Môj príbeh s dojčením a prechodom na fľašu
Ahojte. Dost casto tu vidam diskusie ohladom kojenia, zufale mamicky, ktorym sa nedari a tuzia po tom strasne kojit. Nikoho od kojenia neodradzajm, je to kazdeho volba, ale dovolte mi, aby som Vam vyrozpravala moj pribeh. Bola som tehotna 1. tehot, zaplatila som si predporodnu pripravu. Bolo to 2x do tyzdna a ja som az teraz pochopila ake to je, ked ma clovek vymyvany mozog sektou. Proste cele tehotenstvo mi bolo laktacnou poradkynou vstepovane do hlavy ake je strasne dolezite kojit. Nech sa neopovazim siahnut po umelom mlieku. Ake je umele mlieko strasne zlo, dieta bude byvat chore, nebude mat somnou puto. Tiez som bola odhovarana od epiduranky, vyvolavacky, sekcie, proste prirodzeny porod a bodka prilozenie a kojit aspon 1 rok na poziadanie. Skoncilo to u mna akutnou sekciou a to bol moj prvy zlom. Ja zmagorena s vymytym mozgom od skupinky laktacnych poradkyn som sa zrutila co som za matku, ze som nedokazala prirodzene porodit dieta. Druhy klinec do rakvy bol, ked sa mi nedarilo kojit. Preplakane noci, laktacna poradkyna bola u nas varena pecena, neopovaz sa jej dat flasku, lebo si zvykne na cumlik, davaj jej lyzicku alebo hadicku. Mala bola samozrejme hladna, kricala od hladu. Kojila som kazdu hodinu den, noc, totalke fyzicky vycerpana, v depresiach, ze nekojim (ved umele mlieko je zlo!!!). Toto trvalo asi mesiac kedy moj manzel zavelil a dost ideme do flasky. Zeny....to bola taka zmena v mojom zivote. Malinka sa napapala, ja som vedela kolko vypila, konecne som sa vyspala ja aj ona. Prosim, berte toto iba ako moj pribeh ako sa teraz pozeram na tu sektu lebo inak sa to nazvat neda! Vymivanie mozgov s tym ako je umele mlieko zle a kojenie to najlepsie pre dieta. No NIE JE! Mala ma 4 roky vzivote nebrala antibiotika, absolutne zdrava, spokojna, bez alergii. Opakujem, nikoho neodhovaram, len mozno sa tiez niekto najde v mojom pribehu.
Ja som z takej "kojo" skupiny na FB s laktacnymi potadkynami normalne musela odist, to sa nedalo citat. Doslova vymyvanie mozgu a niektore matky totalne zmagorene kojenim, materske mlieko bolo pre nich liekom podla mna aj na zlomenu nohu a niektore kojili aj 4-5 rocne deti 😳.
Ja som sa s kojenim a tvorbou materkeho mlieka trapila 3 mesiace, potom sme presli na UM a bolo mi luto dodatocne iba jedno, ze som tak nespravila skor!
@beata_k jedna pani od nas z mesta. Najradsej by som ju menovala, ale nechcem byt svina. Ale mozno je aj na mamile.
Ja mam len pukance vzdy, ked tu nejaka zufalka napise, ze nevie kojit, dieta nonstop na prsniku, opusta sa, pozera sa ako je jej dieta hladne, nie ze by mu dala najest, ale radsej vypisovat na MK/laktacnej, ako moze zvysit laktaciu a bude do seba hadzat vsetky mozne vyzivove doplnky... o rok na to, s placom dalsi prispevok, ako ma prestat kojit, lebo jej rozum nepochopil, ze dieta je zavisle na ani nie mlieku ale tom, ze mu strkala cely cas nonstop bradavku do ust, lebo inak ho nevedela utisit.. top matky roka :D vymletym mozgom nevstiepis rozum
Ja som normalne tak rozculena, ked si na to obdobie spomeniem. Vsade osveta ohladom kojenia, a tie zeny chudery tomu uveria, kto by nechcel to najlepsie pre svoje dieta.
Asi fakt blba otazka prepacte, nie som matka a tak skoro asi nebudem, v skole mi toto nikto nepovedal a nemam sa koho osobne opytat, ale preco niekotre zeny nemaju mlieko? Je to dane geneticky ako napr ze ma niekto riedke vlasy? Alebo sa moze stat ze napriklad prve dieta v pohode kojite a pri druhom uz nemate mlieko?
Ale vyrovnaná s tým nie si...ja som si kúpila Nutrilon po príchode z pôrodnice, lebo som nevedela, či dieťa ryčí od hladu alebo od čoho. Dala som mu ho, ryčal ďalej. Takže som už len kojila, mlieko sa mi hneď prvú noc vytvorilo a veľa. Ale keby som nemala dosť mlieka, určite prikrmujem UM. Mne sa ale nepáči toto agresívne navážanie sa na každú ženu, ktorá si dovolí dojčiť a naozaj si myslí, že MM je lepšie než UM. Aj ja si to myslím, že ak je možnosť, tak je to zdravšie. Som preto sektárka? Áno, budem riešiť odstavenie po roku a pol možno, ale som s tým uzrozumená a ani sem nebudem vyplakávať, ako to urobiť. Zbytočne si nahnevaná, mala si smolu na laktačné a nepoužila si vlastný sedliacky rozum.
@beata_k su, velmi vysinuta sekta a normalne mam chut im napisat otvoreny list, ale samozrejme by to k nicomu neviedlo, lebo ziaden zakon neporusuju a podla vyskumov materske mlieko JE z niakeho maleho percenta to najlepsie pre dieta. Ale za aku cenu preboha?? Tie maminy do toho doslova nepriamo nutit? A tvrdit im, ze ked im daju umele mlieko im to ublizi!!!???
Mám 2 deti a už pri prvom som vedela že kojit nechcem a ani nebudem. Laktačná v pôrodnici mala strašne pripomienky že veď mám aspoň skúsiť ale keď som raz nechcela tak sa mohla aj na hlavu postaviť. Len ten pocit ako sa mi trochu naliali prsia mi bol nepríjemný a hneď ako som prišla domov som robila všetko preto aby mi mlieko zmizlo. A nie, vôbec sa zato nehanbím. Moje deti majú všetko čo potrebujú aj lásku aj pozornosť, mlieka z fľaše koľko chceli, boli spokojné deti aj ja a len preto že som ich nemala vkuse nalepené na prsníku zo mňa nerobí horšiu matku.
@ina2405 Ano, priznam si, ze nie som s tym vyrovnana, lebo mi to pokazilo najkrajsie obdobie v zivote. Tiez nesuhlasim sa do navazania sa do mamiciek, ktore koja, take ja praveze obdivujem.
@ina2405 Vlastny sedliacky rozum som pouzila po mesiaci, ked som jej dala flasku. Bolo to to najlepsie rozhodnutie.
@lila246 Sice nie som expert, ale urcite to nie je dane geneticky, skor si myslim, ze hormonalne zmeny, vycerpanost, stres z novej ulohy rodica... Zial kazde telo reaguje inak.
Autorka s tebou suhlasim 🙂 ja som to dala len 2 tyzdne s laktacnou, ale presli sme velmi rychlo na um. Mne sa paci skor ten paradox ako matky, co su skalopevne presvedcene ako super robia ked ma dieta materske mlieko a stihaju fajcit jednu od druhej 😀 to je aktualne z mojho okolia...
Na tej mamile sa teda toho popíše, žena ma dojčiť dojčiť a dojčiť. HROZA !! Ja som prvé dieťa kojila 3 týždne samozrejme laktačná v nemocnici čo som za matku,že odmietam kojenie. Doma som sa potrápila a zistila,že spokojná mama=spokojné dieťa. Druhé nekojím a som s tým úplne okej.
V mojom okolí je ženská,ktorá sa kvôli kojeniu zrútila,malá nonstop na váhe a mamička v riti s nervami lebo však umelé mlieko je jed.
Ja neobdivujem, kojenie by nemalo byť ani témou, tu sa vždy budú do seba ženy navážať. Lebo každá robí, čo uzná za dobré a čo je ešte v jej silách. Či dá dieťaťu UM, alebo kojí. Vravím, ja sama mám doma Nutrilon pre každý prípad, aj keď kojím.
Spravila si dobre
@laskonka_lasky Ano, a presne o tomto hovorim. Tie zrutene mamicky, ktorym sa nedari kojit su koli strankam ako je mamila a laktacnym poradkynam. "ublizite sebe aj dietatku, ked nebudete kojit". No mne sa nozik vo vacku otvara.
Dost hlupe hadzat vsetkych do jedneho vreca. Predporodna priprava je velmi dolezita a nie je len o kojeni.
Tak zas podla mna ziadny extrem nie je dobry. Ani toto co niektore laktacne predvadzaju ale ani tie vyhlasenia este pred porodom ze zena nebude kojit a bodka. To tiez podla mna nie je uplne normalne. Ale tak kazdy nech si robi ako vie najlepsie
@lila246 po preziti traumy zeny nekoja, ked im dieta neprilozia po narodeni hneď, keď maju vpadnute bradavky a je xy faktorov. Ja mam tiez skúsenosť s laktacnou z mamily zlu, proste 600 nedelie, človek je tak krehky vtedy a myšlienky su rôzne.. Moja trauma bola vtom, ze pri porode som upadla do bezvedomia, prebrala som sa s kyslikovou maskou na tvári a dieta mi museli vytiahnuť zvonom. Ani mi ho neprilozili zobrali prec a povedali, ze sa musi vysusit v inkubatore. Doniesli mi dieťa po 3 hodinach, kedy sa mi ani naznakom mlieko nespustilo, mali sme v nemocnici laktacnu, skusala ci naozaj mi nejde mlieko, trapila som sa tam 4 dni a nic, odsavala proste doma som mala laktacnu a nic. Doktorka moja mi povedala, ze po tom zazititku sa ani necuduje zw nemám mlieko
@oceanahory
@safina541 ty kokso :O tak to je brutal…dakujem pekne za objasnenia !
Žena je tak zmagorena hormónmi, názormi nová rola v ktorej nikdy nebola, že sa to stane veľmi rýchlo.Super, že si si udržala zdravý rozum.
Si dospela osoba, do buducna sa rozhoduj samostatne za seba a svoje dieta, obvinovat vplyv laktacnej poradne je trochu vela, kedze ten vplyv si si vytvorila a takto extremne ponala len ty sama, sorry
Úplne súhlasím s autorkou. A rozum sa mi zastavuje, keď tu nariekajú matky s "24 mesačným " dieťaťom, ktoré sa v noci stále budí, lebo sa chce kojiť. A sa čudujú, že čo robia zle....
@martinka13 no predstav si cuduju sa a ? Nie kazde dieta je lahke odstavit, ci ty si vzdy vo vsetkom dokonala?
@mabenn ano, ja dospela a sama za seba som sa rozhodla, ze jej dam flasku.
"manzel zavelil a dost ideme do flasky"....

ja nie som tehotná a viem, že kojiť nechcem a nebude lebo presne toto čo tu vy opisujte to vymývanie mozgu... na mna pôsobí úplne opačne a od kojenia ma to úplne odradilo