Dojčenie počas tehotenstva
Veľa mamičiek otehotnie popri dojčeni a začnú sa vynárať otázky: Prestať, či neprestať kojiť? Ohrozuje dojčenie bábo v brušku? Nebude mamička vyčerpaná príliš? Nespusti sa predčasne pôrod?
Mamička môže kojiť naďalej, pokiaľ gynekológ nenájde reálny dôvod, prečo prestať. Pri kojení sa vyplavuje oxytocín a maternica naň reaguje fyziologickými sťahmi. Ale oxytocín sa vyplavuje aj pri intímnych činnostiach, čiže pokiaľ nie je zakázaný sex, netreba sa báť ani dojčenia. Príroda to zariadila tak, že živiny si ako prvé berie bábätko v bruško, potom idú do mliečka a zvyšok ostáva matke. Čiže pokiaľ sa mamička cíti dobre, tak ani detičkám nič nechýba. Základom je plnohodnotná a pestrá strava matky, po pripade vitaminove doplnky.
Laktácia v tehotenstve vplyvom tehotenských hormónov klesá. Okolo 16. týždna sa zloženie mliečka začne meniť pomaly na kolostrum. Niektoré deti reagujú na zmenu chuti a toku mliečka odstavením, iným deťom to nevadí a dojčia sa bez problémov až do pôrodu a potom tandemovo s mladším súrodencom. Dieťa sa nedá do dojčenia nútiť, nedá sa dopredu povedať či sa po pôrode vráti k dojčeniu alebo nie.
Po pôrode má prednosť pri dojčení novorodenec, potrebuje kolostrum – to prvé mliečko. Podľa veku a režimu staršieho súrodenca mamička môže kojiť naraz obe deti alebo každé zvlášť. Každé dieťa môže mat pridelený svoj prsník, ale môžu si prsníky aj striedať. Mala by sa rešpektovať individualita každého dieťatka. Rovnako to platí pri dojčení dvojčiať či viacerčatách /alebo troch a viacerých deťoch rozličného veku/, je to trošku náročnejšie, ale mliečko sa tvorí podľa potreby a pokryje potrebu všetkých detí. Pri viacerčatách sa väčšinou deti koja buď každé samo, alebo sa koja dve naraz a ďalšie odpočívajú, pričom vynikajúca pomôcka je vankúš na kojenie, deti sa koja vo futbalovej polohe a matka ma voľné ruky pre ďalšie dieťatko.
@chrustik1 spolocne spanie je zdrave pre dieta, a kedze tandemove dojcenie napomaha lepsie zvladat pre nich surodenecku rivalitu, co teda pisem ako poradkyna, lebo bohuzial osobnu skusenost nemam 😒 A ano mohol by to brat ako krivdu, skus najst riesenie ako by to slo. Naprikald skus dat maleho medzi teba a muza a babatko daj k sebe z druhej strany, tak aby si ti bola medzi nimi. Napriklad odmontuj celo postielky kde by si dala babatko. Obe ta este potrebuju.Teraz nechcem aby to znelo nejak ako klyse 😝 No dieta ak ma v rannom detsve vsetky svoje potreby nalezite uspokojovane tak potom same proste jedneho dna pojde do svojej postele.
http://ozene.zoznam.sk/cl/10159/258146/Deti-by-... precitaj 😉 a ze sa budu budit navzajom, no zvyknu si na seba.
@lakte nejako sa nebojím toho, že sa budú navzájom budiť to si zvyknú, skôr som sa bála toho, že keď ich dám vedľa seba tak drobec ako kope tak mi ho dokope, viem ako spávam ja 😀 Ale to je dobré riešenie s tou postieľkou, tiež som už nad tým uvažovala. Aj ma napadlo či by nebolo odveci kúpiť drobcovi už normálnu veľkú posteľ a dať si ju k sebe a on by tak spinkal vlastne vedľa mňa a bábätko by sme dali medzi seba. Len to som sa bála, že či to nebude brať ako odstrkovanie... No každopádne to celé bude zvláštne, aj sa bojím ako zvládneme tie dni keď budem v pôrodnici, my sme s malým na seba dosť naviazaní, ešte k tomu to dojčenie nás tak akosi viac spája.. Mám ho nato skúšať dáko pripravovať či netreba a proste ak príde ten deň tak to zvládne?
@chrustik1 za seba viem, ze ho mozes pripravovat a aj tak ked to pride bude to ine ako si si planovala. Prezila som to 2x 😝 zvladne to , neboj. Oni pytaju prsko ked si v dosahu, ked ho manzel pohladka, utisi ukolise tak to bude ok. A potom namiesto pozrdravu ti hned stiahne tricko ked prides domov 😀
@lakte veru manžel má z toho rovnako hrôzu, on sa bojí aké to bude keď budem preč, preto mi stále hovorí nech ho odstavím. Ale ja nechcem, zubami nechtami si bránim svoje 😀 Ja sa fakt bojím, že ak by som mala znova takú nadprodukciu ako pri malom tak zas budem odsávať a zapálené prsia, to bolo hrozné. Zvládli sme to ale načo si to komplikovať keď to môže byť jednoduché, že? A ako to bude v pôrodnici? Môžem malého prípadne nakojiť keď nás príde pozrieť? Lebo dohodnúť sa s manželom nech ho neberie, to si ani predstaviť neviem, nevydržala by som bez neho toľko. Ja som ho rodila cisárskym a tu je to tak, že keď prvý cisársky tak všetky, takže 7 dňový pobyt v nemocke môžem rátať
@chrustik1 kludne ho mozes v porodke nakojit, mne sa sice v tehu maly odstavil, a vratil k dojceniu mesiac po porode..ale odstavil sa iba od mliecka, nie od prsnika, cuioze to bolo jeho teritorium..ciz ked videl v porpodke ako som si prilozila malu, tak strasny hysak..ale dostal druhy prsnik, tak sa mojkal a stade pozoroval malu a vtej chvili som citila ze malu prijal
uz tyzden po porode ked sa na nu chcel niekto pozriet nechcel dovolit, to bola mala prvykrat vonku a zvedava teta chcela kuknut, tak ju nepustil odstrkaval
dojjcenioe ich strasne spaja..drzia sa za rucky pri dojceni..pripadne si tahaju vlasy 😀
a ver ze tandemovo dojcit je ovela jednoduchsie ako sanzit sa dojcit babtko a nahanat surodenca pritom, davat ho dole zo skrine, dojcenie je intimna chvila..a starsie dieta to citi a chce tam patrit tak vacsinou vtedy ak mama dojci babtko zrazu potrebuje pit, cikat, jest, citat, kreslit..proste vsemozne sa snazi uputat maminu pozornost aj na seba
a pri tandeme to odpada, nepotrebuje sa vnucovat, lebo je sucastou tej intimity a lasky 😵
spani..no neporadim..moje deti bojkotuju postielku cize ju mam ako zarazku ale mna vyhodili chlapi z postele do detskej s malou..ale u nas to bolo aj tym, ze maly uz prespaval celu noc a spi stale celu noc bez prerusenia aj teraz ked sa dojci, cize ma v noci nepotrebuje..ale najlepsie je spat na striedacku..rodic dieta rodic dieta..ale co viem o takychto rodinach..tak sa ulozenie pocas noci meni, deti putuju po posteli a casto konci rodic v postielke..cize lepsia alternativa je prilozit uz klasicku velkacku valendu k posteli
@chrustik1 ja som dojcila pocas celeho druheho aj tretieho tehu, aj v den porodov... po porode mi vzdy samozrejme mliecko nabehlo vo zvysenej miere, odsavat trebalo, takze som pred navstevnymi hodinami odsala plnu flasticku, tu som vymenila z mm za prazdnu a este som starsie decka aj nakojila...
potom doma uz to bolo super...mimi cuckalo kolko potrebovalo a starsie vytiahlo zvysok...
tandemovo som dlho nedojcila, prvykrat asi 2 mesiace, potom som mala trosku mlieckovu krizu, tak sa starsia odstavila a teraz sice este magduska obcas potaha...ale tak raz za dva-tri tyzdne...
@lakte ak mi ho prinesú neskôr môže sa niečo stať či ako? Lebo napr. malého som porodila jeden deň po 22hod a doniesli mi ho až druhý deň aj to som ho kojiť nesmela alebo nevedela ako keď mi zakázali hýbať sa. Potom mi ho dali až večer ako ma postavili a to sa krásne chytil a tuším už druhý deň sa mi spustilo mliečko teda nemyslím kolostrum to som mala ale to biele. Až neskôr som počula, že po cisárskom sa mliečko ťažšie spúšťa a pritom ja som ho mala skôr ako niektoré čo prirodzene porodili..
Inak @lakte @strapco13 je normálne, že mám teraz tak strašne nabité prsia pomaly ako keď sa mi spustilo mliečko po pôrode? Lebo totálne cítim aj bolesť ako sú plné, tak normálne naháňam drobca nech mi ich ide vyprázdniť 😀 A ešte sa chce spýtať, tuším @stvura mi písala, že jej niektorému drobcovi to kolostrum poškodilo zúbky, to môže byť fakt z toho kolostra? Ja som počítala stránky annag a tam jeden odborník písal, že materské mliečko by malo mať skôr opačný efekt ale o kolostre teda písané nebolo.. Proste či to vždy tak môže kolostrum poškodiť či mám nejako špeci teraz dbať o hygienu zúbkov alebo len niekedy sa to stáva?
@chrustik1 pri spravnom prisati sa sa vlastne mlieko ani zubkov nedotyka. 😉 Ale je mi uplne jasne , ze pri tych polohach a prisatiach co "nacvicuju" starsie deti to nieje vzdy idealne. Osobne som sa nestretla este s pripadom, zeby toto poskodilo zubky 😕 Ale myslim, ze ziadne prehnane opatrenia teraz zavadzat nemusis, vsetko v ramci normy. Nepoznam pozadie jej pribehu a pod, tazko sa mi k tomu vyjadruje.
A k tomu naliatiu, vyuzivas spravne zivu "odsavacku" nech si potiahne 😝
To kedy sa dieta dostane na prsnik po porode ma velky vplyv na to ako sa bude dalej dojcit.Tiez podavanie liekov pocas porodu ma vplyv na to ako sa dieta prisava a pod. Je to na celu besedu 😉 V skratke by ti to lepsie lajcky myslim vedela vysvetlit ako lekarka @strapco13 no ani sekcia nieje dovod na to, aby dieta bolo separovane od matky. Nieje to zdrave pre neho a ani pre matku po psychickej stranke. Separacia velmi ovpylvnuje zaciatok dojcenia, dieta ak je pri matke, idelane koza na kozu ihned po porode a same sa doplazi k bradavke a prisaje sa ma sancu dojcit sa vylucnejsie a dlhsie. Mnohym problemom v dojceni sa da tymto predist. Pretoze to kolostrum tam uz je, matka s nim uz pride do porodnice zacina sa tvorit okolo 16tt. NIeje dovod dokrmovat dieta glukozov ani UM pocas prvych par hodin ako sa to deje pocas separacie.Matka ma sice kolostra zo zaciatku menej, ale stale dostatok aby pokrylo potreby dietata, tak to priroda zariadila. Mas cas sa pripravit a odoprucam ti prestudovat viac o tom, matky sa musia ozvat, lebo ak nie, potom maju v nemocnici pocit, ze ved co aj tak to nepytaju 😠 Ja ta tymto nechcem deprimovat, ale prave naopak motivovat aby si bola ako dracica a bila sa za svoje prava 🙂
@strapco13 strašne mi pomáhajú tvoje príspevky v rôznych oblastiach, či už ako matky, alebo odborníčky, ďakujem.. 🙂 vlialo mi to trochu viac istoty.. zistila som, že som tehotná pred pár dňami a už mi behá po rozume, ako to všetko vyriešiť... doma mám malú závisláčku na prsko, tak som sa bála, čo bude, ale už sa bojím menej 🙂 asi to urobím tak, že budem spať s bábätkom a bambulkou v jednej izbe..ale nedá sa spolu v posteli...vyriešim to aspoň tak, že staršia bude mať postieľku a hlavy budeme mať pri sebe a malú postieľku prirazím z boku bez bočnice a budem po ruke obom.. 🙂 hádam sa nebudú vzájomne rušiť... ešte mi prosím vysvetli, ako si docielila, že v pôrodke si mala pri sebe obe deti?
@csina gratulujem
myslim ze tvoje riesenie spania je super, kedze nie je moznost byt spolu v posteli
neboj sa toho dojcenia a neries ho kym sa citis ok..prve si berie babo v brusku, potom ide do mliecka a ak sa mama citi dobre, tak aj deti maju vsetko co potrebuju..ale samozrejme prehliadky treba a zdravu a vyvazenu pestru stravu
ako som mohla mat deti pri sebe..jednak tym ze som Dr a rodila som v nasej nemocke, mam trosku ine postavenie...sestricky mi nic nevravia, maly chodil na nastevy, a bola som na VIP izbe, cize tam su nastevy povelene bez obmedzenia
ale aj keby som nebola, tak by si ho zobrala k sebe
ale ja som sa ich nepytala..deti maju na mna pravo a ja mam pravo byt so svojimi detmi..som ich zakonny zastupca..a ked dojcis, tak mas duplom pravo, priam povinnost mat deti so sebou 🙂
ďakujem... 🙂 včera som si pozerala cenník v nemocke, kým som sedela na gynde v čakárni..sprievodná osoba na VIPke 12 E za deň.. čiže asi aj dieťa by mohlo..ale ešte uvidíme, ako to bude..predsa len, Timka už bude mať 3 rôčky, keď sa bábenko narodí, tak sa tajne úfam, že už nebude mliečko potrebovať... lebo fakt je, že mne už to trošku je nepohodlné, ale zatiaľ jej vychádzam v ústrety.... viem, že často cucká len naprázdno, mliečko tam býva len málo.. a ak by predsa, tak to určite nebudem nejako radikálne riešiť a nasilu ju trhať, veď doteraz som tu bola pre ňu vždy, tak aby jej to na psychiku neublížilo...
@strapco13
@lakte
Ahojte, rada by som sa pridala do tejto diskusie. Mám 14m dcerku a som v 20tt. Mala od narodenia spinka somnou v posteli, a teraz má obdobie že rotuje v posteli ako taký vrtuľník. Celu polovičku zaberie ona a my s manželom sme na tej zvýšenej polovici... 🙂 no a neviem kam sa nám tam zmestí babo 🙂
Stále ju kojim hlavne pred spanim, občas sa jej podari zaspat bez cici ale väčšinou musí aspoň chvíľku pocuckat. Nevadilo by mi to len má strašne bolia bradavky, takze každé prisatie musím zatat zuby a vydržať, je to veľmi nepríjemne. A druha vec je aj to že mi tvrdne bruško. Zatiaľ je krcok OK, tak dúfam že aj vydrží aspoň do 38tt. Pri malej som brala 4x denne magnesium a 3x guajacuran, narodila sa 3kg v 38+3tt. Len sa trosku bojim, pretože s malou som bola na rizikovom od 20tt a od 30tt som sa nesmela ísť ani sama vycikat, lebo mi bruško tvrdlo aj 30 krát za den... Potom som to uz ani neratala 😉 radšej 🙂 snažím sa na to nemysliet, aby má nemuseli hospotalizovat kvôli skracujucemu sa krcku...
Ďakujem Vám vopred za Vaše názory, tipy a triky 🙂 a som rada že sú tu aj mamičky, ktore koja a deticky s nimi spinkaju 🙂
@olimon tvrdnutie bruska v tehu je normalne...niekedy je vyraznejsie, vtedy ma zena pokojovejsi rezim..ci dojci alebo nie..ako si sama zazila aj v prvom tehu si to mala a to si nekojila...len proste ked dojcis tak sa to zvali na dojcenie bez toho aby sa zistovalo co sa za tym skrvya. Niekedy je to proste silnejsia odozva maternica na samotne tehu, bez toho aby sa nieco stalo. Ale nakolko si mala v prvom tehu podobny stav, tak by som magnezko dala aj teraz
stresovat sa nadbytocne nema vyznam, len sa tym zvysuje tvrdnutie bruska
najlepsie je dat este postel s bocnicou k vasej /ak sa da/ a spat na striedacku rodic dieta, rodic dieta..na zaciatku kym je babo malinke..neskor uz sa obe deti premiestnuju 😀
@strapco13
Oni nezistuju snáď nikdy, že prečo tvrdne bruško... Nakazu len kľudne a oddych. No pri ročnom dieťati sa veľmi ležať a oddychovať nedá 🙂 ale oddychnem si aspoň ked kojim a potom mala zaspinka... To je výhoda v kojeni 🙂
Ešte mám otázku k tým bradavkam, dúfam že citlivosť čoskoro prejde, lebo je to fakt nepríjemne, akýkoľvek dotyk.
Ohľadom posteli, kúpiť malej rovno veľkú posteľ alebo tu stredne väčšiu ? V ikei majú tu stredne veľkú a s troch strán má vyvysenu zabranu, aby sa dieťa neskotulalo na zem.
Mám milión otázok, čo a ako... Lebo 1,5 ročný rozdiel medzi detickamk je maly a každé to dieťatko je iné...
Ozaj a kedy si starsiemu dieťaťu začala hovoriť že máš babo v brusku.., mne ešte bruško nejak nevidno a neviem či by tomu rozumela...
@olimon tak ano..ono sa to ani neda zistit vacsinou /ale zistuju hlavne priciny..tlak, pozru sonom maternicu, vysetria ci sa neotvaras a pod/ ..len nemaju vinnika..a ked zena dojci..zrazu je nieco na co sa to da zvalit :(
postel..podla priestoru a vkusu,..ale bocnice by mala mat
ja mam 20 kesacny rozdiel medzi detmi..niekedy je to o hubu..ale ako pises-..aspon pri dojceni sedim a mam klud 😀 😀 😀
ja som mu to hovorila velmi skor..ale bolo to tak pre mna skor, nechapal, ked bolo brusko uz brusiskom, tak chodil hladkat, pusinnkovat, hooril, ze babo tam je..ale pochybujem ze chapal presne..skor sa naucil, ze ma pohladkat a dat pusinku..rozumel co ma sparvit, ale podla mna nechapal ze preco...a mozno lepsie
malu vdaka dojceniu prijal uz v porodnici, prste mal prsnik vtedy kedy ona a tym padom nemal pocit, ze by o nieco prisiel
@strapco13 ďakujem za pomoc. Ak sa môžem opýtať, aka Dr si? 🙂
Teraz sa nám vyskytol další problemik. Malej sa akokeby v prsicku zdurila uzlinka, a pediatricka zakázala kojit, lebo že vraj to pre malú uz nemá žiadny význam a oberam seba a babo o ziviny. Som s toho trosku v šoku. Nechcem aby sa malej niečo stalo... No a to naše kojenie, je len o zaspavani, takze cucka tak 3-4 za 24 hodín aj to len minutku, a prehltne pár glgov... Teraz sa bojim aby som jej tými tehu hormonmi neublizila. Ďakujem Ti za Tvoj názor a aj čas.
@stvura ja dúfam že mala bude OK a nebude veľmi ziarlit. Lebo viem že potom staršie zvyknú mladsiemu ublizovat ... Tak dúfam že takéto veci nás obidu 🙂 je na mna dosť naviazana ale ako spoznávať svet a iných ľudí okolo seba, tak teraz je uz úplne svetová ako ked mala pól roka. Vtedy sa na ňu nikto ani pozrieť nemohol 🙂 kojim ju aj som ju vždy kojila na požiadanie, asi preto má teraz 12 kg. len ta pediatricka má trosku vyviedla s rovnováhy, tým že jej môžu robiť problém moje tehu hormóny. Ale nejde mi to do hlavy, ked sa hovorí že kolostrum je biele zlato....
Skúsim sa na to spýtať môjho gyndosa, že čo mi povie on....
@olimon @stvura no veru ja som sa pytala gyndosa a povedal,ze najlepsie by bolo dojcenie ukoncit,kvoli moznemu potratu,lebo maternica bude mat tlaky od kojenia,moze tvrdnut brusko,ale ze su pripady kedy zeny dojcia aj pocas tehu,ze je to na mne.No ja nemienim skoncit,mala je dost naviazana na mliecko a ked sa sama odstavi alebo jej nebude chutit,tak potom skoncim.Zatial nepozorujem zmeny v jej spravani,som sice este kratko tehu,ale uz by jej nechutilo keby to tak malo byt....uvidim co bude,ale zatial nekoncim.V noci papa 2x a cez den na poziadanie takisto,papa uz vsetko ale zapija,cucka 🙂
@stvura ja som sa len medzi recou spytala najeho nazor,ale uz som mala utvoreny davno svoj 🙂 ,pokial bude Karolinka chciet dojcit tak papame dalej 🙂 a chcem dojcit,takze to tak aj bude,verim 🙂
Pisete tu o spani v posteli a tak...moja mala spi vo svojej postielke a vo svojej izbe od narodenia,izbicku ma hned vedla spalne ,dvere mam otvorene a pocujem a zobudim sa uz len ked sa otoci a zacne sa zdvihat ze chce papat...vzdy si sadne a mrnka....vzdy si ju zoberiem do postele k sebe ,nakojim,vratim spet do postielky a spi dalej,jej papanie trva 4 min...mam vela mlieka a nemusi nejako extra tahat a rychlo je najedena.
@olimon ono to zdurenie prsicka..nemusi byt kvoli tvojim hormonom..casto to robi kuracie maso ..aaby boli kuracie prsia co najvacsie, tak su kurky od mala dopovane 😝
ak je to na vrub tvojich hormonov..tak to prejde po porode-to sa stava aj dievcatkam po porode, nie je to dovod nedojcit, dokonca dievcatka mozu mat tzv. mikromenzes
@strapco13 no to všetko znie tak hrozivo... Kuracie mäso mame s domáceho chovu, ale nie vlastného. Skúsim jej nedávat kuracinu, ale dám jej iné masko. Rozmyslam že by som o týždeň zavolala Dr že uz nekojim a nech nás pošle na sono... Ale zase tehotenske hormóny mám 21tt a kolostrum tak 4-5 týždňov. Neobjavilo by sa to skôr, ak by to bolo tými tehu hormonmi?
@stvura to Ťa obdivujem, 3 malé deticky... To si super mama 🙂 tak ja som pri malej pribrala 20kg a to som sa neobjedala... Milovala som pomarance celé tehotenstvo 🙂 teraz by som jedla len jahody 🙂 teraz so pribrala zatiaľ 5kg, ale som stále v pohybe... Malú som rodila 38+3... Takze u nás o prenášani nebude reč ani tento krát 🙂 a možno má drobec prekvapí a vydrží v brusku tých 40tt 🙂