Mlieko po prvom roku dieťaťa

5. sep 2022

Ahojte ženy.
Prosím vás z objasnite mi to niekto, ako je to s mliekom po prvom roku. Malý má už pár dní rok. Chcem už pomaly odstaviť doteraz bol iba kojeny.
Moja doktorka má stále núti do umelého mlieka, vraj aspoň do dvoch rokov. Núti ma do umelého od narodenia malého. To som ho rok kojila na to aby som teraz ďalší rok ho kŕmila umelým?
Pár krát som mu už aj skúsila ponúknuť umelé a neúspešne vypluva to, naťahuje ho z neho.
Nemôže už po roku aj obyčajné kravské mlieko buď z obchodu alebo prípadne domáce kravské ? Prevarene plus rozriedene?
Alebo som ešte aj čítala že pokiaľ odmieta mlieko celkovo viem to nahradiť aj mliečnymi výrobkami ako kaše, jogurty a pod? Nejakých 350ml denne? Tie má veľmi rád takže to by sme zvládali.
Ak by som mu dala bežne kravské mlieko je tam nejaký postup ako mu ho zaviesť po troskách alebo ako to teda je?

Ďakujem ❤️

pribinak
5. sep 2022

Celkom nerozumiem tvojim myšlienkovým pochodom

Píšeš: to som ho kojila na to aby sim ho další rok kŕmila umelým?
Sa mi nechce veriť že dospela nirmalne žena toto povie. Snáď si ho dojcila kvôli nemu a sebe? Nie kvôli doktorke

Kľudne mu môžeš dať normálne kravské, kozie, ideálne čerstvé, určite nie trvanlivé
Nemusíš mu nutne dávať UM, aj keď to by bolo vhodnejšie, je spracované tak, aby bolo viac pre deti ako teliatka či kozliatka

Veď mu urob dávku kravského a uvidis či mu bude chutiť
Predpokladám že jogurty, kase, syry a maslo už papa

hilda08
5. sep 2022

Velmi rozporuplná tema, su ludia co tvrdia ze kravske mlieko absolutne vobec clovek pit nema. Kazdy ma na toto iný názor treba si najst co sa vam najviac pozdáva. Poznam vela mam co kojili do roka a potom uz len kravske alebo žiadne. Po roku umelé mlieko nie je potrebné, su Maminy co davaju aj trojročným…ak kravske tak plnotučné najlepsie domace nie z veľkochovu, pripadne najlepsie by boli kyslomliecne výrobky ak to dietatko spapa…

petamich
5. sep 2022

moja pediatricka ma nikdy do nicoho nenutila, kazdopadne tiez nam neodporucala kravske mlieko, lebo maly ho v priebehu 24 hod. este celkom dost vypije a tak maly organizmus okrem ineho nie je pripraveny na stiepenie mliecnej bielkoviny (kazein), ktory je v UM upravovany a moze to mat vplyv na oblicky, stolicu (zapchy mavaju casto) atd. - takze nasa pediatricka zastava nazor, ze ak dieta ma napr. mlieko na ranajky a potom prijima v strave uz len mliecne vyrobky atd. tak je v pohode prejst na kravske, mne dieta pije mlieko 1x pred spanim, 2x v noci a niekedy aj cez den, lebo mu idu zuby a strajkuje s ostatnym jedlom, dospela osoba nevypije liter kravskeho mlieka denne, neviem ci je to ok pre rocne dieta, takze ja som dala na radu pediatricky a presli sme na UM a ona odpruca minimalne do 2 rokov, optimalne 3 (ak neznizime prirodzene objem per den)

domka222
5. sep 2022

Ak má pestrú stravu aj obsahom mliečnych výrobkov, myslím, že už mlieko nie je ani potrebné dávať

autor
5. sep 2022

@pribinak samozrejme som vedela že sa niekto chyti presne tejto jednej vety z celého príspevku 🙂
Áno kojila som kvôli malému aj keď kojenie nikdy nebola pre mňa žiadna magická ani nadpozemska činnosť vybrala som sa touto cestou pred umelým mliekom lebo však zdravšie, lepšie, imunita a bla bla... Ale celý čas som bola v tom že ak sa raz rozhodnem neísť cestou umelého mlieka tak to nebudem musieť po roku meniť.. ja mám veľmi ťažké srdca za toto na našu doktorku lebo tá je veľkou fanynkou umelých mliek a stále len dokrmovat a umelé mlieko dobre že ešte do fľašky do škôlky nenosit.. moja švagriná takto odstavovala nečakane v roku a pol z materského prešla takmer zo dňa na deň na domáce kravské, prevarene a rozriedene 1:1 a všetko bolo ok.. nikto jej nepovedal že to nieje správne lebo ona teda umelé mlieko a celkovo takéto,, umelé,, potraviny ani počuť

amelia89
5. sep 2022

nepotrebuje ziadne mlieko, len mliecne vyrobky- syry, biele jogurty,kefiry, a kravske mlieko napr v kasi atd. Na pitie po roku ak uz nechces kojit je mlieko uplne zbytocne (ci uz umele alebo kravske)
viem o tejto teme naozaj vela,kedze syn mal abkm a kvoli jeho vyzive som to riesila s odbornikmi a nutricnymi specialistami.

ale teda dodam - dieta musi tie mliecne vyrobky prijat a mat toho dostatok, ak nic dokopy nezje a je viac na mlieku (kojeni) tak potom ano,UM je na zvazenie.

nikpa
5. sep 2022

To, že dieťa tvoje švagrinej prešlo od kojenia zo dňa na deň na kravské v úplnej pohode, nič neznamená. Každá ti tu povie niečo iné, to isté pediatričky sa v tomto rozchádzajú. Veď skús a uvidíš. Možno mu bude chutiť a všetko bude v pohode. Možno ti ho vyvráti alebo ho bude odmietať alebo uvidíš, že mu nesadlo a boli ho bruško... Každé dieťa je iné, ja sa tiež pohrávam s myšlienkou, prejsť ale už z UM na kravské, no môj malý bude mať 1,5r. Ale ako sa poznám, ešte minimálne pol roka budem kupovať UM lebo jemu proste chutí a vypije ho veľa, preto sa bojím, že kravské by mu moc zaťažilo obličky. Ale nemusí to byť tak, je to len môj názor.

autor
5. sep 2022

@amelia89 ďakujem za takúto odpoveď ❤️❤️ čo sa týka jedla počas dňa toho zje dosť.. kojeny je za deň iba 1 alebo 2 krát iba pred spaním aj to iba pocuckava.. nepýta si cez deň.. čo sa týka tých mliečnych výrobkov je to cca tých 350 ml na deň ako som čítala? Jogurty biele má veľmi rad, mliečne kaše tak isto

amonet
5. sep 2022

nuž, čo som si ja všimla je take zakladne odporučanie, ak pije viac ako 500ml mlieka denne je lepsie nahradit ho UM ak však ma pestru stravu, naozaj plnu ovocia,zeleniny,syrov jogurtov a mlieka vypije menej ako 500ml tak mozes aj kravske. toto registrujem ako odporučania nutricnych terapeutov

nevenka
5. sep 2022

Moje prve dieta som kojila do 17 mesiacov, ale tak od 13m. to bolo coraz menej mlieka, lebo som bola tehotna. Takze sa odstavil postupne. Do neho som flaskou nedostala nic, umele, kravske, nijake nechcel, jedine kase a krupicu som robievala od roka z obycajneho mlieka. To papal. Jogurty tiez. Doktorka nevidela problem. Ona mi sama aj povedala, ze kojene deti malokedy prejdu na umele a niektore nechcu ani kravske. Dcerka bola kojena 20 mesiacov a ta pila cokolvek a akolkolvek, teda aj z flasky, aj poharika. Syn ma 9 rokov, mlieko pije zriedkavo, dcerka 7 rocna si vypyta hocikedy len tak pohar mlieka.
Tretie dieta som kojila cca 18 mesiacov, ma 20, znova som tehotna, takze sa odstavil sam, umele ochutnal slamkou z poharika, striaslo ho a usiel prec, nechcel to. Vodu takto pije v pohode. Teraz nedavno ho moja mama naucila pit lyzickou klasicke kravske mlieko, ale nejak pravidelne mu nedavam, skor k ranajkam ku chlebiku zapit cca 100 ml. Ale nie nejak pravidelne. Kase varim tiez z kravsleho mlieka, miluje jogurty.
Ono uz to umele mlieko podla mna nema taky vyznam, ked ma dieta pestru stravu a nepije mlieko nonstop. Kravske davam, ale nie je to uz hlavny zdroj potravy, takze ho v zasade az tak vela nie je.

amelia89
5. sep 2022

inak tu je to perfektne vysvetlene (nutricna specialistka- z lekarskej fakulty nie z 2-denneho kurzu)

amelia89
5. sep 2022

nepamatam si presne, viem ze u syna bola minimalna davka 330ml (specialneho UM) aby mal pokrytu dennu davku vapnika,vit D, atd.

myslim ze to bolo inak potom cca 1 biely jogurt/kefir, par kuskov syra a uz to bolo cca denna davka,nie je to nic co by sa nedalo splnit myslim.

zorkahorka
5. sep 2022

Prvy syn bol na um. Ked zacal jest normalne jedlo, mlueko nechcel. Druhy syn kojeny, po odstaveni tiez ziadne mlueko nechcel. Vraj je to normalne... chvilu som prevarala kravske z automatu. Uplne potom stacili jogurty. K mlieku sa vratili neskor a davala som normalne skatulove

magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mikadooo
18. sep 2022

Ahoj, no, ja som kojila dlhšie, čiže kravské mlieko som dávala od roka pomedzi to. Všetko bolo v poriadku, tak potom som už z kravského dala, koľko si pýtali, koľko im chutilo, takisto mliečne výrobky (teda - v rámci normy, nie že dám dieťaťu na posedenie 5 miláčikov 😁). Popri tom som stále kojila. No a keď som odstavila, tak kravské už pili úplne v pohode. Umelé mlieko nepili vôbec, ani mi to detská nikdy nejak extra neodporúčala, vlastne sme sa o tom nikdy nebavili 🤷. Zato kravské mi vravela, tuším do roka plnotučné, po roku polotučné. Po odstavení teda prešli všetky tri deti na obyčajné mlieko. Neviem, prečo ti dr radí ešte dávať umelé, či sú tam nejaké vitamíny alebo čo, netuším, najlepšie, keď sa jej opýtaš... Ja som tri deti takto riešila a nemám pocit, že by im teraz niečo chýbalo. Ale teda kojila som ich do 1,5-2 rokov všetky 3. Jasné, že keby boli nejaké problémy, tak treba na to myslieť, že môže byť intolerancia nejakej mliečnej zložky. Ale tak to treba sledovať pri každej novo zavedenej potravine, myslím, že to určite vieš a robíš.