icon

Dojčenie. Príbehy matiek.

martinjasen
14. mar 2012

Dojčenie je neodmysliteľnou súčasťou života matky. Podeľte sa ako ste to prežívali. Priblížte tým, ktorých to ešte len čaká, čo to reálne obnáša dojčiť, aké radosti i utrpenia. Koľko ľudí, toľko pocitov a skúseností. Skúsme tu zhrnúť čo najviac z nich. Váš príbeh može povzbudiť, pomôcť.

Otázka je pridáná vrámci iniciatívy Zdieľaj svoj príbeh Matky. Viac v článku: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/...

(Obrázky sú ilustračné)

Dojčenie. Príbehy matiek.Dojčenie. Príbehy matiek.
Strana
z3
tisicka123
6. mar 2017
alerka
18. aug 2017

@lucika09 aj my sme boli ozarovani 4 dni. A bol to napor na psychiku.. doma 2 dalsie deti.. vazenie... pustili nas az po 8 dnoch... ale mliecko sa tvorilo dalej len som sa musela posnazit velmi snazit drzat v pohode...

alik31013
24. dec 2019

Ahojte,chcem len pre vsetky mamicky ,ktore chcu kojit,alebo aj tie ktore nepovazuju dojcenie za az tak dolezite,ze pre svoje babatko nic lepsie neviete dat.Na zaciatku je to narocne,ale pridu chvile ked si poviete ze dobre ze som to vydrzala a to je najma vtedy ked Vam dietatko ochorie.Moj syncek ked zacal mat soplik tak som ho castejsie prikladala aj ked uz mal 8.mes a papal uz aj tuhu stravu vtedy som sa zamerala na caste prikladanie.Prekonal to bez liekov.Dalsia skusenost bola ked dostal 6 chorobu.Je to velmi zakerne pre tie vysoke horucky a to ze dietatko nechce pit.Mnoho mojich kamatatok muselo ostat v nemocnici pretoze dietatko bolo dehdrovane.Vdaka tomu ze som kojila malickeho som casto prikladala striedala prsniky aby mal tekutiny lebo vodu sme do nho nevedeli dostat.Preto mamicky vydrzte na zaciatku tie potiaze s kojenim a urcite sa Vam to vyplati...

syntijka
Autor odpoveď zmazal
dominka63
12. máj 2020

@renatka959 mam náplaste ešte a veľa vetrať

dominka63
12. máj 2020

@syntijka ja som dávala jednu dávku moje druhu um

sika206
Odpoveď bola odstránená
miranda23
5. mar 2021

Trosku mimo temy, ale ak by mal niekto zaujem mam balenie antikoncepcie Azalie na 3 mes. Piste mi spravu, ak niekto potrebuje 🙂

tiika
22. júl 2022

@martinjasen S dojčením mám dobre skúsenosti. Nič vážne som neriešila. Mám 15m dcérku a je stále dojčena. Občas mám pocit, že sa to všetko preháňa, z dojčenia sa stáva strašiak, pritom je to úplne prirodzená vec. Ale ak už nastane nejaký vážny problém, tak chápem, že to môže byt veľmi ťažké.
Skôr nerozumiem tomu, prečo je toľko bábätiek na umelom mlieku.
Pred pôrodom som si o dojčení nič nezisťovala. Povedala som si, že to pride samé, tak ako ma, ako som spomenula, prišlo mi to prirodzene. Malinká ťahala ako drak. Mliecko mi prišlo na tretí deň. Dovtedy som prikladala často a dlho. O bradavky som sa poctivo starala, natierala lanolinom (čo nepomáhalo a vraj to áni nie je dobre) napriek tomu sa mi vytvorili ragady. Dávala som si na to studené obklady (vraj ani to nie je dobre), no to mi veľmi pomohlo. Stvrdnute prsko som si masirovala, dávala piť maličkej z toho, ktoré bolo naliate, zatvrdliny mi “vytiahla”.Po pol roku, keď sa to opakovalo, už som si aj niečo ručne odstriekala.
Keď mala malinká 6 týždňov kojila sa bez preháňania asi každých 15 minút. Ozaj bol problém aj na záchod ísť. Zlepšili sme prisatie, napila sa viac a bolo to hneď lepšie.

Najhoršie z dojčenia boli pre mna nevyžiadané rady okolia, dezinformacie už na pôrodnici, staré informácie od našej pediatričky (čo všetko nemám jesť, ako mám kojiť len 10 minút každé dve hodiny). Keďže som nemala toto všetko naštudované, znamenalo to pre mna veľký zmätok.

Najviac mi pomohla laktačná poradkyňa v našom meste, stránka mamina.sk.

Najlepšie na dojčení vnímam to, že robím niečo, čo je bežné a úplne normálne, maličkej mliecko chuti, je zdravá, dokáže sa pri ňom utíšiť, zaspinkat, nasmejeme sa, keď si robíme navzajom srandicky, ked bola miminká nemusela som nič zohrievať a brat so sebou na prechádzku, ale aj teraz nás pár krát už mliecko zachránilo.

tiika
22. júl 2022

@mysiacik333 áno, mám radu, ísť von s bábätkom. To dieťatko nemôže byt závislé na mlieku, to je a ma byt jeho hlavná a jediná potrava, nie cajik, umelé mlieko.
Problém je nastavenie spoločnosti a tvoje predstavy, ak chceš chodit vonku bez dieťatka. Preto bábätka často končia na umelom mlieku, je to smutne a je mi ich naozaj úprimne ľúto.

blaazi
2. dec 2022

@michaela18 💦😥🙏🏼 ďakujem...toto práve prežívam. ťažký pôrod, odpadla som, zobrali mi bábätko, nosili na prisatie nakrmene, odmietala prsník, cievkovanie, po dvoch týždňoch sa začala pridávať, desivo bolestivé bradavky, ragady, hrýzla som si do pyžama, kričala od bolesti, prešlo to, hráča v prsníku, zablokovaný mliekovod, zničenie tvorby, na poradni - bábätko zhodnotené ako neprosperujuce, dokrmovanie cievkou..manžel vyčerpaný, ja vyčerpaná, nemá mi kto pomôcť - babky bývajú veľmi daleko. práve rozmýšľam či mám ešte silu alebo to vzdáme.

matka187
6. dec 2022

@blaazi um mlieko, ide predsa o zdravie dieťaťa nie každy má dopriate dojčit

anna771100
7. dec 2022

@blaazi treba si zavolať urýchlene laktačnú poradkyňu. Mne veľmi pomohla. https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pr...

katka2707
12. jan 2023

Mal niekto nežiaduce účinky s Medocriptine ja užívam druhý deň teraz som vzala polku a prišlo mi slabo bolia ma kosti a zima mi je z nového nič ďakujem za odpovede

Strana
z3