám mlieka stále dost a niekedy mala pije viac a niekedy menej, je to v pohode neboj
teš sa z babatka aj s maleho 🙂 🙂 🙂
@vejula ja som momentalne v 33tt a mlieko sa mi prestalo tvorit v 20tt, potom asi mesiac az dva nic a potom nabehlo kolostrum. Mala ma 2,5 roka a este parkrat za den si pride potahat "vodicky" ale fakt len par cucov, takze pocitam, ze po porode sa vrati k dojceniu a tandemu sa nevyhnem... 😒 no nemam sil jej odopriet, hlavne ak to bude pomahat proti ziarlivosti na babo...
inak dnes som videla malemu na ličku po dojčeni trošku mliečka a farbu malo uplne divnu taku žltohnedu.
ahojte, prosím vás chcem sa spýtať malého stále kojím no som aj tehotná. Všade som počula, že keď nabehne kolostrum tak sa dieťatko prirodzene odstaví no kolostrum už nabehlo (odkedy netuším len teraz som skúsila vytlačiť a už nešlo mliečko ale biela tekutina) a drobec ešte cucká. Bradavky a vlastne aj celé prsia celkom bolia a hlavne keď cucká ale tak to nejako zvládneme hádam, ale dokedy ho môžem kojiť? Nebude to mať v neskoršom štádiu tehu vplyv na sťahy maternice? Ja som mala pri malom dosť problémy s nadprodukciou, takže by mi tandem akosi vôbec nevadil, hlavne keby mi to pomohlo, že by mi vypil nadbytočné mliečko, len sa bojím či to nemá vplyv na predčasný pôrod..
@stvura nie, malý sa narodil dokonca 6 dní po termíne, žiadne problémy počas tehu som nemala vôbec žiadne. Dokonca nakonci už po termíne som robila neviem čo všetko aby sa vypýtal a nič, išiel až keď on uznal za vhodné. 🙂 Je pravda, že je už väčší, tak sa nedojčíme tak často, noci často prespí celé (ale niekedy sa raz za noc zobudí), dojčíme sa väčšinou ráno, poobede pred spinkaním a večer (my sa proste uspávame na mliečku 🙂 ) Zatiaľ problémy nemám žiadne, no stalo sa mi, že mi vnoci stvrdlo bruško (ale neviem či to malo súvis s dojčením, vtedy sa akurát ani raz nezobudil) ale nemala som žiadne bolesti, len stvrdlo a potom prestalo. Ale zas pri tehu s malým sa mi to ani raz nestalo.. Preto neviem čo to..
@stvura no môj má 2r a 9m a ešte nevyzerá, že by sa chcel odstaviť lebo aj keď mu poviem, že ma to bolí tak pustiť ani za nič 😀 Magnézium zatiaľ užívať nemusím ani ja, síce si niekedy dám šumivé kvôli tomu, že mávam sem-tam zápchu a magnézium mi to super upraví 😀 Ešte som sa ťa chcela spýtať, keď ti nabehlo kolostrum a nemala si tie bradavky tak viac citlivé? Lebo doteraz som nejako necítila ako mu behal jazýček ale teraz hrozne a teraz mi to je fakt nepríjemné.
@stvura prosím ťa a tebe sa tvoje detičky dojčili celé tehu? Či na nejaký čas prestali a potom znova po pôrode začali aj s novorodencom? A tie názory poznám, ja to ignorujem alebo proste radšej ani moc nerozprávam, že ešte dojčím malého hoci som tehotná, moja gyn. je super tá síce povie, že je už dosť veľký, môžem ho kľudne už odstaviť no ja nemám to srdce a tak mi povedala, že záleží od vývoja tehu, ak bude ok, môžeme sa dojčiť až do konca. Len v poslednej dobe ho dosť bolieva bruško, neviem, môže to byť tým kolostrom? Alebo mám skúsiť hľadať príčinu inde? Možno si to len vymýšľa keď nechce papať, ale fakt neviem čo si o tom myslieť..
@stvura tak môj je na mliečku totál závislák. Nepije síce často ale veru akurát rozmýšľam, že toto kolostrum mu asi tiež chutí, lebo začal častejšie pýtať 🙂 Ale aj predtým on za každú "somarinu" 😀 chcel mliečko, poranil sa, potreboval len tak polutovať, proste za hocičo, krivdu, nekrivdu chcel mliečko. Tak len veľmi dúfam, že nebude problém do pôrodu a keď bude chcieť nech si cucká 😀
@lakte
@stvura ja som pri malom mala kolostrum také skôr priesvitné až žlté keď zaschlo, teraz čo som si vytlačila tak je úplne také mazlavé alebo ako by som to napísala a je priesvitné ale skôr také zakalené. Neviem to presne popísať, no nieje to klasické biele mliečko ale proste je iné tak by to malo byť to kolostrum. Dnes som sa drobca pýtala, že či sa mliečko zmenilo, povedal, že hej, tak som sa ho pýtala, že či mu chutí viac toto či to predtým a povedal, že toto 🙂 Tak hlavne teraz dúfam, že bude tehu ok a nevyskytne sa nič kvôli čomu by bolo nutné ho odstaviť, ak teda nebude chcieť sám sa odstaviť. To ale zatiaľ nevyzerá tak sa dojčíme krásne ďalej. On je spokojný, ja tiež 🙂 a ostatní nech si hovoria čo chcú. Lebo strašne veľa je takých ohlasov, že už je veľký, načo ho ešte dojčím, prečo neodstavím, len ja nemám to srdce, ja som na malom strašne závislák a nemám srdce nedať mu niečo čo viem, že mu neublíži a chce to..
@lakte
@stvura baby prepáčte, že vás ešte otravujem, no ja to zažívam prvý krát teda myslím, že som tehu a ešte k tomu dojčím. Chcem sa ešte veeľa vecí popýtať, teraz ma napadá napr. aj toto.. Môj drobec keď sa narodil spočiatku sa budil raz za noc tak som ho nechala spinkať v postieľke. Lenže prvé očkovanie do nožičiek mu spánok totál pokazilo tak som si ho zobrala k sebe do postele a odvtedy spinká s nami. Neviem teda aký máte názor na spanie s rodičmi v posteli, no proste pre mňa to je takto pohodlnejšie. Jednak ak chcel vnoci mliečko tak proste bolo rýchlo "po ruke" nemusel sa úplne zobudiť a potom sa mi zdal taký spokojnejší. Aj teraz sa tak viac ku mne túli ak sa mu niečo zle sníva alebo tak. Len keď príde druhé bábätko tak čo potom? Ak ono neprespí celú noc tak to chcem riešiť tiež spinkaním s nami.. Len čo potom s drobcom? 4 do postele sa nezmestíme a nechcem aby to bral ako krivdu, že ho dávam preč od nás kvôli súrodencovi..

@vejula sak tvoj maly ma uz 2 roky... kludne sa moze aj sam odstavit... viac ti pomozu tu: http://forum.dojcenie.eu/ alebo tu: mamila.sk