Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?
Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.
a ako zdanuju matky co tu ponukaju hand made tovar? 🙂
Kazda mame svoje skusenosti. Tu su moje. Prve dieta (uz ma 21), narodil sa maly 2 kg, v tej dobe - dieta od matky prec, nielen preto ze to bol cisarsky, 20 dni bol na novorodeneckom, ja som za nim chodila "kojit". Neprisaval sa vobec, ani tam, ani potom doma. Neriesili, odsavajte. Tak som odsavala. 8 mesiacov takou idsavackou, ze som mala na pravej ruke raz taky sval ako na druhej. Mlieko bolo a dost, pil teda z flasky.
Druha dcera (11 r.) cisarsky. Obrovske navaly mlieka, 4 hrozne zapaly, rady ziadne, internet sme nemali. Dieta nechytilo, len plakalo, ja plne prsia len vybuchnut, tak som odsavala a tym sa tvorilo este viac. Nevydrzala som to a dala sa odstavit. Mala mala iba 2 mesiace. Sla som na pohotovost, doktor- co sa budete trapit- vyviazeme, dame lieky. Total nezvladnuta situacia z mojej strany, nikto mi neporadil co mam robit.
Treti syn (o chvilu 3 roky). Cisarsky, zas veeeela mlieka. Dieta sa prisaloooo, zazrak 😀 Boli aj problemy, aj zapal, ale hlavne som si vedela zistit co mam robit, ako prikladat, kolko odsavat, s laktacnou som bola len na telefone a ozaj mi poradila dobre a uzasnu masticku na bolave bradavky som od nej dostala ked ine maste nepomahali. Kojim dodnes ( uz mi to ide krkom ale zasran huci jak o lesy ked nechcem dat), uz to chcem stopnut.
Zaver: neda sa zovseobecnovat. Kazde dieta je ine, kazda matka je ina a u mna plati, ze aj kazda doba hrala iny prim. Ale keby som vedela vtedy to, co viem dnes, mozno by som zvladla vsetky 3 dojcit.
@verustekmalicky no to by si sa čudovala...seru sa aj do zdravotných problémov. Jedno ake leiky uzivaš a čo ti povedal tvoj lekar...ich protokol hovori ze dojčiť sa moze na kazdom lieku a za kazdeho stavu. Pozri si ich zodpovedane otazky...aj zena s laktačnou psychozou moze dojčiť.
@sardinka336 Presne tak. Serú sa poniektoré do komplet starostlivosti o dieťa (vrátane zdravotných problémov malých detí!!!, výživy atď.). Nonsens.
@sardinka336 myslelaa som to tak, že ked je niečo dieťatku tak oni vedia zlepšiť len veci ohladne dojčenia. Teda napríklad dieťatko nepriberá, laktačná poradkyna poradí upraviť prisatie, zvýšiť tvorbu mliečka, alebo strihnuť uzdičku, dieťatko pije ale stále nepriberá, tak je jasne, že dieťatko bude mať nejaký iný problem zdravotný ako len zle dojčenie, ale tam už samozrejme laktačná poradkyna neporadí, lebo nieje lekar. Ona vie poradiť len veci týkajuce sa dojčenia.
@verustekmalicky asi si nepochopila prispevok, nevadi...necakala som od nej zdravotnu radu, cakala som, ze problem s bruskom neohodnoti ako "hltanie vzduchu a nic ine mu nie je, len treba vydrzat, upravi sa to samo". Btw prisatie bolo uplne v poriadku.
Hlavna pricina preco tolkym vadi mamila je ze medzi ich ,,pravidla" - odporucania patri nosenie, dojcenie ako prioritna uloha matky, caste prikladanie, kontakt koza na kozu, ziadne cumle a flasky ako nahradu prsnika - resp. je normalne ak matka ,,robi dietatu dudel" lebo tak to ma podla prirody byt (pre niekoho otrava pre niekoho radost), spanie spolu v posteli - vsetko uplne prirodzene veci pre dieta. A toto tolkym nieje pochuti a nie ci LP platia dane...
este jeden moment, ktory si mozno malokto uvedomuje je to, ze neustalym prikladanim kazdu hodinu, nosenim a inymi radami sa z otcov stanu akisi statisti odstaveni na druhu kolaj... ale kojenych a nosenych deti...
@jatva vyborne, len pis kolko odvadza... podvod v priamom prenose
@kamillla56 Mne osobne vadí na nich hlavne zavádzanie, manipulovanie, skrátka ich fanatizmus. Bytostne sa mi prieči, ak si niekto vezme za krédo dosiahnutie cieľa nečestnými praktikami. A to je ich prípad. Myšlienka niekde na začiatku bola dobrá, škoda.
Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy proti ich tvrdeniam z radov skutočných odborníkov - lekárov, pediatrov, primárov, ozajstných kapacít v medicíne.
@kamillla56 nie kazdemu take vyhovuje
@pallacinka29 ja by som mu kontrolu od danovakov zo srdca priala 🙂
@sardinka336 No vieš ako - ono to asi lepšie znie "poradila mi laktačná poradkyňa za 60Eur".....hej baba s max.8-dňovým kurzom.....Ale zase je pravda ak sa nájde blbec čo jej zaplatí bola by sprostá aby si nevypýtala. Normálne začínam rozmýšľať či si aj ja nezaložím takú živnosť - mám oddojčené viac ako ktorákoľvek bezdetná s takým "super kurzom"...Čo ty na to?😉
@evittam Nacase tu nikto pise aj rozumne 👍

@pallacinka29 nemam pocit, ze by bol muz na druhej kolaji. Neviem ci je to tym, ze bol porod lahky, nosenim, alebo len povahou, synator je zlaticko a mam cas sit, venovat sa muzovi, brazdit mk... len teda doma je binec 🙂 spokojna mama, spokojne dieta, spokojny manzel 🙂 kym ma nieco nepresvedci o opaku, tak si budem mysliet, ze je to o tom ako je nastavena matka. Ak je ona v pohode, vsetko ide lahsie... mozno ma tretie dieta vyvedie z omylu :D
@verustekmalicky ak by to takto bolo tak je to ok, ale nie je to tak. Si pozri ich stranku...napiše tam zena čo uziva psychofarmaka benzodiazepiny jej psychiater jej povie ze dojčiť nema a oni jej odpovedaju ze dojčenie je velmi dolezite ako prevencia psychiatrických poruch čo je total kravina a je to citove vydieranie a manipulovanie. To iste napišu aj zene s rakovinou, zene na kortikoidoch, zene na drogách, zene na smrtelnej posteli...nikdy nenapišu, ze mamička rozhodnite sa ako chcete ste dobra matka či dojčite alebo nie. Ja chapem ze to je web o dojčení takze pochopitelne nebude odporučat flašky. Ale idu na to hlava nehlava...uz tu dokonca pisala mamička ktora ma pravdepodobne koli uzivaniu Costi ktore propaguju zdravotne problémy. Samozrejme na stranke ma ju iste ze rady ,,len na vlastne riziko,,. A radit zene s laktačnou psychozou sice nepriamo ale citujem ,,pre zenu s laktačnou psychozou je dojčenie tiez velmi dolezite,, uz povazujem za doslova trestne...
@sardinka336 ja som p
@sardinka336 mi to zblblo,presne toto som minule hovorila jednej znamej,ktora strasne riesila,ako istotne dieta nemoze mat koliky z materskeho mlieka a zabila ma vetou "ja v tomto verim mamile",lebo mamila ma studie a mamila ma neviem co... Kokos, fakt uz zeny stracaju rozum, ved ked vidim,ze decku nieco nerobi dobre a polepsi sa mu,ked napriklad vysadim nejaku potravinu,tak to nebudem zrat preto lebo mamila tvrdi,ze to urcite mozem a nema to vplyv? A to je este v podstate zanedbatelne,ked si zoberiem,ze oni odobria aj uzivanir lahkych drog,len aby zena dojcila dlhodobo alebo povedia,ze je v pohode dojcit pocas tehotenstva a pritom je vela zien,u ktorych to telo jednoducho neustalo. Nedovolila by som si s istotou akou to robia oni, odobrovat cokolvek...
@senta_sofia ale sak to tam je uplne na hlavu....a zeny im to žeru. Piše tam mamička čo sa snazi o IVF lebo neviem prečo nemoze druhy krat otehotniet a jej gynekolog jej povedal, ze pravdepodobne pretoze dojčí tak sa jej uz dva vklady neuchytili lebo hormonalne to nejde a na mamile ju presviedčaju ako to nemoze byt problém...
Iná zena im tam píše ze jej dieťa čo ma rok a pol uz sa jeduje na prsniku, nechce sa dojčiť, dojčenie odmieta...a oni jej tam napišu nie ze tak asi sa dieta odstavuje ale ze ma štrajk, tak treba ponukat aby sa chytilo...
A takých super rád je tam na mraky...
@sardinka336 mna tak vytaca tato internetova mafia pocnuc Zenskymi kruhmi, co magoria zeny s tym, ze ked nezaziju prirodzeny porod, s bondingom, prisatim, dotepanim pupocnika, tak nebudu plnohodnotnymi matkami... Potom zene porod nedopadne podla jej vysnivanych a casto nerealnych predstav a hned je z nej kopka nestastia, lebo dieta sa neprisalo, tak zacne panika a nastupuje Mamila s podporou dojcenia, stastna to matka, ktora sa rozkoji, vacsinou sa z nej stane aj satkovacia mama a tramtatadaaa, zavrsi to cele Sloboda v ockovani...

@esther03 Tak LP môže riešiť veci len ohladne laktacie, nie zdravotné problemy. V jej kompetencii bolo upraviť to čo bolo v jej silách. TEda ona ti vedela pomôcť len upravou prisatia, ktorá mohla byť príčínou bolaveho bruška, to ti ukazala ako jednu z možnosti čo sa deje u tvojho babatka. Neviem aké očakavania si od nej mala, ale laktačná poradkyna rieši veci suvisiace s dojčením, nič iné. TEda ak tam ona videla niečo čo by sa dalo zlepšiť (napr. to prisatie) , poukazala na to.