icon

Mám pocit viny, že som dieťa dlhšie nekojila

twitinka
20. júl 2015

Ahojte. Mozno mepisem do spravnej kolonky ale myslim ze tu najdem pochopenie. Som zufala. Odkedy som bola tehotna bola som rozhodnuta kojit co najdlhsie a preto som aj zacala skumat internet s radami ako to robit co najlepsie a najdlhsie. Bola som tiez rozhodnuta pre porod do vody bez cohokolvek a o kontakte koza na kozu.
No osud to mal zrejme naplanovane inak. Ja som hrozne malinke ziena a moja dcera bola dlha. Takze co cert nechcel mala som aj epiduralku no aj tak nastali komplikacie. Hoci som bola otvorena na 10cm mala sa zasekla a nemohla von. Prestavalo jej bit srdiecko a ja somusela podstupit urgentne cisarsky. Cize o porode do vody a kontakte koza na kozu som mohla snivat ☹ Stale som bola predsvedcena ze budem kojit ved tolko prispevkov od mamiciek po cisarskom som citala ze kojili aj do 3 rokov bez problemov.
Lenze dcerka sa narodila s nebezpecne nizkou hladinou cukru a miesto toho aby mi ju dali nakojit (hoci som sa po operacii nekontrolovatelne triasla takze asi vedeli preco to robia) dali jej flasu so sunarom a malu mi dali do ruky az asi 2-3 hodinky po porode. Samozrejme mlieko nikde ale nevzdavala som sa. Zakazdym som ju najprav nakojila no musela som dokrmovat flasou prve 2 tyzdne. Moja princezna je taka uzasna ze si aj napriek tomu ze mala flasu vzala vzdy najprv prso.
Ked som zacala len kojit bolo to super a tesila som sa ze to najhorsie mame za sebou a mozem kojit do aleluja.
Bohuzial po 2 mesiacoch sa mi mlieko prestalo tvorit. Proste pomalicky ubudalo a vsimla som si to uz skor hlavne vecer. Tak som zase zacala hladat na nete a kontaktovala laktacnu poradkynu (len cez skype lebo zijem v uk) a snazila som sa to ubudanie zvratit. Stale som dostavala tie iste odpovede a rady ktore som skusala no nezaberali. Cim dalej tym castejsie som musela kojit az nakoniec sa mi mala zacala jedovat hned po prisati ze jej nic netecie. A ked som jej cicik vybrala hrozne plakala. Musela som zase nasadit sunar aby sa napapala.
Teraz momentalne som v stave zufalstva kedy nic ine nerobim len kukam na nete prispevky mamiciek ktore mali krizy s kojenim no zda sa ze vdetky to v pohode rozbehli. Vsade odsudzuju flase a sunar. No ja si neviem predstavit nechat moje dieta plakat od hladu alebo ho mat na prsniku 24 hodin denne (skusala som no nepomohlo). Som zo seba sklamana a mam pocot viny ze som nedokazala svoje dieta kojit dlhsie ako 2 mesiace. Kvoli vsetkym t tym clankom a prispevkom co som citala (aj na stranke mamila) sa citim ako najhorsia matka na svete a hrozne neschopna dat svojmu doetatu to najzakladnejsie.
Prosim povedzte ze aj vy ste si nieco taky presli a ze som sama. A ze to ze som nasadila sunar neznici mojej dcere zdravie a zivot (povedane s nadsazkou)
Dakujem

sardinka333
22. júl 2015

jejdanenky - panenky!!! Kto chce nech koji a kto nechce nech nekoji..ja tu nebudem pisať prupovidky o tom aky som mala ťažky porod a neviem čo a preto nekojim a ako som chcela....(nič v zlom samozrejme)

Ja tiež nekojim - dobrovolne, nemám na to nervy každu pol hodinku sedieť hodinu na prse a aj tak si vypije max 10-20 zaspí a potom s apo 20 miutach prebudí a reve kým nedostane ,,normálne,, najesť a musim dokrmiť...a tak stale do kolečka. ,,Nakojiť,, dokrmiť, odsavať toto pre mna neni krmenie to je trapenie. Keby som mala že jedno dieťa tak nepoviem možem okolo neho skakať aj celý den ale ked je detí viac tak to sa nedá sedieť a furt kojiť, dokrmiť, odsavať a to nehovorím o varení, praní, s deckami von, nakupy.... Spočiatku to aj mna mrzelo ale normálne vidím aj vyhody...manžel pride z roboty a malu nakrmi, to isté aj večer...a ja možem ist v klude prečítať rozpravku na dobru noc ostatným deťom a decká maju pocit že som ,,len ich,, lebo už dcera mi žiarli ze sa furt venujem len bábätku alebo idem niečo porobiť relativne v klude alebo si lahnut skor aby som si oddychla a ako tako dospala.

5ninka
22. júl 2015

@sardinka333 súhlas s tebou,nikto nemá právo posudzovať.Aj ja som velmi chcela,ale psychicky som to nezvládla ani pri jednou a ako píšeš ked máš viac deti musíš sa postarať o všetky nie len to jedno má prioritu a rozkrájať sa tiež nedá a ak si na to sama...

sardinka333
22. júl 2015

@5ninka ak to funguje tak je to super...pricucne sa a napije (podla možnosti za pol hodku) a je klud ...ale ked mam pri každom krmeni robiť ,psie kusy,, hodinu krmiť a aj tak neni nakrmene, po spravnosti by sa nemalo dokrmovať flaškou...ale lyžičkou, cievkou...tak to by som bola len doma prikuta lebo to si neviem predstaviť ako ,,alternatívne,, krmiť na lavičke v parku...

bibiana26
22. júl 2015

@twitinka Ahoj, netráp sa nad dĺžkou kojenia tvojej dcérky. To najviac,čo jej môžeš dať je tvoja láska, opatera,pozornosť, svoj čas. Sú ženy,ktoré koja deti 2 roky, ženy nekojace z rôznych príčin vôbec a myslím si,že nie sú medzi nimi rozdiely,čo sa týka ich materských kvalít. Keby sa hodnota matky merala iba dĺžkou kojenia,potom by matky adoptívne či náhradné boli hodnotené ako? Hlavu hore. Sama som si prešla tým smútkom z krátkeho kojenia. Dcéra bola na UM a nič jej nechýba. Užívaj si ten nádherný i keď náročný čas s drobčekom lebo detičky rastú neuveriteľne rýchlo.

5ninka
22. júl 2015

@sardinka333 to ano a hlavne nie požiadanie ked si zapyta,to sa da tak na začiatku ale ked je väčšie už by mi to bolo nepríjemne,to neznamená že odsudzujem tie mamičky co to robia ja píšem len za seba.Ja obdivujem tie čoho zvládli a držím im palce.Ja sama som nebola kojená (len týžden)mamamna nemala mlieko a nič mi nechýba a aj môj starší ten bol len dva mesiace a je zdravý.

tintini
22. júl 2015

prispejem svojou skusenostou aj ja . Kojila som tiez len dva mesiace. Skusila som vsetko,naozaj vsetko. homeopatika,vitaminy co ma stali nehorazne peniaze, kvalitne hroznove stavy,laktacne poradkyne,pivo,vinea no a este nevieme co. Ale hlavny problem bol v sukromi a psychike. Vedla v izbe som mala svokrovcov a ziadne sukromie. Stale som len pocuvala,ze snaz sa jej dat co najviac mlieka,alebo ze uz nemas mliecko,ze? ,alebo mi niekto sto krat prisiel do izby a buzeroval ma. Kupila som si aj dva druhy odsavaciek,no bolo to velmi tazke obdobie a ja som o mliecko prisla. Jedina osoba,kotra ma naozaj podporila,bola moja mama. Povedala mi,ze ak sa mame obidve takto trapit a mat nervy v kybli,radsej dat naozaj UM a uzivat si materstvo. Dcerka o nic neprisla,mame krasny vztah,pije stale UM,prospieva a je spokojna 🙂 a to je pre mna hlavne 🙂
Ide hlave aj o to,ze kojenie je strasne prepierane hlavne v mediach a aj na internete. Ja som mala z toho strasne depky,lebo kojace mamicky zvyknu stale bojovat za to,ze koja na verejnosti a ako dlho koja a stale len fotky na cicikoch a podobne. No a mna toto strasne deptalo. Je to krasne naozaj a v dobrom zavidim. Ale preco by sa mal niekto do mna este aj navazat a urazat nekojace mamicky a hlavne sa vyvysovat tym,ze jedna koji a jedna nie. Sme hlavne matky a ide na o jedno 🙂 Takze hlavu hore 🙂 uzivaj si dietatko,lebo ten premarneny cas depkami ti nikto nevrati ...

5ninka
22. júl 2015

@tintini tak ako ja,ja som tiež skúšala kadečo.Pricina je psychika,pri druhom som strašne chcela,vydržala som tri mesiace,stále plakal od rana do večera a k tomu starší si tiež vyžadoval pozornosť az začal z toho všetkého koktat( mladší bol chorý a lekári má stále držali v tom,že mamička treba vydržať.Az sa našla jedna dobrá doktorka co nás hospitalizovala a tam našli príčinu,naštastie sa vyliečil a už je to ako tak v poriadku)Tak silnieť myslím stres tiež robí svoje.

nika245
22. júl 2015

Necitala som vsetky prispevky, takze ak sa budem opakovat, pardon, len sa podelim a svoju skusenost a nazor. Ma polrocneho synceka a"kojila" som mesiac. Takmer rovnaky postup - akutny cisarsky a prilozenie drobca az na druhy den. Mliueko som sice mala, ale malinko a drobec bol velky a aj vela papal, tak uz v porodnici som dokrmovala flaskou. Doma sme sa mesiac trapili - poradkyne, vitaminy, cievka, aj priatel ma velmi podporoval, no mlicka nepribudalo, skor naopak. Tak som po mesiaci prestala uplne. Drobec krasne rastie, vsetko uz papa, chuti mu a krasne rastie. A aj som mohla od neho odist na dlhsie. Snazim sa v tom teraz hladat vyhody, ked sa nam nepodarilo kojit. Verim, ze som pre to urobila vsetko, co bolo v mojich silach. Na UM nie je niczle. Proste prestan citat tie clanky "super matiek" a bud rada, ze mas krasne zdrave babo. Zelam vam krasne chvile spolu 🙂

lauricka
22. júl 2015

@twitinka pri mojich dvojcatach sa udiali veci, s ktorymi tiez nie som stotoznena dodnes. Uz v porodnici, potom doma...to by bolo na dlhsi opis. kazdopadne, kojenie sme nerozbehli, co-to som im odsala a inak mali UM. Odsavala som pol roka, ale nebolo toho vela. Chcela si vediet, ze ci to zvladli deti, aj ked mali UM. Samozrejme. Krasne prospievali, nemali ziadne koliky. Teraz maju 3,5 roka a su to normalne, krasne deti, vesele. Co sa tyka chorobnosti, mali zatial len sople a ojedinele zapalene hrdlo alebo kasel. Ked je obdobie chorob, podporim imunitu niecim a tak. Chodime aj k imunologicke,ale to preto, lebo, najma syn, zle znasa bielkovinu kravskeho mlieka. Takze teraz uz sme len na rastlinnych mliekach (asi od dvoch rokov). Aj kojene deti mozu byt chorlave a zdrave tak, ako aj nekojene. U vas sa mozno udialo zopar neprijemnych veci, mozno sa urobilo zopar chyb. Ja by som skusila este raz konzultovat laktacnu a keby to neslo, nuz tak by som urobila pre svoju dceru to naj, co viem a hotovo. Nema zmysel riesit, co bolo a co nebolo. Dietatko treba lubit, venovat sa mu. Berte si ju na ruky, noste ju v satke alebo ergonomickom nosici,budte v kontakte koža na kožu, kupte sa spolu, spite spolu, maznajte sa, hrajte sa spolu a to vsetko prinesie vasej dcerke to buducna mnozstvo pozitiv a to urobit mozete. Bude stastna a este stastnejsia, ak budete taka aj vy. Nevycitajte si to, co sa proste niekedy neda zmenit. Ste dobra mama. Jo a este ma napadlo, 2 mesiace nie je este stratene ani to dojcenie. Mozno by ste mohli dokrmovat inak ako flasou, su aj ine metody, nasadit suplementor na prsia a nechat nech si skusa sat, mlieko jej potecie, takze sa nebude mat preco jedovat a bude na prsniku. Pozrite mamila.sk. A treba mozno aj zlepsit jej techniku sania, asi ju ma zlu kvoli flasi. Keby ste pricestovali na Slovensko, osobne sa mozete s laktacnou stretnut, to je lepsie.

sardinka333
22. júl 2015

Je to hrozné až do plaču čítať, že ženy si dokažu vyčítať to, že ,,nerodili prirodzene,, teda vaginálne, že nekojili, že ,,mali nastrih,, že im dieťa nedali hned na ,,prve prisatie,, že nemali ,,bonding,, a ,,dotepany pupočník,, a bla bla...ženy neustále masírované propagandou z každej mamičkovskej stránky a časopisu že dobrá matka je tá, ktorá dojčí na poziadanie, nosí dieťa v šatke na požiadanie - pardon na každé zamrnčanie lebo chudatko nemože 5 minut počkať. Ja ked čítam tie rady niektorých žien snad na každý problém radia ,,šatku,, ,,nosič,, a prsník - iné riešenia snad ani neexistuju a kto nedaj bože povie že ,,nechať dieťa 5 minut čakať, pripadne aj poplakať,, tak to už hned je bez citu a nechava ,,vyrevavať,,.

@twitinka ty sa citiš neschopna lebo si nedala dieaťu to najzakladnejšie???? Na to prosím ťa rýchlo zabudni! To najzakladnejšie nie je cecek s mliekom!! To najzakladnejšie je milujuca mama, oco a rodina, harmonický domov...to že dieťa sa citi milované, prijaté.
A poviem ešte takto - ja som pri prvom šalela že nekojim až tak že som sa dostala do depresie - z kazdeho kuta na mna tlak ako musim a musim aj keby som sa plazila po zemi a ušami odrážala tak musim. Vtedy som ešte nevedela že nemusim, že musím byť v prvom rade v pohode ..
A na mamilu prosím ťa zabudni ak si uzkostný typ. Su horší ako jehovisti! Mne už kontrolka bliká ked nejaka organizácia ,,nemá s ničím problém,, mne stačilo si prečítať ako odobria dojčenie na psychofarmakách a azda na každom lieku ktorý im spomeniete lebo vraj ,,nedojčenie,, je ešte väčšie ,,riziko,, ako užívanie niektorých liekov ktorých ,,nepatrné,, množstvá sa dostavaju do mlieka a dieťaťu..a podobne chuťovky. Takže mamilu ak čítaš tak ich niektoré rady vydel dvoma, vynasob a ešte odmocni. Je fajn ak su ludia zanietení pre nejaku myšlienku a pomahaju..ale ked sa z toho stane fanatizmus hlásaný ,,hlava nehlava,, tak narobí aj kopu škody.

lenka1208
22. júl 2015

@sardinka333 no krajsie si to napisat nemohla 🙂 a veru, clovek so zdravym rozumom berie mamilu s rezervou, mna tiez tie clanky o liekoch a dojceni vytocili... Alebo napr. Aj zena co fajci a dojci je lepsia ako ta co nedojci.. No dakujem pekne, u nich nie je nic problem 😀

yogina987
22. júl 2015

@sardinka333 trochu mam pocit, ze to s tym "ociernovanim" dojcenia prehanas. Ja som prve dieta oddojcila bez mamily, bez dokrmovania, bez toho, aby som bola priklincovana doma... Este som si aj dokoncila VS. Teraz druhe tiez dojcim na poziadanie, kdekolvek, kedykolvek a vobec nemam pocit, ze mi z toho prepina. Este aj teraz dojcim 🙂 Pre mna je to ta nsjprirodzenejsia vec hned po porode. Ja myslim, ze hlavny problem je uz par rokov preinformovanost mamiciek. Snazilky, cakatelky, dojky, nedojky... Vsetko prilis riesime a niekedy zbytocne prehaname. Ci uz sa dari (otehotniet, donosit, dojcit...) alebo nedari. Faktom ale ostaba, ze dojcenie JE prirodzenejsie, ako umele mlieko. 😉 Ano, z fyziologickeho hladiska existuje iste percento zien, u ktorych sa prejavuje porucha tvorby, a nic sa s tym neda robit, resp. pomaha len hormonalna liecba, vsetko ostatne (bohuzial) je vysledok zivotospravy, psychiky, socialneho statusu (podpora okolia, viac malych deti...)... :-\

sardinka333
23. júl 2015

@yogina987 určite neprehanam tak ako prehana mamila a jej stupenkyne....ktoré nevidia do prava do lava len kojenie za každu cenu.
Je super ak ti dojčenie funguje, dojčíš a dieťa je spokojené a najedené - potom ti naozaj nemá z čoho prepínať. O tomto sa ale nediskutuje...diskutuje sa o tom ked to nejde a matka my byť vystresovaná a na miesto toho aby si uživala dieťa a materstvo tak rieši len ,,cecek,,.
Priklincovana doma si nebola lebo ti dojčenie fungovalo ale tie čo musia prikladať, dokrmiť, odsavať strávia milion času touto bohumilou činnostou a prikute doma často su....ak nechce krmiť flaškou tak ako bude krmiť vonku v parku? Lyžičkou či cievkou? A to nehovorím čo z neodsatým mliekom ak si niekde dlhšie...ja som tak bola v jednom ,,nákupáku,, a musela som to odstriekať do wecka...len tam bolo sukromie.
Aj ja som dokrmovala striekačkou...mala vrtela hlavou sem a tam ako besná lebo chcela jesť, polovica tažko odsatého MM skončila na plienke,ktoru mala ako bryndák, nahltala sa vzduchu z tej striekačky.
Faktom je že MM je prirodzenejšie..... ak ho je dosť, dieťa je napapané a obe strany su spokojné ale takých matiek je pomaly čoraz menej, pomaly každá má nejaký problém prečo jej to ,,prirodzene,, nejde...a o tej kvalite by sa tiež dalo polemizovať, o zdaví dojčených detí detto - v mojom okolí naozaj platí že dojčené je choré ovela viac a častejšie ako na UM...takže všetko je vecou uhla pohladu. ALe ako vravím nech si každý robí ako chce, tak ako mu to vyhovuje, ale mať v hlave ,,nahuckané,, že som zlá matka lebo nekojim tak to je nonsens a leví podiel ma na tom práve laktačná liga...(to som ich ešte slušne nazvala inak ich volám ,,kojo sekta,,)

ruthike
23. júl 2015

@yogina987 @sardinka333 sardinka neociernuje kojenie, sama pise, ze kojit velmi chcela, ale ked to nevysli tak sa tym velmi trapila.
Vacsina mamiciek, co kojit chcela a nepodarilo sa to, alebobo to eventualne stoplo skor nez si zelali,dojcit chce a nepozera sa kojenie ako nieco proti. Je to skor o skusenosti, ty ju mas velmi dobru, zvladas to v pohode. To je super a myslim, ze kazda tu je uprimne rada, ked sa to inej podari.Toto nie je o tom, ze kto je dobry/zly - koji/nekoji.
Matky, co nemaju tu skusenost taku dobru (napriklad ja som mlieka mala spociatku aj pre dvoch, ale moje dieta malo problemy, takze to nie je vzdy len o tych faktoroch,co spominas) vnimaju veci trosku inak - ten natlak na kojenie, ci uz v zdravotnictve, laktacnych poradniach alebo strankach ako mamila tam je (zeny evyhladavaju tieto poradne a stranky aby sa utvrdili v tom, ze im kojenie niekto natiska, ale aby si nasli rady ohladne kojenia).

To raz musis byt v kozi niekoho ineho, aby si uplne vedela pochopit. To je ako baby, co maju normalny vaginalny porod nevedia celkom dobre pochopit, preco sa niektore zhryzaju svojim cisarskym. To je tak.
A ano riesi sa vsetko do posledneho detailu na nete, lebo je na to priestor, ale co pocuvam svoje zname, co maju cez 75 a mam ich zopar - riesili to presne ako my, len medzi kamoskami,s mamou, svokrou a podobne, nebolo to take verejne a aj informacii bolo menej, takze je to skor o tom, ze teraz sa o tom viac vie. Matky hisacili tak ako dnes, hlavne prvorodicky, len bolo viac deti a casom boli uz flegmatickejsie;)

twitinka
autor
23. júl 2015

@yogina987 prepacte ale pocuvanom presne takychto "rad" a nazorov som sa dostala tam kde som. Je pekne ze kojite a prajem vam to. Ale tym ze vo mne vyvolate este vacsie vycitky ze mi to nejde keď uz som vazne vyskusala vsrtko co je v mojich silach a schopnostiach tym mi nepomozete. Nejde o ociernovanie alebo pozdvihovanie ci uz dojcenie alebo nedojcenia. Skor o kazdeho osobnu skusenost. A tiez mam na mamilu tazke srdce ked zakazdym ked som im napisala tak mi odpisali tie iste 3 vety a odkazali ma na xy videi z ktorych som sa mala poucit. Mne tiez pride kojenie ako ta najprirodzenejsia vec a co mam robit ked mi to nejde?

miska016
23. júl 2015

Prosím poraďte mi.mam malú dcérku,sme doma 3 dni a z toho sme pól času sme s didou v puse.pospi 4hodiny a potom kojime 4h.dnes v noci sa zobudila o 3 ráno a do pól ôsmej dudala.ked som jej didku vybrala zobudila sa plakala.chcem ju kojiť ale tieto časové intervaly sa mi nezdajú ok.neda sa to dlho vydržať.za všetko revem.teraz pospi do 12 a potom bude do piatej robiť to iste,vkuse prisata na dude.mozno este nemá režim,ale doktorka mi vravela že take malé deti sa nebudia,mam ju nechať dlho spať...poraďte ☹

ruthike
23. júl 2015

@ruthike a to uz sa nikde nepise ako pred 80mi rokmi, ked bolo dieta prislabe na kojenie, alebo ked mala matka malo mlieka a nevedela kupit kozie lebo nemala pristup ku koze alebo k peniazom, deticky aj zomierali. Kojenie nie je problem matiek 21. Storocia. Teta, co sa narodila v 1920 mala tretie babo, uplne zdravo, aspon co sa dalo povedat a ked malo 8 tyzdnov prestalo kojit, ona ho dokrmila knedlou roztlacenou v mlieku a babo prezilo. Kde bol problem, ktovie?nakolko odkojila predchadzajuce dve bez problemov vyse roka. Je jasne, ze stres a zdravotne problemy a tvorbu mlieka vyrazne posobia, ale su baby, co maju stresu a problemov kopu a ako pocas vojny a napriek tomu tvorbu mlieka dostatocnu a mami zdrave, v pohode, s oporou v muzovi, mame i svokre a neda sa. Je to taka prirodna zahada;)

bubelko
23. júl 2015

@twitinka ako moja mama zvykla hovorit - nekazal sa pan boh blaznit 😉 ked to nejde, tak to nejde, a das UM. moj syn chodi do 1.triedy.vsetky deti priblizne rovnako casto chore. vsetky su sikovne, jedno lepsie kresli, ine lepsie cita, dalsie ovlada muziku ci matematku. a ver mi, na kojeni ich talenty postavene nie su 😉

sardinka333
23. júl 2015

@twitinka pozri - vyskušala si všetko čo si bola schopná, ochotná a čo ti bolo dostupné...čo ešte od seba samej chceš? Stále málo? Prestan sa týrat! Prestan čítať tie prispevky! Čo si myslíš že na ,,kojo,, stránkach daju prispevky žien čo to ,,nezvladli,,? jasne že nie...a bohvie kolko je tých pribehov naozaj pravdivých. JA som tiež len oči otvárala ako tam niektoré pišu že prekonali x zapalov, neviem kolko kriz a bolesti bradaviek, ako plakali pri kojení a niektorým bradavky ,,zliezli,, pripadne sa im odtrhli ale v pohodeee, dali to. Nevadí že deti pili krv v mlieku, cucali kandidu, niekolko dní nedostavali poriadne najest lebo nebolo mlieko. Ja by som zase chcela počuť druhu stranu - manžel, rodina, zvyšné deti...ako to tí zvladali...a to by boli iste iné pribehy. Ved nech si ludia odsudzuju flaše a sunar...a čo? Ved ho nedávaš preto lebo ideš na ,,tulačky,, a kavičkovať a o decko sa nestarať. Dať dieťaťu najesť je tiež zakladna vec a práve v období kedy sa jeho nervova sustava vyvija, mozgové funkcie sa vyvijaju a vtedy potrebuje stravu a nie hladovku, ktorá tiež škodí. Už len to že si schopná sa tým tolko trýzniť mi svedčí o tom ako ti na tom záleží a ako velmi chceš svojmu dieťaťu len to dobré...a aj by si sa rozkrajala pre nu. Ja som tiež tak podobne sa tryznila...a potom som v ,,nákupáku,, videla take žienky, nastajlované, ultra štihle, nahodené, vymalované...obe ,,čačorik,, Stokke...a vytiahli flaše v kaviarni krmili..a ja som si len tak pre seba povedala že či sa oni trápia a užieraju tým že nedojčia...(mali bábätká)...a teda veeelmi pochybujem...🙂 že prišli do tej kaviarne posedieť preto aby plakali nad nedojčením...🙂

mmoni89
23. júl 2015

@sardinka333 ja som síce kojila 14mesiacov ale len chcem vyjadriť k tej mamile, tiež keď už som to len niekde počula alebo videla tak mi stúpal adrenalin, sama mamila, mamila.. Už na sestonedeli som to počúvala dookola. Tiež si nemyslím že dojčiť dieťa za každú cenu nech sa deje čo sa má je efektívne
.Malý sa mi budil v noci každú hodinu s revom a na prso. Mamila radi urobte si pohodlie, vhodnú polohu, to vydržíte. Jasné. Malého som na noc odstavila, išiel do svojej izby. Poplakal si 3noci a odvtedy prespi celú noc. Lutovala som ze ma to nenapadlo skôr. Veď očividne bol lepsie vyspaty aj on aj ja. A to si myslím že bol sto krát lepší krok keď je rano usmiaty aj on aj ja ako cickat sa celú noc po ktorej sme boli nevyspaty aj ja aj syn. Takže asi toľko k slávnej mamile

yogina987
23. júl 2015

@twitinka ak si lepsie vsimnes, pisala som.hlavne o tom, ze nie je dobre citat prilis vela. Iba ak sa chces trapit. Ja som sa trapila s dojcenim tiez, neslo to len tak. Tiez tam boli prekazky, ktore keby som si pripustala, tak uz nedojcim. Nenapisem ti, ze kasli na to, lebo to nie je dolezite. Stojim si za tym, ze to mnozstvo informacii ktore ci uz MK alebo Mamila na druhej strane prinasa, len mamicky zbytocne zmagori. Ked som bola na predporodnej priprave (s druhym babom 🙂, chcela som si zacvicit, mozno sa dozvediet nieco nove, aby som robila veci lepsie... Boli tam hlavne prvorodicky. Samozrejme sa pytali na vsetko, vydesene, zvedave... A sestricka (stara, skusena porodna sestra v nemocnici) im k dojceniu povedala: Ak si myslite, ze porod je trapenie, oproti dojceniu je to nic! To prejde za par hodin. Ale dojcenie! To bude trapenie, kym na to pridete co a ako!.... No, poviem ti, bolo mi tych mamiciek luto. Lebo uz vtedy som na nich videla, ze maju pocit, ze oni to nezvladnu ☹ ... To iste som zazila v porodnici, ked mi male brali kvoli zltacke prec a mohla som dojcit len kazde 3 hodiny, pod prisnym okom sestricky, ktora stale cosi pindala. Ano takto to volam "pindala". Ja som si jednoducho povedala, ze nikoho nebudem pocuvat. Zvieracim samiciam tiez nikto nehovori, ako maju mlade krmit. Nechaju sa viest instinktom. Pri druhom som objavila MK, v sukromnej skupinke sa zacalo s krizou a kupodivu som isla do krizy aj ja. Takej, ze som kupovala bylinky, aby mi mlieko neodislo uplne. Potom som sa pekne odmlcala, na Kona som nesla cely mesiac a vsetko sa vratilo do starych kolaji. Babo prestalo hryzt, mlieko sa rozbehlo, ano, nikdy mebolo dost napapane, lebo je to velky jedak. Tak som v 4 mes. zacala s prikrmom (mame alergicku anamnezu) . Ani ja to nemam jednoduche, aj po roku a pol sa nevyspim, kedze sa budi aj v noci. Ale uz sa nikoho nepytam, ci je to o.k. Beriem to ako pride, lebo babo rastie a je spokojne.
Vyber si z toho co chces. Ale urcite si v hlave zorad, preco chces dojcit. Nenechaj sa tlacit okolim, kamaratmi, mamilou, konom. Ak vnutorne citis, ze do toho nechces ist, ze je to zlozite, unavne... poddaj sa tomu a uz sa k tomu nevracaj. Kazdopadne, nie si zla matka.... Mimochodom, priprav sa na to, ze tuto otazku si budes klast do konca zivota 🙂 Pride este vela takych situacii. Ja si ju kladiem denne 😉

ruthike
23. júl 2015

@miska016 miska, zaloz si vlastnu diskusiu, dostanes viac rad - tu su baby co s kojenim mali problemi. Ale ako mama ti poviem, ze dietatko sa budia a aj casto, niektore spia viac, ine menej, neexistuje pravidlo. Na prse je tak dlho nie preto, ze koji ale CUMLE tvoje prso ako dudlik, to ju upokojuje a blazi. Saci reflex je detsky stimul, ale 4 hodiny je privela - rozozerie ti to bradavky, maxiumum hodina na oboch prsiach a ptom pauza minimalne dve hodiny. Pol hodku na jednom, pol na druhom a nenechaj ju zaspat na prse dudlujucu, to tak moze vydrzat naozaj aj tri hodiny, ale to uz netaha, len dudluje.

Skus dudlik, to by malo pomoct, ale lepsie ti taky pre male babetko 0-2 mesiace, lebo tie 0-6 su privelke pre male mimy. Kupis na nete. Bradavky si po kazdom kojeni umy vo vlaznej vode a vysus uterakom len na prsia (hygiena je velmi dolezita)a natieraj mastickou pre kojace zeny, kupis v lekarni.
NEZABUDAJ na seba a stravuj sa dostatocne, treba viac jest ked kojis a ber vitaminy pre dojciace matky. Tvoje pocity su normalne, si velmi unavena a plna hormonov, je to normalne, robis to najlepsie ako vies. Ak sa nebude darit/nebudes vladat netrap sa,ak das flasu a umele mlieko. Najdolezitejsie je aby ste OBE boli s dcerkou fit.
Dobre to dopadne tak ci onak, uvidis. Drz sa

ruthike
23. júl 2015

@sardinka333 tie mamicky v kaviarnach... Nebudu to tie surpermamy, co pumpuju 6 x denne a maju cas na make up, kavicku a este aj veceru navaria pre manzela pred 6tou hodinou? :D ale teraz vazne, viem, ze existuju!!

ruthike
23. júl 2015

@yogina987 velmi pekny prispevok. len chcem tolko povedat, ze twitinka, chce asi kojit pre seba a malu, preto tie stresy a az depresivna uzkost. Ja som to mala podobne. Ten tlak okolia moze byt enormny, ale ak nie si velmi submisivna osoba, tak ta to aj tak nedonuti kojit. To je skor o ocakavaniach, co vzniknu z informacii a rad pred porodom, ale v prvom rade je to o tom, ze matka chce kojit, lebo chce. A to mas pravdu, ze v istom momente, sa musis rozhodnut, ze ci TOTO je zdraviu prospesne a to najlepsie pre matku a dieta.
Ty si sa zatala, podarilo sa ti to prekonat, cest praci! a funguje to pre vas.

@twitinka to neznamena, ze ak sa ty zatnes a budes sa donekonecna trapit, ze sa nieco zmeni (nervovy kolaps sa urcite dostavi, ak sa nic nezmeni). Sama vies posudit svoj fyzicky a psychicky stav. Ak je ti z toho celeho nanic, nemozes ani oka zazmurit, ked mala spi lebo myslis na dalsie kojenie/nekojenie a hlavne ak mala pekne nepribera z tvojho mlieka, tak je to totalne kontraproduktivne. Ono sa budes chvilu uzierat, co by bolo keby, ale okrem pozitivnych scenarov je aj vela negativnych. Rozhodnut sa musis sama, ale rozhodni sa pre to co Vam prinesie zdravie a pohodu.

sardinka333
23. júl 2015

@ruthike ako v podstate mi skor išlo o taku ilustráciu....že niekto sa dokaže užierať do omdletia a su ženy ktoré to zrejme až tak neriešia, proste uživaju si život, okamih..idu si sadnuť, pokecať, oddychnut si, uvolniť sa.....to nemusia byť žiadne ,,supermamy,, len proste stavaju sa k veciam akosi ,,lahšie,, a ten život a tu matersku si vedia inak ,,vychutnať,, a netrápia sa, netrýznia a vo vysledku žiju omnoho pokojnejšie, maju z toho života viac radosti, potešenia ako večné neurotičky, ktoré sa dokažu trápiť aj koli kríze na Blízkom vychode..(ako ja) 😀

sardinka333
23. júl 2015

@yogina987 suhlas....porod bol nič oproti dojčeniu...teda pri prvom dieťaťi určite..lenže porodiť sa ,,musí,, ale kojiť sa nemusí...ani v porodnici... 🙂

ruthike
23. júl 2015

@sardinka333 viem, viem..Poznam par bab, co tak posobia a su to super baby, v mnohom by som si od nich mohla brat priklad, ale ani mi neuroticky nie sme na zahodenie:D

sardinka333
23. júl 2015

@ruthike ked sa ukludníme tak určite...ale ked stresujeme a nervujeme tak ,,amen tma,,. Ja mať za partnera kopiu samej seba tak niekedy važne utekám... 😀

hanka_se
20. aug 2015

Nechcem nejako rypat, ja som tiez smutna ze som dlhsie nekojila. Oproti mamickam co tu pisu dlhsie, 9 mesiacov. Potom sa dcerka z nicoho nic uplne odstavila, zo dna na den a mne sa mlieko tvorilo dalsich 6 mesiacov. Velmi ma mrzi dodnes, ze aj napriek tomu, ze mlieko bolo, tak nechcela.
Ale urcite nie je ziadna matka zla, ked kratsie koji. Ked to nejde, tak to proste nejde. Ja si to tiez stale opakujem. S dcerkou mame pekny vztah a urcite by ho nezmenila dlzka kojenia 🙂. Hlavne, ze je ona spokojna a napapkana dosyta 😉

monhla
20. aug 2015

Láska matky k dieťatku sa nemeria na litre materského mlieka !

Je jasné, že kojenie je pre dieťatko vhodnejšie ako UM /preto ten názov "umelé"/ Je to aj lacnejšie. No UM vyrobili práve pre tie prípady, kedy kojenie nebolo možné. A čuduj sa svete, detičky žijú či boli kojené alebo na UM. A do životopisu si nikto nepíše ako dlho bol ho matka kojila 🙂

Ja som síce kojila trošku dlhšie ako je priemer, ale to neznamená, že odsúdim mamičku len preto, že nekojí. Naopak - poznám pár žienok ktoré kojili chvíľu s problémami kým sa ako-tak dalo /ja by som to asi vzdala skôr/ a žienky ktoré to ani nechceli skúsiť nechápem. No odsúdiť by som nedokázala, lebo nie vždy viem dôvod.