Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?
Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.
Ja ked cisto kojila detska doktorka mi dala vitamin ze v matersku mlieku neni a v umelom uz je pridany som kukala jak puk kedze sa hovori ze materske ma vsetky vitaminy.a tak isto um sa pise ze obsahuje zelezo moj maly bol len na um a aj tak zeleza malinko.
@jatva ale ok tak podme sa bavit o tom, ze decko na umelom mlieku ma caste gastritidy, zapaly dychacich ciest, ucha a podobne... Moje plne dojcene dieta malo v kuse zapaly usi, dychycich ciest, ma atopicky ekzem od malinkeho veku atd. A to nie sme jedini dojceni s takymito problemami, takze ako sme usetrili zdravotnictvu peniaze? A nehovor mi to o tom, ze sme vynimka. Medzi dojcenim a imunitou nie je ziadny vztah, nakolko si kazdy nesieme aj istu geneticku vybavu a predispozicie.
@esther03 ja neviem, oni spravili vyskum a maju nejake data... z nich vyslo, ze dojcene deti su menej nachylne na tie infekcie... my dve sa mozeme len dohadovat. Pikial si nespravime vyskum na velkej vzorke, tak budeme len placat do vzduchu 🙂 moje a tvoje deti, deti tvojich kamaratok su malo na to, aby sme nieco zovseobecnili...
@emilia25 vigantol je vit. D
Tak tu na konikovi by mohli urobiť o tom anketu :D mamičiek je tu plno... Ja tiež mám skúsenosť práve opačnú... Dokonca aj s dlhodobo dojčením dieťaťom, aj s úplne nie... V kolektíve aj mimo... Lebo hodnotiť deti čo sú v jasliach/skolke je zase iné ako tie co sú doma... A mali by to byť neobjektívne. Čo v prípade silne pro-dojciacich skupín nie je možné. Aj keď mňa samozrejme proti dojčeniu nic nemám, len kadejaké "štúdie" na vytacaju 🙂))
@simca06022011 tu na mk sa to neda 🙂 vyskumne podmienky by mali byt prisnejsie a kontrolovatelne 🙂 tuna ti kazda napise svoju skusenost zo subjektivneho hladiska.... to o nicom nehovori. Resp.hovori o tom ako to vnima ta matka. Vyskumnu vzorku na tom nespravis
@simca06022011 no ved ten uzivame ci som kojila ci dokrmvala ale ten vitamin k to som davala ked som cisto kojila co som teda bola prekvapena z toho.
@sam2 no a to ma dost zaskocilo.pysna ze kojim kedze prvorodeneho hned dokrmovala a doktorka ze dalsi vitamin.clovek vsade cita ze to ma vsetky vitaminy a okrem toho vigandolu sup dalsie kvapky.tak clovek potom tak rozmysla ale zas ako som pisala aj na um ohladne zeleza a zelezo malinko tak zas kvapky a zas zapekanie.
@sam2 to bude viacero faktorov - genetika, prostredie, ... pre mna je kojenie prirodzene, navyse som leniva sa zapodievat um, je to lacnejsie...tak co by som nekojila. Synator je prisavka, s nim ziadne problemy neboli (asi 2tyzdne ma kusal), tak sa proste koji. S dcerou sa to zadupalo v porodnici, lebo mi nasadili atb a zakazali kojit, jej strcili flasu. No potom to boj 10 mesiacov. Ale dalo sa aj bez rad z netu ci lp. Co sa tyka imunity syn je zatial na tom lepsie a vyhol sa aj chorobam co mlada doniesla zo skolky. Takze ja sa na nic stazovat nemozem. A necitim sa kompetentna rozhodnut ci a nakolko kojenie pomaha imunite. Su na to vyskumy, tam sa nieco zistilo... ci s tym my budeme alebo nebudeme suhlasit, je asi jedno 🙂
@jatva ja nie som proti kojeniu, je to super vec a suhlasim, ze pohodlnejsia a zadarmo verzia... sama som vela krat vzdychala, ked som v obchode videla kojacu zenu a ja som musela riesit ci je tam mikrovlnka kde zohrejem vodu na mliecko.... ale som zasadne proti fanatizmu mamili a to kojenie za kazdu cenu, som proti tomu, aby niekto bral liek urceny na zaludok. Nesuhlasim s tym, ze medikamenty sa nedostanu do mlieka, absolutne odmietam nazor ze dojciace matky maju lepsi vztah s detmi a ze UM je pomaly vydavane ta jed.... nie som za kojenie za kazdu cenu.... to je cele....😊
@sam2 s tym s tebou suhlasim. Ako fakt som mamilu nikdy neriesila (okrem nedavnej rady) a neviem co radia, neradia, o costi tiez viem kulove. Ale ked sa da prirodzene pomoct,.tak preco nie. Kazda matka je ina a (ne)vadia jej rozne veci. Niektore budu kludne chodit nahe po byte s ditkom v satke, spat s nim v posteli atd (ako ja) a inym to zas pride slahnute. Chapem... ako radu to dat mozem a uz bude na dotycnej ci vyuzije alebo nie.
@jatva samozrejme, ze je potrebne aby sa matka zariadila tak ako jej vyhovuje... je to na kazdom rozhodnuti, ale mnohkrat sa stretavam s tym, ze tie zeny su sfanatizovane, proste MUSIM MUSIM MUSIM a to aj za cenu, ze su nervne, nevyspate a uplne neztotoznene s tymto statusom.... a to len preto, ze niekdo povedal, ze musi aby bola dobra matka a dala dietatku vsetko potrebne... a pritom to je o inom. Dieta potrebuje spokojnu a vyrovnanu matku
Proste laska nestoji a nepada na dojceni a nemeria sa litrami mm (tak ako tu uz bolo spomenute). A chcem len aby to mnohe pochopili a vymanili sa z tejto fantazmagorie 😊
@jatva presne, treba najst stred. A je hlavne, aby bola spokojna mama a aj dieta....takze ak ma k tomuto pomoct UM, som za... ja som mam kamosku, ktoru kojenie absolutne nenaplnalo,citila sa ako chodiaca mliekaren, bola z toho na nervy... a malu pritom miluje najviac na svete, tak som jej poradila aby to este skusila, ale ak by mala byt nervozna a protivna, nech teda kojenie ukonci.... lebo znovu:spokojna mama je viac ako mm (podla mna).
Samozrejme dojciaca spokojna mama je to najlepsie
@sam2 ono sa to s tou imunitou mysli asi tak, ze ak si v detstve prekonala niektoré choroby ako napr. čierny kašeľ, tvoje dieťa je materským mliekom chránené po dobu kojenia. Aspon tak to chápem ja. Protilátky UM do dieťaťa iste nedostaneš. A ani imunita nestojí a nepadá LEN na kojeni, ale hra významnú úlohu. Moj syn napr. bol kojeny do 4 mesiacov a mali sme donedávna problémy s imunitou. Ale iste to nesúvisí len s tym ze som kojila krátko.
@renimac PRESNE, PRESNE, PRESNE. Sem po radu ani náhodou. Akože nič v zlom a proti nikomu, ale v konečnom dôsledku tá žena, zakladateľka témy vždy vyjde ako ... Večne sa nájdu ženy, čo nesúhlasia s tým ako to robí.
Ja to vravím už veľmi dlho, aj keď zo začiatku som bola tiež hooodne prepnutá, ale kým žena, matka nebude robiť ako cíti a ako chce, tak to bude v prdeli a to doslovne. Ja som dojčiť chcela, stále to považujem za to naj., nejaké info ohľadom UM som nikdy neriešila, nemali sme ho ani doma, aj keď teda problémy s dojčením boli, ale nebolo to o tom, že by dieťa mlieko neťahalo, ale bolelo toooo a jasné, že chcela ťahať stále.
Tiež som toho názoru, že ženy mlieko dajú a dojčiť sa dá, ale proste nie každá žena na to má, o tom som písala dávnejšie.
Tak ako som sa ja starala, tak ako som sa starala a robím to doteraz a sú to pre mňa stále mega dôležité veci, ktoré veľmi málo ľudí chápe, tak je to často aj s tým dojčením, či nedojčením.
"Ľudia presne vedia ako majú žiť tí druhí. Zatiaľ, čo nikdy nevedia ako majú žiť oni sami." Paulo Coelho. Tohto sa držím zubami nechtami, máme to aj v obývke, aby som si to denno-denne pripomínala.
tu uz nema zmysel prispievat......ano nie len kojenie ma vplyv na imunitu. Poznam 3 rodiny kde jedno - dve deti kojene a ockovane, casto chore, druhe kojene a neockovane a perfektna imunita 🙂 Obhajujte UM vyrabane z krav chovanych bohvie kde a cim krmene, aby cim rychlejsie a nonstop produkovali mlieko povodne urcene telatam. Ze mm nema 2 vitaminy ? A um ziadne, lebo su vsetky chemicke s minimalnou vstrebatelnostou - preto sa to vola umele mlieko. To je ako si dat pomaranc alebo celaskon s pomarancovou prichutou. Je to prasok trvanlivy umelo vyrobeny. Vy jete kazdy den sackove polievky? Kto to vie co vsetko v skutocnosti obsahuje ? Podplateni kontrolori? Niee.. oni by si nedovolili klamat ludi, obchodnici su veelmi cestni, radsej nech im ubudne z prijmu akoby mali poskodit cudzim detom. Vyrobcovia mozu napisat na krabicu aj neviem co aj krasne fotomontazove obrazky dat, konzervy maju tiez pekne obrazky. UM ma byt v nevyhnutnych pripadoch predpisovane ako liek a nie sa predavat na kazdom rohu v akcii. A teraz sa ozve kazda druha ze a co ked nemam mlieko a LP si nezavolam bo si vypita 60 eur a napcha do mna domperidon. Ach jaj.. majte sa a prijemne ohovaranie. https://dojcenie.wordpress.com/2010/05/19/kruty...
@kamillla56 tak mi vysvetli ako je mozne, ze moj syn, odchovany na UM nie je vobec chory? A porovnavat umele lieky, ktore do seba pchate a UM a to povedat, ze UM je horsie, tak hmmm, no neviem, ale to uz hranici s niecim inym...

@esther03 tam sa robil vyskum (unicef), odtial su data. To, ze to plati v gb, neznamena, ze to bude aj na svk. Ale v podstate ide o to, ze zistili, ze dojcenie pomaha predchadzat chorobam ci uz dietata (rozne respiracne ochorenia, ochorenia traviaceho traktu, usne infekcie,..) alebo aj matky (rakovina prsnika). A tymto sa znizuju naklady na zdravotnu starostlivost. Detaily v clanku ;) keby mal zas niekto problem s citanim - info z vyskumu, nie moj nazor. Zdroj mate 🙂