icon

Majú laktačné poradkyne odporúčať na mlieko liek na žalúdok?

katkatop
6. dec 2016

Ahojte, keď som mala málo mlieka, začala som na základe rád od Mamily užívať Costi. Môj muž ma po dvoch dňoch zastavil s tým, že pozisťoval, aké to môže priniesť riziká. Teraz som čítala tento článok. http://www.pluska.sk/plus-7-dni/ludia/dojciace-...
Čo si o tom myslíte? Aké máte skúsenosti s liekom vy? Podarilo sa vám ho vysadiť?

evittam
6. dec 2016

@zuzkat1 Tu nikto neobhajuje UM, len proste nie sme až také fanatičky do dojčenia, že budeme brať na seba riziko ohrozenia svojho zdravia a zdravia svojho dieťaťa - čo je úplne normálne. A je otázne koľko týždňov matka musí brať Costi - napríklad moja kamarátka ho berie už 3 mesiace....btw. jej vec. A odkiaľ vieš koľko z neho prijme bábo - z tých štúdii čo si našla na nete?! Radšej vyskúšam bylinky ako napr. Senovka, Benedikt a ak nezaberie tak áno UM - lepšia voľba ako pchať do seba tabletky určené na úplne niečo iné.....

moni73
6. dec 2016

Skončila už téma očkovať/neockovat? Silno mi to pripomína. Je dobré vedieť pre a proti a rozhodnutie nechať na matku.

zuzkat1
6. dec 2016

@evittam samozrejme ze by to bola aj u mna predposledna volba...posledna by bola um

evulienkaslx
6. dec 2016

ja vazne nechapem, ako moze niekto porovnavat "chemicke sajrajty" tak neobjektivne ako mamilacky.... ked im nieco vyhovuje, tak prechadza do mlieka v mega mnozstvach pomaly (som zvedava, v akych mnozstvach prechadzaju extrakty zo senovky a benediktu napr., ci homeopatika), ale pozor, drogy, alkohol, nikotin a domperidon skoro vobec ...

Pre porovnanie Domperidon obsahuje: domperidonum, Predželatinovaný kukuričný škrob,
Mikrokryštalická celulóza, Sodná soľ karboxymetylškrobu, Sodná soľ kroskarmelózy,
Koloidný bezvodý oxid kremičitý, Sodná soľ erytrozínu (E 127), Magnéziumstearát

umele mlieko: Bielkoviny mliečnej srvátky, Odtučnené mlieko, Rastlinné oleje (palmový, repkový, nízkoerukový, kokosový, slnečnicový), Laktóza, Vitamíny a minerálne látky, Maltodextrín, Rybí olej, Emulgátor (sójový lecitín), Regulátor kyslosti (kyselina citrónová), Olej z Mortierella alpina, L-fenylalanín, Baktérie mliečneho kvasenia, Taurín, L-histidín, Inozitol, Nukleotidy, L-karnitín - co su latky bezne dostupne v potrave

Pre mna je UM mensie zlo, domperidon by som si nevzala. Nik nevie, ake su jeho dlhodobe neziaduce ucinky.
@sisaka @zuzkat1 to, ze by ho niekto uzival par tyzdnov by este nebolo az take hrozne, ale tu ho uzivaju matky mesiace! ked niekomu neskor narastie nador hypofyzy alebo bude mat dieta ci jeho matka neurologicke potiaze, bude vina urcite niekde inde...?

sam2
6. dec 2016

To akoze vazne niekto porovnava UM (urcene pre deti a kontrolovane) a liek urceny na zaludok? A chce mi tvrdit ze je bezpecnejsie brat Costi, ktore du urcene na nieco ine ako dat dietatu UM priamo nato urcene? Ako vazne? Fuuuu, dakujem bohu, ze stojim nohami rovno na zemi a zdravy rozum ma este neopustil... lebo ja uz nicomu nerozumiem

evittam
6. dec 2016

@zuzkat1 Tak u mňa by to nebola voľba - neprichádza totiž u mňa do úvahy ohrozovať svoje zdravie a zdravie svojho dieťaťa.

evittam
6. dec 2016

@evulienkaslx Samozrejme, že bude niekde inde...kto by si to vzal na zodpovednosť?

zuzkat1
6. dec 2016

@evulienkaslx
@sam2 ja to neobhajujem a ani u mna by to samozrejme nwbola prva volba.. Urcite by som sla prirodnou cestou akp senovka atd...a pred uzivanim by som sa poradila s pediatrom..ale pre mna je um neprijatelne..zial v tomto som fanaticka 😀

evittam
6. dec 2016

@sam2 No to sme minimálne dve. Ako vidíš - sú ženy čo to budú obhajovať - lebo dojčiť za akýchkoľvek okolností je u nich lepšie ako čokoľvek iné-prajem takým veľa šťastia a hlavne zdravia.....Nenarobíš nič....

evittam
6. dec 2016

@zuzkat1 Takže u teba je lepšia voľba chemický liek určený na úplne niečo iné ako UM určené pre deti? Na základe čoho?

sam2
6. dec 2016

@zuzkat1 asi ani neviem ci to chcem komentovat.... lebo mi asi dosli slova a argumenty, ja uz nicomu nerozumiem.... vyrazili ste mi dych zeny.... ako vazne

esther03
6. dec 2016

@sam2 proti fanatizmu v akejkolvek podobe sa neda bojovat rozumnymi argumentami....😉 Mamila ked povie, ze decku treba dat pred kazdym dojcenim stamperlik slivovice na lepsi tah tak tu je niekto schopny porovnavat slivovicu a UM 😀

sam2
6. dec 2016

@esther03 vies co, teraz potrebujem asi tu slivovicu ja 😂😂😂😂🙈🙈🙈🙈
Ja som toho nazoru ze zi a nechaj zit, ale toto??? Toto akoze vazne? Mam dost

evittam
6. dec 2016

@sam2 No presne tak - tu ti už nepomôže nič....Radšej bude piť, fetovať, drogovať, fajčiť, brať lieky ale UM nedá ani " bohovy".....Čo viac dodať - veľa šťastia a zdravia....

zuzkat1
6. dec 2016

@evittam pisala som ze by som sa poradila s pediatrom, nepoznam jej nazor na to...no ak by povedala ze ano mozem tak bybsom to skusila...a preco? Preto lebo uz v nazve je ze UMELE

evittam
6. dec 2016

@zuzkat1 Ahaa, tak ak sa ti nepáči názov "umelé mlieko" tak si skús prečítať príbalový leták ku lieku Costi a nejaké tie skúsenosti mamičiek, ktoré si s ním zničili zdravie a niektoré aj poškodili zdravie svojich detí na radu pediatra a potom tu napíš niečo také čo si napísala....😉
Mne okrem iného stačí len to, že ten liek je úplne na niečo iné ako na tvorbu MM a na predpis.
Vieš čo, bolí ma krčná chrbtica - idem si dať niečo na srdce - určite to bude to správne a "orechové".

sam2
6. dec 2016

@evittam mozno toto je inac dobry podnet pre vyrobcov UM aby ho premenovali na co ja viem Susene detske mlieko a ked vymizne z nazvu Umele bude prijatelnejsie 😁

evittam
6. dec 2016

@zuzkat1 A myslíš, že ten tvoj pediater ak by ti to odobril - by si vzal na svoje "triko" aj to ak by si mala komplikácie?! Ja neviem - žena, ty nemáš vlastný úsudok ale veríš bez nejakých pochybností a iných informácii výhradne svojmu pediatrovi len preto lebo má nejaký titul a biely plášť - možno zelený alebo neviem aký - čo je momentálne "in"?

evittam
6. dec 2016

@sam2 Vieš čo - ani to sušené sa mi nejak nepáči - aj keď mi je to v podstate jedno.....😅

guiseppinka
6. dec 2016

@sam2 lepsi nazov bude nahradne materske mlieko... to by mohlo byt najprijatelnejsie...

Keby mozem, tak si dam asi panaka lebo fakt nazory niektorych su uplne mimo...

sam2
6. dec 2016

Ano, to je dobry nazov 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Vies ja tomu nerozumiem, ja som uzivatelka Costi, ale uzivam ho na zaludok. Resp.mala by som ho uzivat pravidelne, ale kedze viem, ze to viem upravit napr.matovym cajom, pije radcej ten. Liek si dam iba ked mam zaludocny zachvat alebo sa neviem tyzden najest lebo mi je z jedla zle... aj to ho beriem max 5 dni.... preto nerozumiem potrebe brat ho kvoli neziaducemu ucinku a este tvrdit, ze je to bezpecne

guiseppinka
6. dec 2016

@sam2 a predpokladam ze ho neberies v davke 9 a viac tabletiek denne

sam2
6. dec 2016

@guiseppinka jezis nie, 3x denne jedna tabletka, cize pred ranajkami jedna, pred obedom jedna a pred vecerou jedna.... ak ma chyti zachvat, tiez len jedna tabletka... do 10min je dobre... silny zachvat mavam tak raz za tri mesiace a tie horsie ked ich musim brat tak 2x do roka max....
Ale kedze zastankyne dojcenia beru konske davky, nikto ma nepresvedci, ze sa nedostane ten liek do mlieka a tvrdit ze UM je horsie ako liek na zaludok, tak to uz mi pride scestne....

zuzkat1
6. dec 2016

@evittam ja ze verim dr???😀😀😀😀😀uz davno som sa tak nezasmiala...ale pytam sa na jeho nazor..nazor! Vzdy ho zvazim...ale uz bolo aj take ze recept siel rovno so kosa...zaujimalo by ma v tomto pripade len kolko ide do mlieka

sisaka
6. dec 2016

@evittam odporujes si, v jednom príspevku napíšeš, ze by si ten sajrajt citujem v živote nebrala, v druhom si chcela aby ti ho pediatrička predpísala. Radiť lekárke, co predpísať je vrchol drzosti a pýtať si to od lekárky dieťaťa je uplne odveci.
Komu je ci nie je jedno, ako zareagujem nejdem rozoberať, lekárka ma pozná, ma rodinnú anamnézu atd. pozná kontraindikacie. Ako by reagovala? Asi ako ked predpise niekomu hocijaký iný liek a pacient ma nežiadúcu reakciu, alergickú reakciu, hocijakú reakciu, ktorá je s liekom spätá. To ako ked ti predpise lekár amoxicilin a ty naň zareagujes alergickou reakciou tak jej pôjdeš vynadať, ci sa ti príde osobne ospravedlniť?
Neviem, kde píšem, ze som jediná, ktorá ma rodinnú lekárku, ale neviem ako inak ju mam nazvať, ked je mojou rodinnou lekárkou, asi ortopéd nie je vhodne pomenovanie, ked ním nie. Fakt len cumim na co môžu byt ľudia alergicky a co im vadí.

zuzkat1
6. dec 2016

@sam2
Ide o to ze ak by do mlieka slo fakt malo..tak radsej budem pchat chemiu do seba než do dietata..

evittam
6. dec 2016

@sisaka Pozor - ja nikde nepíšem, že som chcela aby mi ho napísala - len som sa pýtala na jej názor a odporúčania- takže buď taká dobrá a nájdi si niekoho iného koho budeš konfrontovať. Ďakujem. A tu nejde len o nejakú alergiu - to si tu napísala ty - ide tu o závažnejšie komplikácie....Ale to tebe nikto nevysvetlí alebo ani nič podobné - lebo tebe lekárka - rodinná niečo odporučila a ty to berieš - tak si daj - aj za mňa. Mne je to fakt, že jedno.

sam2
6. dec 2016

@zuzkat1 pri takych davkach ake odporucaju asi male mnozstvo nie. Ale znova: kojace matky nejedia kapustu, cokoladu, citrusy, fazulu, atd atd, lebo sa to dostane do mlieka a dietatko moze mat problemy ale s pokojnym svedomim hltaju konske davky LIEKU NA ZALUDOK, ktory je NA LEKARSKY predpis.... mozem mi to prosim ta vysvetlit? Lebo ja som z toho nagor. Pomarance nie a chemicky liek ano? Nelogicke

guiseppinka
6. dec 2016

@zuzkat1 ak by bolo um tak sialene zle a zdravotne zavadne, tak by boli na svete cele narody, cele generacie postihute... okrem toho mozes miesto um dat dexku aj rocno kravske mlieko...

guiseppinka
6. dec 2016

@sam2 fazulu nie, lebo bude boliet brusko, citrusy a coko nie, lebo alergeny jak hovado, ale kokos taky fasa chemicky kokteil domperidonu no aka mnamka... 👎