icon

Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?

segga
2. dec 2016

Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.

trix11
3. dec 2016

@sam2 vobec som nemyslela matky, ospravedlnujem sa, ak to tak vyznelo. matky by praveze nemali mat povinnost nic studovat, aj ked v dnesnej dobe sa zrejme inak neda. Tu ide o lekarov najma, ktori by tieto veci mali vediet a vzdelavat sa aj sami.

evittam
3. dec 2016

@sam2 Asi tak nejak - najskôr tu bude tehotná riešiť čo môže jesť, čo môže piť a čo môže dýchať a robiť. Potom keď dojčí tak to isté, ale je úplne v pohode, ak si dá alkohol, cigaretu, lieky, drogy.....

sam2
3. dec 2016

@trix11 ale je rozdiel "studovat" a "studovat".... lebo internet je dobry radca ale zly pan. Myslim, ze matky by mali menej "studovat" a viac dat na svoj materinsky instinkt a lasku....😉

evittam
3. dec 2016

@jatva A za to, že nedojčím svoje 3-ročné dieťa a nenosím ho, tak už som staromódna a mám "socíkovské názory" - fakt úžasné.....no čo dodať.....😀
A prosím ťa, ako bolo vedecky vyvrátené, že napríklad 2-3 ročné dieťa už naozaj MM nepotrebuje - to ma fakt zaujíma...

pallacinka29
3. dec 2016

Ešte ako tehotná som stretla u gynekológa jednu svoju bývalú študentku. Mala vtedy 3 mes. dvojčatá. V rozhovore mi povedala, že najhoršie rozhodnutie, ktoré spravila bolo, že si zavolala laktačnú, ktorá jej kázala "len prikladať a prikladať". Dostala taký zápal prsníka, že revala od toľkej bolesti, s dvoma malými deťmi. Povedala, že deň, keď prestala kojiť, bol najšťastnejší v jej živote, lebo sa konečne zbavila tej bolesti.
Ešte raz napíšem (síce som nečítala celú diskusiu, ale viem si predstaviť, ako vie táto téma polarizovať dve skupiny žien) - každá nech si svoje dieťa kŕmi a vychováva podľa seba, podľa svojho presvedčenia a hodnôt, pričom nech neútočí na "tie z opačného brehu".

kamillla56
3. dec 2016

Keby nebola na kazdej stranke a stene u lekarov reklama na UM, s velmi motivacnym textom a obrazkami a hlavne s mini mini mini textom ze mm je pre dieta najlepsie a um nieje jeho adekvatna nahrada, tak by sa mozno po nom prestalo siahat hned pri prvych problemoch s kojenim. Keby neexistovalo, potom by bola ovela väcsia snaha zachranit kojenie-dojcenie lebo by sa vedelo ze nestaci len zbehnut do prveho obchodu a problem vyrieseny. A nie ze aha, stracam mlieko (ved naco odsavat, brat doplnky, robit vsetko aby ho nestratit - btw naozaj to priroda zariadila aby tak lahko stratit mlieko, ci sa robi niekde chyba?!) a sup kupit um - aj my sme na nom vyraastli, vsak sa v dnesej dobe rovna mm (asi ako polievka domaca a sackova - praskova) a vsetci su spokojnii, ved dieta hlaavne potrebuje kludnu matku..mm az tak nie.. Ako tu plati len jedine, kto naozaj chce kojit hlada sposoby, kto nechce hlada dovody, sebavyhovorky. Prispevok NIE je urceny pre to 1% ktore naozaj kojit nemoze, a kedze nemoze nie vlastnym sebapricinenim, tak sa neurazi. Urazi sa len ten, kto vie ze mohol spravit viac, keby sa chcelo. A skor mam pocit ze sa tu zosmiesnuju matky ktore dlho dojcia a nosia a nie naopak. Blbe odozvy nekomentujem ani necitam 🙂

jatva
3. dec 2016

@evittam uz si si precitala dokumenty na WHO?
Doteraz som tu od teba citala len posmesky na adresu dlhodobo dojciacich a nosiacich a pod, tak sa nemozes cudovat, ze mam taky nazor ako mam.

matka1989
3. dec 2016

ak nemáš mlieko resp malá ťahá naprádzno daj UM. naša je na um odkedy sme prišli z nemocnice a je tu zdravá. a tie "vedecké" štúdie že deti kt sú na UM? :D smejem sa keby že je to pravda tak miliony ľudí sú agresívni :D radím Ti chod kúp UM a bude spokojná malá aj ty. Skús Bebu aelbo Babylove si chvália 🙂

matka1989
3. dec 2016

a keĎ bude na UM kúp dudlík je pllno značiek určite nejaká "sadne" 🙂

jatva
3. dec 2016

@matka1989 a ty si citala, ze malu dokrmuje?

majinka81
3. dec 2016

@evittam Ahoj no a ja som si pripadala jediná na svete, ohromnú traumu som z toho mala.Už som to ako tak rozchodila a zmierila s tým, že AJ ked nebudem kojit budem dobrá a milujúca matka môjmu dietatu!

adka31
3. dec 2016

@segga ahoj, z vlastnej skusenosti ti mozem poradit len to, ze ak mas mat prsnik len na dudlanie, tak to nerob. Mam to doma. Kojim sice uz velmi dlho, ale ked sa ti nauci zaspavat na prse (a to sa nauci, ked jej ho budes davat na ukludnenie), tak budes mat problem ju uspat inak.
Tiez by som s tym uz najradsej sekla a prave to zaspavanie kamen urazu. Inak este nezaspal a to uz vela mlieka nemam.

evittam
3. dec 2016

@jatva Poslednykrat-neklam o mojej osobe. Ja sa nikde nikomu neposmievam-nemam na to dovod.
A ano ano - nikto iny nema pravdu a chcem nam vsetkym dobre ako WHO a mamila.

jatva
3. dec 2016

@evittam tak ja uz neviem co je pre teba doveryhodny zdroj...

tutu_1
3. dec 2016

@sam2 nie, nie som to len ja. To su efektívne spôsoby ako sa vysporiadať so svetom okolo, ktoré su dostupne každému, kto sa vedome rozhodne si ich osvojiť. Ale ako pozerám, ono ta debata uz skĺzla do osobných invektív. Co je škoda. A je to len preto, ze sa niektorí ludia rozhodli brat veci osobne, nálepkovať, skatulkovat atd.
Dojčenie je lepsie pre dieťa ako UM to bez debaty. Je to aj omnoho praktickejšie. Keď sa neda tak sa neda. To je druha vec. Potom sme radi keď to UM je. To tu myslim chápali aj maminy ktoré si zastávajú mamilu. Tohladom zdrojov, ja uz dávno nedávam na nic zdroje. Kto chce nech si trápi svoje oči a zadok a nech si ich hľadá sam ak chce vedieť informácie. Tak rozoznať ľudí, ktorí chcú komunikovať na nejakej úrovni od tých ktorí chcú iba argumentovať bez toho aby ta vypočuli a snažili sa porozumieť (nie je synonymum pre súhlasiť). Dosť častý jav v neockovacej téme.

senta_sofia
3. dec 2016

@jatva prepac, ale co zmeni odporucanie WHO na tom,ze dietatu materske mlieko nestaci. A kedze si tie odporucania citala, isto vies, ze dojcenie je sice prirodzenym, nie vsak jedinym sposobom vyzivy...

sam2
3. dec 2016

@tutu_1 myslim si, ze obe hovorime to iste, len inymi slovami (teda 90% urcite ☺️)

jatva
3. dec 2016

@senta_sofia zacinam mat toho uz celkom dost....
1)nikde netvrdim, ze nema autorka dokrmovat (a ona dokrmuje)
2)nikde netvrdim, ze je mm jedinym zrojom obzivy
3)bavili sme sa s evittam o dojceni po prvom roku zivota, lebo tvrdila, ze to uz nema vyznam a z toho dovodu som ju odkazala na who.
Ak pojdes niekolko stran dozadu, najdes tam, ze som pisala, ze dolezita je spokojna matka. Jedine co som autorke poradila bolo, ze ak ju to neboli, moze byt zivym dudlikom. Jej dieta prejavuje o to zaujem, tak nevidim dovod 4tyzdnovemu babo to prso odopierat. Zvysok sa branim proti osocovaniu a urazkam na moju osobu az som si dovolila vyslovit svoj nazor na evittam.
A pravdupovediac je mi u zadnej casti tela kto si co robi pokial ma tym neobmedzuje ci neohrozuje. Ale nerobi mi problem povedat svoj nazor aj ked viem, ze sa najdu ludia (a je ich vela), ktorym moj nazor nie je po voli.

senta_sofia
3. dec 2016

@jatva tak zase napisat, ze kto chce dojcit, hlada sposoby, kto nechce, hlada vyhovorky, tiez zrovna nie je nastastnejsou formulaciou pre matku dietata, ktore musi byt dokrmovane, tak sa necuduj, ze tvoje nazory mozu u ludi vyvolavat mozno opacne reakcie ako by si ocakavala

jatva
3. dec 2016

@senta_sofia napisala som vyhovorky? Snad nie... su matky, ktorym to nejde, je ich asi percento mozno malinko viac. Ale na mk mam pocit, ze ich je straaasne vela. Proste sa niekde stala chyba. Velakrat uz v porodnici. A ked to niektora vzda, tak to vzda... nikto by ju za to nemal odsudit, ale ani by sa nemalo hovorit, ze to neslo....mozno len nevyskusala vsetky moznosti. Mozno ich nevyskusala, lebo na to nemala nervy, cas, chut...je to jej vec. Ale ked si niekto pyta radu, preco mu neponuknut aj inu moznost ako "vsak kasli na to, aj moje dieta bolo na um a nic mu nie je"

senta_sofia
3. dec 2016

@jatva no vidis, hned sa to lepsie cita a uz sa chapeme snad vsetky 🙂

jatva
3. dec 2016

@senta_sofia 🙂 kiez by si mala pravdu

kale13
3. dec 2016

@segga urcite nauc na dudel, ten je praktickejsi, mozes dat hocikedy aj ked ides niekde a vyhnes sa aj cmulamiu prstov.. skus okruhly kym nema zuby, ten zrezany jej moze vypadavat..
co sa tyka kontaktu tak si ju kludne davaj lahnut na hrud aj s dudlom, nech pocuje napr. tvoje srdce, co zvykne deti ukludnit.. ja som tak vlastne celu matersku presedela v polosede a maly na mne spal na brusku a ja som sa popritom na laptope zabavala;) ani dojcit som nemusela a aj tak mal dostatok blizkeho kontaktu so mnou🙂

esther03
3. dec 2016

@jatva ohanas sa tu 1% lebo mamila? Nikto nikdy nezistoval presne dovody preco sa mlieko nevytvori, tvori sa ho malo aj ked sa mamicka snazi alebo sa tvroba zastavi. Na tvorbe mlieka sa podiela velmi vela faktorov od fyzickych az po psychicke. Netreba zabudat ani na to, ze nie kazda mamicka ktorej dieta place od hladu je ochotna tvarit sa, ze sa nic nedeje a do aleluja prikladat a radsej dieta nasyti UM. Je to prirodzene lebo je matka a chce uspokojit zakladne zivotne potreby svojho dietata. A v neposlednom rade nezabudajme ani na deti, ktore materske mlieko netoleruju resp. nejaku zlozku v nom.

jatva
3. dec 2016

@esther03 mamilu som prvykrat navstivila cca pred mesiacom a aj to len cesku odnoz, kvoli jednej konktretnej rade. Takze netusim co pise mamila.
There are very few problems severe enough to prevent a mother from breastfeeding her baby. The closest estimates are that between 1-5% of mothers who give birth are unable to produce enough milk. This is a very inexact figure, because it’s hard to define how much milk is ‘enough’. If you mean the number of women who are unable to produce enough milk to feed their baby exclusively breast milk, that’s going to be in the high end of that range.

If you’re talking about the number of women who aren’t physically able to lactate, and produce little or no breast milk, the numbers are much lower. (https://www.breastfeedingbasics.com/articles/wh...)

esther03
3. dec 2016

@jatva aha, cize odhaduje sa 😀

jatva
3. dec 2016

@esther03 aj ked sa odhaduje, tak to nevyleti na 80% ako sa zeny prezentuju na mk, ze nemohli kojit.

sam2
3. dec 2016

@jatva a ked ti je to jedno ako pises, tak ti moze byt u riti co zeny na mk pisu. Ale ty si jedna z tych, co budu presviedcat, ze stale neurobili dost preto, aby mohli k

sam2
3. dec 2016

aby mohli kojit a pritom prd o tom vies....
Btw sa divim, ze v dnesnej dobr este niekto veri statistikam

victory06
3. dec 2016

@segga ja viem, že sa tu rozprúdila veľmi búrlivá diskusia. Ale moja osobná skúsenosť - ešte by som to nevzdávala. Ja som mala tiež máličko mliečka, dokrmovala som od narodenia. Malá mi v pôrodnici plakala od hladu, tak sme začali dávať UM cez striekačku. Ale prikladala som stále, nech si len dudlíkuje. No a zhruba po 6-7 týždňoch sa začala zvyšovať tvorba mlieka. A po 3 mesiacoch sme mohli úplne prestať s UM. Ale čo sa týka toho dudlíkovania, ja by som neodstavovala. Rovnako ťažko budeš odúčať od cumľa, ako od prsa.