icon

Kojenie je utrpením

luss121
24. jún 2021

Ahojte 🙂 Hľadám nejakú podporu v tomto . Pred mesiacom som porodila dcérku . Som z nej šťastná a ľúbim ju celým srdcom ale kojenie je pre mna nočnou morou . Je veľmi dobrá až na večerné plakania podľa mna má mierny reflux . Ale kojenie je hrôza už od narodenia . Robila som všetko pre to aby som to napravila . Dokonca tu bola aj laktačná pozrela sa uzdicka prisatie . Ale kojenie je stále hrôza . Už v pôrodnici som mala poranené bradavky ale doma mi ich tak tým tlakom vytiahla že mi chyba na oboch kus koze . Keď mám kojiť plačem s ňou . Už som mala raz aj zápal prsníka z toho keďže na bradavkach je to otvorená rana . Mlieka mám ako tak ale večer musím dokrmovat a to sa teším keď robím mlieko do fľašky že si tie bradavky aspoň na chvíľku oddýchnu . Do masticiek som dala snáď už 100€ vyskúšala som naozaj všetko ale keďže si stále tie bradavky namáhané tak sa to nehojí ani troska . Všade vravia a píšu ako je kojenie dôležité lenže ja pri tom zažívam len stres a bolesť a len plačem už mesiac kvôli tomu kojeniu . Viem že je to najlepšie čo môžem pre ňu dať ale ja pri tom trpim . Manžel mi vraví nech ju dám na umelé lenže ja to robím pre ňu keďže a čakám aby to mlieko odišlo samo aby som nemala výčitky že pre svoje dobro som ju odstavila .

Strana
z8
silvusias
14. apr 2022

Odkiaľ ste to prosím objednávali? Lebo čo som pozerala v drogérií u nás, tak tam som nenašla. Či klasicky do lekárne sa ísť opýtať na to?

katka533
14. apr 2022

@luss121 čistý lanolin je najlepší a kojenie sa upraví, len treba počkaj. Prvý krát je to vždy zlé

emmi101
25. apr 2022

tak to je asi aj o tom, ze komu co viacej zapasuje a co vyhovuje aj z toho hladiska, ze aku ma krem, balzam, lanolin hustotu a podobne. preto je fajn si aj to zlozenie precitat a nejaky ten opis, co byva pri produktoch a mozno aj podla toho vyberat. to mas ale uplnu pravdu, ze prvy raz je to zle, ale tak aspon su kadejake taketo produkty, co to vedia zlepsit 🙂

meg_junova
9. máj 2022

@kovarovicova presne, vieš čo si myslím?? Že vždy boli v prípade, že žena nemala mlieko dojka. Proste odjakživa niektoré ženy mlieko nemali, netvorilo sa, pretože žena bola trebárs krehkejsia a nemala takú veľkú zásobáreň energie (ako sa hovorí, nebola krv a mlieko a žiaľ aj ja som chudá a vysoká a nemala som mlieko). Proste nemôžeme všetky kojit, veď by to bolo kvázi proti prírode.

silvusias
11. máj 2022

@meg_junova podľa mňa toto nie je pravda. Mne ešte v pôrodnici hovorila sestrička, že také ako ja (vyššie chudšie) zvyknú mávať veľa mlieka a dlho kojiť. Mám kamarátku, ktorá je ako píšeš krv a mlieko a tá kojila asi tak prvý mesiac. To je dosť individuálne si myslím.

emmi101
13. máj 2022

@silvusias s tym suhlasim, ze je to ozaj individualne. vsimam si to na kamaratkach, ktore maju tiez male deticky a neda sa to jednoznacne urcite, ze ktora kolko bude kojit. niektore bez problemov mohli kojit hadam aj do puberty decka a ine mohli robit co chceli a neslo to proste. potom taketo pripadne poranenia, ked bolia prsia a bradavky z kojenia su najmensim problemom, resp. teda to nie je problem, ktory by sa nedal jednoducho vyriesit.

luss121
autor
13. máj 2022

@emmi101 Ja si nemyslím že pripadne bolenie bradaviek je vec ktorá by sa dala ľahko poriešiť . Tento príspevok som písala keď mala malá mesiac teraz ide mať rok a nekojim od jej 3 mesiaca . To bolo neznesiteľne . 3 mesiace som liečila bradavky a kojila so slzami v očiach . Chodila po doktoroch ktorý sa mi snažili vyliečiť bradavky keďže mi tam chýbal kus kože ktoré som musela preliepat aby rana nemokvala keďže som tam mala zlatého stafylokoka. Nemalé peniaze som dala za všetky mastičky a krémy a z tej bolesti a stresu mlieko proste odišlo . No a bradavka sa mi vyliečila keď som prestala kojit po polroku .

meg_junova
14. máj 2022

@luss121 ja som bola presne tak isto, mala som zlatého stafylokoka tiež a bola to neznesiteľná bolesť. Podľa mňa ženy, ktoré koja a majú len jemne povrchné ranky si ani predstaviť nevedia, čo to je za bolesť. Preto sa ľahko radi pokračovať. Ja som mala ťažký pôrod a naozaj ťažké začiatky s korením. Chýbal mi kus mäsa z bradavky, po dvoch týždňoch som dostala 40ky teploty, zápal a odvtedy mám v pravom prsníku samé cysty. Takže teraz stojím pred otázkou či opäť skúsiť s novým názvom kojenie alebo rovno prejsť na umelé mlieko. Gynekologická mi radí kojit už len kvôli tým cystam, že by mohli zmiznúť, ale ozaj mám strach z tej traumy z kojenia. Viem, že to nebude inak, bradavky mám rovnako jemne a vpadnute, tak som si povedala, že iba skúsim, ale po týždni ak to bude zle, tak sa na to vybodnem a nebudem sa trápiť. Bodka.a všetky eko maminky mi môžu dať milión rád, mne žiadna masť, ani kvapky, ani materské mlieko ani nič nezabralo. Vždy krv a rany a bolesť.Kazda sme iná.

luss121
autor
15. máj 2022

@meg_junova Presne tak , začiatky sú pre každého ťažké ale tie ktoré mali len jemne rany a troska boľavé si nevedia predstaviť čo za bolesť je toto a radia že treba vydržať . Mňa to strašne štvalo keď mi to radili v okoli že vydrž aj mňa to bolelo až kozna keď to videla povedala že nech prestanem lebo sa mi to nikdy nevylieči a budeme trpieť obe . Fuha tie cysty ma mrzia to musí byt strašne . Ja som si všimla že tie bradavky aj keď sa zapojili už proste niesu také aké boli . Niekto by si to možno nevšimol ale ja to vidím predsa chýbal tam kus kože boli tam zapali . A čo sa týka kojenia v budúcnosti ak budem mať druhé dieťatko spravím veci inak čo som vtedy nespravila alebo spravila zle . Ale už sa nebudem tak trápiť mám z toho všetkého takú traumu že ak to nepôjde nebudem 3 mesiace trpieť a rovno prestanem a nech si vraví hocikto čo chce . Žiadne masticky krémy ani laktačná mi nezabrali .

meg_junova
15. máj 2022

@luss121 ja očakávam, že druhé kojenie bude rovnake, že budem mať zas rozstiepenu bradavku, obe ich mám rozstrapkane jak vrtule🤣 áno, aj u mňa je viditeľné, že im chýbal kus kože.. ešte moja nebohá mamina mi radila, aby som vydržala a pamätám sa, že keď sa maly prisal na tú otvorenú ranu, tak prisahám, že keby som vtedy mala v ruke nejaký ostrý predmet, tak letí do steny zakaždým 😅😆😆😆vtedy som mala asi najväčší hnev v živote, tak teraz si skúsiť predstaviť, čo sa muselo vylučovať so toho mlieka.. Ani ja to neprajem nikomu zažiť, dokonca napíšem ešte jednu vec. Tesne pred pôrodom mi spravili Hamiltonov hmat, necitila som. Potom mi pri pôrode praskli plodovu vodu, necítila som, potom mi vraj nejak niečo robili dole, nejaký hmat, necítila som, až sa doktorka smiala, že to som naozaj jedna z mála, čo má taký vysoký prah bolesti. Až keď do mňa napchali oxytocin, tak som skoro vydriapala do nemocničnej postele ryhy. No a kojenie potom, to bolo iný level bolesti! Ako rezať si do porezanej rany každé tri hodiny. Proste nie, existuje umelé mlieko, ja už som si v živote odtrpela svoje a každý, kto sa mi pokúsi dať radu ako kojit, nech si ju nechá🙂

luss121
autor
16. máj 2022

@meg_junova Úplne ta rozumiem viem čo si prežívala a viem sa do teba úplne vcítiť . Ja som pri každom kojení mala v ústach bavlnenu plienku a tu som hrýzla od bolesti . Dokonca pri tom kojení som si nevedela vôbec nájsť vzťah ku malej lebo mi proste ubližovala a chúďatko nevedela o tom . A taktiež som vravela že radšej budem každý deň rodiť ako kojiť . Ta bolesť s porodnou sa nedá ani opísať a to mi tiež vraveli že ja som bola otvorená na rodenie a ešte som sa smiala . Ale kojenie to bola katastrofa . Všetky masticky som vyskúšala dokonca som malej dala odstrihnúť tu uzdicku ako mi laktačná poradila a nič sa nezmenilo . Niekomu je dane kojiť niekomu nie príroda spravodlivá proste nieje . A preto sú umelé mlieka . Ja som už mala všetkého dosť tých rad a žiadna podpora od nikoho . Potom som začala odsávať ešte horšie po nociach som odsavala mlieko aby sa mi tvorilo odsávačka mi rany otvárala . Jedine kozna lekárka ma utešovala a pomáhala mi volala mi každý 3 deň ako som na tom dávala mi obväzy na bradavky pomáhala mi ako vedela ale sama povedala proste prestať kojiť nech ani nepočúvam a nečítam tie rady lebo na moju problematiku to nezaberie . Po 3 mesiacoch trápenia som prestala a umelé mlieko bolo pre mňa vyslobodenim. A do budúcna ? Viem že ak to týždňa nezačnem kojiť a tie problémy budú rovnaké ako pri prvom kojení končím hneď . A preto ak aj ty budeš vedieť že to bude to iste do týždňa netrápit sa a hneď prestať spokojná mama a dieťa je viac ako mlieko . Ja si ani neviem prestaviť mať druhé dieťa a toto odsávanie sterilizovanie poprípade bolestivé kojenie zvládnuť znova .

luss121
autor
16. máj 2022

@meg_junova A O tom Že Podpora v nemocnici je nulová nebudem ani rozprávať. Žiadna laktačná nič dajú dieťa nasilu ho dajú na bradavku a kojte. Žiadna edukácia nič. Len prídu po hodine a povedia Neurobte zo seba živy cumel. V pôrodnici som už o 2 ráno s plačom prišla za sestričkou že ja to nezvládam a to bolo len začiatok. V zahraničí je bežná laktačná poradkyňa v nemocnici a celý mesiac chodi domov . Pýta sa ženy ako to zvláda a pomáha jej tu sa Tráp sama .

hama007
16. máj 2022

@luss121 skonči to. Zbytočne sa trápiš. Prvú dcéru som kojila 2,5 roka. Asi len 2x som mala podráždene bradavky. Druhu som "kojila" mesiac a pol alebo 2. Bolo to utrpenie. Aj tak som počas toho musela prikrmovat. Mlieko sa strácalo, keď sa prsia naliali hneď sa začínal zápal. Bola som veľmi vyčerpaná. Do toho korona po 2 týždňoch od pôrodu. Potom keď som sa ako tak po 2 mesiacoch vzchopil som s tým sekla. V noci spíme všetci. Decko spokojne a aj mama 🙂 od začiatku som si to nevyčítala. 🙂

meg_junova
16. máj 2022

@luss121 ahojky, presne tak som sa nastavila🙂 Že tomu dám šancu ešte cez tie silikónové chrániče, ale ak sa mi zopakuje problém s korením, tak proste to stopnem. Ja som už len odsavala potom a postupne sa mi prestalo tvoriť mlieko samo od seba. Lebo buď som odsavala alebo kŕmila, niekde medzi tým som si 4hod za celý deň poslala. Inak som robila aj tu chybu, že som odsavala. To som nemala robiť, veď koľko si dieťatko potiahne toľko spapa. Neviem prečo nám tlkli do hlavy v nemocnici odsavat, odsavat, odsavat. Jak keby to bolo dôležitejšie ako spánok.

meg_junova
16. máj 2022

@hama007 ďakujeme ❤️ za potvrdenie od skúsenej maminky 🙂 americkí vedci doteraz nezistili, z čoho tie zápaly vznikajú a taktiež nevedia ani cysty, z čoho vznikajú. Netreba sa trápiť ako píšeš.

luss121
autor
16. máj 2022

@hama007 Tento príspevok je už skoro rok starý ja som s tým skončila keď mala malá 3 mesiace teraz ide mať jeden rok . Len som sa vyššie vyjadrovala jednej pani lebo napísala že bolenie bradaviek prejde a ako vidím je tu viac mamičiek ktorým bolenie bradaviek neprešlo a jednoducho jediná cesta bola prestať kojit

hama007
16. máj 2022

@luss121 😅 nepozerala som aká stará je diskusia. Tak snáď môj koment pomôže iným (budúcim) mamičkám, keď sa budú rozhodovať ako ďalej. 🙂 Pekný deň a veľa zdravia 🤗

emmi101
23. máj 2022

Tak ono nevadí, že je príspevok starší, ale stále je to aktuálna téma, o ktorej sa dá veľa popísať a veľa z nás má rôzne skúsenosti. Tie vaše nepríjemné už aj s tými stafylokokmi ma naozaj mrzia. Preto je fajn, keď si posunieme takto, kto má s čím skúsenosti 🙂 Ono záleží aj od toho, že čo sa skrýva za tou bolesťou. Niečo je liečiteľné jednoduchšie, iné vyžaduje razantnejšie zakročenie.

luss121
autor
23. máj 2022

@emmi101 Určite je to problém ktorý tu bude s nami dovtedy ako sa budú rodiť deti . Keď ma žena problém s týmto ja som otvorená kľudne mi môže aj napísať správu na podporu . Nikdy som to tak nevnímala a neriešila keď som bola tehotná ani ma nenapadlo že kojenie je takéto ťažké ani umelé mlieko som doma nemala nič ja som bola 100% rozhodnutá že kojit budem . No mrzí ma to prešla som si naozaj všetkým od laktacnej po masticky krémy antibiotiká odsávanie naozaj všetkým a mala mala do toho reflux cize keď som ledva dokojila to cele vyvracala a musela som to znova absolvovať . Za to kamarátka mala tiež bolesti bradaviek 3 dni a kojí doteraz tak to bolo naozaj len o tom zvyknutí no u mňa to po 3 dňoch začalo mať tie správne bolestivé grady 😓

meg_junova
23. máj 2022

@luss121 mi hovor, tri týždne so slzami a výkrikmi s drievkom medzi zubami som dala, potom keď som videla ako sa mi bradavka rozpolila... stačilo. Bolo to horšie ako pôrod, bolo to ako operácia do živého mäsa..

silvusias
Autor odpoveď zmazal
silvusias
26. máj 2022

@emmi101 ono aj keď bolesti tam sú, aj také ako keby ranky, ale niekedy sa to zlepší, inokedy je to zase horšie. Neviem, možno treba len poskúšať, čo by tak dobre zabralo na to. Ja stále dúfam, že to neprerastie do horšieho problému a poradí sa s tým niečo spraviť. Takže kľudne si poprečítam a nechám poradiť niečo na to.

emmi101
31. máj 2022

@luss121 každá z nás by isto prijala, keby mohla dieťatko kŕmiť takto prirodzene formou kojenia. Ale tak vidíš podľa seba, že niekedy to proste nejde, nech sa snažíš akokoľvek. Tiež by som nebola povedala, že kojenie bude taká veda. Som si to predstavovala tak, že mi prinesú malú, priložím si ju a bude pekne papať. Nuž... po väčšine to tak asi ozaj nie je, že skôr to sprevádzajú tie kadejaké problémy a bolesti a podobne.
@silvusias presne tak, niekedy to ide jednoduchšie, niekedy horšie, niekedy je proste lepšie sa kojenia vzdať a netrpieť zbytočne. Ale môžeme byť rady, že v dnešnej dobe je už kadečo na to, čím si vieme pomôcť. Tú rôzne krémy, gély a neviem čo všetko ešte podobné, spomeniem aj náplasti, tie sa mi javia účinkom možnože aj silnejšie.

luss121
autor
1. jún 2022

@emmi101 Ja som si to predstávovala rovnako . Nemala som kúpené žiadne fľašky ani umelé mlieko povedala som si načo . Kolostrum som už mala snáď v 8 mesiaci tehotenstva . Mlieka po pôrode na rozdávanie aj tak sa nedalo 3 mesiace trápenia . Náplasti gély strieborné klobuciky za 60€ všetko som vyskúšala naozaj všetko nič nezabralo . Mlieko mi tieklo na zem čo som ho mala toľko a aj tak som nedokázala nakŕmiť svoje dieťa lebo vracala moju krv z bradaviek . Bol to neskutočný boj . A preto ma hnevá keď žena naozaj nemôže kojit a ľudia ju dehonestuju aká je to matka a nevedia čo za tým všetko je . Ja som odišla do zahraničia na pár mesiacov za mužom aby ma tam nik neodsudzoval a nedeptal tam sa toto vôbec nerieši . Keď som sa vrátila už mi to bolo jedno čo si kto pomyslí ale ta psychika po tom všetkom sa dávala dokopy strašne dlho .

emmi101
29. jún 2022

@luss121 s tým mliekom podobne, to som si ešte aj odsávala a odkladala do mraziaka, čo som ho toľko mala jeden čas, ale to tiež netrvalo dlho. Vieš čo, tiež som poskúšala kadečo, napríklad tie klobúčiky to u mňa nula bodov, to nám absolútne nešlo, aj gély som mala kadejaké, ale kamoška mi raz doniesla tie náplasti a tie to zlepšili. Akože moc som tomu neverila, keď som to rozbaľovala, ale prekvapilo to. No inak niekedy mám pocit, že to ozaj len tu u nás sa musí každý ku všetkému vyjadrovať a je úplne jedno, či je to verejná záležitosť alebo niekoho súkromie.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
silvusias
21. júl 2022

Sranda, aké to vie byť individuálne, že raz úplne bez problémov a iný raz nepomôže ani svätená voda. Mne spomínali kamošky, že im dosť pomohli náplasti Multi-Mam, keď mali problémy s bradavkami. Inak to by som tiež nebola povedala, že kojenie je proste takéto náročné. Som si to predstavovala, že však si priložím malého k prsku, on si zoberie cicik do pusy a papá. Ach aká som bola naivná 😵

lealikk
12. aug 2022

@silvusias ja som pouzivala kremik od nich na bradavky. to este teraz ked si spomeniem, ako som na tom bola, tak mi je smutno z toho. ale musim si zaklopat, ked som ho zacala pouzivat, tak sa to zacalo pomerne rychlo zlepsovat.

Strana
z8