icon

Dojčenie. Príbehy matiek.

martinjasen
14. mar 2012

Dojčenie je neodmysliteľnou súčasťou života matky. Podeľte sa ako ste to prežívali. Priblížte tým, ktorých to ešte len čaká, čo to reálne obnáša dojčiť, aké radosti i utrpenia. Koľko ľudí, toľko pocitov a skúseností. Skúsme tu zhrnúť čo najviac z nich. Váš príbeh može povzbudiť, pomôcť.

Otázka je pridáná vrámci iniciatívy Zdieľaj svoj príbeh Matky. Viac v článku: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/...

(Obrázky sú ilustračné)

Dojčenie. Príbehy matiek.Dojčenie. Príbehy matiek.
salma22
10. dec 2012

pri prvom dietatku som chcela kojit co najdlhsie bola som o tom presvedcena....no ked sa nam narodila Vaness dostala som strach ako to bude budem vediet si ju drzat? bude mat dost mliecka? v porodnici mi ukazali polohy dojcenia,a aj rady do zivota kojacej matky...takze som nasu malu princeznu kojila od narodenia prekonali sme aj zubky torym ma hryzala ako stenietko ktore si najde svoju topanku na hryzanie 🙂 ...a ako mesiaciky pribudali ubudalo mliecko koli prikrmom a dojcila som ju do veku 1rok a 4mesiace potom som uz prestala koli druhemu tehu...a aj nasu karkulku kojim a kojim ju este stale mame 11mesiacov a mliecko si este stale vyzaduje a aj Victorku chcem dojcit co najdlhsie....mame uz 8zubkov a aj napriek bolesti z kuskania nechcem prestat...kojenie vytvara vztah s matkou,skor schudnem po porode koli tukov ktore sa vstrebavaju do mliecka co sa mi pocas tehu ukladali, a znizuje vytvorenie rakoviny prsnika...nic nieje krajsie ako kojacia maminka

mataklinec
18. jan 2013

Ja dojčím už 3 roky a mesiac, a napriek tomu, že by som už aj chcela prestat, neviem mojej maličkej odolat, ked pride ku mne a prosi, že chce len trošičku cici....

spuntikmathiasko
22. feb 2013

No moj pribeh je dost podobny tomu, co je tu napisany ako prvy, ale podla mna,ma statsnejsi koniec co sa kojenia tyka 🙂 Pred porodom som sa o kojenie vobec nezaujimala, akosi mi to prislo ako samozrejma vec. Rodila som cisarskym, tym padom mi maleho prilozili po nejakych 6 hodinach. Lepsie povedane nedalo sa povedat, ze prilozili, lebo ja osobne som ho po narkoze este ledva videla a uz vobec nie aby som bola schopna sa nejako hybat. Na druhy den rano nam ich ani nedoniesli, lebo nestihali, doniesli nam ich az nejako poobede kedy som bola uz viac pri zmysloch, ale stale som nebola schopna dat si ho tak dobre, aby sa prisal. Vecer to bolo take iste. Na dalsi den som bola schopna si uz sadnut a aj malinkeho si lepsie chytit a vtedy som prisla na to, ze sa mi nevie prisat a odporucili mi klobuciky. V ten den sa mi aj pustilo mliecko potokom co sa po cisarskom len tak nevidi 🙂. Maly si dundal, vsetko bolo super, kym sme neprisli domov. Maly mi vobec nechcel spinkat. Ani cez den ani v noci, ale este bolo fajn, lebo bol doma manzel a pomahal. Po tyzdni bola prva poradna a tam doktorka prisla na to, ze sme malinko pribrali. Odporucila nam ho prevazit pred a po kojeni. Tak sme prisli na to, ze hoci taha aj 40 minut vytiahne si malinko. Uz v porodnici som mala ten problem, ze vsetci si mysleli, ze nemam mliecko, lebo aj ked som si ja, alebo mi oni stlacili bradavku nic mi neslo. Uverili mi az ked som mala take naliate prsia, ze som im nosila odsate mliecko, alebo mi tieklo po kosely. Problem bol proste v tom, ze maly si nevladal vytiahnut dost mliecka. A zacal sa nenormalny kolotoc a hrozne obdobie pre mna. Kojenie mi trvalo 2 hodiny: maleho odvazit, potom nakojit, znova odvazit, samozrejme malinko vypil tak odsat mliecko a dokrmit ho. Potom sa ho snazit uspat co sa vobec nedarilo, lebo ako 2 tyzdnove dietatko vydrzal hore 6 hodin. Jeho spankovy priemer bol 14 hodin co babatka v jeho veku maju cca. 20 az 21 za 24 hod. Kojenie takto prebiehalo aj v noci, cize som spavala cca 3 az 5 hodin za noc. Cez den mi do 4 mesiaca spaval vylucne v kociku. Po 4 mesiaci mi bol schopny spat aj domka vylucne na mojich rukach, bez pohnutia 20 minut. Po 6 mesiaci uz dokazal spat aj v postielke tak hodku. Cize polorozbita 🙂 som ho kazdy den kocikovala a nespala. Ranajky vyzerali asi tak, ze som s placucim dietatom na rukach zula suchy rozok, obed pred tym ako sme sli von, zase s placucim dietatom na rukach a troska v pohode som sa najedla az ked prisiel muz z roboty. Prve 3 mesiace mi chodila varit mamina, nebyvaju v tom istom meste co my. Tak vzdy dobehla ku veceru, lebo robi, navarila mi na 2-3 dni a sla domov. Toto nas zachranilo pred hladovanim 🙂. Malinky mi samozrejme maval este aj koliky, cize sme mali uplne veselo. Mne hormony sposobovali to, ze som skoro nonstop plakala. Ked mal maly 3-4 mesiace uvazovala som, ze ho dam od 6 mesiacov do jasiel. Bola som vycerpana, unavena, ani len na zachod som poriadne nemohla ist. Vzdy ked som po 2 hodinovom krmeni vysla zo spalne a zacala sterilizovat odsavacku, flasu, klobuciky som povedala, ze koncim s kojenim. Muz mi na to vzdy povedal, ze ak ho chcem krmit s tymi umelinami nech sa paci. A preto som vlastne kojit nikdy neprestala. Po 3 mesiaci si malinky dokazal vytiahnut dostatocne mnozstvo mliecka a ja som mohla prestat odsavat 🙂 bolo to uplne uzasne. Spavat mi sice nezacal nikdy, ma 16 mesiacov a cirkus vie v noci robit stale 🙂, samozrejme kojim ho stale. Ked mal 8 mesiacov bol mi v noci hore kazdu pol hodinu a skoncila som so sadrou na ruke, lebo som mala zapalenu slachu. Od vtedy spava s nami v postel 🙂. Este som nespomenula, ze do 6 mesiaca som mala 3 laktacne krizy a museli sme rozbiehat mliecko na novo. Zachranili nas zamrazene zasoby materskeho mliecka v mraznicke 🙂. A ked mal 3 tyzdne dostali sme sa do nemocnice kvoli vysokej novorodeneckej zltacke kde som stratila mliecko tak, ze som musela dat jednu davku umeleho. Zaciatky boli strasne, prve tri mesiace som banovala, ze som mala dieta, napadalo ma hoci co. Baby blues som mala ako vysity, ale zvladli sme to a ja nebanujem, ze som bojovala. Milujem kojit svoje dieta a neskutocne si to uzivam aj ked prve 3 mesiace to bola cinnost, ktoru som nenavidela.

ansa22
31. mar 2013

Ahojte, chcela by som sa aj ja trošku podeliť o príbeh s dojčením, aj keď neviem, či sa do tohto fóra hodí. Chcela by som týmto povzbudiť maminky, aby sa nebáli predsudkov o dojčení a tiež nebrali úplne vážne všetky aj dobre mienené rady, lebo niekedy to funguje just naopak. Synček má 3 mesiace a je plne dojčený od začiatku. Dojčenie u nás nebolo bezproblémové, ale musím poklepať, že teraz je to už bez výraznejších problémov. Skúsenosti z nemocnice sú viac-menej negatívne, hlavne, čo sa týka pomoci novorodeneckých sestier, ktoré sa vôbec neunúvali ukázať mi ako sa správne prikladá a tak to bolo len na mne a na intuícii ako matky. Tam možno aj začali moje problémy, lebo malý sa síce vždy napapal, ale ja som pritom neskutočne trpela od bolesti. Okrem boliesti ma trápilo aj svrbenie, sem-tam naliate prsníky. Jediné pozitívum bolo, že malý si pýtal papať až po cca 3 hodinách (niekedy 2,5), ale mohla som si celkom oddýchnuť. Dojčenie "na požiadanie" sa mi neosvedčilo, nakoľko malý nevedel asi celkom odhanúť množstvo a tak, keď som ho priložila o čosi skôr ako po 2,5 hod. tak ma celú ogrckal. Takže sme zvolili alternatívu kŕmenia podľa hodiniek. Ďalšie zlepšenie dojčenia prišlo pri zavedení cumlíka! Áno, cumlíka! Vyhýbala som sa mu aj ja, hlavne po prečítaní "odporúčení" o ich nepoužívaní. Ja som to predsalen riskla a prinieslo to oveľa viac úžitku ako som čakala. Prvým prínosom bolo samozrejme ukľudnenie a predĺženie doby do nasledujúceho dojčenia, ale druhým pozitívnejším prínosom bolo zlepšenie prisatia. Predtým sa som sa natrápila, aby som si malého správne priložila a keď sa aj prisal, mal dvorec málo v ústočkách a jeho satie mi spôsobovalo bolesť. On sa síce napapal, ale ja som zatiaľ "žuvala" plienku. Vždy som mu počas dojčenia naprávala bradu, ale aj tak to bolelo. Po pár týždňoch, ako som začala používať cumlík, sa však malý prisáva úplne ukážkovo a bolesť postupne zmizla. Myslela som, že mám na bradavkách nejakú plieseň, keď to tak bolelo a používala som aj citricidal, ale bolesť zmizla správnym prisatím. Teraz sa už dojčíme bez problémov, resp. keď sa vyskytnú nejaké problémy, tak to pravdepodobne len z jedla, čo ja zjem.
Maminky, týmto som chcela len prispieť z dôvodu, aby ste neodsudzovali aj neosvedčené postupy pri dojčení a niekedy prípadne aj riskli "neodporúčané" postupy. Majte sa

lucika09
7. máj 2013

Pri oboch detoch, bolo a je moje mliecko vybojovane. Starsieho som rodila akutnou sekciou a kedze som mala sama zdravotne problemy, na prve prilozenie mi ho priniesli az po takmer 24 hodinach. Ku kojeniu sme sa dostali az na 3. den. Nasledoval neustali kolobeh krmenia, dokrmovania pomocou hadicky, uspavania a odsavania. Neskor, na zaklade neprospievania a zistilo, ze si nedokaze vytiahnut mliecko z prsnikov a uz som mu len odsavala do takmer 9 mesiacov.
Pri druhom sme zaciatok kojenia mali lepsi, prilozili mi ho hned po porode. Vsetko vyzeralo byt dobre, no o par dni nas postretla silna zltacka. Maleho mi zobrali, krmit som ho mohla len kazde 3 hodiny, musela som ho dokrmovat. Z porodnice sme odchadzali s prikrmami. Doma sa nam nastastie podarilo rozkojit, prekonali sme niekolko tazkych laktacnych kriz, ked som takmer prisla o mlieko, ale vybojovali sme to do uspesneho konca a kojime sa doteraz 🙂

ninka2013
6. dec 2013

odkedy som otehotnela, hovorila som si že dojčiť budem za každú cenu a to tak dlho ako to len pôjde, celé tehotenstvo som hltala každý článok, diskusné fórum, proste všetko čo sa týkalo dojčenia, pôrodu a dieťaťa všeobecne.
Prišiel deň D a porodila som moju dcérku, ja mám krvnú skupinu 0- a tak mi ju hneď "odstrihli a šli robiť všetko potrebné, keďže som mala objednaný aj odber pupočníkovej krvi tak sa riešilo aj to, potom ma pre rozsiahlejšie natrhnutie šli šiť na operačku pod celkovú anestézu. Malinkú mi dali ešte pred odchodom na operačku až na moju prosbu, takže žiadny kontakt koža na kožu.
Po prebudení som si ju pýtala, povedali mi že spí, že ked sa zobudí tak mi ju prinesú, čakala som a čakala a stále nič, trvalo to neskutočne dlho, ale neviem kolko, nemala som veľmi pojem o čase, prisatie nám veľmi nešlo a ked sa aj prisala tak sa hneď odtrhla a keďže bola hladná tak jej dali UM cez fľašku, už som vtedy síce mala naštudované že fľaškou by sa nemalo, povedala som nech jej dajú striekačkou alebo nejak inak, ale mali to na saláme a keďže ja som bola na pooperačke neschopná vstať som s tým veľmi nemala čo urobiť.
(porodila som v sobotu ráno a postavila som a prvý krát až v nedelu poobede) sestričky ma karhali že už som mala dávno stáť, ale ja som nevládala, všetko ma bolelo, pri každom pokuse som omdlievala, ale až do nedele doobedia ich to nijak zvlášť netankovalo, potom mi podali infúziu a mne sa poobede konečne podarilo vstať, síce s problémami, ale šlo to. druhú noc som už mala malú pri sebe, ale prisatie nám stále nešlo a tak stále plakala, ked som z toho už bola zúfalá sama som šla pýtať mlieko.
v pondelok som sa presunula z pooperačky na normálnu izbu, vydupkala som si odsávačku a snažila som sa mlieko rozbehnúť manuálne, odsávala som si nonstop aby som na dalšie krmenie mohla dať ked aj z flašky, ale aspon moje mlieko.
ked sa mi mlieko rozbehlo dostatočne sestrička mi poradila klobúčiky, čo som aj privítala lebo pravú bradavku som mala krvavú, tak sa mi darilo kojjiť ked aj s klobúčikmi.
už si presne nepamätám ako to bolo po príchode domov, na striedačku som odsávala a prikladala, niekedy som už nevládala ani držať odsávačku ako som už bola z odsávania vyčerpaná, najmä vnoci a ráno. rozhodla som sa že musím odučiť od klobúčikov, niekolko krát som odúčanie vzdala ale nakoniec sa mi to podarilo.
Potom sa však vyskytol iný problém. Prisávanie a prvé minúty kojenia boli hotové muky, k doktorke som s tým nešla tak dodnes neviem čo to mohlo byť, kojenia som sa bála už vopred, plakala som, kopala, nadávala....trvalo to tri mesiace a potom to zo dňa na deň prestalo a odvtedy kojím bez problémov. dcérka má skoro 11 mesiacov a som odhodlaná kojiť tak dlho ako to len pôjde.

barbie84
3. jan 2014

Ahojte žienky, ktoré dojčíte alebo ste dojčili. Mám na vás velikú prosbu, a chcem Vás poprosiť či by ste mi mohli vyplniť môj dotazník, ktorý potrebujem k svojej bakalárskej práci. Ak si naň nájdete čas, budem Vám všetkým veľmi vďačná. Vopred veľmi pekne ďakujem 🙂 http://dojcenieabolest.dotaznicek.sk/

magda89
15. feb 2014

A ja zase pridam motivaciu, ze raz sa to vsetko zlepsi a dojcenie bude mat len same vyhody 🙂 http://www.prosimspinkaj.sk/19/post/2014/02/doj...

t1nka
17. sep 2014

Ahojte, rada by som sa podelila o svoje poznatky z dojčenia dvoch detičiek. Spoznala som zabijakov kojenia a to sú podľa mňa:
1. babky, tetky, svokry, susedia a iní mudrlanti. Jednoducho každý, kto vidí plačúce dieťa a jeho prvá reakcia, "veď mu daj jesť, veď je hladné, plače ti od hladu" . Spomínam si telefonáty so svokrou, namiesto pozdravu, "a mliečka máš dosť?" . Spomínam si na návštevy, kde do mňa hustili, že mu mám skúsiť dať umelé mlieko, len tak na skúšku, či vypije, lebo moc plače. Ono dieťa môže plakať z viacerých dôvodov, napr. aj preto, že sa okolo neho zhŕkne päť nových ľudí, ktorí všetko vedia najlepšie. Sme maminky, my vieme, kedy je dieťa hladné, nedajme sa zneistiť !
2. miery, váhy, mililitre, hodinky pod. Príručky sa hemžia super radami, koľko minút treba kojiť z ktorého prsníka a ako často. Koľko percent dávky vypije dieťa v prvej minúte, a koľko mesačné dieťa ma koľko vypiť v jednej dávke. Neriešiť ! Je to zbytočný stres, dojčime, koľko dieťatko pýta.
3. povinnosti domácej gazdinky. Ak chcem kojiť, na prvom mieste je kojenie. Nie umývanie riadu, žehlenie, umývanie okien a podobne. Najprv má byť nakŕmené dieťa, aj keby to znamenalo, že zvyšok rodiny nebude mať teplú večeru. A čím sa viac kojí, tým viac sa mlieka tvorí. Uvedomiť si toto mi prinieslo veľkú úľavu a aj oddych pri kojení (koľko knižiek sa mi popritom podarilo prečítať🙂 )
4. cumlíky, čajíky, atď . novorodenec nepotrebuje cumlík, ani fľašu s čajíkom, nesnažme sa ho oklamať, to čo potrebuje je mlieko (pri horúčavách na doporučenie lekára voda).
Potom je tu ešte jedna vec, na ktorú som nebola pripravená. Mlieko po pôrode sa mi pri oboch deťoch vo veľkom začalo tvoriť až štvrtý deň. Na to ma nikto nepripravil. Dieťatko všaj aj do tej doby vytiahne toľko aby to stačilo, takže netreba sa stresovať a hneď naskočiť na fľašku.
Dúfam, že niekomu toto pomohlo 🙂

moo
26. sep 2014

a ja mám bod 5: veta u nás nikto nedojčil ani ty nebudeš :O(((( a ja som povedla že budem, aj ked som musela po strese z nemocnice a hore uvedených bodov problémi a dokrmovala som dva týždne nakoniec som sa na všetkých vykašlala a mliečko išlo, začala som viac spat ,,,riady sa umyju aj iný den atd a dojčíla som 15 mesiacov pohode ... treba skušat byť s malým čo najviac a robit ako to vyhovuje vám dvom,,, či prikladanie alebo dlžka dojčenia.

janhe
29. sep 2014

Ahojte je mozne ze babatko ma saci reflex no nema prehltaci?

slavibrcka
21. jan 2015

Ahojte,
zaujimave pribehy. Priznam sa, ze som o dojceni nemala ani paru, kym som bola tehotna. Videla som obrazky, pozrela techniky a zdalo sa mi to jednoduche. V nemocnici mi povedali, ze ked mi donesu malu, mi to vysvetlia. Nikto mi vsak nic nevysvetlil, na moje naliehanie mi jedna mlada cica sestricka povedala, ze ci sa prisala? Odpovedala, som ze ano a ona: ;No tak potom?' A to bolo cele. Obdivujem mamicku, ktora tu pisala, ako poctivo odsavala do 4,5 mes vlastne mliecko. Nasa mala tiez brutalny reflux, upozornovala som na to kazdeho uz v porodnici, azzzz 1 doktorka mi povedala, ze treba dieta drzat kolmo aj hodinu. Uzasne... V nasej rodine to nikto nepoznal, takze vsetci mali mudre rady, ze vraj ju predajam a pod. Tak som stopovala 15 min a ani o minutu navyse a aj tak grckala. Stazovala som sa na to od prveho dna aj detskej a ta mi povedala, ze treba vydrzat! Az asi koncom 3. mes. mi jej sestricka povedala, ze existuje sirup.. ten moc nepomohol, ale doktorku sme uz vymenili. 🙂 Je to velmi narocne. Kazda maminka si zasluzi uctu a respekt. Aj taka, co nedojci, lebo to je tiez vela prace, vstavat ku dietatku a vela noci sa nevyspi, natrapi, aj daka slza vyhrkne. Nasa Kajka ma teraz 10 mesiacov a koji sa v noci aj 7 krat a som z toho vycerpana, ale bojujeme dalej. Pojem 'materska dovolenka' veru nema nic so slovom dovolenka spolocne, je to masaker. Ale ked sa na mna usmeju tie 2 zuky, uplne sa roztapam 🙂 a stoji to za to, vsak?

kuriatko818
22. júl 2015

Zdravim baby moje babetko ma 3 tyzdne a stale nam nejde dojcenie nechce sa prisat stale iba huci ... Mam asi uz aj malo mliecka neviem ... Chcem ju strasne dojcit ale stale a stale sa mi to nedari... Uz neviem co robit aj laktacnu poradkynu som si volala a stale to nejak nejde ....

krasnanevesta
11. sep 2015

Ahojte.....pri citani prispevkov v casti laktacna poradna a po mojom trapeni idem aj ja napisat moju skusenost s kojenim....snad to niekomu pomoze a povzbudi ho to. Vsetko to podlamna zacali v porodnici kde mi doniesli malu a ze "na" a sestricka odisla. Celu mamilovsku stranku som mala nastudovanu tak som skusila prilozit a nechala malu sat. Na stranke pisali ze dieta sa ma pustit same tak som kojila kym sa nepusila...hodinu. Odvtedy to bolo s bradavkami iba horsie doma nakupene maste za 30 eur potom univerzalna mas od laktacnej a aj tak ragady az do krvi. Bala som da kazdeho zobudenua malej lebo som vedela ako to strasne bude boliet. Po preplakanych dnoch som napriek mamilovskym radam kupila klobuciky a s nimi to bolo o 100% lepsie a ragady sa mi zacali hojit. Ale mlieka od zaciatku pre moju hladosku nebolo dost tak sme dokrmovali ale aj tak vela plakavala. Skusali sme aj suplementor aj po prste ale podla mna to tak ide strasne lahko vobec sa mi to nepacilo.....nech si mamila vravi co chce.....islo to malej ovela lahsie ako z flase a bolo to strasne neprakticke. Skusala som nedat flasu ale ja neviem ktora matka vydrzi pocuvat hlafne dieta dni....ja som vydrzala 3,5 hodiny a dala flasu. A po 6 tyzdnoch mala zacala odmietat prsnik a jedovat sa. Tak odsavame. Odvtedy mam jedno spokojne mimco nakrmene kolko jej chuti v noci uz neplace od hladu a preto ze nechce prsnik ale spokojne sa na mna usmieva hojda nozickami a vidno ako jej je dobre. Kludne ma ukamenujte.....kojenie nie je pre kazdeho. Mam doma lenosku co chcela flasu. Na tie tyzdne kojenia plne bolesti placu dieta ku koncu ked som zobrala na ruky do polohy ako pri kojeni spustilo rev....na to spominam ako na najhorsie obdobie. Porod bol nic oproti bolesti bradaviek. Odkedy odsavam viem ze po zobudeni a nakrmeni budeme travit spolu cas pozerat hracky a nosit sa a tesim sa na to. Ziadny stres.....vsetci su spokojnejsi. A ano mala som doma aj lakracnu poradkynu ale povedalami len to co je na stranke......a skuste si viac prikladat dieta na prsnik ked sa jeduje bije skriabe rucickami zachadza sa od placu a bradavku nevezme do ust. Tymto by som chcela povzbudit mamicky co nekoja.....nie nie kazda zena moze kojit nie kazde dieta sa chce kojit nie vzdy je dost mlieka a obcas treba dokrmit umelakom z flase. ja uz nechcem nikdy nechat dieta plakat od hladu niekolko hodin.

renatka959
9. jún 2016

mamičky viete mi poradit čo je tske najrychlejšie učinné na bolestivé bradavky? kojím 7 týždeň a davam si avent krem ale nosím podprsenku s vložkami ževrat aj to spôsobuje že bradavky začnú bolieť a ešte so začala dávať cumlík ,lebo chcel byť stále na prsníku

sardinka335
9. jún 2016

Dobré su naplaste MULTI MAM COMPRESS mne velmi ulavili od bolesti. Ked som si dala krém na bradavky a vlozku do podprdy tak sa to ,,,šuchalo,, a draždilo a to moze tiež sposobovat bolest. A v tom cumli ja nevidim problém. X kamaratiek dava cumlik a dojčia v pohode, zase nestresovala by som koli tomu.http://www.kojenibezbolesti.cz/Multi-Mam-C...

vladkachovancova
8. júl 2016

Prosim poradte mi 😕....Mam prelieceny zapal prisnika,moja 6mesacna dcera z neho pekne papala ale teraz znova odmieta z prsnika mlieko mam pocit ako keby sa ani neplnil...Bolest od zapalu znova necitim co to moze byt?Stracam mlieko??

iwulqa
1. sep 2016

Ahojte viete mi prosim poradit narodil sa.mi syn dnes ma 4 dni ale ani za.nic na.svete nechce sat. Akusala.som iz takmer vsetko som vycerpana a znicena , mlieko mam odkvapkavam si do skumavky krmia ho cez syriekacky lebo flasa neuspela da ju do pusinky a to je vsetko a prsnik tiez da ho do pusi prisaje sa a necha ho v puse netaha z neho co mam robit aby zacal papapt????

renatka959
1. sep 2016

ja som mala ten isty problem trvalo to asi 2-3 tyzdne flasu odmieta do teraz ale uz sa naucil treba vela trpezlivosti povzbudzovat ked sa mu podari aj ked len na sekundu prisat, spievala som mu, myslim ze som vyzerala ako trochu mimo pre tu mamicku co lezala v porodnici so mnou, lebo jej babo krasne pilo ale ja som sa trapila on plakal od hladu hroza ,lepsie mu podobrat prnik a vkladat bradavku, len skusat a skusat dookola aj som si poplakala ze mlieko mam a on nevie sa prichytit ale podarilo sa vela trpezlivosti

iwulqa
1. sep 2016

@renatka959 dakujem , len na nechcu pustit domov, akoze on vcera ani nesal a dnes dosla dr strcioa prst az do krku a maly zqcal dudlovat a ina mi hovori ze a vy tcrdite ze nesaje ale ja mu bradavku neviem.dat az tak daleko do pusky.

renatka959
1. sep 2016

nemusi ju mat az v krku len mu pomoct stlacenim okolia bradavky dvomi prstami on sam si musi najst sposob prisatia ja som mala uplne ploche bradavky a on si ich upravil podla seba hovorim trvalo nan to 2-3 tyzdne ale dnes ma 4,5 mesiaca a stale kojim ine ani nechce kde lezite ze vas nechcu pustit dajte mu do flasky vase odsate obcas aby trosku pribral ja som bola na kramaroch ziadny klobucik nepomohol to nechcel ani do ust aj doma som mu obcas este dala odsate do flasky no ked mal mesiac uz flasku uplne odmietol bude to dobre nesmietesa vzdat a moc trapit hovorte mu ked sa pokusi prisat este este ano tahaj tahaj dokolecka ja viem ze to mozno vyznie hlupo ale nam to pomohlo i ked som si pripadala ako dilino

renatka959
1. sep 2016

na bolestive bradavky mi poradila detska sestricka z porodnice nenosit doma podprsenku ziadne tampony davat si radsej plienku a volne tricko nech maju bradavky vzduch a pomohlo aj vysata mliecna zlaza z bradavky sa zahojila a dala naspet ano je pravda nie vzdy sa podari kojit a kazde mimi je ine moj malinky ma cucka kazdu 1-1,5hodku niektore tvrdia ze vydrzia 3-4 hod aj celu noc

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
sardinka335
1. sep 2016

@iwulqa a v ktorej si nemocke? Poziadaj si o prikrm, daju v striekačne, ked ti maly chudne a hned ako ta pustia si zavolaj laktačnu ak chceš kojit.
Trčat tam koli ,,nepriberaniu,, je blbost ak je samozrejme dieta zdrave. Ani moji nepriberali a pri dalších porodoch som vedela uz čo ma čaka a tak som v porodke normalne povedala, ze nech mi daju prikrm - Ruzinov BA. Kazde 3 hodiny si potom mozeš pytat a medzi tým som sa snazila kojit.

iwulqa
1. sep 2016

@sardinka335 ahoj som.na Antolskej maleho uz dnes dokrmili takze ok lenze nepojdeme.domov dokym nebude sam papat ci uz bradavka alebo flaska.
A baby tu sa fakt neda dojcit a ani sa snazit stale tu dakto bucha trieska moja spolubyvajucankeca.telefonuje a podobne a maly sa mi stale strhava

sardinka335
1. sep 2016

@iwulqa tieto ,,nemocky,, ako to iste je aj v RUzinove, furt neni klud...treba zmiznut domov, alebo nemaš kamošku čo kojila a neprišla by za tebou? Za mnou pri 2 porode prišla kamoška čo prave kojila a ukazala mi ako,sedeli sme vo vestibule, ale moja dcera proste nepila tak aby priberala. Ja som takto mala ,,konflikt,, teraz pri 3 porode tiez ma furt strašili ako nepojdem domov lebo mala nepribera tak som im povedala nech jej daju flaškou alebo hocijako ale proste chcem mat dieta najedene. Samozrejme sa oduvali ze to som im hned mohla povedat ze ,,nechcem kojit,,. Mne to bolo jedno ako si dieta nakrmim podstatne je ze si ho nakrmim. Maleho maj v naruči kolko sa da a skus prikladat, dvorec čo najviac do pusinky. Ja som malu aj prevazovala pred a po kojeni. Je to ešte skoro a moze to nabehnut ale zavisi aj od teba ako ty chceš. Ani na flaške sa svet nezruti.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
mysiacik333
12. nov 2016

Ahojte maminky 🙂 moja princezná ma tri mesiaciky. Treti deň mi však odmieta fľašku s dudlikom. Som kojaca mamina, avsak niekedy dávam feniklovy caj. Doteraz všetko o.k., ale treti den mam takyto problem. Ked jej davam flasku, neskutočne nervovo place, a ked ju polozim na prsnik, je vsetko v poriadku. Bojim sa, aby nebola zavisla len na prsniku. Ked mi odmieta flasku, cajik jej davam lyzickou. Pomaly nemozem ist von, pretože ked bude hladna, fľašku odmieta. Baby, ak mate niektora s tymto skusenost, poradte mi. Som vdacna za kazdu radu. :-*