icon

Koľkokrát denne dojčíte mesačné dieťa?

20. okt 2022

Koľkokrát denne mavate kŕmenie u mesačného dieťaťa ? Nam vychádza 5-6xkrat a neviem ci to je malo . každé 2,5 az 3hod si pyta . Včera som sa s nim postavila na digitalnu vahu a ukazovalo 3,7kg a u doktorky mal naposledy 3350g a vtedy doktorka povedala ze malo priberá

miris666
21. okt 2022

My aj každú hodinu🙄

natasha1988
21. okt 2022

to je malo, musis ho castejsie kojit. mozno je spave, jednoznačne sa porad s certifikovanou laktačnou poradkynou z mamila.sk

bororka
21. okt 2022

Moja malá pila určite každú hodinu, na požiadanie a priberala málo.
Už jedáva aj prikrm, ma pomaly rok, a mimo pár dní, je jedak. A stále je chudá.. Niektoré deti sú hold mimo tabuliek

leonie28
21. okt 2022

Ja som kojila vždy cez deň po 1,5az 2 hodiny najviac a dvojičky.
Niekedy aj po pol hodine , proste kedy si pýtali .. V noci vždy po 2 hodinách si pýtali 🙂

sono2
21. okt 2022

Mne je tak ľúto detí ktoré majú cumle a majú prídel čo 3 hodiny mlieko.
Nikdy nevieš, koľko si dojčene dieťa vytiahne.
A dojčenie nieje len o jedle. To si treba uvedomiť.
Proste je to obeta, nie každý to dá.
Mam za sebou dlhoročné dojčenie staršiu 22 mesiacov mladšia 3,5 a stále ma na spanie, ale to je extrem, už s tým končím.
Pravdou je, že každé dieťa je iné.
Staršia bola hrozne kontaktná, vyžadovala stále a aj teraz veľa kontaku.
Mladšia je tiež, ale ako bábätko sa jednoducho odpojila a spala ďalej.

zoeeoz
21. okt 2022

Davaj ked pyta a prestan vazit, ozaj to zbytocne nervuje 🙂

ouwecka
21. okt 2022

Kazde babatko je ine,treba sledovať vitalitu a farbu mocu a stolice- ak su plienky plne,moc biely a stolica zlta pribera a papa ako je nastavene prirodzene

nell111
21. okt 2022

Môj mesačný chlapec bol na prse napojený úplne že vkuse. Dvadsať hodín denne cuckal.A potom sa pred dovŕšením 2r odstavil sám bez jedinej slzičky 🥰

karajazviny
22. okt 2022

@sono2 a mne je zase ľúto takýchto komentárov 🙈 nejak mi nevychádza, že píšeš o obete, dlhoročnom kojení a ľútosti detí 🤔 všetky tabuľkové mamičky, by sa miesto toho študovania tabuliek, stresovania a mudrovania, mali povenovať sebe (rozumej efektívne využiť čas)...
Kedy mamky pochopia, že každé dieťa je individuálne... pokiaľ nechudne, nemá zdravotné ťažkosti, tak je na ňom, či si pýta, každú hodinu, dve, tri, či prespí celú noc, alebo sa päťkrát zobudí..

Vieš ako ti môže byť ľúto môjho syna...predstav si, že mal od prvého dňa dudel, dojčil sa na požiadanie (rozumej niekedy každú hodinu, inokedy dve a aj cez deň prespal vonku v kočiari 4 hodiny a si predstav, že kým začal behať, tak bol jak malý medvedík s takými faldíkmi, že aj ,,mišelin,, sa môže schovať...a neuveríš, dojčený bol do jeho 5 rokov...
Priznám sa, že ma jednoducho tvoj komentár ,,naštval,,...tam ľutuj detí alkoholičiek, feťáčiek, ktoré sa nestarajú alebo žijú v katastrofálnych podmienkach a nie detí, ktoré vedie čo a kedy chcú...
✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️

katikabar1
22. okt 2022

Žienky... Na tabulky a časovanie sa treba vy...! Každé dieta pije inak, každá mamina ma mlieka inak (viac , menej, lepší prietok, slabší prietok...) niektoré deti sa napijú do sýtosti za 5 minút, iné musia aj hodinu tahat... Netreba riešiť strikzne koľko priberá, ale ci je dieta spokojne. Cumlík je zloba pri kojeni... Dieta upokojí satie cumlika, no zvacsa je to zakrytie toho, ze je este hladné a cucanie na prazdno ho uspi... Mozno aj to je dôvod, ze priberá menej, namiesto cumlika vyskusajte este prilozit na prsník 😉
Kontaktujte laktacnu poradkyňu vo vašom okolí, lebo na fórach je tolko "odborníkov " ktorý skôr poškodia , nez poradia... Držím palce, kojenie je jednoduché pri dodržiavaní základných zásad (KOJIT NA POŽIADANIE, PIŤ VEĽA VODY A NESTRESOVAT SA VÁHOU PO KAZDOM KOJENI)
Veľa šťastia a zdravia prajem Vam aj Vášmu drobcovi 😉

tiika
22. okt 2022

Dieťa by malo byt dojčené tak často a tak dlho, ako si žiada. To, čo píšeš je podľa mna malo. Dojcenie si nahrádza cumlíkom, potláča svoje prirodzene správanie a potreby. Z cumlíka sme si spravili naše prso, a dudlanie stimuluje tvorbu mlieka, ktorá po poklese hormónov môže chýbať. Postupne začneš mat asi mlieka menej, babo bude nekludnejsie, hlasnejšie, ty začneš dokrmovat UM, ono môže začať dojcenie odmietať a ty prestaneš dojčiť. Takýto vývoj je častý.
Babo nechce spat samo v postieľke? Plače? Tak potom ma na to dôvod, neplače si len tak z nudy, ale kvôli tomu, aby boli uspokojené jeho základne prirodzene potreby. Chce byt pri tebe a zaspať v bezpečí tvojho náručia, cítiť tvoju vôňu a dotyk, možno byt kolísané..
Minule som prechádzala fotky a našla som toto.. tak krásne a tak jednoducho výstižne napísané.

bessdonna
22. okt 2022

to mu trosku utlaca hlad.lepsie spinka,nezobudi sa na papanie.kvoli dudliku moze menej priberat.

akbara77
22. okt 2022

Dojčiť každé 2-3hodiny je cesta k tomu,že už dojčiť za mesiac nebudeš. Takto kazali dojcit este nase mamy. Ktoré po mesiaci presli na Sunar. Takéto malé bábätko sa dojci aj každú hodinu. Viac dojčenia =viac tvorba mlieka.www.mamila.sk

lacibo
22. okt 2022

@sono2 dojcenie som nikdy naozaj nikdy nevniamala ako obetu..ale ako nieco uplne prirodzene..vyzivu pre babo- biologicku a emocionalnu..rezim dna treba ale tiez nastavit od zaciatku..v noci s skratka spi..tiez naucit dieta zaspavat same..skratka aby aj babo aj mama boli spokojni..pretahovanie kojenia do skolky..a v noci 5,6 krat..to uz je fakt extrem..moje deti prespali od babatka celu noc a v 3 rokoch same vo.svojej izbe..nikdy im nic nechybalo po ziadnej stranke..vsetko s mierou a zdravym rozumom..nic netreba hnat do extremu..nie je podla mna spravne " obetovat" zdravie, pohodu, manzela..len kvoli tomu, aby som mohla povedat, ze kojim, kym nejde do skoly..ako to casto.vidim v okoli..navyse putat na seba dieta, ktore sa ma uz odputavat..je skodlive aj pre neho samotne..

bessdonna
22. okt 2022

@lacibo len ci sa da kojit minimalne do 6mesiaca ak v noci nekojis?a co ked sa to babo zobudi 6krat za noc,ok nenakrmis lebo je noc ale ako ho uspis?ja som bola velmi znicena kvoli nonstop kojeniu co odporucali laktacne a teraz sa chystam trochu inac.

petraj122456
22. okt 2022

Na požiadanie

maryetta
22. okt 2022

Pri prvom som si zapisovala. Ze ako casto papa. Potom som sa citila totalme vystavena a nechala to na babatko. A bolo mi lepsie. Chcel dala som. Ked tahal tahal ked nie tak som vzala.
Rovnako som to aj pri dalsich dvoch. Ponukala na poziadanie. Neriesit ako casto. Ako dlho.

sono2
22. okt 2022

@lacibo tak, ja som to chcela povedať tým štýlom, že fľašu vie dať každý, hocikedy.
Dojčene dieťa vyžaduje výlučne matku.
Nie raz to ženám vadí a sťažujú sa. Vidno to tu často.

cimage
22. okt 2022

Ja som kojila 2deti a teraz tretie 7,5mes a ani raz som sa neriadila tabulkami, vahami a hodinami. Pokial je dieta kludne, tak mu nic nechyba. Dietatu treba ponukat co najcastejsie, ma to papanie a aj pitny rezim. A ani jedno z mojich deti dudel nemalo, vzdy ho vypluli, alebo sa jedovali, ze nic netecie. Ak sa ti zda, ze malo papa, tak ten dudel by som zrusila, take male babenko sa unavi pri dudlovani.

basska_b
22. okt 2022

Vazenie na vahe s dietatom na rukach je nepresne, mne to vzdy strasne somariny ukazovalo... aaa ja fakt nie som zastanca kojenia kazdu hodinu. Ak "na poziadanie" znamena kazdu hodinu, to je asi zla interpretacia "poziadania". Dieta ma aj ine potreby ako kojenie, tlaci ho brucho, chce spat, chce sa mojkat. Kazdu hodinu by som kojila mozno dieta s porodnou hmotnostou pod 3 kg. Ja som kojila tiez kazde 2.5-3 hodiny a mojim detom to perfektne vyhovovalo, negrcali, priberali riadne a boli spokojnucke

sono2
22. okt 2022

@lacibo moje dcéry naozaj pili v noci. A sú veľmi samostatné slečny. Proste lúbia kontakt, mladšia menej, staršia viac, proste som im dala co vyžadovali, muž bol rovnakého názoru. Ale proste je iné dat prsník a fľašu. Sú deti ktoré proste spia celú noc až staršie.

queen_el
22. okt 2022

@karajazviny podla mna ai zle pochopila ten komentar. Dojcenie na poziadanie je o tom, ze dojcis ked si dieta vypyta. Ak si vypyta kazde tri hodiny je to v poriadku 😊 myslim ze mamicka vyssie myslela to staromodne dojcenie podla hodiniek kazde tri hodiny aj ked ten cas medzi tym dieta prereve, ale nedas prso lebo musi vydrzat…to je cesta k tomu aby sme si pokazili dojcenie…a ako citam niektori dr to stale odporucaju…pricom povodne to odporucanie vzniklo z uplne odveci dovodov 😅

queen_el
22. okt 2022

@monca1310 hehe, kiezby to tak fungovalo, aj moj dostane hocikedy a v noci je aj tak asi 5x hore 🤣 nepisem v zlom samozrejme, uzivaj si to

andykras
22. okt 2022

Kazde dieta je ine moze vase mlieko aj kazdu hodinu ako 3mesacny mi v noci cisto len kojeny prespal 9 hodin, vobec sa tym nestresujte. Kedy je mrzute dat, je to to najlepsie co moze dostat. Moji obaja zaspavali na prsniku a zijeme. Prvy kojeny 11mesiacov ale to sme mali rastep peri tak prvy mesiac bol bez prikladania a druhy cucal 2,5 roka ale to uz som ho musela odstavit lebo vsetko vycucal zo mna a ja som bola pri dvoch detoch od nich uz vkuse chora. Len hlavne nestresovat a uzivat si to 💞

kvietocek87
22. okt 2022

Dojcite na požiadanie.

jukoso
22. okt 2022

Zabudni na hodinky, na váhy, na tabuľky a užívaj si krásnu a nenahraditeľnú vec ... dojčenie. Nebudem tu opakovať múdre rady ako dojčiť na požiadanie bábätka, lebo to je alfa a omega spokojného bábätka.
Bábätko koná inštinktívne, aby uspokojilo svoje potreby ... smäd, hlad, teplo, istota, ... a ty si tu pre neho, aby bolo spokojné a prospievalo.
Veľa mamičiek rieši koľko má vypiť jej bábätko ... takže len pre predstavu obrázok:
https://www.lllc.ca/newborns-have-small-stomachs

lacibo
23. okt 2022

@bessdonna chapem..moje boli plne kojene..ale skratka som ich od narodenia ucila, ze je noc a to nie je to iste ako den..ja nevravim ze to ide zo dna na den ale da sa to..vecer som nakojila mimo postielky, potom do postielky a dieta zaspalo uz same, ziadne uspavanie..v noci ked sa prebralo len lahko..tak som nereagovala a znovu zaspalo..ked viac..tak som prelozila k sebe, nakojil, znovu do postielky..ale ziadne rozpravanie, svetlo, hojdanie, rozptylovanie..ziadne flase, caje, cumle, ani prebalovanie ak nebolo.nutne..postupne okolo 1 mesiaca vymizlo aj toto kojenie, dieta sa prisposkbilo nam, citilo ze sme s nim ale vedelo ze je noc a v noci sa spi..tiez sme na noc dobre zabalili aby ho nebudil chlad..aj do vaku este..poobede to iste,ziadne uspavanie na prsniku to.vobec..ako si naucis, tak mas..mimo tohto som sa samozrejme venovala na 100% svojim detom..nic im nechybalo ani nechyba v zivote..kojila som do 22 mes, 10 mes a 14 mes...vzdy sa odstavili same,uz skratka nechceli pit z prsnika..ale v noci nie..ja som v noci spala..samozrejme ked boli chore al.zuby to.bola vynimka..da sa to, ver mi..len mama nemoze byt ten uspavaci a upokojovaci element tak ze zabudne na seba a uplne sa podriadi dietatu..potom vidim ako 3 rocne pyta 20 krat mlieko cez den, 20 krat v noci.len preto ze uz normalne sikanuje vlastnu mamu..tam toto ja nie..to by som nedavala..dieta sa postupne odputava od mamy a tak to ma byt..rozvija sa a je to normalne..potom ho uspi aj hocikto iny a rodicia maju cas aj pre seba

lacibo
23. okt 2022

@sono2 moje deti nevedeli co je flasa ani cumel..nikdy nemali UM..dokonca ani syn ked sa odstavil v 10.mes..uz nechcel UM..a bol.bez mlieka kym nepil kravske..pediater povedal ze ok, ak ma dobru stravu a to mal..dcery sa odstavili v 22.mes, ale to velmi nechcela jest tuhu stravu a posledn v 14 mes..tiez uz nemala UM..dobre jedla..takze tak

lacibo
23. okt 2022

@sono2 ja sa nesporim..len vravim ze privykat ze je noc a v noci sa spi sa da dobre aj pri plne dojcenych detoch bez flase ,bez cumla..osobna skusenost..

lalala94
23. okt 2022

@lacibo k samotnej téme dojčenia nemám čo dodať, keďže nedojčím, ale nesúhlasím s tebou v tom, že ako si naučíš tak máš (ohľadom spánku). Moja dcéra je zvyknutá spať v postieľke, večer máme už rituál - kúpeľ, masáž, zavinovačka, jedlo, uložím do postieľky, pusa a odchádzam (zaspí sama). Takto je to odkedy sme prišli z pôrodnice. Spočiatku sa v noci budila na jedlo 3-4x, potom už len 1x (teraz sa budí častejšie, ale to je len nejaké hlúpe obdobie, čiže to nepočítam). Čo som ale chcela povedať je to, že toto je závislé od povahy samotného dieťaťa. Niektoré sú jednoducho pokojnejšie a nevyžadujú neustály kontakt, nosenie, hojdanie a pod. Moje dieťa spí dobre, ale rozhodne si nemyslím, že za to môžem ja (ok, máme ten večerný rituál, ktorý striktne dodržiavam, v noci žiadne svetlo, rozprávanie, žiadne prebaľovanie, ak to nie je potrebné, v podstate to, čo si napísala ty), ale nemyslím si, že jej dobrý spánok je mnou. Jednoducho len nie je taká náročná (a asi ani tvoje deti také neboli).

Poznám ale ženu, ktorá má dvoch synov a jeden bol neskutočný. Žiadne také, že uloží do postieľky a zaspí sám, prípadne si ho v noci vezme k sebe, nadojčí a spí. On vyžadoval neustály kontakt, nosič bol u nich vkuse používaný, večer (v noci) dokázal spať len ak cítil mamu. Nie raz sa v noci prechádzala po byte pri malom svetielku, aby aspoň trocha spal. Jej prvý syn taký vôbec nebol. Nadojčila, uložila do postieľky a spal. Preto si osobne myslím, že toto je vysoko individuálne.