icon

Mám pocit viny, že som dieťa dlhšie nekojila

twitinka
20. júl 2015

Ahojte. Mozno mepisem do spravnej kolonky ale myslim ze tu najdem pochopenie. Som zufala. Odkedy som bola tehotna bola som rozhodnuta kojit co najdlhsie a preto som aj zacala skumat internet s radami ako to robit co najlepsie a najdlhsie. Bola som tiez rozhodnuta pre porod do vody bez cohokolvek a o kontakte koza na kozu.
No osud to mal zrejme naplanovane inak. Ja som hrozne malinke ziena a moja dcera bola dlha. Takze co cert nechcel mala som aj epiduralku no aj tak nastali komplikacie. Hoci som bola otvorena na 10cm mala sa zasekla a nemohla von. Prestavalo jej bit srdiecko a ja somusela podstupit urgentne cisarsky. Cize o porode do vody a kontakte koza na kozu som mohla snivat ☹ Stale som bola predsvedcena ze budem kojit ved tolko prispevkov od mamiciek po cisarskom som citala ze kojili aj do 3 rokov bez problemov.
Lenze dcerka sa narodila s nebezpecne nizkou hladinou cukru a miesto toho aby mi ju dali nakojit (hoci som sa po operacii nekontrolovatelne triasla takze asi vedeli preco to robia) dali jej flasu so sunarom a malu mi dali do ruky az asi 2-3 hodinky po porode. Samozrejme mlieko nikde ale nevzdavala som sa. Zakazdym som ju najprav nakojila no musela som dokrmovat flasou prve 2 tyzdne. Moja princezna je taka uzasna ze si aj napriek tomu ze mala flasu vzala vzdy najprv prso.
Ked som zacala len kojit bolo to super a tesila som sa ze to najhorsie mame za sebou a mozem kojit do aleluja.
Bohuzial po 2 mesiacoch sa mi mlieko prestalo tvorit. Proste pomalicky ubudalo a vsimla som si to uz skor hlavne vecer. Tak som zase zacala hladat na nete a kontaktovala laktacnu poradkynu (len cez skype lebo zijem v uk) a snazila som sa to ubudanie zvratit. Stale som dostavala tie iste odpovede a rady ktore som skusala no nezaberali. Cim dalej tym castejsie som musela kojit az nakoniec sa mi mala zacala jedovat hned po prisati ze jej nic netecie. A ked som jej cicik vybrala hrozne plakala. Musela som zase nasadit sunar aby sa napapala.
Teraz momentalne som v stave zufalstva kedy nic ine nerobim len kukam na nete prispevky mamiciek ktore mali krizy s kojenim no zda sa ze vdetky to v pohode rozbehli. Vsade odsudzuju flase a sunar. No ja si neviem predstavit nechat moje dieta plakat od hladu alebo ho mat na prsniku 24 hodin denne (skusala som no nepomohlo). Som zo seba sklamana a mam pocot viny ze som nedokazala svoje dieta kojit dlhsie ako 2 mesiace. Kvoli vsetkym t tym clankom a prispevkom co som citala (aj na stranke mamila) sa citim ako najhorsia matka na svete a hrozne neschopna dat svojmu doetatu to najzakladnejsie.
Prosim povedzte ze aj vy ste si nieco taky presli a ze som sama. A ze to ze som nasadila sunar neznici mojej dcere zdravie a zivot (povedane s nadsazkou)
Dakujem

Strana
z5
dellfi
23. aug 2015

@twitinka pocuvaj moja zlata! Ty si super mama a jedina mama ktoru tvoja dcera ma. Musis sa hlavne upokojit a nechat vyvoju prirodzeny priebeh. Ja som mala tiez sny o porode do vody a dojceniu do troch rokov. No a vsetko bolo nakoniec uplne inak. Uzivaj si dcerku a nestresuj sa tym co nemozes zmenit. Od tretieho tyzdna dokrmujem. ☹

andreablabla
5. sep 2015

Baby,esteze som narazila na tuto temu. Zistujem,uz dni a teraz mi zacina dochadzat,ze som asi definitivne prisla o mlieko. Revem a je mi to strasne luto,bola som odhodlana kojit. Mala ma 5 tyzdnov. Presla som uplne vsetko. Laktacne poradkyna,bylinky,polievky,domperidon....a nic. Niekomu skratka nie je sudene....

twitinka
autor
5. sep 2015

@andreablabla viem presne ako ti je. Ja som to ako tak uz prekonala hoci stale mi obcas pride luto ze som nemohla kojot dlhsie. Ale dokonca aj laktacna poradkyna mi povedala ze som spravila co som mohla a ze palec hore ze som to tak super zvladla. Hlavne ze som s mojou bambulkou a ze ma vsetko co potrebuje a je zdrava a stastna. Na nicom inom nezalezi 🙂 tak drzim prsty aby si to rychlo prekonala a urcite nemusis mat vycitky si pre tvoje dietatko ta najlepsia mama na svete na to nezabudni ;)

vejula
5. sep 2015

@veronika1402 prijemnejšie by ti bolo jesť v reštike, kde pri vedlajšom stole mamina dojči, alebo tam vrieska dieťa od hladu... mne to prve 🙂

janulik2008
5. sep 2015

Pozri ... sestra tiez chcela kojit ale nakoniec musela ist na cisarsky. Mlieko mala sestra asi mozno dva dni po tom co ju pustili domov a nestačilo ... takže nakoniec je mala na um. Mrzelo ju to ale neda sa nic robiť a si dobra mama 🙂

andisko
5. sep 2015

@andreablabla zeny, neblaznite! 🙂 kazda sa snazi byt najlepsia mama. nie je to len o kojeni. ja som kojila do takmer 2.5r, ale nikdy NIKDY by som nepovedala, ze som lepsia mama ako ina, ktora nekojila. materinska laska sa nemeria na litre mlieka. peace, ruzove okuliare, hlavu hore a uzivat si deti 🙂 ked to neslo, tak to neslo. aj tak ste super, drzte sa!

bambibam
5. sep 2015

rodila som 2 x prirodzene a 1 x sekcia - baby som kojila cca 4 mesiace a mlieko stále málo - a teda po mesiaci stresu ,že dokrmujem ...som to vzdala a život sa nám skvalitnil na oboch stranách (dokonca sme sa aj vyspali) , po sekcii sa mi cca 5 dní tvorilo mlieko ,ale chlapca som kojila do 2,5 roka . Takže určite viem ,že spokojná mama = spokojné dieťa . Jedine by som ti dala za vinu ,že veľa čítaš , potom moc uvažuješ a stačí ostať ticho ,privinúť dieťatko a urobiť to , čo cítiš ,že je najlepšie 🙂 Lebo mama vie všetko 🙂

andreablabla
5. sep 2015

Dakujem,kocky. Posielam Vam kazdej jedno objatie,aj ked len take virtualne. Ste zlate velmi......

siska53
5. sep 2015

@veronika1402 kazdy si spravi tak,aby to nebolo stresujuce pre neho. Takze kto dojci,nech dojci,kto nemoze/nechce,tak nedojci.
Ja som ale rada,ze som mohla obe deti a vobec to pre mna nebolo stresujuce (koliky malej ano,ale dojcenie nie).
Boli dojceni na poziadanie,ako zombik som nechodila. Moje deti v noci spali. Ak sa zobudili,tak raz.

Pre mna by bolo stresujuce nemoct dojcit kvoli flasiam,ich vyvaraniu,ci to ma spravnu teplotu,ci sa nepokazilo a i z financneho hladiska. Takze ja som rada,ze to slo napriek sekciam.
Ked mi u malej prestalo vyhovovat behanie kazdu chvilu za mnou a cucnut si (ale to uz bola vacsia,cez 18m.),tak som jej to jednoducho obmedzila a bolo vyriesene a zas sme boli vsetci spokojni.

Ale v kazdom pripade sa maminy nemaju co trapit,ze dojcit nemohli. Ak je to vazne,asi treba odbornu pomoc. Mna i sestru mama dojcila len kratko,ja sice s kolikami aj na UM,ale s mamou mame vyborny vztah stale!
Ja sa len cudujem tym co mozu a nechcu,pre mna to bolo maxipohodlne i na dovolenkach.

siska53
5. sep 2015

@twitinka dufam,ze uz sa netrapis vela lasky davas dietatku vobec tym ze si s nim,nie tym,ako dostava potravu.
Uzivaj si babatko,strasne rychlo rastu!

siska53
5. sep 2015

@twitinka a presli si tym viacere moje kamosky (jedna dokonca po prirpdzenom porode),zena mojho krstneho..moja mama - ta sice mlieko mala,ale ja zelenu stolicu,kazali jej odstavit ma, bola na prisnej zlcnikovej diete,aj pri sestre mala dost,ale raz sestru naplo a koneec..ja som sla na operaciu a asi sa ta nervozita preniesla. Viac jej mlieko nechcela. Takze ja od 2,a sestra od 3m.odstavene..a v pohode.. Navyse za socika nebolo v mode dojcit,takze ani vacsina z nas dojcena nebola.

sardinka333
5. sep 2015

@andreablabla v tejto teme sa razi kredo ,,laska k dieťaťu sa nemeria sposobom krmenia,, kto može a chce dojčiť tak dojčí a kto nie tak nie....Ty sama si pre svoje dieťa na najlepšia mamina na svete - inu nepotrebuje len teba. A potrebuje ta v prvom rade pokojnu, oddýchnutu a bez stresu...Urobila si maximum, snažila si sa, vyskušala si všetko možné...tak čo sa dalej trýzniť? Načo je to dobré a komu to pomoze? Ja mám taku prihodu, ktorá mi istým sposobom pomohla vyriešiť si to v sebe.
Ja som sa tiež takto zožierala, plakala, preživala stresy, uzkosti...chodila som ako bez duše. Potom som jedneho dna len tak išla v nákupáku okolo kaviarne a tam vidím dve mladé kočky, ultra štíhle, na štekličkách, nastajlované, vymalované s ,,čačorikmi,, na stračej nožke (mali tie stokery) ako si veselo trkotaju a každá v náručí krmi svoje batola flaškou. No hovorím si...hentie tam určite neprišli plakat a bedakat nad nedojčením...prečo by som mala ja? Proste idem žiť najlepšie ako viem a odmietam sa trapiť.... 🙂 🙂

(samozrejme nešla som sa nastajlovať ani kupiť kočik stoke, len som pochopila ze trápením sa umáraním mi to pekné, ten zivot uniká pomedzi prsty a zatial čo iné si tu matersku bez ostychu užívaju tak ja si akurat pridavam vrasky)

modrofuzik11
5. sep 2015

pozri, najdolezitejsie je, aby si sa s tym ty sama vyrovnala. malicka potrebuje veselu mamu, ktora jej prejavi lasku a nebude sa trapit nad tym, co sa neda zmenit. mozes si povedat, ze si urobila maxim. viac jednoducho neslo. ver, ze tvoje dieta tvoje slabosti vyciti a preberie. preto najlepsie, co mozes urobit je sustredit sa na podstatne veci, mat usmev na tvari a uzivat si toto krasne obdobie so svojim dietatom.

Strana
z5