icon

Lieky Domperidon, Motilium, Costi. Akú s nimi máte skúsenosť?

martinaho1
12. jún 2010

Mate niekto pozitivnu skusenost?

dekys
15. sep 2013

odporucam

zahradka76
22. sep 2013

Európska lieková agentúra (EMA) začala prehodnocovanie liekov obsahujúcich domperidón používaných na zmiernenie symptómov, ako sú nevoľnosť a vracanie, pocit plnosti žalúdka a pálenie záhy.

Prehodnocovanie bolo iniciované z dôvodu nežiaducich účinkov domperidónu na srdce. Tieto nežiaduce účinky, vrátane predĺženia QT intervalu (zmena elektrickej aktivity srdca, ktorá sa zobrazí na EKG) a arytmií (nestabilný srdcový rytmus), boli v minulosti hodnotené Pracovnou skupinou pre farmakovigilanciu (PhVWP). V roku 2011 PhVWP odporučila revíziu príbalových informácií liekov obsahujúcich domperidón tak, aby obsahovali informácie o týchto nežiaducich účinkoch. Rovnako by mali obsahovať upozornenie, aby pacienti, ktorí trpia srdcovým ochorením (vrátane zlyhávajúceho srdca, prekonaného infarktu myokardu, angíny pectoris – bolesti na hrudi a porúch srdcového rytmu) užívali tieto lieky s opatrnosťou.

Odvtedy boli v Belgicku hlásené nové prípady účinkov na srdce. Na základe týchto hlásení belgická lieková agentúra dospela k záveru, že domperidón by sa nemal naďalej používať u niektorých pacientov, napr. pacientov s predĺženým QT intervalom alebo inými srdcovými ochoreniami.

zahradka76
22. sep 2013

Eine relevante Nebenwirkung von Domperidon ist eine Erhöhung des Prolaktinspiegels, die zu nachlassender Libido, Menstruationsstörungen und Impotenz führen kann. Eine weitere Nebenwirkung besteht in einer verlängerten QT-Zeit am Herzen. Es besteht das Risiko einer ventrikulären Arrhythmie.[6]
Neuere Studien zeigen, dass die Einnahme des Prokinetikums Domperidon mit einem gering (etwa 1,5-fach) erhöhten Risiko für schwerwiegende ventrikuläre Herzrhythmusstörungen und plötzlichen Herztod assoziiert ist. Domperidon sollte in der niedrigsten wirksamen Dosis (möglichst nicht über 30 mg täglich) und nicht gleichzeitig mit Medikamenten verordnet werden, die ebenfalls zu einer QT-Verlängerung führen. Besondere Indikationsstellung ist erforderlich bei Patienten mit vorbestehender Verlängerungen der QT-Zeit, bei Elektrolytstörungen, bei vorbestehenden Herzerkrankungen oder Einnahme von kardialen Medikamenten, bei Patienten älter als 60 Jahre und bei der Notwendigkeit der Verordnung von mehr als 30 mg Domperidon pro Tag.[7]
Zdroj: nemecka wikipedia

ivoka
23. sep 2013

Ahoj,nestihla som všetko prečítať,ale ja som už v nejakých 2a 1/2 mesiaca malej mala problémy s mliekom,chvíľu bolo,potom menej,problémy s kojením.Laktačná mi poradila Costi,začala som ho brať a v dosť veĺkom dávkovaní a to 9tbl denne(3x3),vyskúšala som dovtedy všetko možné od vinei,Gravimilk,senovku grécku a benedikt lekársky,moremilk,zápražkové polievky,rozne typy čajov a nič nezaberalo poriadne,no a Costi zabral.Moja malá má teraz 9 mesiacov a kojím stále postupne som znižovala dávkovanie,teraz beriem už len 1tbl.výnimočne 2tbl za deń.
Preberala som aj tie nežiaduce účinky s laktačnou a ono každé má svoje pre a proti,a niekedy je to aj boj farmaceutologických magnátov medzi sebou,takže nie všetko čo je popísané musí byť vždy na 100% pravda.
U nás sú dosť ťažko dostupné tieto lieky,ale dajú sa kúpiť v USA,i keď ich neposielajú odtiaĺ na slovensko,ale cestu som si našla i tak.

lenyy
23. sep 2013

baby prosim vas tie ktore ste pribrali z costi, islo to po vysadeni costi pekne dole tie kila? mate skusenost niekto? lebo ja som z nich riadne pribrala, ale vysadit este nemozem lebo mala nechce um a ani flasu vseobecne tak sa takto s pomocou costi kojime ale kila sa na mna nalepili riadne. dik

zizonka
Odpoveď bola odstránená
boka79
11. okt 2013

len tak pre info na horne poznamky, kazdy liek ma neziaduce ucinky, co sa tyka domperidonu, tak sa neoporuca srdcovo chorym ludom, co sa tyka hlavne starsich ludi, u mladych je riziko hore popisanych sympomov minimalne, aj niektore antibiotika maju ako komplikaciu predlzenie QT intervalu a nikto sa nad tym nezapodieva. Takze ja osobne som sa uzivnaia domperidonu nebala, a aj ho dalej doporucim, casto sa dokonca pouziva aj na liecbu babatiek.

maca_p
11. okt 2013

ja osobne som taka natur, nebrala by som ziadne antiemitikum na podporu laktacie. zda sa mi to neprirodzene a podla mna, bud to ide, alebo to nejde. a ked to nejde, tak to netreba skrabat. podotykam, je to moj osobny nazor 😉

michaela80
Odpoveď bola odstránená
jk77
14. okt 2013

@zizonka Ahoj.Mne ich predpisovala obvodna lekarka, akoze na travenie..

zizonka
Odpoveď bola odstránená
dush
Odpoveď bola odstránená
oiaa
8. nov 2013

@boka79 sice o mesiac neskor.. ale neda mi nereagovat .. poznam 30 rocneho cloveka ktory mal po uziti Costi vazny problem so srdieckom.. nebrala by som to na lahku vahu a nie je to viazane len na vyssi vek a pod.Okrem toho keby to bolo az tak v poriadku tak by asi lieku Motilium nebola ukoncena registracia na slovensku a este pred tym bol jeho vydaj prehodeny na lekarsky predpis. Skusajte co sa da na mliecko ale toto by som nerobila.. Okrem toho pochybujem ze laktacne poradkyne ktore Vam to odporucali maju farmaceuticke alebo medicinske vzdelanie. Ked Vam to napisal Vas lekar na Vasu ziadost to uz je jeho problem a Vas problem.. Nezelam samozrejme nikomu aby sa ten neziaduci ucinok prejavil ale asi by som to nepodcenovala. A tiez si nemyslim ze je to cesta "mensieho" zla ako nemat mliecko..

boka79
8. nov 2013

@oiaa
no ani mne neda nereagovat. Co sa tyka farmakologie tohot lieku, som dobre scitana, kedze som sama lekarka, a moze vyvolat poruchy srdecneho rytmu a srdcovo chorych ludi, alebo u tych, co maju zmeny na ekg, ako som pisala hore, a to viem, ze je u mna v poriadku. Potom k dalsiemu bodu, mam to konzultovane s dvoma laktacnymi , ktore su tiez lekarky a dokonca aj cez mail s dr. newmannom, ktory sa s tymto zaobera, cize naslepo som to nebrala. Pre mna je naozaj vacsie zlo dat UM , ked viem aj z medicinskeho hladiska, ake pozitiva ma to materske a ake negativa umele. Ten 30 rocny clovek mohol mat uz pred tym nieco, len o tom nevedel a skade mozes tvrdit, ze to je z costi, tie problemy? Mohlo sa to stat nezavisle od toho. Registracia na sk je ukoncena pravdepodobne aj preto, lebo to vela zian zacalo uzivat bez toho aby im to bolo odporucane kvalifikovanou osobou, to samozrejme nie je v poriadku hned na prvy pokles mlieka brat costi, v tom suhlasim aj ja. A verim aj, ze lekar to nepredpise, lebo lekar nepredpise kojacej zene absolutne nic, lebo vela lekarov sa o tomto nevzdelava a nema prehlad a pritom je velmi vela liekov, ktore mozu dojciace zeny brat. Len ako priklad. Moj mal zapal ucha, dali mu antibiotikum, mal tri mesiace a v pribalovom letaku bolo, ze tento liek nemozu uzivat dojiace zeny, je to farmaceuticky priemysel, ktory nechce za nic rucit, tak radsej napisu, ze sa to neodporuca. Hocco, co clovek zacne brat, ma komplikacie, aj vitamin Ta moze otravit. Ked to clovek berie z tohoto hladiska, tak jasne. Je to na kazdom , ako sa rozhodne. Len je trosku odvazne tvrdit, ze 30 rocny clovek dostal problemy so srdcom prave z costi, ked ani neni jasne, co presne mu bolo . Ja tiez nie som za, ze to vela zien berie bez toho, aby skusili aj nieco ine, ale to nezmenim, kazdy musi mat rozum za seba a dat sa popripade vysetrit.

oiaa
8. nov 2013

@boka79 je super ked ste od fachu a ked to mate este aj odkonzultovane.. ja som tiez od fachu som doktorka farmacie a tiez nie som tym padom laik.. ale bohuzial som aj clovek s praxou a castokrat som sa stretavala s matkami co si podobne lieky "naordinovali" same a bohuzial ked u mna neuspeli vratili sa mi s receptom od lekara ktory im to zjavne bez problemov napisal. Ja mam tym padom pohlad z tej druhej strany..A okrem toho si staci precitat niekolko prispevkov vyssie kde si to mamicky posuvaju postou.. popripade niektora to tam aj uviedla ze jej to lekar napisal "akoze" na travenie. Co sa tyka toho mojho znameho dovtedy ziadne prejavy nemal.. aj ked je jasne ze kardiakom nie je sledovany ziadny zdravy clovek pokial nema nejaky problem, ale nasledne bol riadne vysetreny a po vysadeni liekov doslo k uprave.. takze je vysoko pravdepodobne ze to sposobili dane lieky. Ano je pravda ze farmaceuticky priemysel napise ze nieco sa nesmie aj ked o tom nemaju ucelene informacie z dovodu ochrany.. ale kedze tymto sa zaoberala EMEA ktoru nastastie este stale povazujem za nestrannu organizaciu, je predpoklad ze si to riadne preverili. A ja osobne by som asi neuzivala nejake lieky ked mam zaujem aby sa mi prejavil neziaduci ucinok.. co v tomto pripade je.. a dufat ze sa neprejavy iny neziaduci ucinok. A ked vidim s akym davkovanim tam niektore mamicky zacinali tak mi to nie je celkom jedno. Ale je pravda ze kazdy si musi dane informacie pohladat sam a je dobre ked to ma odkonzultovane lekarom.. co bohuzial v tejto indikacii caste nie je.. tolko moje skusenosti..

boka79
8. nov 2013

@oiaa
no ved jasne, preto je to aj pre mna trosku nezmyselne, ze si to mohol kupit kazdy, kto niekde cital , ze domperidon zabera a a neriesil ine veci, ktore by mohli zvysit tvorbu mlieka , na toto indikacia nie je a ani nikdy nebude, bez konzultacie s laktacnou, alebo lekarkou napriklad.
Ta studia pise len, ze to moze sposobit poruchy srdc. tyrtmu atd .. ako pise aj hore spolupiasatelka und ludi, ktori uz problemy maju. V podstate to vidime podobne, ja osobne by som to nezacala uzivat, keby som sa nedali vopred presetrit a keby som si to nenastudovala a nekonzultovala, aj ked som lekarka. preto aj s tym v podstate suhlasim, ze a neda navolno kupit. Aj moje laktacne zhodnotili, ze bez predosleho poradenstva by liek neuzivali urcite, co vela zien robi, lebo nema cas ist za laktacnou, alebo iny dovod, casto staci uprava prisatia, vynechanie flasky , alebo dudla. Kto nepozna tuto situaciu, tazko sudi. Ale myslim, ze su pripady, ked to vela zachrani a v pripade deti, ktore dojcenie koli nanamneze allergii dojcenie potrebuju to nevidim ako tabu. Myslim, ze su horsie veci ako toto, cim si nicime zdravie a vedome , preto ja nie som konsekventne proti, lebo ked vidim, kolko kojacich mamiciek popija, kolko ich fajci, aj nekojacich, je to jedno, tak sa mi dviha zaludok. Takze moj celkovy status, ked to je laktacnou skonzultovane, ked sa neda urobit nic ine a ked je kojenie potrebne, a dolezite, tak po vysetreni matky by som to aj ja sama naordinovala, keby za mnou niekto s tym prisiel. V inom pripade nie. Lebo velmi casto anií ten domperidon nepomoze, pokial nie su odstranene ostatne priciny, co mohli znizit tvorbu mlieka. Takze sme to tu obohatili 🙂 a kazdy musi podla svojho rozuzmu rozhodnut. Ja osobne som z toho profitovala a som rada, ze maleho mozem stale dojcit .

oiaa
8. nov 2013

@boka79 Plne suhlasim 😀 dufam ze si to aj niektore maminy takto zoberu k srdcu..

demo
8. nov 2013

Mne sa zda chore uzivat na podporu laktacie akekolvek chemicke svinstvo. Zasnem ze dnes ked sa vie kolko zavaznych vedlajsich ucinkov nie je v letacikoch vobec uvedene, niekto nieco taketo uziva s vidinou prospechu pre dieta. Laktacne poradkyne su pomerne trufale, ked taketo odporucania pustaju medzi ludi. To pisem ako jedna tych, ktore mali s laktaciou velke problemy a vybojovala som to bez farmaceutickych produktov. Potom tie iste mamicky odmietaju ockovanie, ale domperidon spokojne uzivaju. Clovek by mal byt obozretny aj pri paralene a nie ze sa bude celkom pomylene ladovat chemiou.

boka79
8. nov 2013

no aj tak sa to da brat, keby sme to ale takto presne mali brat, tak by clovek uz cisto teoreticky nesmel trpiet nadvahou , alebo fajcit, lebo tam je bratie liekov takmer naprogramovane, a ako pises kazdy liek ma nezaduce ucinky. nechcem vobec nieco riesit, ale problemy s dojcenim su u kazdeho subjektivne, pre niekoho to je jedna lakt. kriza, pre niekoho je to od pouzivania cievky po kopu lakt. kriz a strajkov . Takze tento pojem mat problemy s laktaciou je rel. subjektivny.
Ako pisem, nech kazdy rozhodne za seba, ale po zvazeni pre a proti. samotnr nedojcenie je pre mamicku neprospesne, dojcenie ma pre mamicku, nie len pre dieta vela vyhod , takze pre mna osobne to bolo zvazenie rizik a vyhod a bola som jednoznacne rozhodnuta. Nie na kazdy problem existuje jednoznacne riesenie, niekedy sa clovek musi rozhodnut , ale pausalne nieco jednoznacne odmietat, alebo nieco jednoznacne podporovat tiez nie je spravne.
a ked vidim, cim sa niektori ludia laduju bez zmyslu a laduju tym aj svoje deti, a su presvedceni o pravde, sa mi rozum zastava.
ked si to zvladla si super, al su zeny, co maju take problemy, ze to nezvladnu inaksie, su vynimky.

backa
Odpoveď bola odstránená
magimary
Odpoveď bola odstránená
lalus
Odpoveď bola odstránená
lenka.c
Odpoveď bola odstránená
tweeta
Odpoveď bola odstránená
dush
Odpoveď bola odstránená
janka9090
Odpoveď bola odstránená
atka27
22. nov 2013

Ahojte, na radu laktacnej poradkyne uz mesiac uzivam senovku + benedikt. Na zaciatku ucinkovali krasne, no po mesiaci sme uz zase tam kde sme boli ☹ a musim prejst na Costi. Neviete mi poradit ako urobit ten prechod? Zacat uzivat Costi a vyradit senovku s Benediktom alebo ich dalej uzivat v pôvodnom davkovani?

standu
Odpoveď bola odstránená
dadkkkka
11. dec 2013

Ahojte vsetci pisem moju skusenost brala dom ns podporu mliecka len tri tabletky denne a traja lekarii to vyslivene zakazali z thoho jeden prednosta neonatologie pan doktor Krcho ktoreho si nesmierne vazim a je to vyhladavany odbornik mi povedal ze nie su dokazane ziadne studia ci domperidon nemoze skodit v buducnosti u dietata a co je zistovany prevhod lieciva do mlieka nie je adekvatne lebo kazda zena ma nastaveny metabolizmus inaksie a kazdej do mlieka prechazda ine mnizstvo lieciva. Dalej dve gastroenterologicky na mna pozreli ze odkial mam kto mi poradil taku blbost pchat to do seba ze sa robil vyskum na potkanoch s domperidonom a sposobovalo to nadory mliecnych zliaz ze na to mam zabudnut tak vam pisem ze to su nazory odbornikov a kazda z vas si rozmyslite co svojmu babatku davate nie vzdy treba ist cez mrtvoly a treba si zvazitci to stoji za to ked nevieme co vlastne daveme babatku

mucinka1
16. dec 2013

No ja som tiež pýtala od 2 lekárov Costi a ma odradili, vraj je to pekná blbosť a nechceli mi to predpísať. Tiež sa snažím vycicať čo najviac mliečka pre bábatko, ale som nútená mu raz denne dať Nutrilon, mám ako aj iné problém s mliečkom. Myslím, že skoro každá mamička, teda aspoň tie čo poznám má problémy s dojčením a skúša všeličo, no nevieme čo môže domperidon spôsobiť v budúcnosti či už na bábatku, alebo na mamičke ako už písala @dadkkkka . Ja neviem zvažujem to aj ja, ale asi budem bojovať s laktáciou tak ako doteraz a hádam keď začnem prikrmovať, tak sa to zlepší. Hádam nebudem potom zlá matka...