icon

Je lepšie materské alebo umelé mlieko?

doominique
27. nov 2011

Milé dámy, minule som dostala takú, musím to takto napísať "sprostú" otázku: prečo kojím? či mi nie je lepšie dať bábu umelé mlieko, že moje dieťa vôbec nemá režim, že ja sa nemôžem stravovať ako predtým a či v tom nejaký rozdiel UM a MM, že dieťa na UM je také isté ako nekojené, položil mi tú otázku človek, ktorý o tom nič nevie, pekne povedané, ale jeho dieťa vyrastlo na UM tak jasné, chápem, ze sa zastal svojho..ale už som nepochopila, že mi naša detská lekárka položila tú istú otázku, vraj moje dieťa pije nejaké výlučky, či alergény....akože nemala som na to slov...áno poznáme niekoľko nahrád za MM, čo sa dokonale zložením podobajú na MM, ale nikdy to nebolo a nebude fakt dokonala náhrada.
Ja som s kojením začala veľmi ťažko, mlieko som mala už hneď v pôrodnici, ale (iste aj vy máte také skúsenosti), moje mimi mi viselo na cicke neskutočne dlho, keď som ho od prsníka zobrala tak plakalo, v noci som kojila aj dve hodiny, proste bol to horor, potom sme mali koliky, aj keď som sa stravovala podľa všetkých tých rád, proste si myslím, že keď raz dieťa 3-mes. koliku má, tak na to nepomôže nič iné, len vydržať, ale zasa si nemyslím, že je to preto, že som ho kojila...Ďalej, že moje dieťa nemá režim...prsník som dala mojmu mimi na požiadanie, neviem či bolo hladné alebo smädné, tak isto nekojeným deťom mamičky dávajú čajík alebo vodu a myslím si, že je s tým viac roboty ako priložiť na prsník...moje dieťa je taký malý nerváčik, na prsníku ho ukľudním, uspím, umlčím 🙂 proste neviem si predstaviť, keby som nekojila čo by som s tým mojím mimim robila...ale to sú zasa dve strany...keď sa raz dojčiť nedá tak sa nedá, ale keď sa dá, tak prečo by sme nedojčili? veď je to krásna záležitosť 🙂 keď na vás vaše mimi pozerá a na prsníku sa usmeje a mliečko mu tiečie po kútiku 🙂 myslím, že je to to najlepšie čo mu môžem dať a aj keď existuje niekoľko druhov náhrad NIKDY to nebude materské mlieko!

stastnevydatam
27. nov 2011

http://www.taminka.sk/

toto si radsej pozrite... nie je jedno ci kojime, alebo davame UM??? budme rady, ze mame zdrave deti!!!!

heln
27. nov 2011

@jabadaba dva dni po sekcii? blahoželám! mne sa spustilo mlieko na štvrtý deň po sekcii (pondelok som rodila a vo štvrtok sa spustilo) a ani nechápem ako to malá tie dni vydržala o hlade, bolo to hrozné, bolelo to, ragaty... ale chcela som a vravela som si že je to to najlepšie čo môžem svojmu dieťaťu dať....
pre info, tým čo budú zapárať, ja nie som odporca UM, starala som sa o bábätká z detského domova ako profi rodič a bez UM by neprežili, nie je to žiadny jed ani otrava! a dá sa pri tom krásne budovať vzťah s dieťatkom.
ale teraz keď kojím svoje vlastné, je to pre mňa diametrálne odlišné...
áno, aj mne tetky z ulice povedali, že keď mi plače po kŕmení, tak mám slabé mlieko a dať radšej UM, lebo mi raz vonku plakala v kočíku....
ono, možno preto je UM zaznávané lebo sú mamičky typu Agáta Hanychová, ktorá prestala kojiť dvojmesačného Kryšpínka, lebo jej ovisli prsia....

jabadaba
27. nov 2011

@macamac ja Ta chapem. Ja tiez tak "milujem" fanatizmus tohto druhu a tiez sa ma dotkli podobne clanocky. Holt, nemala som mlieko na dlhsie kojenie a teraz co? Pre mna ziadna veda, ziaden dovod, aby som zacala o sebe pochybovat ako matka. Ziaden dovod sa obhajovat. Len, aby sa kazda kojaca tak venovala svojmu dietatu ako treba, to by bolo na svete paradne...

asshanti
27. nov 2011

tiez nechcem robit rozbroje, my sme na Um dlho, asi od 2 mesiacov, ani nepocitam tie financie za mlieko, ktore sme mohli vyuzit inak, dalej kazdu chvilu novu flasu, cumel, atd. 😒 a ze deti na UM maju lepsi rezim je blbost, moj maly este noc neprespal, aj ked uz nepije mliecko v noci pekne dlho, lebo hladny nie je, napriek tomu sa casto budi... 😒 a dalsi blud, hoci nie je kojeny dlhy, od roka rozprava vsetko, teraz normalne vety dava a pozna uz aj anglicke slovicka a to len z reci, z pesniciek a kazdymi vravi, ze take mudre dieta este nevidel, dokonc aj nasa dr. 😵 a nehovorim o tom, ze nebyva chory, okrem soplikov, aj to pri prerezevani zubkov, je absolutne zdravy! 😵 kdezto mam dobru kamosku, co dlllllho kojila, maly ma cez 2 roky, nerozprava nic, len hmmmka a kazde 3 tyzdne su u lekarky... ☹ takze take zarucene "pravdyô su totalny blud! a byvame s mojimi rodicmi a napriek tomu drobca nikdy, nikdy nenechavam a nejdem sa zabavat von, ani ho nekrmia, takze SEBA mu davam maximalne! a ajked si vie flasu podrzat sam, lezim pri nom a ideme spinkat. 😉

zuzanockamt
27. nov 2011

@macamac ja som mala tiez obcas stavy, ze som si myslela, ze my uz hrabne z toho ne/dojcenia - a prave vdaka tym fanatickym nazorom o dojceni ... dokonca som si hladala info na nete a realne uvazovala o relaktacii, ked mal maly 4 mesiace - jasne, ze to bola hovadina, ale bola som zufala z toho, ze mu davam UM - ako to niekto nazval ze hnusny prach a raz som si precitala uzasny nazor - pan boh nam dal dar dojcenia a diabol flasu s UM - na tuto vetu nikdy nezabudnem a tiez som sa dost naplakala kvoli tomu, preto ma vedia niektore nazory totalne vytocit

jabadaba
27. nov 2011

@heln no ano, kolko som mala tolko som poskytla. Po 24 hodinach po cisaraku som mala dieta uz nepretrzite pri sebe a manzel mi ho prikladal. A slo to. Samozrejme, ze ho bolo treba este prikrmit, ale na ten treti az stvrty den uz nie. A domov sme sli plne odjceni. Ze nam to vydrzalo par mesiacov, nuz co uz, ale tragedia to nie je.

nibiru
27. nov 2011

@jabadaba tam su vysokointeligentne sa naucit ine veci:o)

jabadaba
27. nov 2011

@stastnevydatam no vidis. Toto je najdolezitejsie, zdravie nasich deti. Nic ine. Smutny pribeh. ☹

lulu19
27. nov 2011

tiez este kojime a snad este aj budeme nejaku tu dobu ale ak by som aj nekojila nemyslim si ze by som svojmu dietatku nedala vsetko ze by som sa citila menejcena matka ako ta co koji .je pravda kojime ale vela krat som to chcela vzdat pre man osobne bolo kojenie velmi tazke bbolo mliecko nebolo .pre mna je taka ista matka ta co koji aj ta co nekoji ved sme tie deticky porodili dali im zivvot lubime ich starame sa o ne a to je to najdolezitejsie nie kojenie je vzy to najdolezitejise

heln
27. nov 2011

@jabadaba aj my sme šli plne kojení domov, vydržalo koľko vydržalo, hlavný bol štart...

jabadaba
27. nov 2011

@heln tak tak.

olifcek
27. nov 2011

@macamas posielam objatieee. Mne ako dojciacej sa super citaju studie o inteligencii deticiek ale beriem to s rezervou. Ja som bola kojena cca 6 tyzdnov a aha aka som super. Vzdelana, inteligentna...ako i Ty, navyse mas super zmysel pre humor.

macamac
27. nov 2011

@stastnevydatam smutný príbeh 😔
my sme zažili v rodine rakovinu-naše krsniatko /mm sestry dcéra/, 4-ročné, po roku zmetastázovalo do brušnej dutiny....bolo to zlé....momentálne je z toho vonku....ale ten "závan smrteľnosti" a ešte u dieťaťka je strašne zničujúci 😔
preto fakt-nie je to "mať zdravie" žiadne klišé

macamac
27. nov 2011

@olifcek to pre mňa??? 😕 😉 🙂
ak áno-díky 😵
je to tak, aj ja som bola dojčená 2 týždne-to vieš, 70-te roky 😀 😀 😉
a zvládli sme aj školy, nie? 😉 🙂

jabadaba
27. nov 2011

@macamac no kto by to s nami vydrzal keby sme boli este inteligentnejsie? 😀

heln
27. nov 2011

počúvajte, aby sme sa tu netrhali na kusy o chvíľu...
treba uznať že materské mlieko je to najlepšie čo môže byť,
a keď sa kojiť nedá (zo skutočných dôvodov) tak máme fantastický vynález umelého mlieka...
kvalita matky sa predsa nemeria množstvom mlieka.
a čo sa týka inteligencie, ide o to, že dieťaťu ešte šesť mesiacov po narodení dozrieva mozog a vytvárajú sa neurónové spojenia.... deti z detských domovov, ktoré boli od narodenia v decáku, boli kŕmené umelým mliekom a nemali dostatok podnetov a prirodzeného vzťahu s materskou osobou boli v priemere menej inteligentné ako tie ktoré žijú doma s matkou....

heln
27. nov 2011

@olifcek 😀 mňa mamina kojila len do troch mesiacov, lebo mala "slabé mlieko"..... keby ma kojila dlhšie, kde som mohla inteligenčne byť? 😎

zuzanockamt
27. nov 2011

@heln "kvalita matky sa predsa nemeria množstvom mlieka" - velmi pekne si to napisala
🙂 ... normalne mam chut pouzit do statusu 🙂

heln
27. nov 2011
macamac
27. nov 2011

@heln 😀 ani nechci vedieť 😀
ale jedno viem-tu na koníku by si teraz nebola 😀 😀 😉
a to by bola škoda 😉 🙂

heln
27. nov 2011

@macamac 😀

olifcek
27. nov 2011

@macamac Tebe to patrilo Maci. Veru, vystudovali sme a aj krasne sme...ci? 😀

zuzana_m
27. nov 2011

@jabadaba Veeeeľmi veľmi sa mýliš vo svojom prispevkua zbytočne tu útočíš 😎 Je určite jednoduchšie dať dieťatku večer pred spaním fľašu mlieka a dieťa mi prepsí celú noc. Dojčiace mamičky vačšinou vstávajú v noci aspon 3x lebo babo si pýta prsnik,mamičku. Nepoznám maminu ktora v noci nevstava ku kojenemu diťatku a rovnako nepoznám maminu,ktorej dieťa na UM neprespí celú noc. A píšem aj z vlastnej skusenosti-syn nebol kojený od 4 mes.,dcerku kojim dodnes. Viem porovnat obe alternativy. Alebo laktačne krizy,hrozne obdobie,prekonala som tri a bola to makačka a sebazaprenie, a ustála som to,iste by bolo pohodlnejšie urobiť UM a strčiť to malej do ust,ale chcela som vydržať a kojiť nadalej. A citim ovela vačšiu blizkost ked dcerku kojim,ako ked som musela len zarobit UM synčekovi a dať mu to vypiť. Malá si ma obzerá,hladká ma, drží sa ma ,pri kojení, krásny pocit. A je na mna ovela viac naviazaná. Samozrejme normalne. Nie su to žiadne dristy,najprv si niečo naštuduj a potom píš. Milujem ked mamičky čo nekoja utočia na kojace matky a naopak. Načo je to dobré? Každá robime tak,ako najlepšie vieme,ako to citime, je to každeho vec. Ja som nikdy neodsudzovala kamaratku,ktora prestala kojiť,lebo vraj jej decku je dobry aj Sunar a ona si nenecha "zničiť cicky"-a to som citovala. Proste pomyslela som si svoje,ale je to jej vec. Iné je,ked mamička nemá mliečko alebo nemôže kojiť pre iny dovod,ale chcela by. Ja som to zažila pri synovi. A nikdy som neutočila na kojace matky,ako ty. Je to uplne out.

nibiru
27. nov 2011

@macamac ja som bola dojcena cca 3m. ake uz v porodnici domna tlacili sunar no moja matka mi tiez furt strkala ked mala plakala sunar 2x som ju poslala kade lahsie nikdy nezabudnem co mi minule povedla ze ja som ta kojila len 3m mna to potom uz nebavilo ty si bola fuft hladna 😖 kto by povedal ze ty budes tak dlho kojit!som skoro odpadla....vsak ale mi sme nikdy neboli na rovnakej vlne 😀

martina1305
27. nov 2011

jasne, ze UM a MM nikdy nebudu rovnake! lebo moje MM nie je rovnake ako tvoje MM, lebo kazde sme ina, kazda mame ine dietatko, kazde MM je tvorene mudrou prirodou prave pre to nase mladatko. kto ma moznost dojcit, nech dojci! pre dieta najprirodzenejsia vyziva (ved sme cicavce), ziadne UM sa tomu nevyrovna.

zuzanockamt
27. nov 2011

@zuzana_m ja mam dieta na UM od 2. tyzdna, teraz ma 14 mesiacov a stale pije v noci 2-krat, celu noc este neprespal ... a pri krmeni som tiez stale pri nom, tiez si ma obzera, chyta ma za ruku atd 🙂

asshanti
27. nov 2011

@zuzana_m tak uz "poznas" maminu co jej dieta na UM neprespi celu noc, lebo moj drobcek, a to uz ma cez 20 mesiacov, este nikdy neprespal celu noc... co si myslis, ze tam su nejake sedativa v UM, ci co...??? 😅 a budi sa mi, teraz uz menej, ale predtym aj kazdu polhodku-hodku, cize ovela viac ako kojene dieta a hlada ma, drzi sa ma, hladka, som prenho vsetkym! uplne nezmysly si tu napisala teraz, nehnevaj sa!

macamac
27. nov 2011

@olifcek 😀 mi dvíhaš náladu normálne 😀 😉 ešteže nás dlhšie nekojili, by sa to nedalo vydržať 😀 😉
@nibiru ja som prišla na svet cisárskym rezom, vtedy nás tlačili tiež hneď UM, v pôrodke bola mama 10 dní-tak sa bývalo, tak mi hovorila,že tak ma zavtedy naučili na fľašu,že horko-ťažko vôbec chvíľu dojčila 😝

zuzanockamt
27. nov 2011

@asshanti sedativa 😀 ... konecne som sa aj ja zasmiala ... oni si asi myslia, ze to vzdy na noc do vyvaru z makovic nasypeme ten prach 😀

olifcek
27. nov 2011

@macamac to lepsie nez zlc a tlak, tak?