Je lepšie materské alebo umelé mlieko?
Milé dámy, minule som dostala takú, musím to takto napísať "sprostú" otázku: prečo kojím? či mi nie je lepšie dať bábu umelé mlieko, že moje dieťa vôbec nemá režim, že ja sa nemôžem stravovať ako predtým a či v tom nejaký rozdiel UM a MM, že dieťa na UM je také isté ako nekojené, položil mi tú otázku človek, ktorý o tom nič nevie, pekne povedané, ale jeho dieťa vyrastlo na UM tak jasné, chápem, ze sa zastal svojho..ale už som nepochopila, že mi naša detská lekárka položila tú istú otázku, vraj moje dieťa pije nejaké výlučky, či alergény....akože nemala som na to slov...áno poznáme niekoľko nahrád za MM, čo sa dokonale zložením podobajú na MM, ale nikdy to nebolo a nebude fakt dokonala náhrada.
Ja som s kojením začala veľmi ťažko, mlieko som mala už hneď v pôrodnici, ale (iste aj vy máte také skúsenosti), moje mimi mi viselo na cicke neskutočne dlho, keď som ho od prsníka zobrala tak plakalo, v noci som kojila aj dve hodiny, proste bol to horor, potom sme mali koliky, aj keď som sa stravovala podľa všetkých tých rád, proste si myslím, že keď raz dieťa 3-mes. koliku má, tak na to nepomôže nič iné, len vydržať, ale zasa si nemyslím, že je to preto, že som ho kojila...Ďalej, že moje dieťa nemá režim...prsník som dala mojmu mimi na požiadanie, neviem či bolo hladné alebo smädné, tak isto nekojeným deťom mamičky dávajú čajík alebo vodu a myslím si, že je s tým viac roboty ako priložiť na prsník...moje dieťa je taký malý nerváčik, na prsníku ho ukľudním, uspím, umlčím 🙂 proste neviem si predstaviť, keby som nekojila čo by som s tým mojím mimim robila...ale to sú zasa dve strany...keď sa raz dojčiť nedá tak sa nedá, ale keď sa dá, tak prečo by sme nedojčili? veď je to krásna záležitosť 🙂 keď na vás vaše mimi pozerá a na prsníku sa usmeje a mliečko mu tiečie po kútiku 🙂 myslím, že je to to najlepšie čo mu môžem dať a aj keď existuje niekoľko druhov náhrad NIKDY to nebude materské mlieko!
@macamac vieš niekedy mam pocit že aj hej. Nie raz som počula vyjadrenia od odbornikov.... Tym myslim z lekarskych kruhov, že po roku už nedojčiť, lebo sa tak zvyšuje riziko alergii,niektorí dokonca radia že po pol roku nedojčiť, že UM je pre dieťa od tohto veku pre dieťa vhodnejšie... Takže myslim že vela ludi ma tendenciu sa povyšovať aj nad Boha 🙂 😉 Ale ja nikoho neodsudzujem, ja osobne som s dojčenim nikdy nemala žiaden problem, mlieka mam stale tolko že by som aj dve odkojila. Neviem čo su to problemy s dojčenim, takže sa nejdem s nikym hadať čo sa da zvladnuť a čo nie. Ale viem o vela kočkach ktore sa pri dojčení teda naplakali kym si to vybojovali, maju moj obdiv
@doominique necitam celu diskusiu, ale odpovedala si si sama, UM je NAHRADA, nikdy a znovu opakujem nikdy nemoze dokonale napodobnit MM, ved to sa meni kazdym kojenim podla potreb konkretneho babatka!!! ja malu kojim a neviem si ani predstavit nic krajsie ako nakrmit ju vlastnym mlieckom a v noci? ziadny stres z priprav, proste chytis a privinies... o financnej uspore ani nehovorim
@zuzana_m tiez neprotezujem ani jednu stranu. Jedine co ale preferujem, je zdrzanie sa nejakych presudkov, ktorymi to tu len tak srsi. A ze Ti pripadam utocna, no s tym nic nenarobim, ja som v klude. S ym uz len Ty asi nieco budes vediet porobit.
Nenasla som tu jediny prispevok, kde by kojenie vyslo ako hlupost. Schvalne som si presla diskusiu. Ale hluposti tu odzneli o kojeni, to je fakt. Jeden za vsetky - tvrdenie o tej inteligencii. Potom take perly ako, ze UM krmiace matky vrazia dietatu flasu do ruk a nechaju ho tak...a dalo by sa pokracovat, ale Ty si isto tieto "mudrosti" citala. 😉
@macamac dakujem no vies co ale ja som mala vetciu hlavu aj usi mam 😀 😀 😀fakt zevraj som sa aj predierala ale po 2dnoch to vzdali prenasala ma uz 18dni voda zelena a neotvarala sa takze si pekne vytrpela .....aj ja som sa len o 2h vyhla cisarskemu mala sa drala na svet 22h. 😀 a tiez to kojenie bola makačka jak hrom dokonca som do 6m. odsavala co som sa bala ze dojdem o mlieko.....nastastie 3xkriza do 3dni presli uvidime dokedy to budeme tahat 😀 aj som jej skusila dat bebu ze ci by to vobec jedla no ochutnala som to ja natiahlo ma a ona to len strcila do ust a hned plula,ani kakavo s kravskeho nechce......co už nevadi zase ja viem že asi budem problem ju odctavit kedze aj pocas dna zavislak no som zvedava mozno budem prekvapena 🙂 mozno si budem trhat vlasy kto vie.
a ja som sa zase vo svojom zivote stretla s nechapajucimi pohladmi mamiciek, ktore kojili, pricom ja som zo zdravotnych dovodov dobrovolne zacala davat dietatu UM, tak kukali na mna ako na zjavenie, ze MM ake je zdrave atd atd, a mozem povedat, ze tie iste mamicky mali omnoho viac krat chore dieta ako ja, pritom si ho nedrzim ako v bavlnke, rovnako chodime von, aj medzi deti atd... takze tiez by som niekedy na ich mieste zvazovala silu utoku a pohrdania voci matkam, ktore krmia svoje deti umelym mliekom 😉
@macamac No ved v každom mojom prispevku som sa snažila to naznačiť,že každá chceme to naj svojmu krpcovi. Nepoviem ,kebyže som len dojčiaca matka,ale ja mám tiež dieťa ,ktoré som nemohla dojčiť. Ja to tragicky neberiem,ba naopak. Každý mame svoje skusenosti,svoje pocity, a vobec by ma nenapadlo fanaticky zastávať nejaký názor.
páni,že koľko hodín 😕
a ráno do práce 😝
tak nič maminy, majte sa tu krásne 😵
nech naše detičky vyrastajú na akomkoľvek mliečku-je to jedno 😉
pokiaľ ich bezhranične milujeme, nedáme do decáku, netýrame- tak sme všetky predsa úplne super, nie? 😵 🙂 🙂
prajem pekný neskorý večer 🙂
@jabadaba a furt som neodišla 😀
tak-od témy-ale minule som nechtiac nevytiahla kľúč z dverí a mm 2 hodky /do polnoci a to mrzlo/ zvonil, búchal, hádzal kamene do balkóna, volal mi na mobil-a nič 😀 len balkón plný kameňov 😀
až ma syn zobudil-že mama,ktosi klope 😀 😀 😉
mňa by ukradli aj s deťmi 😀 😉
@macamac no tak celkovo aj mne chuti MM lepsie ako umele 😀 😀 😀ale ja ho k zivotu nepotrebujem mna je dost 😀 😀 😀 ked neostanem plesata po novom pri zaspavani žmoli vlasy takze pri tom pekne par potrha ked ich umyvam padaju mi tak ze kludne po mesiaci aj parocnu by som mohla urobit nastastie aj rychlo rastu ale nerada sa cesem lebo mi je do placu ked vidim ako mi padaju tak dufam ze po kojeni prestanu padat o take 2r. by sme chceli druhe noooo kto vie 😀 😀 😀 fuha inak som si prectavila ako by som plesata vizerala a normalne som sa pobavila 😀 hotovy dumbo 😀 😀
@doominique ahoj mamina..nejdem čítať celú diskusiu,ale myslím si že do toho či kojíš a dokedy budeš by sa nemali nikto starať,niekomu príde pohodlnejšie to druhému ono...niektoré maminy by kojiť chceli a nemôžu,iné nechcú ...Ja som zástancom kojenia ako takého ak je to možné a tiež mi nedávno "kamarátka" napísala že je to divné kojiť také "veľké" dieťa ..prvého syna som kojila do dvoch rokov,druhý syn má teraz 15mesiacov a tiež som sa rozhodla kojiť pokiaľ budem môcť do tých dvoch rôčkov...je to krásny pocit,presne ako opisuješ keď sa na teba díva a usmieva...proste nádhera 😵 nikdy som sa nemusela obmedzovať v strave ako takej a ani jeden ani druhý nemali problémy 😉 je síce pravdou že dieťa uberá matke živiny a dosť mi vypadávali vlasy ale možno sa to dá pripísať aj celkovej popôrodnej hormonálnej zmene....ťažko povedať 😒 je jedno či je to MM alebo UM milovať dieťa je najdôležitejšie bez ohľadu na tom na čom vyrastajú...
@stastnevydatam trošku budem oponovať. ja som prvú kojila do 8 mesiacov, potom som už nemohla, teraz znova dojčím a uvidíme ako dlho ešte budeme môcť. Kamarátka dojčiť nemohla, tak dávala UM. Ona v noci musela vstať, nadávkovať, zaliať a ostatné úkony k tomu, čiže sa absolútne prebrala a prebrala sa aj malá, kým na mliečko čakala. Ja dám hore pyžamo, poslepiačky malú nahmatám, priložím a spí sa ďalej. Takže..pochybujem, že niektorá mamička si podávanie UM vyberie zámerne...česť výnimkám... Čo sa týka tých emócií, sú úplne rovnaké, či matka dojčí alebo podáva UM. Obe ich nesmierne milujeme a dávame im iba to najlepšie, čo môžeme dať. Preto nerada čítam o tom ako sú deti na UM o niečo ukrátené. NIEJE to pravda. Niesú o nič ukrátené.
Mam pocit, ze niektore maminy si mylia materske mlieko s laskou k dietatu. Lenze jedno existuje aj bez druheho.
@doominique myslim si ze je jednoznacne lepsie materske mlieko, uz len ked sa pozries na ten prasok z ktoreho sa robi umele... ;) taketo otazky jednym uchom dnu a druhym von
Ale ja by som sa chcela spytat.. Mam moznost davat malemu uplne cerstve mlieko od kraviciek( samozrejme ho budem prevarat) je to lepsie ako umele? Hmmm mam dilemu
@anjelicek26 presne táááákkkkkkkk
@anjelicek26
@poleva
akurat v damskom magazine sa k materskemu mlieku vyjadrovala imunologicka.
pravdou je, ze materske mlieko je pre dieta tak specificka strava, ktoru nenahradite nicim, a najma cast latok, ktore pomahaju budovaniu imunity a su pre kazdu matku uplne specificke a nenahraditene... ovedzme ako otlacok palca

@heln to vazne? A to mas zasa z akeho pozorovania? 🙂 Lebo ja mam manzela co dieta pestuje pri krmeni. Nespusti ho z ruk. A pri prvom dietati detto. On si tu blizkost s dietatom uziva. Ziadne ine veci ho vtedy nezaujimaju a teda, pri vsetkej ucte, taketo vyhlasenia mi pridu prinajmensom trufale. Lebo co chlap to iny jedinec. Niekto je budzogan niekto je milujuci otec nadovsetko...ziadne universum o chlapoch neplati.