icon

Je lepšie materské alebo umelé mlieko?

doominique
27. nov 2011

Milé dámy, minule som dostala takú, musím to takto napísať "sprostú" otázku: prečo kojím? či mi nie je lepšie dať bábu umelé mlieko, že moje dieťa vôbec nemá režim, že ja sa nemôžem stravovať ako predtým a či v tom nejaký rozdiel UM a MM, že dieťa na UM je také isté ako nekojené, položil mi tú otázku človek, ktorý o tom nič nevie, pekne povedané, ale jeho dieťa vyrastlo na UM tak jasné, chápem, ze sa zastal svojho..ale už som nepochopila, že mi naša detská lekárka položila tú istú otázku, vraj moje dieťa pije nejaké výlučky, či alergény....akože nemala som na to slov...áno poznáme niekoľko nahrád za MM, čo sa dokonale zložením podobajú na MM, ale nikdy to nebolo a nebude fakt dokonala náhrada.
Ja som s kojením začala veľmi ťažko, mlieko som mala už hneď v pôrodnici, ale (iste aj vy máte také skúsenosti), moje mimi mi viselo na cicke neskutočne dlho, keď som ho od prsníka zobrala tak plakalo, v noci som kojila aj dve hodiny, proste bol to horor, potom sme mali koliky, aj keď som sa stravovala podľa všetkých tých rád, proste si myslím, že keď raz dieťa 3-mes. koliku má, tak na to nepomôže nič iné, len vydržať, ale zasa si nemyslím, že je to preto, že som ho kojila...Ďalej, že moje dieťa nemá režim...prsník som dala mojmu mimi na požiadanie, neviem či bolo hladné alebo smädné, tak isto nekojeným deťom mamičky dávajú čajík alebo vodu a myslím si, že je s tým viac roboty ako priložiť na prsník...moje dieťa je taký malý nerváčik, na prsníku ho ukľudním, uspím, umlčím 🙂 proste neviem si predstaviť, keby som nekojila čo by som s tým mojím mimim robila...ale to sú zasa dve strany...keď sa raz dojčiť nedá tak sa nedá, ale keď sa dá, tak prečo by sme nedojčili? veď je to krásna záležitosť 🙂 keď na vás vaše mimi pozerá a na prsníku sa usmeje a mliečko mu tiečie po kútiku 🙂 myslím, že je to to najlepšie čo mu môžem dať a aj keď existuje niekoľko druhov náhrad NIKDY to nebude materské mlieko!

macamac
27. nov 2011

@zuzana_m by si sa divila,moja kámoška mala syna na UM-a do troch rokov!!!! vstával pravidelne 3x na mlieko v noci!!!
a sesternica dojčila do 2 rokov a syn sa jej v noci na dojčenie nebudil-alebo max 1-krát, aj to do pol roka

takže znova platí-nezovšeobecňujme a nerobme uzávery podľa pár skúseností z okolia 😉

čo dieťa, to iný apetít, iné potreby 😉

macamac
27. nov 2011

@olifcek tak 😵 dobre si to poňala takto v nedeľu večer 😉 😀 😀 🙂

zuzana_m
27. nov 2011

@asshanti Nezmysly som nenapisala. Píšem zo skúseností. Naozaj nepoznám okrem teraz teba,maminu,ktorej dieťa neprespi celu noc,na Um vyžive. A nie nemyslim že sedativa, dojčene deti sa proste aj v noci budia,pretože MM je rychlejšie stravitelne ako UM a zasyti na kratši čas. To je jeden fakt. Ty nevieš kto som,čomu sa venujem,tak nemusiš hned robit zavery,že pišem nezmysly 😉

asshanti
27. nov 2011

@zuzanockamt som rada, ze si sa zasmiala! 😵 no ale fakt, sak Alexko je od 2 mesiacov na UM a my sme s drahym este nikdy neprespali celu noc, raz tu bol naznak, ze len raz bol hore, inak sme pravidelne aspon 5 krat vzhuru a sa tesime, ze jak fajnovo sme sa vyhajali. 😀 😀 😀 aj teraz uz bol cca 3 krat hore, plakal, nieco sa mu asi sniva... a to vypil asi 2 deci nutrilonu pred spanim... 😅 takze milujem, ked niekto mudry povie, ze dam UM a spim celu noc, sak ja uz 2 roky skoro neviem co to je spat 5 hodin v kuse... vrazdila by som niekedy... 😠

vejula
27. nov 2011

pre boha to čo je za temu... niekto tu chce silou mocou hadky... takejto teme nedavam životnosť ani tyžden, do par dni to tu zavru. Ale čo idem to tu počitať kym spieva goťak 😀 😀 😀

Moj nazor : Prirodu sme ešte zatial neprekonali, a myslim že ked nam Boh dal materske mliečko bude to zrejme to naj čo môžeme svojmu dieťatku dať... Alebo že by nam velkym LUDOM bol už aj pan Boh prikratky????

jabadaba
27. nov 2011

@zuzana_m kojila som. OK? Takze klidek. A utocil tu niekto iny. Si prejdi diskusiu.
Na margo tvojho prispevku - a teraz ako co? Myslis si, ze si lepsia matka lebo vsavas v noci k dietatu castejsie? Asi nie, vsak? Za daslie, su deti na UM? ktore davaju matkam rovnako v noci zabrat. A teraz co? Ideme si tu dokazovat nieco? Ci co si vlastne svojim prispevkom potrebovala zdelit verejnosti?

heln
27. nov 2011

každé dieťa je iné.... niektoré prespia celú noc, niektoré nie, starala som sa o deti, ktoré boli na UM a niektoré prespali od 4. mesiaca celú noc, niektoré sa budili každé tri hodiny...
moja kojená niekedy pýta za noc štyri krát a niekedy prespí v kuse šesť hodín....
ono, zase niektoré maminky ktoré koja, nekoja na požiadanie, ale režimovo, a keď dieťa medzitým pýta, tak mu strčia do pusy cumeľ..... nedá sa preto povedať jednoznačne že matka ktorá kojí je lepšia ako tá ktorá nekojí.... ale nech je to akokoľvek, každá matka je najlepšia pre svoje dieťa....
ešte k pôvodnej otázke, otázka znela, že keď kojí prečo jej radia dávať UM? keď matka kojí a nemá problémy, nie je dôvod na to aby prešla na UM...

estterka
27. nov 2011

este som zabudla dopisat,ze ja dojcenie vyuzivam ako prostriedok na uspavanie,na ukludnenie-ked sa buchne,ked je vystrasena,ked je nervozna a tak dalej. a kedze mam nedojciace kamosky,viem,ze musia hladat alternativy vsetkeho,co dojcenie prinasa,nie len krmenia. ako ste u pisali,nie je gto len o sterilizovani flias. a stale si myslim,ze situacia u nas nie je ako tu v spanielsku ,kde si zeny pocas porodu pytaju uz aj lieky na zastavenie laktacie a vacsina nedojciacich mamiciek dojcit tu z fora aj dojcit chcela a mnozstvo zo zien tu sa skutocne pri dojceni vytrapili,kym dali flasku. a obuvat sa tu do nich,ze budu mat horsie deti alebo su horsie matky..smutne.
a to ja som silne prodojciaca.

evka4
27. nov 2011

boze, to je co zasa za temu... ja mam niekedy pocit, ze temy tohoto typu su zakladane umyselne za ucelom zvysenia navstevnosti na tejto stranke... inak si to neviem vysvetlit, ako je mozne polozit takuto otazku v dobe, ked je dojcenie tak velmi propagovane. A teraz moje postrehy na prebiehajucu diskusiu>
MM je pre dieta jednoznacne najlepsia potrava, ale nie je jedina. ked to nejde, tak to nejde, nastastie existuje UM.
Deti na UM urcite nie su menej inteligentne, inteligencia je ad 1 vrodena a ad 2 ziskana z vonkajsich podnetov a z prostredia, v ktorom dieta vyrasta. To, ci aku uroven IQ clovek dosiahne urcite neovplyvni mnozstvo MM, ktore v detstve vypil.
Neviem, ci si nejake polrocne dieta vie drzat flasku, ja som to este nevidela, sice sa mu da flaska nejako opriet, ale neviem, kto by od takehoto dietatka odisiel a nechal ho tak...ved sa moze zadusit...aj mamicky, ktore davaju svojim detom Um, ich krmia sposobom, ze su pri babatku a tesia sa z toho, ako pekne papa...
Nie vsetky deti na Um prespia celu noc. Prax potvrdzuje, ze deti, ktore su dojcene, sa budia castejsie, ale to je podla mna skor sposobene tym, ze si z mamy robia cumel.

vsetky normalne maminy lubia svoje deti rovnako, je jedno, cim ich krmia, tym sa miera ich lasky urcite neda vyjadrit 🙂

macamac
27. nov 2011

@vejula ale Boh ho aj niekomu nedal...prípadne "zobral" 😉
tak dal iným rozum, aby vynašli UM 😉
dá sa na to pozrieť aj tak 😉
a ja sa pred Bohom skláňam, celý svoj život

nibiru
27. nov 2011

@macamac aj ja.o))))))))))))))moja mama mala vsetky 4deti cisarskym len mna kojila tie 3m no ale musim uznat že s rodiny som fakt najinteligentnejsia,najpracovitejsia 😀 😀 😀 moji bratia stoja tak ....lenivy robit sa im nechce a len maminka daj a ona da .....najladsi uz je bohuzial nebohy ten bol prefikany ale logika mu fungovala tak ze dovidenia toho kojila tak 2dni. 😀mne sa mala budi 1x aj to o 4.00 -5.00 predtym sa budila 2x aj o 00.00

zuzana_m
27. nov 2011

@macamac Ok,jasné,zovšeobecňovať som nechcela. Len proste ma dviha zo stoličky ked vidím ako sa tu matky dokážu hádať čo je lepšie a útočiť na druhú stranu. Len kvoli tomu,že nekojim alebo nemožem kojiť,hadam nemusim zosmiešňovať kojace matky. A naopak samozrejme. A najsmiešnejšie na tom je,že laici sa tu snažia popierať niekolkoročné štúdie ,pozorovania a skúsenosti.

aliza
27. nov 2011

@zuzana_m tak ja som ten pripad, dcera bola iba kojena, od 3.mesiaca sa v noci nekojila a prespala celu noc!!! syn, nekojeny, v noci nepije UM a neprespal ani jednu celu noc.

macamac
27. nov 2011

@evka4 jejko-ako pekne napísané 😵 😉 🙂

olifcek
27. nov 2011

@estterka krasne, tlieskam 😵 ja taky tak

asshanti
27. nov 2011

@zuzana_m jasne, nepozname sa, ale ja tiez pisem z vlastnej skusenosti. a v teme s detickami rovnako starymi ako je moj, je ovela viacej deti co su kojene a pekne spinkali ako tie na UM, tie sa budili castejsie, takze si myslim, ze si napisala blud! a hotovo! to akoze na obale Nutrilonu alebo ineho UM aj pise, ze zarucuje spanok na celu noc??? tak mam asi "ine" dieta... 😀 😝

zuzanockamt
27. nov 2011

@asshanti no mne zatial krpec vydrzal bez mlieka v noci max. 6 hodin - to sa len raz za noc zobudil kvoli jedlu, ale "len tak" sa tiez casto budi ... aj teraz ... zaspal okolo 8-mej, vypil asi 220 ml a uz sa mrvi a o chvilu budem robit flasku a potom o nejake 4 hodinky zase

jabadaba
27. nov 2011

@evka4 myslim, ze si to zhrnula komplexne a niet co dodat. 😉

macamac
27. nov 2011

@zuzana_m jasné 😉 ja len tak,že naozaj sa nedá povedať jednoznačne-deti na UM prespia všetky celú noc 😉

macamac
27. nov 2011

@nibiru no vidíš 😉 a si aj pekná? lebo vraj deti narodené cisarákom sú najkrajšie 😀 😀 😀 😉 to sa vraj kedysi hovorilo-že sa nedeformujú /hlavičku/ pôrodom 😀 😀 to boli tiež také štúdie asi 😀 /nič iné, len kydy 😝 /
na odľahčenie 😉

vejula
27. nov 2011

@macamac určite dal nam rozum, ale myslim že najrozumnejšie je využivať jeho dary ktore nam tu poskytol a nenahradzať to vlastnymi "naj" vynalezmi.... LEbo niekedy sa možno až moc snažime prekonavať jeho moc, Vieš ako tí čo stavali Babylonsku vežu, ale nakoniec to skončilo všetko velkým fiaskom 😅 Človek vždy najviac doplatil na svoju pýchu 🤐

Určite že ked žena nemôže, ale skutočne nemôže dojčiť, že su tam nejake zdravotne problemy, nenecha predsa dieťa umrieť ale UM da. Len by to malo byť fakt krajen riešenie.. Podla môjho nazoru.

heln
27. nov 2011

ešte k téme fľaška a dieťa.... šesť mesačné dieťa pri pití z fľaše má zvyčajne rúčky položené na fľaši..... dajte dieťa na starosť manželovi a prvé čo vymyslí je že dieťaťu podloží pod fľašu vankúš a on si ide robiť svoje "dôležité" veci....

macamac
27. nov 2011

@vejula no tak-Boh to vymyslel pre to krajné riešenie 😉
a nik sa nad neho tu nevyvyšuje /teda myslím/ a /ne/ dojčenie s tým nesúvisí 😉

nibiru
27. nov 2011

@macamac ale musim sa priznat ze ja mam aj ineho otca 😝 takze zase genetika nie mm 🙄idem dieta mi cestuje po posteli 😀 😀 😀 😀 😀

jabadaba
27. nov 2011

@macamac presne, ja mam kamaratku, ktora ma na UM dietatko po neuspesnom kojeni a budi sa jej velmi casto, Je zufala. Mne sa jedno dieta nebudilo, druhe sa budit zacalo. A skacem. Hoci nechce papat, staci pohladit po tvaricke, chytit za rucku, upokojit hlasom. Nevyspata som rovnako ako kojace matky. To uz je asi dane celkovo prirodou, zeny maju citlivy spanok a budia sa aj ked netreba.

olifcek
27. nov 2011

@macamac no mne ale v nemocke vraveli, ze cisarakom nar.deti maju hned krasnu okruhlu hlavku, zatial, co nar.prirodzene maju hlavku panvovymi kostami na par dni zdeformovanu a aj to tak bolo, co som v nemocke za ten mesiac videla 😉

macamac
27. nov 2011

@nibiru 😀 😉 🤐 nepoviem 😉 moje už sú dávno ticho 😅 žeby spali? 😀 😉

macamac
27. nov 2011

@olifcek ja viem-som videla, ako niektorým deťom sestričky hlavu "formovali" 😕 že má mäkké kostičky 😕

zuzana_m
27. nov 2011

@jabadaba Ja som kludna 😎 Len z tvojho prispevku akosi citiť utočenie. Prečitaj si ešte raz čo som napisala. Ja som bola aj nedojčiaca matka a teraz som dojčiaca matka. Viem sa vcitiť aj do jednej aj do druhej role. A preto by ma ani vo sne nenapadlo protežovať tú či onú stranu. Mne na tejto diskusii vadilo iba to,že tu jedna skupinka útočila na druhú. Ba viac sa mi zdá,že nedojčiace matky majú potrebu dokazovať aká je dojčenie hlúposť. Každá sme matka, a chceme pre svoje dieťa to najlepšie nie? Nikoho nie je nič do toho,či dojčime či nie. A porovnala som starosti s dojčenym a nedojčenym dieťaťom. Mne akosi nepride velmi prácne vyvaranie fliaš a okolo, a zarabanie UM. Ale to som ja. Ale ok,už končim,lebo tu ma niekto potrebu sa hádať,a ja to nie som 😎

macamac
27. nov 2011

@jabadaba no ja spím tuho 😀 😀 😉