icon

Mäkké prsia a zlostenie bábätka

vickusik
3. jún 2025

Ahojte. Potrebovala by som pomôcť s dojčením 2 mesačného bábätka. Počas noci keď malý spí sa mi prsia nalejú mliekom a nema problem s papaním v noci ale cez deň keď pýta papať často aj každé dve hodiny tak mam prsia mäkké a zlostí sa nato.Ako by mu pomaly a málo tieklo. Vždy si cucne odtiahne sa a plače. Toto párkrát spraví a potom sa nechce prisať už vôbec a len plače.Skúšala som zmenu polohy ale nepomáha. Dám mu vtedy odsaté mlieko z flašky to ale moc nechcem aby si nezvykol. Mám pocit akoby sa mi cez deň tvorilo málo mlieka nato aby vedel pokojne do sýtosti papať. Začala som si cez deň odsavať aby sa viacej tvorilo ale nevidim vysledok iba ten že prsia mi ostavaju mäkké a malemu neviem dat z nich papať lebo sa zlostí. Su dni kedy nepyta často papať a spí vtedy neodsavam a necham nech sa prsia naplnia no potom mam obavy ze sa mi kvoli tomu bude tvorit mliečka malo lebo nepapá a odsavanim nestimulujem prsia.
Ja viem že mäkké neznamená že sú “prázdne” len jemu to vadí pretože sa musí “namáhať” a viac tahať. Nechcem ho nechávať o hlade len upokojený dudlíkom a nebude mi priberať na váhe.
Máte nejaké skusenosti alebo rady ohladom tohto. Budem vdačná za každú radu. Ďakujem.

Ešte podotknem že beriem benedikt aj senovku na zvyšenie laktácie ale iba pred pár dňami som začala.

Strana
z2
tanickalab
3. jún 2025

@vickusik ja len nerozumiem preco sa takto stresujete 🙂 nic sa mu nestane ked aj postupne prejdete na flasku. inak senovka vraj sposobuje naduvanie a bolesti bruska babatkam. to mi vravela laktacna kedysi.

vickusik
autor
3. jún 2025
@tanickalab

@vickusik ja len nerozumiem preco sa takto stresujete 🙂 nic sa mu nestane ked aj postupne prejdete na flasku. inak senovka vraj sposobuje naduvanie a bolesti bruska babatkam. to mi vravela laktacna kedysi.

@tanickalab nechcem prechádzať na flašku

tanickalab
3. jún 2025

a myslis si ze je dobre ho nechat teda namahat? ved to sa ani poriadne nenapapa. potom tu budes pisat ze kojis, ale maly nepribera.

michaelam2
3. jún 2025
@vickusik

@tanickalab nechcem prechádzať na flašku

@vickusik ako dlho to trva?

mooonika1975
3. jún 2025

Tak ak mu potom poskytnes fľaštičku, tak ono sa hneď naučí, že bude ľahšie vydolovane mliecko. Sú obdobia, keď dieťatko častejšie pije . Okolo 3 mesiacov , aj mne sa to stalo, prikladala som ho casto. Keď odsávas tak ti ide? Lebo ja som napríklad neodsala skoro nič, ale dieťa prospievalo.

nin12345
3. jún 2025

@vickusik z mojej skúsenosti ti odpoviem - veľmi mäkké prsia sú prázdne prsia. Keď sa nalejú a sú tvrdšie dieťa sa spokojne napapa a potom sú už mäkké. Keď su mäkké na začiatku kojenia dieťa sa zlosti - lebo v nich nič nie je

mooonika1975
3. jún 2025
@tanickalab

a myslis si ze je dobre ho nechat teda namahat? ved to sa ani poriadne nenapapa. potom tu budes pisat ze kojis, ale maly nepribera.

@tanickalab tak je evidentne , že sa nechce vzdať dojčenia, čo za mňa je super

3petka
3. jún 2025

@vickusik Nepochopím toto trápenie teba a aj dieťaťa. Keď to nejde tak to nejde. Dám fľašku a hotovo, buď rada že máš aspoň mlieko.
Dieťa sa napapá, a je spokojné. A ešte ma napadlo kedy odsávaš, že ak mu ty pred krmením odsaješ a potom už nemá čo cucať???

vickusik
autor
3. jún 2025
@michaelam2

@vickusik ako dlho to trva?

@michaelam2 asi tyzden. Chcem to co najskor podchytit

michaelam2
3. jún 2025
@vickusik

@michaelam2 asi tyzden. Chcem to co najskor podchytit

@vickusik preto sa pytam lebo deti maju take obdobia…aj moja to robila…ale neodsavala som, ani som nedavala flasu, len som stale prikladala a po par dnoch sa to zas vratilo do normalu. Ale nebola samozrejme hladna, to by som ju nenechala, len proste mala obdobie kedy sa takto zlostila na prsniku. Presne okolo tych 2-3 mesiacov.

vickusik
autor
3. jún 2025
@3petka

@vickusik Nepochopím toto trápenie teba a aj dieťaťa. Keď to nejde tak to nejde. Dám fľašku a hotovo, buď rada že máš aspoň mlieko.
Dieťa sa napapá, a je spokojné. A ešte ma napadlo kedy odsávaš, že ak mu ty pred krmením odsaješ a potom už nemá čo cucať???

@3petka jasne ze mu nedavam papat ked som si odsala. Odsávam po dojčení tak 5-10 min ešte aby sa zvysila tvorba a ked by mal papat ale nepapa lebo spi ale neodsavam uplne na doraz.

3petka
3. jún 2025
@vickusik

@3petka jasne ze mu nedavam papat ked som si odsala. Odsávam po dojčení tak 5-10 min ešte aby sa zvysila tvorba a ked by mal papat ale nepapa lebo spi ale neodsavam uplne na doraz.

@vickusik Tak načo sa trapiš.

selena_luna
3. jún 2025

Tak nech sa zlosti. On si to mliecko nakoniec vydoluje. Nezomrie od hladu, aj priberat bude, neboj sa. Ja by som flasku nedavala, lebo s prsiami nic nemas, mlieka sa tvori dost a tolko co treba. Nebudu stale naducane, ale to neznamena, ze sa ho tvori menej. Po tych 6 tyzdnoch klesa hladina prolaktinu a mlieka sa tvori podla potreby dietata. Mnohym zenam teda "zmakknu prsia" ale je to uplne prirodzeny proces.
Tu si mozes o tom precitat viac:
https://blog.medela.sk/tvorba-materskeho-mleka-...

vickusik
autor
3. jún 2025
@michaelam2

@vickusik preto sa pytam lebo deti maju take obdobia…aj moja to robila…ale neodsavala som, ani som nedavala flasu, len som stale prikladala a po par dnoch sa to zas vratilo do normalu. Ale nebola samozrejme hladna, to by som ju nenechala, len proste mala obdobie kedy sa takto zlostila na prsniku. Presne okolo tych 2-3 mesiacov.

@michaelam2 toto som sa snazila, davat mu aj ked sa zlosti ale on nie a nie sa co i len sa prisat. Len plač.

vickusik
autor
3. jún 2025
@selena_luna

Tak nech sa zlosti. On si to mliecko nakoniec vydoluje. Nezomrie od hladu, aj priberat bude, neboj sa. Ja by som flasku nedavala, lebo s prsiami nic nemas, mlieka sa tvori dost a tolko co treba. Nebudu stale naducane, ale to neznamena, ze sa ho tvori menej. Po tych 6 tyzdnoch klesa hladina prolaktinu a mlieka sa tvori podla potreby dietata. Mnohym zenam teda "zmakknu prsia" ale je to uplne prirodzeny proces.
Tu si mozes o tom precitat viac:
https://blog.medela.sk/tvorba-materskeho-mleka-...

@selena_luna dakujem ti

vickusik
autor
3. jún 2025
@3petka

@vickusik Tak načo sa trapiš.

@3petka nechcem sa vzdat dojcenia len pre kusok trapenia, vsetko sa da vyriesit

3petka
3. jún 2025
@vickusik

@vickusik chapem, ale niekedy niet riešenia. Vyskúšaj uvidíš. Poznam veľa žien čo sa takto snažili trápili a nič nevyriešili, ale pravda je že mali problém od začiatku, ty si kojila od začiatku.
Ja som tiež oboch synov kojila, prvý mesiac, pri prvom mi akoby mávnutím prútika odišlo mlieko, nezachránila som to ani keby som neviem čo vypila a druhý sa mi presne zlostil na prsníku i keď mlieka som mala dosť.
Snaha bola, keby som vedela tak sa nepokúšam ani nič zachraňovať a dám rovno fľašku, pár šedivých vlasov by som si ušetrila.

anketkarka
3. jún 2025
@vickusik

@vickusik piješ dosť tekutín? Odychuješ? Samotné preparáty na tvorbu mlieka nezaberú, ak máš vyčerpané telo. Veľa tekutín a oddychu potrebuješ. Psychika robí svoje, takže žiaden stres.

michaelajednorozec
3. jún 2025

Ahoj, na prvu ta chcem podporit v tom, ze problem riesis a chces vyriesit. Je v poriadku ked sa nejaka mama rozhodne pre flasku a rovnako by ti tu zeny nemali pisat ze sa na to mas vykaslat. Ty vies co chces a bolo by skvele keby prisli rady od zien ktore s tebou suznia. Je pravda ze cakat kym prsia stvrdnu je kontraproduktivne. Telo pri takomto naliati prsnikov dostava signal o tom, ze babatko neprijma dost mlieka, prsia sa nevyprazdnuju dostatocne a je treba tvorit menej mlieka. Naopak cim castejsie budes dieta prikladat, tym viac signalov mozog dostane o potrebe mieko tvorit. Este by som ti chcela napisat nieco o procese prijmania mlieka. To neni tak ze dieta mlieko “vysava” ako z flase. Dieta sice vytvori podtlak, ale nie aby salo. Jazykom tvori specificky pohyb ktory stimuluje bradavku a ta sa postara o striekanie mlieka do ustnej dutiny, teda ziadne “namahanie pri sani” neexistuje. Tvoje telo rozhoduje o tom kolko mlieka babatku poskytne. Cim viac prikladas, tym viac sa bude tvorit. Dopraj si viac zblizenia, spolocna kupel s babatkom pri svieckach, tulenie skin to skin. Odloz uplne telefon, vypni telku, pozeraj sa na svoje babo pri dojceni, hladkaj ho, dotykaj sa hlavicky, ovoniavaj, bozkavaj. Simulaciou taketoho “prirodzeneho” spravania tvoje telo a mozog nastavujes na to, ako sa o mlada postarat. Prirodu neoblbnes, skor ju vyuzi v tvoj prospech.

0silvia0
3. jún 2025
@vickusik

@vickusik keď to trvá týždeň, to máš len laktačnú krízu, to rozdojčíš podľa potreby dieťaťa, čiže prikladaj tak často ako treba a ono sa tvorba mlieka vráti. Ja som mala kedysi veľa laktačných kríz, trvalo to vždy asi týždeň, potom sa tvorba mlieka zvýšila. A hlavne treba s dieťaťom spať, ja som to tak robila.

ja_mama
3. jún 2025

Tiež by som fľašku zatiaľ nedávala, netrvá to dlho a bala by som sa, ze si na ňu zvykne. Moja starsia mala viac takých kriz, že sa jej nechcelo čakať kým sa mliecko spustí a revala na prsníku. Najlepšie pila keď bola "prispata", musela som ju často najskor nosiť na rukách s cumlom a keď začala zatvárať ocka tak som rýchlo vymenila cumel za cicku 😀 nebolo to vôbec o tom, že by som mala malo mlieka, len niekedy dlhsie trvalo kým zacalo tiecť. Všimla som si, že hlavne keď som bola nervózna tak sa spustilo vždy neskor (toto platí aj teraz pri druhej dcerke, tej je to ale fuk, hlavne ze ma cicka v ustach). Môžeš skúsiť teda pred kojenim stimulovať prsnik odsavackou kým sa mliecko nespustí a keď už cítiš že sa spúšťa tak si priloz babatko a bude mu hneď tiecť. Na tvorbu mne vždy pomohla hroznova stava - Matyšák, akonáhle som ho začala piť tak prsia sa oveľa viac nalievali. Okrem toho ale vseobecne veľa tekutín počas celého dňa. Je to len obdobie, určite to netreba vzdávať, bábätko sa naučí že to nie vždy ide hned a aj sať sa naučí casom efektívnejšie - aby bolo mliecko rychlejsie k dispozicii 🙂

vickusik
autor
3. jún 2025
@michaelajednorozec

Ahoj, na prvu ta chcem podporit v tom, ze problem riesis a chces vyriesit. Je v poriadku ked sa nejaka mama rozhodne pre flasku a rovnako by ti tu zeny nemali pisat ze sa na to mas vykaslat. Ty vies co chces a bolo by skvele keby prisli rady od zien ktore s tebou suznia. Je pravda ze cakat kym prsia stvrdnu je kontraproduktivne. Telo pri takomto naliati prsnikov dostava signal o tom, ze babatko neprijma dost mlieka, prsia sa nevyprazdnuju dostatocne a je treba tvorit menej mlieka. Naopak cim castejsie budes dieta prikladat, tym viac signalov mozog dostane o potrebe mieko tvorit. Este by som ti chcela napisat nieco o procese prijmania mlieka. To neni tak ze dieta mlieko “vysava” ako z flase. Dieta sice vytvori podtlak, ale nie aby salo. Jazykom tvori specificky pohyb ktory stimuluje bradavku a ta sa postara o striekanie mlieka do ustnej dutiny, teda ziadne “namahanie pri sani” neexistuje. Tvoje telo rozhoduje o tom kolko mlieka babatku poskytne. Cim viac prikladas, tym viac sa bude tvorit. Dopraj si viac zblizenia, spolocna kupel s babatkom pri svieckach, tulenie skin to skin. Odloz uplne telefon, vypni telku, pozeraj sa na svoje babo pri dojceni, hladkaj ho, dotykaj sa hlavicky, ovoniavaj, bozkavaj. Simulaciou taketoho “prirodzeneho” spravania tvoje telo a mozog nastavujes na to, ako sa o mlada postarat. Prirodu neoblbnes, skor ju vyuzi v tvoj prospech.

@michaelajednorozec dalujem ti krasne za tieto slova aj za vysvetlenie, urcite vyskusam

vickusik
autor
3. jún 2025
@ja_mama

Tiež by som fľašku zatiaľ nedávala, netrvá to dlho a bala by som sa, ze si na ňu zvykne. Moja starsia mala viac takých kriz, že sa jej nechcelo čakať kým sa mliecko spustí a revala na prsníku. Najlepšie pila keď bola "prispata", musela som ju často najskor nosiť na rukách s cumlom a keď začala zatvárať ocka tak som rýchlo vymenila cumel za cicku 😀 nebolo to vôbec o tom, že by som mala malo mlieka, len niekedy dlhsie trvalo kým zacalo tiecť. Všimla som si, že hlavne keď som bola nervózna tak sa spustilo vždy neskor (toto platí aj teraz pri druhej dcerke, tej je to ale fuk, hlavne ze ma cicka v ustach). Môžeš skúsiť teda pred kojenim stimulovať prsnik odsavackou kým sa mliecko nespustí a keď už cítiš že sa spúšťa tak si priloz babatko a bude mu hneď tiecť. Na tvorbu mne vždy pomohla hroznova stava - Matyšák, akonáhle som ho začala piť tak prsia sa oveľa viac nalievali. Okrem toho ale vseobecne veľa tekutín počas celého dňa. Je to len obdobie, určite to netreba vzdávať, bábätko sa naučí že to nie vždy ide hned a aj sať sa naučí casom efektívnejšie - aby bolo mliecko rychlejsie k dispozicii 🙂

@ja_mama dakujem za tvoju skusenost😊

mooonika1975
3. jún 2025
@vickusik

@ja_mama dakujem za tvoju skusenost😊

@vickusik nie je možné, že by si chcel len tak cuckat namiesto cumlíka? Preto sa pýtam že či dosť vytiahneš odsávačkou?

vickusik
autor
3. jún 2025
@mooonika1975

@vickusik nie je možné, že by si chcel len tak cuckat namiesto cumlíka? Preto sa pýtam že či dosť vytiahneš odsávačkou?

@mooonika1975 nemyslim si, toto nikdy nerobieval, ked odsavam tak ide dost len sa akoby nedotvorí tak rychlo aby mohol potom napr o 2-3 hodinky papat. To sa tyka aj toto ked neodsavam a papa. Vypije vela a ked su uz makke tak len place a do dalsieho papania sa mi nedotvori dostatok

mooonika1975
3. jún 2025
@vickusik

@mooonika1975 nemyslim si, toto nikdy nerobieval, ked odsavam tak ide dost len sa akoby nedotvorí tak rychlo aby mohol potom napr o 2-3 hodinky papat. To sa tyka aj toto ked neodsavam a papa. Vypije vela a ked su uz makke tak len place a do dalsieho papania sa mi nedotvori dostatok

@vickusik dotvori neboj, dolezity je aj ukazovateľ hmotnosti, ako priberá. Ja som mala tiež pocit že tam nič nemám, Mala som ich na prsiach skoro stále, aj každú polhodinu papali, či len cuckali. Q to som mala 4,5 kg deti, apetít mali ako 3 mesačne. Mala som dvakrát laktačná krízu, kedy bolo viac dopytu ako mojej ponuky. Skús neodsavat . Možno dať do inej polohy, poloz si ho na seba, možno bude inak tiecť .

pl2y
3. jún 2025

Dobre robis, čo robis..väčšina kojacich matiek si týmto prejde..ale deti majú takéto obdobie rastového spurtu, keď chcú pit viac a viac sa zlostia, ale to prejde..možno by som na chvíľu nechala tak to odsávanie, nech sa ti tvorí mlieko na ďalšie kojenie radšej..namiesto odsavania si radšej oddychni..ako píšeš v noci nie je problém lebo aj ty oddychujes, ja keď som si dovolila pospat si aj cez den, tak zrazu bolo viac mlieka..mne zaberala aj Vinea..určite to zvládnete..držím palce

vickusik
autor
3. jún 2025
@pl2y

Dobre robis, čo robis..väčšina kojacich matiek si týmto prejde..ale deti majú takéto obdobie rastového spurtu, keď chcú pit viac a viac sa zlostia, ale to prejde..možno by som na chvíľu nechala tak to odsávanie, nech sa ti tvorí mlieko na ďalšie kojenie radšej..namiesto odsavania si radšej oddychni..ako píšeš v noci nie je problém lebo aj ty oddychujes, ja keď som si dovolila pospat si aj cez den, tak zrazu bolo viac mlieka..mne zaberala aj Vinea..určite to zvládnete..držím palce

@pl2y dakujem ❤️

vickusik
autor
3. jún 2025
@mooonika1975

@vickusik dotvori neboj, dolezity je aj ukazovateľ hmotnosti, ako priberá. Ja som mala tiež pocit že tam nič nemám, Mala som ich na prsiach skoro stále, aj každú polhodinu papali, či len cuckali. Q to som mala 4,5 kg deti, apetít mali ako 3 mesačne. Mala som dvakrát laktačná krízu, kedy bolo viac dopytu ako mojej ponuky. Skús neodsavat . Možno dať do inej polohy, poloz si ho na seba, možno bude inak tiecť .

@mooonika1975 dakujem❤️

322sima123
3. jún 2025

@vickusik ked uz vie ze z flase mu to ide bez problemu tak akoby cakalo na nu a aj ju dostane, ja by som ju postupne skusila vysadit a viac si robit feniklovo- anizovy caj, razcovu polievku s vajickom, brat senovku gr.+ benedikt lek. A vela vela mojkat, vonat ho, prikladat ats... to som robila ked sme dosli z porodnice aby sa spustilo kojenie, a spustilo sa fajn.. aj teraz sa mi stane niekedy ze vecer mam pomenej mlieka, hneva sa, tak trochu ponosim, zmenim polohu, prso, pomasirujem.. atd. Potom ked saje a moc nejde mu nic neostava a stane sa ze sa zrazu pusti mlieko aj z makkeho prsa.. lebo stale srimuluje prso, keby mu dam flasu tak nic, nabuduce by cakalo na nu si myslim

Strana
z2