icon

Lieky Domperidon, Motilium, Costi. Akú s nimi máte skúsenosť?

martinaho1
12. jún 2010

Mate niekto pozitivnu skusenost?

annag
8. sep 2010

@monky1 , radšej si dávku znižuj postupne po 1 tabletke a sleduj reakciu - dôležité, ak sa chceme domperidonu zbaviť je neustále zlepšovať dojčenie - teda čo najlepšie asymetrické prisatie, dobré vyprázdňovanie prsníkov

pucitko
9. sep 2010

ked som citala pribalove letaky pre tieto lieky, tak tvorba mlieka bola pisana len ako vedlajsi ucinok. Cize liek "lieci" nieco ine, nemoze to mat nejaky vplyv na nas organizmus? Na tvorbu mlieka bol len more milk plus, vydedukovala som spravne, ze je to nieco ako homeopatikum (cize na prirodnej baze)? A ak by som zacala tieto lieky uzivat, mala by som vysadit homeopatikum ricinus comunnis?
Dakujem za kazde rady.

annag
11. sep 2010

@pucitko
presne tak, je to len jeho vedľajší účinok, no dojčiace mamičky sú vnímavejšie voči nemu a preto sa u nich tento vedľajší efekt výraznejšie i prejaví. V tomto článku sú v angličtine odkazy k užívaniu domperidonu a jeho bezpečnosti či účinkom :
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/ako-po...

Osobne som sa dlho obávala domperidon verejne odporúčať nie preto, že je to zlý či zdravie ohrozujúci liek, naopak.
Bála som sa, že ho mamičky začnú brať chaoticky bez toho, aby celé dojčenie zdokonalili...
On dokáže neskutočne pomôcť, no nedá sa považovať za zázračnú tabletku, ktorá naleje prsia i bez toho, aby sme dojčenie neupravili. Zásadne by sa mal podávať či už ide o mamičky, čo odsávajú alebo dojčia vtedy, keď sa bábätko začne efektívne na požiadanie dojčiť, správne prisávať. Ideálne pod vedením laktačnej poradkyne. Alebo vtedy, keď mamička začne prsníky efektívne často vyprázdňovať.

Ako som už spomínala, jeho účinok na dieťa je prakticky nulový. Môže sa prejaviť na mamičke,lebo ona ho priamo užíva a je to stále liečivo, nie placebo, nie homeopatikum atď. . Každopádne je to liek, ktorý ľudia užívajú dlhodobo celé roky a len málokedy ho zle znášajú. Preto je i na našom trhu k dispozícii i bez predpisu na voľný predaj pod názvom Motilium 10mg 10 ks.

Preto každej mamine, ktorá uvažuje o jeho užívaní, odporúčam skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou, min. so mnou, aby sme laktáciu dobre naštartovali.

ricinus môžeš popri ňom užívať ak chceš, nie je to nutné

pucitko
12. sep 2010

@annag Tak asi nabehnem do lekarne a skusim si ho kupit. My sme s malym dopadli tak, ze uz pije z flasky, nakolko som skoro stratila mlieko a musela som ho prikrmit. Maly teraz papa 5x denne, s tym ze tri davky ma moje odstriekane materske mlieko a dve davky ma umele mlieko. Chcela by som to zredukovat len na jednu davku UM, tak sa mi to snad podari. Predtym som ho skusala este kojit, no neviem kolko spapal a bol stale nervozny, a ked som si skusala pred kojenim odsriekat kolko vlasne mam MM, tak som zistila, ze pocas dna odstriekam z oboch prsnikov ledva 100 ml/1 kojenie, a to mu nestaci. Takze teraz zbieram a potom mu dam, kolko potrebuje. Viem, ze to nie je uplne idealne, ale ja som rada, ze mu mozem dat aspon takto moje MM.

tinkerbell
21. okt 2010

@pucitko
@pucitko skusila si ten domperidon?zabral?

tinkerbell
21. okt 2010

@pucitko skusila si ten domperidon?zabral?

pucitko
8. nov 2010

@tinkerbell skusala som, predpokladam, ze zabral, len nie tak ako som myslela. Mala som vyse mlieka, ked som ho poctivo brala, no ked som ho prestala uzivat, mlieko mi postupne ubudalo. Teraz uz vobec nemam mlieko, uz sme len na UM. Dufam, ze neodpovedam moc neskoro 😉

akdarka
8. nov 2010

@tinkerbell ja ho uzivam a postupne uz vysadzujem-treba opatrne a sledovat ako je na tom produkcia mliecka.ja som zatial ok🙂

annag
10. nov 2010

rozmýšľam, prečo mamičky nepíšu svoje skúsenosti a či som k tomu neprispela i sama 😅 . Domperidon (Costi, Motilium) užívalo totiž veľa mamičiek z tohoto fóra, ktoré sem stále chodia. No v minulosti som ich prosila nechváliť sa tým, pretože som mala obavy, aby sa nezačal "zneužívať " podobne ako iné bylinky na prostriedky laktácie. On totiž perfektne zaberá, no je to len A, B je, že musíme, ak sa ho chceme zbaviť, eliminovať chyby, ktoré vznikli. Je mnoho mamičiek, čo mi píše" však beriem homeopatiká, pijem čaje, 3 lt vody, vineu, caro a všeličo iné a mliečka je aj tak málo". Jasné, ak sa prsníky nedostatočne vyprázdňujú, vždy ho bude málo.

Domperidonom dokážeme veľmi účinne zvýšiť hladinu prolaktínu, no mliečko, ktoré sa vďaka nemu tvorí, musí ísť z prsníka pravidelne von. Pretože v prsníku, ktorý stojí dlho plný a nevyprázdnený sa zvyšuje hladina inhibítora, ktorý laktáciu tlmí. Preto platí vždy :
chceme viac mliečka= častejšie vyprázdnenie prsníkov (veľmi častým dojčením z obidvoch prsníkov, odsávaním)
chceme menej mliečka = menej časté vyprázdnenie prsníkov ( dojčenie viackrát za sebou z toho istého prsníka, žiadne odsávanie)

Sú deti, ktoré sa prisávajú len veľmi slabo na prsník (napr. ak mamička používa klobúčiky, fľašu , cumeľ) , takéto bábätko neodkáže prsníky dobre vyprázdňovať. Je dôležité vždy prisávanie bábätka vylepšovať.

Preto je vždy fajn, ak sa rozhodneme podporiť laktáciu i pomocou domperidonu, konzultovať s poradkyňou dojčenie, či rozvoju laktácie nestojí v ceste prekážka, ktorú si samotná mamička neuvedomuje ...

Niekedy je užívanie domperidonu nevyhnutné i niekoľko mesiacov. Stáva sa to, ak sa laktácia spočiatku zle, pomaly rozbiehala , alebo ak sa bábätko len veľmi slabo prisáva, pomôže ak mamička iba odsáva, ak ide o mamičku adoptívneho bábätka , ktorá nerodila. Ak sa spomínajú vedľajšie účinky pri jeho užívaní, ide o účinky na matku, nie dieťa.

http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/domper...

http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/domper...

akdarka
10. nov 2010

@annag musim povedat,ze si ma potesila, ze costi uziva/uzivalo vela mamiciek. Mne to pripadalo akoby som bola "jedina"🙂 ja som na 7tbl denne a zobrem recepty od kadekoho-pediatricka,gynekolog,gastroenterolog.kazdy sa brani naraz vypisat vacsie mnozstvo aby to niekde v poistovni nevyskocilo.ale vzdy som ten recept nejako ziskala.vdaka costi dojcim a maly konecne pekne pribera;)naozaj som skusala predtym s laktacnou a s tebou tiez zlepsit techniku,intervaly,uzivat bylinky ale az posledna volba costi ucinkuje.ale som rada,ze som dojcenie nevzdala, zavolala laktacnu, vypisovala tebe annag;) teraz Tomasko papa to najlepsie co mu mozem dat!takze odporucam costi ale urcite na radu laktacnej poradkyne.

ivv
13. nov 2010

@annag pisala som uz do inej temy o tom ako mi mala slabo papa a bolo mi doporucene zvysit pocet dojceni (s odporucenim na tvoju stranku), prijem mliecka, co by malo viest k zvysenej chuti o prikrmy. lenze problem je s tym castejsim prikladanim, keby som aj castejsie prikladala, mala mi uz neda do ust ani lyzicku ☹ . kedze je uz vacsie babatko, tak si myslim, ze so spravnym prisavanim problem nemame (kojim po leziacky, ledaze tym by sa to prisatie pokazilo? 😨 ). chcela by som skusit costi na zvysenie laktacie, myslis, ze mam kontaktovat laktacnu, ci pri nasom papani nie je nieco ine co treba "opravit"?

renata1973
5. feb 2011

Prvú dcéru som pred 12 rokmi nedojčila, lebo som nemala vôbec mlieka. Teraz to nebolo tiež nič moc. Chcela by som poďakovať všetkým a hlavne annag za tak cenné rady. Aby som mala mliečko pre malú som vyskúšala asi všetky dostupné rady a výrobky, či už to boli čaje, tinktúry, vinea, melta, pivo, sirupy na podporu laktácie a mnoho ďalších vecí, ale nakoniec som sa dozvedela, že asi posledné čo mi môže pomôcť sú costi. Pozháňala som si cez známych a musím povedať, že naozaj to zaberá. V lekárni mi dokonca lekárnička povedala, že veľa mamičiek to používa na tvorbu mlieka a mala na nich len pozitívne ohlasy. 🙂 Vrelo odporúčam všetkým ak po odstránení všetkých chýb pri dojčení a čajov aj tak nemajú dostatok mliečka a potrebujú zvýšiť laktáciu. Ešte raz ďakujem aj za moju dcérku. 😀

ivv
5. mar 2011

baby mali ste nejake vedlajsie ucinky z uzivania costi? lebo ja som od zaciatku uzivania nedostala menzes.. od porodu som ho zacala mat po deviatich mesiacoch a nasledne po zacati uzivania costi som ho opat nedostala.. mate s tym niektora skusenost? dufam, ze ked ho prestanem brat, tak menzes opat dostanem.. 😅 chceli by sme totiz druhe baby..

akdarka
6. mar 2011

@ivv costi vplyva na hladinu prolaktinu,zvysuje ho a tym aj na menzes.ked sa opat znizi hladina prolaktinu tak menzes nabehne.

ivv
6. mar 2011

@akdarka Ty ho beries tiez? ja 3 tbl denne, postupne znizujem, ale uz akosi nema efekt ako na zaciatku.. ja mam totiz dilemu, ci pokracovat s costi, lebo zacat skusat davat malej km. kojim uz len 4x denne, vacsinou za ucelom uspania 🙂

bubelko
6. mar 2011

@ivv podla mojich info, v podstate mozes davat malej aj km, ale ak kojis este 4x denne, k tomu pridas nejake tie jogurty a syry, tak ani to km nie je potrebne. malo by to stacit 😉

akdarka
7. mar 2011

@ivv ja som brala od 3x3 az po uplne vysadenie.uz ho neberiem cca 3mes a mliecka je dost.takze u mna zabralo costi ako malo🙂to s km si zvaz,alebo podavaj ine ml.vyrobky ako pise bubelko

awalancha3
7. mar 2011

takže...kedze malinka odmieta dudel aj flasku, hoci je v nej odsate MM.... a strasne malo pribera ..70-100 g za týžden a v 3 mes ma 4990 g, cítim že je potrebné dokrmovat- ale nieje ako, technicky (odmieta flasu, striekačku, hadičky, cievky, lyzicku a poharik), zamyslela som sa nad tym, prečo..... prisaje sa skvele, proste az chnapne po bradavke a vcucne si ju nadoraz kolko to ide ako spagetu, podtlak je ohromný a ked MAM mlieko tak hlta a prglga odušu, ale toto hrasne hltanie trva tak minutku-dve- potom nie je mlieko, a ked si odsajem tak 5 ml, to je vela... ciče vie prsnik vyprazdnit...... kojim kedy len chce, cca každe dve hodiny, niekedy tri, niekedy po hodine........ ked mam vela mlieka nahodou niekedy, tak po najedeni ma take buclate licka, naspulenu pusinku, sladko si odfukuje a tak " výživne " si odgrcne.... naozaj neviem o tom, že by som robila chybu v kojení........ niekedy ráno mám prsia skvele naliate, takže poznám ten pocit.... ale zvacsa len ako tak tam nieco je..... cakám, že po vyprázdneni a odsatí sa vytvori mlieko, ale tvori sa slabučko, proste len prežívame...........na hranici unosnosti...................chcem, resp. musim kojit kým mala nebude vediet pit po sediacky s cucátka......... aj do prikrmovania po 6 mes dávam nádeje----ale dovtedy potrebujem mlieko................... a spásu vidím v domperidone.................dnes si dám vecer prvé tabletky............. (pri synovi tiez kojenie neslo, ale ten bez problemov vzal flašu a bolo vybavene, len tato potvorka je ortodoxný doslovný kojenec)
držte palce, aby bol ucinok dobrý..... neiem co by bolo potom dalej....................ak by nezabral- infuzka a nemocnica?

renata1973
8. mar 2011

@awalancha3 výsledok používania costi je na jednotku. Ja som sa trápila necelé 2 1/2 mesiaca a keď som ich začala brať tak teraz mám mlieka dostatok. Už nemusím dávať umelé mlieko. Inak mám ho pekné husté a keď odstriekam tak sa usádza akoby smotana. A to som fakt vyskúšala pred costami všetky možné dostupné prostriedky-čaje, homeopatiká, sirupy, fenikolové kvapky a nič. Mala je teraz oveľa spokojnejšia a keď Ti už costi nepomôžu tak už asi nič. Kúp si časopis dieťa č.3 a tam píše adoptívna matka ako začala kojiť svoje adoptované dieťa aj vďaka domperidonu.

mimkam
22. mar 2011

ahojte, tak ja som brala domperidon 8 mesiacov, mala som zlý štart v dojčení na pôrodnici, nedostala som žiadnu dobrú radu a trvalo mi asi 2 mesiace, že som sa trápila s dojčením, jedla a pila som všetko na podporu dojčenia, ale potom som navštívila laktačnú poradkyňu a to som mala urobiť hneď po pôrode, lebo tá mi pomohla, aj keď som musela začať aj s domperidonom, ale do 11 mesiacov nepoznal môj synček UM. Teraz by sme s manželom chceli druhé dieťatko, preto som musela vysadiť domperidon, lebo on blokuje menštruáciu , nemáte niekto skúsenosť s vysadením domperidonu a nástupom menštruácie po ňom?

mia.k
Odpoveď bola odstránená
mimkam
Odpoveď bola odstránená
mia.k
29. mar 2011

@mimkam vďaka za odpoveď. 😉 A ešte jedna otázočka. Tie recepty ti predpisoval obvodný lekár,alebo nejaký iný?

mimkam
30. mar 2011

@mia.k obvodný lekár, máš málo mliečka? Ja som na začiatku veľa vecí zanedbala a malý sa zle prisával a tak som si zle naštartovala laktáciu, aj malého mi dali dosť neskoro po pôrode, mala si problémy s dojčením pri prvom bábätku?

mia.k
30. mar 2011

@mimkam áno,pri prvom synovi som mala tiež podobné problémy ako ty, zlá technika kojenia, bol spavý-nevedel sa poriadne napapať,len tak si dudkoval,no a následne sa mi tvorilo čím ďalej tým menej mlieka. Teraz sa mi blíži pôrod a ja sa chcem lepšie na dojčenie pripraviť.

mimkam
31. mar 2011

@mia.k držím ti palce, ale určite už budeš lepšie pripravená, a hlavne buď v pohode, lebo kojenie je vecou psychiky, to som sa presvedčila až teraz, keď som lieky vysadila, mala som mlieka toľko, že som ho už ani nechcela. určite sa spoj s laktačnou poradkyňou pri akomkoľvek probléme, alebo len aby ti povedala, že to robíš dobre a to ťa posilní a budeš pokojná,

mia.k
2. apr 2011

@mimkam ďakujem. 😉

mailinka
5. apr 2011

tak som si precitala celu diskusiu a vidim vacsinou pozitivne ucinky na costi.ja mam tiez podobny problem ako vacsina mamiciek v tejto teme.snazime sa kojit,ale to mliecko je niekedy ok,niekedy ho je malo.uz sme si prekonali v 3 tyzdnoch aj laktacnu krizu,problem s kojenim som mala aj pri druhej dcere,prvu som kojila uplne bez problemov.no a problemy su aj teraz,snazime sa odstanit nedostatky,aj techniku snad nemame zlu,ale mala si aj tak robi s prsnikom co chce a chyti si ho ako ona chce.
chcela by som sa vsak opytat na davkovanie,nakolko kazda mamicka tu pise ine,jedna uziva 3x3 tablety denne,dalsia 3x2 a ina zase len 3x1 tabletu denne.annag odporucala 4 tablety denne,tak mam teraz z toho gulas,ako to brat a kolko je fakt pripustne mnozstvo,na druhej strane,ak niekto berie 3x3 tablety,tak cele balenie vystaci len na 3 dni. 😒 kto potom predpisuje take obrovske mnozstva baleni?pokial viem dostat len tie 30ks balenia,nie vacsie?vie mi niektora z vas poradit?a este sa chcem, opytat po akej dobe nastalo zlepsie(1-2 dni alebo viac?

renata1973
5. apr 2011

začínaš 3x3 po každom týždni znižuješ o jednu tabletku až prídeš na 3x1. to znamená asi 7 týždňov. Teraz beriem 3x1 a mlieka mám dosť a to kojím zhruba 7-8x denne.

mailinka
7. apr 2011

@renata1973 Dakujem Renatka za info.snad to bude dobre 🙂 a zaberie tak ako ma 😵