Mám dieťa odstaviť, alebo obmedziť dojčenie?
Mam babatko dost často dojčene cez den aj v noci,prikrmy zatial moc nechce. Ma 8 mesiacov.Chcela by som to kojenie bud skončit alebo aspon obmedzit.čo je lepšie alebo dajte nejake recepty ako na toho maleho zavislačika? cumlik nemame.dakujem
@babulka82 ano,skus tie prikrmy, si myslim,ze mu tvoje mliecko nestaci tak preto tolko kojis,....ved taka zemiakova kasa s masielkom a mrkvickou,alebo kuracim mäskom by mu mala chutit,ci???aj jogurty by uz mohol nejake,...aj nejake tekutiny okrem mlieka,...aj Hamky kukuricne,.atd.....
@babulka82 je úplne v poriadku čo popisuješ, veľa detí do roka nechcú vôbec príkrmy, moje dcéry sú toho dôkazom, nie je potrebné ich nútiť jesť raz určite začnú, nie je potrebné ani obmedziť kojenie, odporúčam sa obrátiť na laktačnú poradkyňu
@babulka82 aj u nas to bolo rovnako ze mala hadam do 11 mes. zjedla za cely den 3 lyzicky
skusala som obmedzit kojenie nepomohlo vooobec nepomohlo chudinka tak nemala ani mliecko ani prikrm tak som sa zase pekne vratila ku kojeniu a od 12 mesiacov je tak ze co je na dosah to zje....az mam obavy ci to neprehana
teda ti radim....zatial to neries pride jej cas mozno v 10 mesiacoch mozno az v 15m ale neboj do 18 rokov ju kojit nebudes a bude pekne papat 🙂)
ja som bola schopna davat dcere cokolvek len aby uz zacala jest uz som jej tam piskoty struhala, cukor davala a nic proste nenastal ten spravny cas.....kamoskyn syn takto nejedol do 15 m
Ahoj, myslim, ze by si mohla skusit obmedzit nocne dojcenie, ja som dojcila v noci aj 5 - 6 krat a z jedneho dna na druhy som si povedala "staci". (Bola som vycerpana, nevyspata, no strasna 🙂) Dojcila som potom uz len raz za noc. Drobec mal vtedy 9 mesiacov. Zvykol si rychlo, na tretiu noc sa uz zobudil len raz. Tie dve noci pred tym, ked zacal plakat, dala som mu cumel (my sme mali) a hladkala som ho. Ked len mrncal, cakala som, co bude, ci sa rozplace alebo upokoji. Vacsinou sa pomrvil, zmenil polohu a spal dalej. Co bolo super, zacal cez den viac papat, myslim tym, vacsie porcie. Hlavne rano mi nechcel jedavat a to sa tymto sposobom zmenilo. Cez den mi nevadilo ho dojcit viac krat, to bola pohoda, kdekolvek sme boli mal tekutiny aj jedlo so sebou 🙂 Tie prikrmy, ked mi moc nechcel, odsala som trochu mlieka a primiesala a hned chutilo lepsie 🙂 Bez mlieka mu chutila oranzova tekvica a sladke zemiaky zmiesane s hocicim, lebo to bolo sladke. Tiez som mala doma zavislacika. Drzim palce.
@zahradka76
@marcela_mate no to viem aj ja že mam zrušit nočne dojčenie ,len neviem ako ☹ on ma hystericke zachvaty ked mu ten prsnik nedam,začne sa pretačat ,sadne si s reve jak tur aj hodinu keby ho necham tak,POtom je uplne prebraty a mam ho problem utišit.
@babulka82 ja ta asi nepotesim, ale v noci dojcim tiez na poziadanie aj 5x a to ma mala uz coskoro 18mes. A neviem ake paky pouzit aby som to aspon obmedzila. Cumlik taktiez nemame a myslim, ze o to je to horsie s tym oducanim. Cez den sice papa vsetko doradu, ale musi "zapijat" aj medzi obefom, napr. 3x susto ryza kura zelenina, trosku cucnut, susto, cucnu.... no poviem ti katastrofa :(
@babulka82 Pre zdravý vývoj dieťatka v tomto jeho veku sú príkrmy rovnako dôležité ako MM, takže sa tiež prikláňam k názorom, aby si viac skúšala, čo mu zachutí. Rôznu zeleninku, polievočky, chudé mäsko, zemiaky, ovsené vločky, chlebík, tvrdý neslaný syr, biely jogurt, ovocie, strukoviny, kašičky atď. atď.
@babulka82 Tvoje dieťaťko sa správa úplne normálne, to nie je "závislosť", tak sa správa väčšina dojčených detičiek..MM má ešte v 1roku prevažovať v príjme potravy nad ostatným jedlom..a dojčené dieťa sa do 2 rokov len zoznamuje s jedlom..takže základný princíp je ponúkať jedlo, ale nenútiť... jedla normálneho sa za svoj život naje ešte dosť, takže na to MM má právo...ak začneš obmedzovať dojčenia cez den , môže sa stať, že začne viac vyžadovať v noci..a naopak..ked odstavíš od dojčenia, nemusí vôbec viac začať jesť príkrmy..a budete riešiť, čo vlastne jesť.. takisto nie je isté, že Ti prespí noc...teraz máš prsník, strčíš do pusy a uspíš..a MM je super liek pri chorobách..u nás všetky virozy a teploty sú za 3dni bez liekov preč.. Nenájdeš si na dojčení žiadne pozitívum? ja mám aj velké deti-pubertiakov a teraz malú /3r/...až ked Ti začne syn rásť a bude straší, potom zistíš, aké to bolo krásne, ked bol malinký a závislý na Tebe... 😉
Ahoj, moj maly bol tiez závislý, spinka vo vlastnej izbe a v noci sa budil aj 10x, cumel tiez nechcel, zaspaval jedine na prsniku a tiez som uz toho mala dost. Ked mal 15 mesiacov tak som ho odstavila od nocneho kojenia a zvykol si dosť rychlo, vecer som ho polozila do postielky a bud som mu spievala alebo čítala rozpravky pokial nezaspal. V 16 mesiacoch som obmedzilakojenie na 1x cez den a to rano, takto fungujeme doteraz a maly bude mat 18 mesiacov. Kojit este uplne prestat nechcem pretoze maly mi cca 3 tyzdne dozadu ochorel na anginu a vtedy mi skoro nic nechcel papat lebo ho bolelo hrdielko tak som opat zacala kojit cez den v kuse a pomohlo, za 2 dni bol ok, to MM je zazrak 🙂

@babulka82 viac ako na odstavenie by som sa zamerala na prikrmy, aby ich zacal jest. Treba skusat, co mu chuti a podla toho mu varit. Az potom by som zacala odstavovat, napr. ako prve by som zrusila nocne dojcenie.