Dojčenie ročného dieťaťa
Ahojte, snad mi niekto poradi. Mam prve dietatko, o 2tyzdne ma rok, je stale z 95% dojcene. To znamena, ze sice ochutnava ale nikdy to nie je cela porcia. Zvacsa max 10lyziciek a pyta mlieko. Je to okej? Pribera, vyzera byt spokojny, neplace. Len nechcem, aby mu nieco chybalo. Najradsej ma jablcka, banany, vyzivy, polievky, ovsenu kasu, lievance a vajicka s chlebikom. Zvysne jedla ochutna, ale nechce viac ako 2-3lyzicky. Kedy sa rozpapa? Uz ma to dojcenie unavuje, aj vsade pocuvam, ako mu skodim, ze rocne dieta ma uz normalne jest. Dakujem za info
Ahoj no podla mna je to ok v materskom mlieku su vsetky ziviny a ty za to predsa nemozes ze dieta nechce jest. Mozno by som skusila dat mu aj kusky nech si to drzi ochutnava a do toho ked bude zaujaty ho krm mixovanym aspon mne sa takto maly rozjedol
Píšem len za seba. Z vlastných skúseností.
Prvého syna som kojila cez dva roky a prestala som len kvôli tomu, že bol doslova na mne nalepený a už mi to vysávalo veškerú energiu. Nakoľko zaspával na prsu,v noci sa budil každú chvíľu. Bola som totálne vyčerpaná,dosť som schudla, padali mi veľmi vlasy,kazili sa mi zuby. Mala som dosť už toho kojenia nakoľko to bolo už viac menej ako upokojenie a závislosť. Mliieka som mala toľko, že by som ešte kľudne vychovala dvojičky. Jedol už od roka všetko a neviem či dosť či nie. Prispieval,bol vždy spokojný až na tie noci.
Druhý sa odstavil sám a kojila som do roka.
A čo sa týka imunity,starší ako nastúpil do škôlky bol chorí stále, viac doma ako v škôlke.To bol záhul. Mladší mal vždy lepšiu imunitu a ak ochorel prešlo mu rýchlo a bez liekov.
@luteam on papa aj kusky, v tom nie je problem
ak máš obavu či mu niečo nechýba, konzultuj s pediatrom. môj nechcel nič, ale úplne nič jesť možno do 9 mesiacov… bola som z toho v strese (brat bol vážne chorý ako dieťa a podvýživený) - pediater ma ale ukľudnil, že ok, zoberie krv a sa uvidí… a sa uvidelo, všetky výsledky mal ok… takže skús touto cestou…
@biba_18 dakujem😊
Materské mlieko je super potravina ako žiadna iná, čiže dieťaťu rozhodne nijak neškodíš. Starší syn zjedol všetko a veľa, aj keď bol dojčený. Mladší začal jesť tak 5-10 lyžičiek okolo 1.5r, dovtedy sa len dojčil, jedlo som mu ponúkla každý deň samozrejme… dnes sú starší a ja sa smejem, že si vezmeme za chvíľu hypotéku na stravu pri nich 😅😅. Úplne sa vykašli na blbé reči okolia. Otázky dokedy idem dojčiť som odbijala “prestriedam sa s jeho manželkou” alebo “do maturity, nech nie je v strese” keď to povieš s vážnou tvárou, tak tie pohľady stoja za to 🤣
V tomto veku je to o ochutnavani. Pokojne dojčí ďalej, si úžasná maminka!
Mala som doma nejedaka, prikrmy boli hrozne, dlho aj po 1roku som musela mixovať. Tiez bola taky maly mliecny zavislak, jedine,co ako tak jedla boli kase. Pomohlo odstavit ju (mala necelych 11m, lebo uz som to nedavala, cele noci nonstop na prsníku-polozila som ju a do 20s znova hore a dookola cele noci). Prikrmy sme skusali od 5.mesiaca a postupne som mlieko po par lyzickach, nahradila vodou, nech si zvyka na normalne jedlo a nesuplujem jej ho mliekom. Celkovo sa ale rozjedla az v skolke.
V tomto veku je to o ochutnavani. Pokojne dojčí ďalej, si úžasná maminka!
@ankare v roku ešte ochutnavanie? Mne dr hovorila ze ochutnavanie tak prve 2mesiace kedy sa spoznava s niecim inym ako je mlieko....
ale ak z kazdeho aspon kusok zje tak... malo by to byt ok. Mozno je len mliekomaniak 🙂 mliecko ma tiez dost zivin.
Dakujem😊upokojili ste ma.

Určite poradia skúsenejšie maminy 🙂. Ale moja skúsenosť - dcérku som dojčila do 2r5m a po odstavení sa jej dosť zhoršila imunita, aj som oľutovala, že som ju odstavila predčasne. Na druhej strane začala trošku lepšie jesť (ona je ako vrabček stále, má skoro 4r teraz) a hlavne prespala konečne celú noc.