Koliky 4-mesačného a môj psychický blok.
Ahojte, moj krpec ma takmer štyri mesiace a od jeho tretieho týždňa nás trapili koliky... Po tyzdni toho ukrutneho placu som si naštudovala vsetko co som o kolikach nasla a rozhodla som sa skúsiť diétu. Zo zaciatku neuveriteľne striktna, nejedla som nic ine ako bataty, mrkvu, kura a tepelne upravene jablko. Zdalo sa mi ze to funguje, placu bolo menej a nebol taký hrozny. Velmi pomaly postupne a opatrne som začala pridávať dalsie potraviny. K dnesnemu dnu mam jedalnicek taky, ze jem bataty, zemiaky, mrkvu, listovy šalát, jablka, banany, maso, pšenicu, quinou, pohanku a nic viac. Plac aj po styroch mesiacoch pretrvava, kakanie a prdiky ho bolia.... A teraz ten asi najvacsi problém. Ja nedokazem nic ine zjest.. a častokrát jem za cely den jedenkrat, alebo aj skoro vôbec nic, pretoze uz som si neista tym, cim mu môžem uskodit. Minule som si dala ryzu a to bolo bekonecneho placu a zrovna sa aj nevedel vykakat poriadne... Co bezne kaka niekoľkokrát denne. Muz mi od začiatku nadaval ze ako som si to a tamto mohla dovolit zjest... Pri kazdom zaplakani babatka mi nadaval, co som zase zjedla... A mne sa vytvoril taky blok, ze sa bojim jest akukolvek inu zeleninu, ovocie, mliecne vyrobky, vajcia,cokolvek. Hovorim si uz mesiac ze postupne skusim kyslomliecne produkty... Ale nenabrala som odvahu. Vazne je za tym uz psychocky blok. Vycitky a strach ze mu ublizujem.. a teraz uz aj strach z toho ze som chora na hlavu. Ako citam ze 4.-6. meaiac sa osporuca zacat s prikrmami.. a nevynechavat alergeny... A ja sama nic take nejem.. fuh.. co mam robit?
@sivana09 fuu no obdiv, ja by som to nedokazala,ja by som uz davno s kojenim prestala kebyze mam drzat dietu. Inac nejest nic alebo Malo tiez neni dobre, lebo sa telo dostava do katabolizmu a mlieko moze stracat ba kvalite. Celosvetovo uznavany nazor odbornikov je jest vsetko. Neni ziaden dokaz ze by sa konkretna latka z jedla dostavala do krvi a potom do mlieka a sposobovala plynnatost. Mam akurat 5 tyzdnoveho, jem vsetko. Aj pri dcere som jedla vsetko. maly place lebo je babo, babatka proste placu. Jedine co som si vsimla Ze place viac ked som ja nervozna. Celkovo si myslim ze plac neznamena automaticky bolest. Dcera plakavala Vela, nech sme robili co sme chceli, teraz ma ,4 roky a stale je ,,Drama Queen'' proste hlasnejsie dieta. Uvolni sa, povedz manzelovi nech sa skludni a najedz sa. Mimochodom Malemu davam na cumlik kvapky sab simplex ked ma svoj rapel, na prdy to prd pomaha ale su sladke a super sa Tak ukludni.
Podla mna sa moc fixujes na to, ze tvoja strava moze dietatu ublizit.. A z toho si nervozna.. A manzel to svojimi blbymi recami len zhorsuje... A dieta ti place mozno preto, ze jednoducho tu nervozitu citi... Ked je spokojna matka, je spokojne i dieta... Ja som tiez obmedzovala nejake veci v strave, tiez som malu nalievala espumisanom ked som zistila, ze place tak ci tak.. Prestala som to do nej tlacit. Zzila som sa s nou a uz ako tak viem ako na nu. Kedy place od unavy, podrazdenia ci hladu... Aktalne jem vsetko (okrem citrusov - z tych sa vysype), aj kapustu ci strukoviny a vidim, ze to nema na nu nejaky vplyv, mozno akurat viac prdi :D musis sa stravovat rozmanito, inak tvoje mlieko nebude mat dostatok zivin... A ked bude manzel mudry, posli ho kupit UM, nech vidi, co to stoji a povedz mu, ze funkcia krmenia je odteraz na nom.. Hned bude ticho...
Ahoj my sme sa tiež trápili kolíkmi prvé dva mesiace to bola katastrofa, ja som nejedla takmer nič aby som malému nepohoršila, vyskúšali sme milión druhov kvapiek a sirupov a nič nepomohlo, tak som sa zo dňa na deň na všetko vykašľala začala som normálne jesť úplne všetko a musím ti povedať že situácia sa vôbec ale vôbec nezhoršila naopak postupne sa to len zlepšilo, plus keďže nám maly takto veľmi plakával tak sme šli súkromné k jednému Dr a ten nám vysvetlil že kolíky nemajú so stravovaním vôbec nič spoločne, že proste vznikajú z nervového sistemu, že babo bolo pekne v brusku v tme v teple chránené, zrazu sa ocitne na svet plnom ruchu svetla podnetov a je z toho hotové, jediné čo také babo potrebuje je veľa lásky náruč maminy a kľud a postupne (niekomu pár mesiacov niekomu viac ) sa z tých kolíkov dostane lenže netreba sa stresovať lebo babo to z maminy cíti, to najhoršie čo môžeš spraviť je nejesť aj to malo vitamínov a minerálov čo príjmeš si z teba kojením zoberie babo a ty pôjdeš ako ďalej, hovorím ti to z vlastnej skulsenosti aj my sme sa natrápili s malým ktorý od rána do večera plakal, drž sa prajem veľa síl a nech to činom skor prejde 🍀🍀🍀
Ahoj, viem presne o čom píšeš. Maly do pol roka problém z kakanim, neustále nadúvanie, plač a kŕče. Nič ako coliprev, sab, espumisan a ine probitotika nepomohli. Kramare, chirurgia........ Rektalna rúrka naša každodenná pomoc 😥.
No nakoniec múdra rada okamžite vysad Vigantol a ver, že už potom môžeš kľudne papať. Pozri na nete aké je to svinstvo, nahrad ho iným D-č kom. Kiež by mi to o tom Vigantole povedal niekto skôr. Zasa som mala doma spokojné a kľudne babetko. Držím palce
Baby, moc vam dakujem za podporu, no z tych "liekov na koliky" sme neskusali nic, nechcela som do tak maleho bábätka tlacit taku chémiu ktorá ani nefunguje.. pediatricka mi povedala ze to musime len pretrpieť, ze v 3.-4. mesiaci to prejde.. nepreslo.. laktačná poradkyňa povedala ževraj to so stravou vobec nesuvisi... Vigantol sme davno vymenili za Jamieson. UM je pre mna strašiak, ta otrava so sterilizáciou flasiek, varenia mlieka, bleh, nie.. kojenie je pre mna jasne ze ovela pohodlnejsie, aj v noci, aj ked niekam ideme, kedykolvek mozem nakrmit a je vsetko ok... Muz s nim travi casu uplne minimum, v podstate len ked ja sa idem osprchovat na 5min denne, aj to mi vycita ked uz som o pár min dlhsie v sprche. Cize s UM by som opat mala starosti iba ja, on by sa nepostaral a nemohla by som ja niekam odist. Na Silvestra u nas bola muzova sestra a moja mama nam doniesla kapustnicu, opatrne som si dala pol taniera a maly plakal dva dni... to mi muz, a jeho sestra krpcovi nonstop tri dni s tonom lutujuceho chudaka v hlase hovorila ze "chudatko, mama zjedla nieco zle z coho ta boli brusko".. blabla... Stretla som pri kocikovani kamaratku, pytala sa ako sa mame.. ja ze zjedla som trochu kapustnice a maly dost plakal.. tiez mi zacala ooooj to si nemala, kapustu nesmies... tak som odvtedy nikdy viac nic ine ani neskusila.. bojim sa aj kecupu (paradajok), aj cukru, aj papriky, uz aj jablk, aj bananov, vlastne mohla by som menovat donekonecna coho sa bojim, vazne vsetkeho... A dalsia vec ktoru si vycitam... Vobec neviem ci to suvisi s mojou stravou, ale prvy mesiac mi priberal 300-350gramov tyzdenne. Teraz mi pribera tolko za mesiac.. uz dva mesiace po sebe. Viem, ze casom sa priberanie spomaľuje, ale ked sme ho vcera po dvoch tyzdnoch dali na vahu a nepribral ani gram, zase mam výčitky ze to moze byt z mojej jednotvárnej stravy. Davam si vnutorne vsetko sebe za vinu, aj to ked zjem niečo.. niekedy aj samotnym batatom neverim... Aj to, ze mozno preto tak malo pribera, lebo mam malo zivin.. ja uz mam vahu nizsiu ako pred tehotenstvom pocas ktoreho som pribrala 17kg.. teraz mam ledva 50kg a pri kazdom dalsom vazeni mam menej.. necvicim, som po cisarskom a pri pokuse o cvicenie ma boli jazva.
@manchester123 co spravili na chirurgii?
@sivana09 Prepáč ale to čo mas doma za magora? On nie je otec? Prečo mas dieta s niekym podobným?
Ja som jedla pocas ci uz tehotenstva aj dojčenia vsetko. Zo začiatku som bola opatrná len pri kapuste a strukovinach. Dcérka mala dva týždne na Vianoce a dala som si aj kapustnicu.
A súhlas s
@heidy222
@ikonica
Dieťa cíti tvoju nervozitu. Spokojna matka=spokojne dieta.
Nechcem aby sa diskusia uberala smerom co to mam za muža a prečo mam s nim dieta. Ked som bola tehotna, cital knihu jedneho (nim) uznavaneho pediatra ktory ma VRAJ(ja som ju nečítala, mnou uznavany nie je) take nazory ze žena ma dojcit presne do jedneho roka.. ani kratšie ani dlhsie, pocas tohto obdobia nesmie jest ziadne alergeny...blabla.. musi dojcit raz za tri hodiny max 20minut... Ja som kojila a kojim na poziadanie.. zo zaciatku 18-19x denne..teraz uz je to menej, 10-11x denne po 6-10min.. ale o čo mi ide v tejto diskusii.. najst sposob ako sa oslobodit od vycitiek ktore ani sama netusim ci su vacsie z toho co jem (lebo ho boli brusko) alebo z toho co nejem (lebo malo pribera).. ano, muzove reci k mojmu psychickému stavu prispeli tiez, ale o to mi tu nejde
@sivana09 tvoje dieťa by malo koliky možno aj, keby si jedla cokolvek.Sama cítiš, že chudnes a nie je to dobre.Urcite začni dávať niečo na podporu prdenia, probiotiká, masíruj, dávaj ho na bruško
Musíš začať normálne jest a žiadne výčitky robíš čo môžeš....lebo si privodis poruchu príjmu potravy.Moc si sa na to zamerala.Skus použiť rektalnu rúrku vyprdi sa...máš veľmi chudobnu stravu kojenim potrebuješ dobrú výživu vápnik chces mať o pár rokov problémy so zubami, osteoporozu.muz je celý deň preč, tak sa nemusia nikomu spovedať čo jedavas.Zarabas si na problém raz denne jest či aj to nie?z čoho máš energiu?zobrala si to všetko príliš vážne zvoľni, lebo skončíš u psychiatra.
musis sa jednoznacne pozbierat kvoli malemu a zacat hlavne od seba. Kprcovi nasadit lieky na brusko bolave, tiez sa trapi a pritom mu mohlo byt lepsie skor. vynervacena hladna mama nema co v mlieku ponuknut, chlapi nas vedia pekne zdeptat a pritom o dojceni babatiek vedia velke prd. kolika moze byt nedozretim traviaceho traktu hlavne u chlapcov uplne normalne, bohuzial a nic s tym neurobi ani strava mamy. je od teba pekne,.ze si sa snazila az obetovala,ale sama si sa teraz nasla na ceste, ktora nejde dobrym smerom. treba buchnut do stola a chlapa uzemnit. uvidis, ze sa vam obom s drobcom ulavi.
@sivana09 vidíš sama laktačná Ti povedala, že to nesúvisí so stravou tak daj na jej rady.My sme s tým bojovali len 2 t, ale vždy pomohli kvapky a rektalna rieka.V 3 m som jedla všetko okrem cibule hlavne tie strukovinove polievky a na Vianoce som vyskúšala kapustnicu s veľkými výčitkami aká bude noc a všetko bolo v poriadku.
Skusaj...jedz pravidelne!už Ti 2 odborníci potvrdili, že je to s kolikou ináč ako si myslíš, že je to tvojou stravou
Ja som tiež striktne odmietala UM mala som dosť svojho len sa v noci často budil a naivne som si myslela, že na UM prespi viac.
@sivana09 ako vies, ze "ta chemia na koliky" ani nefunguje? Ak ma tvoje dieta problem s prdikmi, ver mi, ze funguje. Odskusane na starsej dcere, aj na sebe, ked som mala jeden cas zdravotne problemy. Navyse, simethicon, ktory je napr. v kvapkach Sab Simplex, sa do tela nevstrebava, vyjde prirodzenou cestou von. Ak je stav tvojho syna taky dramaticky, urcite by som to riesila s lekarkou. Otazne je, nakolko vyzivne tvoje mlieko s takou stravou je. Aby nebol hladny a aby mu nechybali ziviny. Mohli ste napr skusit UM pre uplnych alergikov. Absolvovat vysterneia na gastro ci alergologii. Mam pocit, ze u vas jeho stav zhrosuje tvoja psychicka nepohoda aj premudrele reci manzela a okolia. Neda mi neopytat sa - tvojmu manzelovi varis osobitne? Ci aj on mam taku obmedzenu stravu ako ty? Lebo ja by som teda panovi velkomoznemu, co sa o vlastne dieta stara5 minut a zenu nepodrzi, teda osobitne nevarila.
No uprimne... moj mladsi mal koliky asi do 7. mesiaca. Davala som mu aj kvapky, vzdy zo zaciatku zabrali, po niekolkych dnoch prestali ucinkovat. Vyrazne pomohlo obmedzenie mojej stravy. Ked mal syncek tak 3-4 mesiace, zacala som v strave pridavat, nebolo dobre... ale velmi mi pomohlo pit s kazdym jedlom feniklovy caj. Bolo to otravne a liezol mi uz hore krkom ale fungovalo to. Pomahalo veeeeeeela kojit, ked sa maly prisal a tahal, po chvilocke zacala prdkat.
A teda nic v zlom ale nejes nic a potom si das "opatrne" (to je ako?) pol taniera kapustnice? No jasne, ze bude maly revat... s muzom si musis urobit poriadok sama, to neriesim aj ked mi to pride pekne postavene na hlavu. Nechces dat dietatku kvapky, lebo chemia fuj ble.. tak ho teda nechaj trpiet a pozeraj sa na to. V com ale vidim problem, je to, ze Ty si zjavne ako klbko nervov, mate doma dusno, si nervozna, z dietata, z muza... a to dieta to vie, vie, ze si v nepohode a tak je v tom s Tebou...
A este dodam, ze umele mlieko nie je jed. Umele mlieko je zachranou pre matky (a hlavne ich deti), ktore nemozu kojit. Ked to proste nejde, mozu ho pouzit. Deti na nom vyrastali a vyrastaju, su z nich uspesni dospeli ludia. Presne tento nazor o umelom mlieku robi z matiek otrokov a maju pocit, ze ak nebudu kojit do maturit, budu zle! Baby maju depky ake zle matky su lebo nemozu kojit.
Zeny preco si toto robite? Preco si same robite takto zle? Miesto toho aby ste si uzivali materstvo (s um alebo bez..), riesite blbosti...
@sivana09 moj muz bol pri prvom dietati presne taky, stale musel mat pravdu, furt si precital nejaky blud, teraz pri druhom sa skludnil. Inac za druhych ludi co hovoria sa nestresuj. Kazdy je teraz odbornik na rodicovstvo, Este sa napocuvas poznamok, jednym uchom dnu druhym von. Este Mi napadlo Ze ja som dala probiotika a potom. Sa maly naucil dobre prdkat, samozrejme neviem ci rave z tych probiotik ale mozes vyskusat. Tu v Nemecku je to velmi popularne na koliky a davaju ludia aj feniklovy caj pit babatkam. Kamoska s tym Ma dobru skusenost
ja som z dojcenia presla na um a dcerka mala koliky aj tak...po styroch mesiacoch to preslo ani neviem ako....skus Espumisan pred kazdym krmenim,pupik krem na masirovanie bruska,ja som masirovala aj kostrc s detskym olivovym olejom...velmi krajny pripad bola rektalna rurka.
Však mu nedávaj chémiu. Kúp z justu levanduľový krém alebo pupík a natri s tým bruško, cvič s nožičkami, sab simplex je na prírodnej báze.
Ja som tiež nechcela do malého pchať nejaké chemikálie, ale v tomto mám super lekárku, že všetko čo sa týka zdravia, zdravotného štýlu ide cez prírodu. Mne sab simplex zachránil život a nervy. Pretože keď syn celý deň reval, tak som ja potom prskala kyseliny na dva kilometre od seba, potom samozrejme aj manžel zo mňa na prášky. Koľkokrát si ho on chytil na ruky, prešiel s ním na posteľ a decko kľudné, spokojné... Lebo on nebol nervózny.
Viem že mimo témy, ale určite nenechaj aby ťa manžel takto vydieral, to je na hlavu spadnuté, je to 50:50 vaše dieťa. Áno, prvý rok potrebuje najskôr matku, ale musí si zvyknúť byť pri ňom častejšie ako 5 minút denne. Keby som mala taký problém s dieťaťom a nechcel by mi ešte pomôcť, tak skončím na psychiatrii. Našťastie som mala pomoc od maminy, že občas navarila (manžel variť nevie) a manžel sa prvé dva mesiace staral o domácnosť, čo som ja pri synovi nestihla ako vysávanie či umývanie kúpeľne, riadov a podobne. A nebola som neschopná, len som sa potrebovala zžiť s uplakaným dieťaťom, pretože mama bola nervózna.
A dudel nedavas? Ja som sa ho tiez bala jak cert kriza a teraz dakujem za ten vynalez... Mala je spokojna, ja som spokojna, dojcenie mi to nenaburalo... A zuby? Tam to nemusi tiez nic urobit... Ja som zuzlala dudel ako malicka a mam pekne rovne zuby bez strojceka.. Moji bratia detto..
@sivana09 keď nebudeš dojčiť rok tak sa rozvedie či povie, že si nemožná?lebo on čítal....určite dávaj niečo na to bruško veď aj espumisan len prejde telom nie je to chémia.Su deti kojene roky a aj tak majú alergiu, ekzém, intolerancie nie si zodpovedná za všetko aj, keď sa snažis byť dokonalá.niekedy je to príliš zvazujuce ja som chodila okolo dávky umelého mlieka s výčitkami, že sa chcem vyspať konečne aj tak nepomohla a kojila som ďalej chápem tvoju uzkostlivost
@sivana09 problém tvojho syna nevyriešiš tým, že nebudeš ty jesť. Mlieko sa netvorí z obsahu žalúdka ale z krvi matky. Dojčím s prestávkou tri roky takže o tom už niečo viem. Aj moja mala koliky a nebolo to jedllom. Druhá nemala nikdy bolesť brucha. Pomôcť neviem. Mojej prestali 7 týždňom, viac nemala nikdy problém takže mi príde, že vam to trvá nejako dlho.
Ja len toľko, že môžeš jesť absolútne všetko. Ešte ma napadá skúsiť všetko mliečne von zo stravy ak by tam bol problém so štiepením niečoho.
ahoj, urcite zacni normalne jest všetko, ja som sa vobec neobmedzovala a maly sice mal koliky ale to ze by som nic nejedla by nikomu nepomohlo. Nad tymi liekmi by som este porozmyslala lebo bábätku sa potom ulavi, konk. u nas zabral sab simplex, kvoli nafuknutemu brusku sme skoncili aj v nemocnici a tam nam ho dali a este dlho som ho doma potom používala, nam to velmi pomohlo 🙂
Moj mal koliky z UM takze stravou to asi nebude moj nazor.
Kojenie je super ale nie keď bábätku viac škodí ako prospieva...načo trápiš dieťa a seba už dávno by som dala UM

@sivana09 dávaš niečo na koliky? Babycalm, sab simplex? Vigantol užíva? Myslíš že všetko je iba o strave? Môj syn mal koliky, hrôzostrašné, do toho reflux, to ti bola paráda uspať ho, respektíve dokázať aby neplakal, ale jedla som normálne. Vyhýbala som sa smaženým jedlám,.kapuste a podobne, z toho ho vyslovene nadúvalo.
Plakať môže aj z toho že mliečko sa ti netvorí dobre. Pokiaľ papáš raz do dňa tak sa ti nevytvorí dostatočne "silné", respektíve zadné mlieko, ktoré má byť hustejšie. Priberá ti drobec?
Pokiaľ manžel kritizuje tak začni riešiť to, že keď mu teda vadí tvoje mlieko nech kúpi umelé, nech si spočíta koľko investuje do krabíc (cca do 2 rokov) a povedz mu, že aspoň budeš môcť vypadnúť z domu a on sa môže postarať o dieťa aj na dlhšie ako tri hodiny. Neboj sa, ešte ti aj navarí. Povedz že ti má byť podporou a nie ti niečo vyčítať.
A ty si uvedom, že pre svoje dieťa robíš toho čo najviac, keď budeš jesť rozmanitú stravu, je pravdepodobné že už cez mlieko mu vybuduješ dostatočne protilátky aby neskôr nemal alergie 🙂