icon

Môže synovi nepasovať moje materské mlieko?

editt90
18. apr 2023

Zdravím mamičky, mám 2.5 mesačného synčeka, dojčím, ale máme stále nejaké problémy, či ho bolieva bruško, prdiky a podobne.... môže byť že mu nepasuje moje mlieko? Má skrytý reflux..ale davame gastrotuss, no stále mu to vybieha hore krkom...je stále nepokojný, v noci sa dosť prehadzuje, vzdychá ale pritom spí...aj cez deň máva krátke spánky, a navečer sa vie niekedy rozrevat dosť, ze nejde ho tak rýchlo utíšiť...🥺

milanemila
18. apr 2023

@editt90 materske mlieko je najlepsie tolerovane a stravitelne, urcite by mu umele nepasovalo lepsie ak vylozene nema alergiu na mliecnu bielkovinu. Tie potiaze co opisujes su ale pri babatkach bezne a zvlast pri chlapcoch. Treba hp po kojeni drzat vo vyvysenej polohe ak ma skryty reflux, ale to zrejme vies aj sama. Neskusala si nechat ho cez den spat v nosici? Na noc mu mozes do postielky pod matrac dat aspon klinovy vankus, mohol by pomoct trosku.

zuzinka888
18. apr 2023

Nie, nemoze. Je to mliecki vyrobene jemu na nieru. Ale tvoja strava moze ovplivnit jeho vonu a chut, poprirade aj naduvanie. Treba trosku davat pozor na to ci zjes. Reflux je problem zvieraca v zaludku nie mlieka. Treba spravne polohovat babo. Konzultuj s lekarkou. Ja som davala aj trochu zapit trochu caju max 2-3 cajove lyzicky. Keby si grcala tiez by ti vadila horkokysla pachut v ustach.

editt90
autor
18. apr 2023

@milanemila klinovy vankúš máme, no aj tak...aj mu vie vybehnúť keď je vo zvislej polohe aj po hodine dvoch od jedenia... a v nosiči sa mu zatiaľ moc nepáči, je otočený ku mne ale asi by chcel pozerať do priestoru len mu padá hlavicka ešte....skorej by na zaujímalo ako sa zistí tá alergia na mliečnu bielkovinu....? 🤗...je to prvé bábo, nemám žiadne skúsenosti

maryetta
18. apr 2023

Mala som to iste s prvym. Si zober ze babo si aj 3mesiace zvyka na travenie. Tak skus pockat. Pripadne ty vynechaj mliecne 😉 a uz aj tym sa to upravi 😉
I ked u chlapcov su koliky takmer u kazdeho.

anjelicek26
18. apr 2023

Samozrejme, ze moze... moj mal laktozovu intoleranciu, vytrapili sme sa riadne blbymi radami okolia, ze s toho vyrastie, ze si zvykne, ze len koliky, ze len tazky porod, len je kontaktne dieta, len podobne - dobre mienene - kraviny...mohli sme mu pomoct omnoho skor...on si nakoniec pomohol sam a zacal prsnik odmietat...

editt90
autor
18. apr 2023

@maryetta ano to napadlo, ale niekde je písané že vysadiť alebo obmedziť mliečne výrobky a niekde zase ze môžem...a to isté aj iné potraviny..tak vôbec neviem, ale nejem to vo veľkom..že si dám jogurt alebo platkovy syr

dominidi
18. apr 2023

Moj mal tiez problemy, bolo to kvoli intolerancii bielkoviny kravskeho mlieka..vtedy matka nemusi prestat dojcit, staci ak matka vo svojej strave vynecha mlieko..netvrdim ze to je vas pripad, ale moze, v sucasnosti dost caste..

dominidi
18. apr 2023

@editt90 ak mu nahodou robi kravske mlieko problem, mzsis uplne vynechat, ani platok syra, nic..

editt90
autor
18. apr 2023

@dominidi
@dominidi ako sa to dá zistiť či mu to robí problém.. kravské mlieko?

editt90
autor
18. apr 2023

@anjelicek26 práveže môj chce prsník úplne v pohode, hlavne keď je uplakany tak sa na ňom ukľudní...len keď je to častejšie, každú hodinu napríklad tak to mu ešte viac vybehne z úst pri odgrgavani

anjelicek26
18. apr 2023

@editt90 on ho zacal odmietat cca. 4 mesacny... uz si spojil, ze po prikrme ho brucho neboli a po mlieku ano 🙄

dominidi
18. apr 2023

@editt90 vysad na par tyzdnov..takymto malym babatkam nerobia testy este, cize len takto..
Materske mlieko ako take je predne na mieru ako baby hore pisu, najlepsie stravitelne..ale ak ma dieta na nieco intoleranciu/alergiu, tak sa to jednoducho prejavi, pretoze tym ze ten alergen zje matka, dostava sa jej do krvi a z krvi sa tvori mlieko..u nas prislo zlepsenie velmi rychlo, par dni baozaj..
Doma bol v poho, potom som si raz v kaviarni dala “vegansky” kolacik a maly dostal krce, takze zjavne vegansky nebol a muselo tam byt nieco mliecne

lucik194
18. apr 2023

moze mu robit problem....
u nas to iste skryty reflux, vracala, vygrcavala nenatravene mlieko, koliky, bolesti, neskutočný rev.....

intoletancia na laktozu, nie nevyrastie z toho.....

takze vzdy je to 50/50 mozes mu ublizovat a nemusit, lebo si este nezvykol.....

domak2
18. apr 2023

@editt90 ja len k tomu nosicu, treba tam dietatko dat medzi dverami a ísť na prechádzku, bude reagovať inak ako keď si len doma. A netreba mu pozerať do priestoru, vtedy nie je v ergonomickej polohe. Teda v prípade ze samotný nosič je ergonomický.

anjelicek26
18. apr 2023

Z intolerancie na laktozu sa napriklad nevyrastie...nevie stiepit mliecny cukor...a ten je v materskom mlieku...

editt90
autor
18. apr 2023

@domak2 no musím vyskúšať, lebo my sme fakt len doma, on ani v kocari nechce byť...sa tam zobudí a reve reve a reve

kat10pat
18. apr 2023

@editt90 mojej kamaratky mala ma problem s kravskym mliekom, uz je starsia, ale u nej bol hlavny orejav to ze mala velke problemy s kakanim, ak by mal naozaj problem s bielkovinou kravskeho mlieka tam by mu vadil aj platok syra, vsetko. Tiez pri takychto problemoch, na to aby si videla 100% vysledok, je potrebne obmedzit surovinu (teraz samozrejme.u teba) na 6 tyzdnov.... podla tvojho opisu by som tiez ale povedala ze je to "standard" ..... mojim synom pomahalo ked som ich davala nad vedierko, chytila do klbka a tak sa vykakali, boli omnoho spokojnejsi 🙂 A nosenie v nosici, satke by som tiez urcite skusila na tvojom mieste 🙂 nech sa vam dari

anavixy
18. apr 2023

Ano laktozovu intoleranciu moze mat a moze mat aj ABMK, ale to predsa neznamena, ze mu robi zle materske mlieko 🤷🏻‍♀️ Robi mu mozno zle jedna-dve z jeho zloziek, ktore sa daju (so sebazaprenim) bez problemov vynechat a dojcit veselo dalej. A dokonca z nich skutocne aj moze vyrast a vacsinou aj vyrastie, ale samozrejme, kym mu robia problemy, treba mu pomoct ich vynechanim v strave jeho aj tvojej. Treba bud uplne vynechat vsetko co obsahuje BKM, teda aj jogurty, syry a pod, alebo aspon jest len bezlaktotove potraviny/davat coliprev, podla toho co chces najprv vylucit. Stale je ale moznost, ze ho trapi len reflux, ktory by ho trapil tak isto aj po umelom mlieku. Z toho bohuzial musi len vyrast, ak doterajsie opatrenia nepomahaju. Eliminuj zmienovane potraviny a budes mudrejsia.

lydiasabolova
18. apr 2023

ahoj, pred vyradením mliečneho by som najprv skúsila vyradiť toto všetko: cibuľa, cesnak, pór.. cibuľu v malom množstve môžeš varenú, zvyšok ani uvarené.. ďalej kukurica - bacha na pizzu alebo napr na arašidové chrumky.. hrozno, aj sušené hrozienka, hrozienka v čokoláde, jablká, hrušky.. ďalej strukoviny.. a niekomu robí zle aj kapusta, a tie ďalšie kapustovité druhy zeleniny.. tieto potraviny bábätkám robia veľkú šarapatu, nepríjemné kolikovité bolesti, len mám pocit, že sa o tom málo hovorí, a len sa všetko hneď zvaľuje na intolerancie.. týmto nechcem bagatelizovať ich výskyt, ale prečo nevyskúšať najprv jednoduchšie možnosti? ja mám synčeka, ktorý mal reflux, veľa som si s ním vytrpela, kojila som ho a neskôr kŕmila mliekom postojačky chôdzou, a vyzeralo to všelijako, aj na intolerancie, ale nemá žiadnu nakoniec

katkine_terapie
18. apr 2023

@editt90 ano moze mu vadit materske mlieko, napriklad ak ma ako spomínala anjelicek26 laktozovu intoleranciu. Moj ju mal od narodenia a nezmizla ani neskor. Priberal a papat chcel aj kazdu hodinu. Bol to totiz taky kolotoc - ked sa najedol bolelo ho brusko, mal krce, plakal- potom sa vykakal, ale tym, ze mu to prebehlo tran´viacim traktom bol do hodiny hladny. Dnes nepije mlieko a neje nic mliecne (myslím bezlaktzové), pretoze uz iba z pozretia na mlieko/jogurt ho natahuje. Kym sme na to prisli (a ze teda sme sa snazili a obiehali dr., ked nam kazdy povedal, ze pribera a tym padom to laktozova nebude), vypestoval si totalny odpor.
@anavixy to, ze mama vynecha v strave laktozu (teda bude jest bezlaktozove veci) dietatu nijako nepomoze. Materske mlieko laktozu obsahuje ci ju mama papa alebo nie.

anavixy
18. apr 2023

@katkine_terapie coli prev som spominala, ale ano, mas pravdu 🙂

katkine_terapie
18. apr 2023

@anavixy jej dieťa má 2,5 mesiaca, coli prev je od 4 mesiaca, ak sa nemýlim.

anavixy
18. apr 2023

@katkine_terapie Coli prev je od narodenia do 4 mesiaca, kedy uz zvycajne je hladina laktazy v tele dostatocna.

editt90
autor
18. apr 2023

@lydiasabolova to všetko nejem....iba teda jablko si občas dam a to mi sestrička povedala že mozem 🤔...ani čokoládu a to som milovník čokolády čo som ostala tehotná....tak skusim vyradiť mliečne

simsalabim
18. apr 2023

Presne ako pise @anjelicek26 , pri laktozovej intolerancii moze vadit aj meterske mlieko. Kolegynin vnuk sa trapil od narodenia, ale jeho tatko je doktor, tak si ho otestoval, nasadili bezlaktozove UM a dieta bolo za 1 den ako vymenene.

katkine_terapie
18. apr 2023

@simsalabim u nas presne rovnako, zo dna na den to bolo ine dieta ako sme zmenili mliecko.

cookie29
18. apr 2023

moze, ak je napriklad aBKM, ale v tom pripade je riesenim eliminacna dieta minimalne 3 tyzdne a potom znovuzavedenie. Ale treba vylucit vsetko co obsahuje mlieko, poctivo citat zlozenie, vylucuju sa aj mozne krizene alergie (soja, kukurica...) hovadzie a a telacie, pozor na lieky (napriklad homeopatika, vitaminy a pod)... je to dlhsie. Mozu vadit aj stopove mnozstva, napriklad u mna to bola zelatina vo vitaminoch. Ale kludne to mozu byt bezne koliky a podobne.

Mne osobne lekar povedam, ze mozem jest vsetko, ziadne ze cibula a podobne nie, pretoze MM sa tvori z krvi a ze teda jedlo tam ako take neprechadza.

simsalabim
18. apr 2023

@katkine_terapie inak je divne, ze doktori vacsinou nechcu babatka otestovat, hoci si idu pluca vyplakat. Moja starsia ma tiez laktozovu intoleranciu a je mozne, ze ju mala uz od babatka, len to nikto neriesil.

ivangeline
18. apr 2023

Je to nevyvinutou traviacou sustavou. Mozno troska pomoze sledovat,co jes. Ci si odgrgne pred spanim. Viac sa nosit. Vyvysena poloha na spanie. A pod.. Vekom sa to zlepsuje.

euka210
18. apr 2023

@editt90 vysad mliecne na 2t a uvidis ci bude lepsie a ci je to intolerancia. Reflux...tam len zahustovat, ten sa zlepsi ked zacnu prikrmy.