icon

Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?

segga
2. dec 2016

Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.

monikaparson
4. dec 2016

@pallacinka29 Ak berieš kojenie ako in a pod., tak tam nie je o čom. Ja som napr. rada, že sa kojenie teraz takto medializuje. Poznám mnoho žien, čo aj chceli dojčiť, ale nevedeli ako a na tlak okolia šupli hneď bábätenku fľašku a nebolo to úplne ono.
Kojenie je záväzok, nedá sa z toho tak ľahko vycúvať. Ja som bola veľmi sebecká osoba, ale mnohému ma to naučilo a som za to rada. Ale to musí žena chcieť.

pallacinka29
4. dec 2016

@monikaparson Posledny odsek si napisala krasne, presne tak je to. 🙂
Ano, pani si vypytala spolu 70 Eur, a na 2 dni nam tu nechala satku na vyskusanie, za co si chcela vyuctovat dalsich 10 Eur!!!! Vratit jej ju isiel moj muz, od ktoreho sa to bala vypytat, som si isla, ze od zeny by ich pytala. 🙂 A este perlicka: vraj ju "vyhodili" z mamily a vsade ju ohovaraju... Tak uz len z hladiska financii sa nedivim.
Presne suhlasim s tym, ze zena by mala zobrat zvysky zdraveho sedliackeho rozumu a zacat kojit prirodzene. Nie pod tlakom MK... ja sama ked som videla v terminovej skupine, ako si niekore fotili a hrdili sa niekolkymi stovkami ml odsateho mlieka, a ked som videla tych svojich par kvapiek, bolo mi do placu... Potom som si s pomocou muza povedala, ze vystresovanie celej rodiny za to nestoji a ideme na to inak. Su dni, ked treba dokrmit viac, inokedy menej, ale vidim, ze maly je stastny a v pohode. 🙂

monikaparson
4. dec 2016

@pallacinka29 Ja to napíšem takto, žena po pôrode neuvažuje racionálne a potrebuje niekoho kto ju zasa privedie späť do reality? Ja neviem ako to ináč napísať. Ja som vedela, že chcem dojčiť, neviem to vysvetliť a ani nebudem, lebo negatívne reakcie ma nejak extra nezaujímajú a ničomu ani nepomôžu. Bolo to ťažké, ale dali sme to. Často som si vravela, že mi malá nepije a pod. Rýchlo sa to zhuplo do štádia, že mlieka bolo nadbytok a stále dokola. Nás hlavne brzdilo to, že ma kúsala. Dieťa, ktoré nemá zuby. Ja som tomu ani neverila. Nakoniec sa to vyriešilo a bolo to mega. Doteraz si pamätám ako som vravela, že bude úspech, ak ju budem dojčiť 3 mesiace a má 2,5 rok a stále si ešte cucne, aj keď podľa mňa už nie je ani čo. Občas jej poviem, že ma to už bolí, že stačí a dokáže to pochopiť a niekedy sa vyslovene potrebuje pritúliť a dudkať. Korigujem to podľa toho ako mi je to príjmne, lebo niekedy to veru bolí. Aj sa snaží chytiť ináč, ale ešte sama nevie, že ako. Nechcem jej to však odopierať. Napr. vonku už si nepýta veľmi dlho. Ono veľa aj od dieťaťa záleží, ale ja by som bojovala zasa a znova.

hankaop
4. dec 2016

@pallacinka29 ano,ten tlak,co je teraz vyvijany na zeny, je obrovsky :/ pravidelne zenu v porodnici presvedcia,ze nemoze kojit,lebo to nepojde a potom pridu laktacne,ktore jej vysvetlia,ze 93% zien kojit moze a ked spravi tychto milion veci,pojde to aj jej. Pochopenie zeny ani tam ani tam :/

pallacinka29
4. dec 2016

@hankaop Presne, uplne s Tebou suhlasim... na jednej strane si zeby "vybojovali" emancipaciu, napr. v pracovnom procese, zastavanych funkciach a pod., ale v tychto, prirodzenych a vrodenych funkciach v tejto modernej dobe tapu a su len akousi babkou v rukach zdravotneho personalu, laktacnych poradkyn, kamaratok, soc. sieti ala MK.

luciannka83
4. dec 2016

@evittam no to aj na by zaujímalo, že prečo nie z mamily,.. ostatné laktačné za veľa nestoja,...

evittam
4. dec 2016

@luciannka83 Už som tu odpovedala. Nájdi si to.😉 A nie som jediná, ktorá nemá s mamila.sk dobré skúsenosti.

evittam
4. dec 2016

@hankaop Musím reagovať - mňa teda v pôrodnici nikto nepresviedčal, že nemôžem dojčiť a podobne. Práveže mi boli sestričky nápomocné a dokonca prišla aj laktačná poradkyňa ma pozrieť - a keď som sa "sťažovala", že mám asi málo mlieka - tak mi povedala, že mám "tuzexové" mliečko.😉😂

hankaop
4. dec 2016

@evittam to je len dobre,nie? Neviem,ci mne niekto v porodnici povedal,ze nemozem dojcit,teda az na dobu pred porodom,kedy mi to tvrdil kazdy vsade,kedze som mala planovany cisarsky. Ale ked mi to v porodnici neslo,dostala som automaticky klobuciky hned druhy den a potom som si zas z dalsich stran vypocula,ze co to je za dojcenie s klobucikmi,aka som to matka... Realne na kazdom kroku same posudzovanie. To pretrvava doteraz,kedze uz som prekonala hranicu,pred ktorou som bola zla matka,lebo dojcim kratko,uz zas skodim svojim detom,lebo dojcim pridlho 🙂 ani tak ani tak 🙂 pritom najdolezitejsie je nescvoknut sa z toho ;)

hankaop
4. dec 2016

K tym klobucikom este - mne bolo niekde,ci dojcim s klobucikmi,ci nie,hlavne ze papa. Ale vypocula som si zle aj od matiek,ktore v siestom tyzdni odstavili a aj od matiek,ktore dojcili dlhodobo. Nedojcila som dostatone dobre :D no a potom narastla,nebolo treba klobuciky,tak uz postupne sa zacalo riesit,dokedy akoze mienim este dojcit. Ja cela stastna,ze nam to vobec ide a uz to mam zabalit a prejst na UM?? :D a aj som UM vyskusala,ked som musela ist od malej na pol dna, ale malej nechutilo. Tak zas - jedny maminy odsudujuco - ako som jej mohla dat UM,teraz z nej bude neviemco,mala si si odsat. Druhe maminy - skus vyskusat inu znacku. No mozem to ja... :D

hankaop
4. dec 2016

Autorke sa ospravedlnujem,ze som sa rozpisala, moj nazor - ked to nejde,robte tak,aby ste boli v klude a bez nervov. Vzdy sa najde hromada zien,co vam bude vysvetlovat,ze ste spravili uplne zle,takze si urobte po svojom,ako to vyhovuje vam dvom ;)

simca06022011
4. dec 2016

@hankaop najlepšie sa na rady a názory ostatných vykašľať a robiť po svojom... Sú tu už o tom debaty a témy a preto sa nechcem opakovať:D ja som tvoj silný psychicky a vydržím kadečo ale keď sa do mňa pustili kvôli dojčeniu všetci naokolo tak som mala čo robiť.. a najlepšia voľba bola sa na všetkých vytoto a poslať ich s radami niekam,vurobit si po svojom :D nikto nie je v koži mamicky, nemá jej problémy a starosti a teda nemôže jej ušiť riešenie na mieru... Ja som bola celé trhu nastavená na dojčenie a hotovo, neriešila som nič iné ako alternatívu a nakoniec sme skončili úplne inak... Nebola som ani lenivá ani pohodlna, aj keď pri našom cestocNi by mi dojčenie viac vyhovovalo ako vláčiť arzenál ba prípravu mlieka... Ale proste zariadila sa to. Z môjho pohľadu mi pomohli hlavne v pôrodnici, tie stresy ti bolo neskutočné.. a aj keď som malú prikladala, nič z toho 3 mesiace nebolo... Samozrejme že hneď ako sa narodila hej supli erarny dudel a fľašu v pôrodnici.... No no comment...

evittam
4. dec 2016

@hankaop Ved ano je. Ja som sa len vyjadrila k tvojmu prispevku o zom,ze hned v porodnici presviedcaju,ze nemozes dojcit. To je vsetko.

evittam
4. dec 2016

...o tom...😊

simca06022011
4. dec 2016

@evittam mňa tiež o tom presviedcali, rrsp ani nepresvedčili ale urobili čo sa im zdalo vhodné.. a teda supli malú na nutrilon od prvej chvíle ;)

hankaop
4. dec 2016

@evittam je to velmi caste a to, ze sa to vam nestalo, je skor pozitivna vynimka. Neviem, nemam zaujem vas o tom presviedcat, kedze ste dost velka, aby ste vedeli, ze vasa osobna skusenost nereprezentuje cele dianie. Alebo spochybnujete, co pisem iba tak z nudy, aby sa bolo o com handrkovat? Dakujem, nemam cas.

esther03
4. dec 2016

@luciannka83 u nas v porodnici bola uzasna laktacna- pani Lavotova a si predstav na mamile nie je 😉

@hankaop no ja som teda tlak nedojcit urcite nepocitovala, prave naopak, preferovalo sa dojcenie aj pri dvojickach resp. pokial to len slo. Urcite sa UM nepreferovalo.

simca06022011
4. dec 2016

@esther03 ja som bola v BS pôrodnici, cirkus tam bol neskutočný, fľaše s mliekom išli jedna radosť... Za 14dni bola pri mne sestrička kvôli dojčeniu raz asi 5 minút aj to som ju už musela prosiť, jediné kdecsom videla že sa venujú bola spoločná izba,na nadstandardy chodili minimalne. lekári všade, aj sestričky napr v BB potom hukali do mňa čo nedojcim, arogantne drzo sa starali do toho čo vôbec nebola ich náplň ale v BS kým som ležala ani múk nepadlo o tom... Lekárom bolo jedno, sestričky malej dali fľašu, dudel nech majú pokoj už prvú noc (ha som bola na operacke a potom celý ďalší deň som ju vôbec nevidela, dokonca mi ju ani po pôrode nedoniesli a to som ešte bola ok!) Čiže úžas... A to bol len začiatok hororu v skratke :D

evittam
4. dec 2016

@simca06022011 Veď dobre - ja netvrdím, že to niekde nerobia - ja som reagovala na príspevok niekoho iného a napísala som vlastnú skúsenosť. A neviem si predstaviť, že bez môjho súhlasu niekto "šupne" moje dieťa na Nutrilon alebo s ním spraví hocičo s čím nesúhlasím....

evittam
4. dec 2016

@hankaop Ja niečo spochybňujem?! Napísala som vlastnú skúsenosť a reagovala som na príspevok, ktorý si napísala ako "holý fakt"....Čiže som si dovolila napísať svoje skúsenosti - to neznamená, že niečo spochybňujem. Ty to podávaš ako hotovú a nevyvrátiteľnú vec - preto som reagovala. A presne tak - ani tvoja osobná skúsenosť nereprezentuje to, že je to tak všade a so všetkým. A ja sa nikde nehandrkujem - nemám to za potrebu. Neviem prečo si to myslíš. Ty napíšeš svoj názor - ja napíšem svoj, ale ak je iný ako ten tvoj, tak už sa handrkujem-zaujímavé....

evittam
4. dec 2016

@esther03 Pozor čo píšeš - už sa handrkuješ a píšeš to z nudy.....😨

simca06022011
4. dec 2016

@evittam ale veď jasne, ja nerypem že do toho, len som ti opísala situaciu-zazitu 🙂)) ja som sa na nich oborila kvôli erarnemu dudlu čo jej strčili... Má vysmiali akurát tak čo robím drámu :D kvoli nutrilon som nerobila cirkus lebo tak nemôže byť to chudá 24h hladne... ale v dobe keď sa fľaša úplne odmietala a obhajovala sa cievja a kadečo som bola z toho viac menej prekvapena... veru by som sa pozrela čo by iná žena urobila a vychutnala si to :D bohužiaľ tam sa to dialo a nechápem aj tak ženy odchádzali v euforickom stave ako je tam super... Ale celý pobyt len negatíva sa preberali na chodbách :D ale zase tie dva týždne urobia svoje... Keď išli baby po 3 dňoch domov ešte nebol režim a doma pokračovali podľa seba, ha som uz dva týždne fungovala

monikaparson
4. dec 2016

Veru, veru žienky doba je veľmi ťažká teraz a nikdy, niekomu nevyhoviete. Preto si už veľmi dlho opakujem, že musím vyhovieť len sama sebe, aj tak nič iné a nikoho iného neovplyvním. A keď som v pohode ja, tak je aj moje dieťa, môj muž a pod. To, že niekto iný chytá hysák, lebo ja to robím tak či onak, no čo je mňa do toho.
U nás boli začiatky zlé, už v nemocke sa to pototo, doma žiadna podpora, skôr naopak, nechápali a nechápu prečo som tak chcela dojčiť, na čo to akože bolo dobré a bla-bla. Teraz mi zasa vyčítajú, že moje dieťa je introvertné, lebo to je kvôli dojčeniu a noseniu. 😀 Ja sa na tom len smejem a som hlavne už inde.
Ak človek nerobí ako cíti, nikdy to nemôže dobre dopadnúť.

sam2
4. dec 2016

@monikaparson suhlasim, kazdy si musi urobit podla seba a zariadit sa tak ako to citi..
Ja sa zvyknem riadit starym indianskym prislovym: nesud nikoho kym si aspon 40 dni nechodil v jeho mokasinach 😬
Ps: moj je introvert na mna nenormalne naviazany a kojeny bol 3t... takze to s tym podla mna nesuvisi 😁

monikaparson
4. dec 2016

@sam2 Jasné, tak ja si to tiež myslím, že to nemá nič spoločné s dojčením a nosením. Mám xy kamarátok, ktoré svoje deti nosili ešte viac ako ja, dojčili ich a stále dojčia a deti ich majú v zipse. 😀 Ale tak, čo už si majú nájsť iné, že? Na všetko vždy odpoveď a hlavne, za všetko môže dojčenie. 😀

esther03
4. dec 2016

@sam2 u nas detto prve dieta dojcene rok a samostatna jednotka, nikdy nebola prisavnik 😀, dojcenie ukoncila sama bez cirkusov, nechcel sa nosit, ani tulit velmi az by som povedala slusny egocentrik 😀, naopak druhe dieta dojcene cca 3 tyzdne a teda neskutocne naviazane na mna, citlive, empaticke...Takze dojcenim to asi nebude 🙂

esther03
4. dec 2016

@simca06022011 ja som rodila na "zaznavanych" Kramaroch a teda podpora dojcenia uplne super, preferovanie MM, UM len nevyhnutne...

sardinka336
5. dec 2016

To iste Ružinov - preferuju dojčenie, aj pomozu, poradia. Ale tak zena je tam 4 dni, tak neviem ake zazraky mnohé čakaju. Uz som videla aj taku mamičku čo si evidentne nevedela rady ale nie aby kurnik otvorila usta a pytala sa, tri na izbe sme boli a dve sme uz mali doma deti, ze by sa aspon opytala tak baby neporadite? Potom sestričky z nej páčili aky ma problém a potom taka mamička povie ze ,,nikto ju nepodporoval,, no bárs by ked je ticho...Ja hned ako som videla, ze mam problém uz aj som naklusala za sestričkou a pomohla mi. Líná huba, hotový neštěstí...

sam2
5. dec 2016

@sardinka336 ja mam tiez s ruzinovom rovnaku skusenost. So mnou lezala kocka, ktora mala tazky porod a bola po transfuziach. Samozrejme malu si videla az tusim po dvoch dnoch. Mlieko ziadne, bola nestastna, ale sestricky ju podporovali, ze nech sa neboji, ze nech len priklada a mliecko sa spusti... nikto jej malej flasu do ust nepchal, ked tak dokrmovali cez injekcnu striekacku, co som mala moznost vidiet. Do 24h sa jej mliecko spustilo, hned ako to zistila, utekala za sestrickou, priniesli jej malu, vsetko vysvetlili a vualaaa mamicka si spokojne kojila....
Ale vies, to su tie dnesne zeny, chcu aby im vsetci skakali okolo zadku, ofukovali ich, ale bez toho aby museli otvorit usta, lekari a sestri maju byt telepati...
Netvrdim, ze nase zdravotnictvo a porodnice su top a nic lepsie nie je.... ale tvrdim, ze to nie je az taky horor aku sa tu prezentuje. V mnohom su si na vine same zeny bohuzial

sardinka336
5. dec 2016

@sam2 jasne ze to nie je na 90% taky horor ako to zeny radi dramatizuju. V Ružinove flašku nikto nedaval, ani cumlik...dokrm len striekačkou a kazde 3 hodiny inak povedia - prikladajte mlieko mate, aj ked len par kvapiek to bábätku nateraz stačí..ani raz som nepočula z ust ziadnej sestričky ze ,,vy kojit nebudete,, a podobne vyjadrenia. Práve naopak - kojenie aj cez mrtvoly. Mne malá velmi chudla, hrozilo ze ani domov nepojdeme a chcela som dokrm flašou. To si mala vidiet tie pohlady!!! 😲
Ale musim povedat, ze pomohli čo mohli, pozičali tu biolampu, odsavačku, pomohla mi rozmasirovat prsnik som mala ako kamen. Proste nemozem v tomto nadavat, snazili sa kolko mohli. A to tam mali plne oddelenie, nejaka mamička im to skolapsovala...proste maju čo robit a preto sa treba pytat a pytat a nečakat ze snad si niekto všimne ze mam problém.