Musím a chcem prestať dojčiť
Mam 1,5 rocnu dcerku, ktoru stale dojcim. Ibaze teraz som v 8.tt a 2 gynekologovia mi vyslovenie povedali ODSTAVIT. Ja stym problem nemam, uz som chcela prestat pred 3 mesiacmi, ale nic nepomahalo. Patka bez prsnika nezaspi, mali sme horory na obed, vecer a aj v noci. Tak som si povedala, ze ked nemusim, neprestanem...Ale teraz sa situacia zmenila, som na rizikovom kvoli zlemu zrazaniu krvi a kvoli predchadz.potratom, takze nic ine mi neostava ☹ Som z toho nestastna, nepomohlo ani natieranie prsnika horcicou, octom, ani ciernym korenim, ani prelepovanie prsnikov....este mi znami radia, dat ju cez den aj na noc ku mojim rodicom, no neviem, ci by mi uprostred noci nevolali, aby som prisla..Alebo mam skusit nejake homeopatika, alebo nieco ine ? Budem vdacna za kazdu radu.
@patulka83 čo lekár to iný postoj , pravda ale je ze dojčenie nie je prekázkou v tehotenstve , sama kojím stále a som v 32 tt , mne moj gynekolog práve naopak povedal ze ani nie je dobre umelo zastavovat laktaciu počas tehotenstva.
naozaj prestat kojit nemusíš a tým padom sa ani trápit a zaoberat myslienkami na odstavenie, nechaj tomu normálny priebeh.
viem aké to je stretnut sa s iným postojom , moja obvodna doslova hysterčila ked som povedala ze kojím ale nikdy sa nijako nepodlozil suvis medzi spontánnymi potratmi a samotným dojčením , takze čoraz viac lekárov zastava nazor ze nie je potrebne ukoncit dojčenie a nemusíš trápit seba a ani dieta.
Jedine čo som ja urobila ked mala dcera dva roky som ukončila nočne dojčenie lebo som bola neskutočne unavená , stačili tri styri noci a prespí celu noc a je to ok.
ak chceš dojčit dalej a bráni ti v tom len tento názor lekárov tak to nerob, nie je dovod , pre klud sa porad aj s inými odborníkmi , aj na webe je dost odborných článkov na tuto tematiku.
@patulka83 a nechces pockat na prirodzene odstavenie?akoze nechcem ta na nic nahovarat, alebo co..ale tiez som otehotnela pri dojceni a dojcila som syna do konca tretieho mesiaca, nechcela som odstavit, odstavil sa sam..mozno si to patka este rozmysli aj sama..v 8-9tt sa aj moj syn este dojcil a na dojceni trval..a potom zrazu zo dna na den uz nechcel a bolo to absolutne pohodove a bez placu odstavenie..nic som nenatierala, ziadne bradavky+ ocot, alebo ostatne produkty..
ale mne moj gynekolog vobec nezakazal dojcit..
a neviem inak ani normalny rozumny dovod, pre ktory by prekazalo pichanie fraxiparinu dojceniu..
ak si tehotna, tak posluchni Dr. a ODSTAV!!! Poznam babule, ktore kvoli dojceniu pocas tehu potratili
veru aj sesternica kojila a bola tehotna a nanestastie potratila. ☹
@patulka83 ahoj, vyskusala si uz malej dat do flasky plnotucne kravske mliecko? moja, ked som jej to zacala davat (ked som prestala dojcit, mala nechcela umele mlieko ani vidiet 🙂 ) tak mi to pripadalo, ze jej to chutilo este aj viac ako moje materske chi chi 😀 inak svagrina tiez dojcila dlho a maly nechcel prestat tak sa odstahovala do inej izby a muz musel sluzit asi 3 dni (ona za nim nesla lebo by ten plac bol este vacsi) ale potom to prestalo a v pohode po 3 dnoch prespal celu noc 🙂
tabletky na ukoncenie tvorby mlieka by som teda urcite nebrala... mam s nimi skusenost, strasne zle mi z nich bolo, zvladla som to dva dni, ale tak pomohli, mlieko sa uz netvorilo...
@patulka83 Skús piť 2-3 krát denne šalviový čaj...zastavuje tvorbu mliečka.
Kojila som 2,5 roku. Z toho 1,5 roku som skúšala prestať,no nešlo to...tiež mi zaspávala dcerka zásadne na prsníku...Skušala som všetky overené metody 😉 s natieraním prsníka všetkým možným až napokon zvýťazilo niečo iné...
Prsník som si natrela sice horčicou, ktorá by dcerke velmi nevadila a zlízala ju,no ona mi zbadala od tej horčice zašpinené tričko a zlakla sa...hned som to využila začala som:
- Vidíš aké mám bolavé "mlíčko" ? Celé tričko mi zašpinil...fuj...blé... (a xichtíky) a bolí ma to vieš ? Necháme vyliečiť a uvidíme neskôr...
Kedže mám velmi "čistotnu" dcerku, toto ZABRALO 🙂
Ano, obzerala mi ich každu chvílu a musela som byť v strehu a stihnuť si tam nakydať horčicu...teda hlavne aj po tričku 😝
Noc bola horšia,no robila som to,čo cez den....aj ked so slzami v očiach 😢 (tými mojimi, aj jej 😔 ) Casto som ju hladila, tisla si ju na hrudník a robila všetko to, čo vždy.....len bez vytiahnutia prsníka ☹
Fakt tie 3 dni to bola "hrúza" no potom...........lahoda 😵
Ahojte baby. Ja som prave vcera zacala s odstavenim malej 😒 A tak radikalne, ze som si zalepila bradavky rychloobvazom a malej povedala ze tam mam au a pan doktok zalepil 😀 Cuduj sa svete, na obed zaspinkala len tym ze som ju hladkala a vecer ju uspaval tatinko, co dovtedy nebolo mozne a mala zaspinkala. V noci bola hore mylim len 1x, aj to hned zaspinkala. A ja som bola celu noc hore, lebo 20mesiacov kojit a zrazu si mala nepyta... Inak cez den mam stale kontrolu ze ci mam este au, tak som zvedava dokedy budem musiet mat zalepene prsia 😀 Inak ani mne gynekolog nezakazal dojcit, ze to vacsinou len pri rizikovom tehu. Mna uz veeelmi boleli bradavky a bolo mi to uz normalne neprijemne. Skor by ma zaujimalo ze co s naliatymi prsnikmi? Nemam ich moc, ale aby sa mi nezapalili... Alebo si myslite ze uz sa mi tvori kolostrum pre druhe babatko? 😎
@patulka83 raz pises, ze chces a na druhej strane pises, ze to nezvladnes, lebo ti jej je luto. to ale znamena, ze nie si vnutorne uplne presvedcena, ze to naozaj chces. lebo vnutorne presvedcenie a odhodlanie je v tomto pripade najviac napomocne a dieta ho vyciti. rovnako ako ked chces dojcit, tak aj ked chces skoncit. gynekologovia vacsinou radia odstavit, ale odovodnenie maju malokedy. resp. si ako dovody hladaju take veci, ktore s tym ani nesuvisia. v tehotnosti ide tvorba mliecka tak ci tak dolu, takze deticky sa casto odstavia same. ja by som ani seba, ani ju tymto nestresovala a nechala to prirodzene sa vyvinut. ak citis, ze skoncit chces, tak jej nechaj len nejake 2-3 najdolezitejsie dojcenia, aby ste sa obe zbytocne nestresovali a nechaj to na nu. drzim palce.
@poleva hematologicka sa vyjadrila, ze len velmi male percento fragminu sa dostane do mliecka, takze s tym problem nebude. Horsie na tom je , ze mi v noci pri kojeni tvrdne brucho :( pokrocili sme aspon v tom, ze cez den nekojim, len vecer a v noci ...takze aspon nejaky pokrok 🙂
@cikyta Patka ma spinave rucky a uz mi povie, za umyt 🙂 takze dnes vecer vyskusam tiez ten trik s horcicou na tricku. A pokrocili sme v tom, ze cez den uz nekojim, stale dookola jej opakujem, za mamka ma zle a spinave mliecko, ze ju bude boliet brusko a pojdeme ku pani doktorke na pik pik 🙂 sice to vecer a v noci nezabera, ale aj tak je to pokrok 🙂
@patulka83 ine je ked je nieco taketo..aj ked v tehu zvykne tvrdnut brucho..ale v 8 tt je skoro pocitovat to
vtedy niekedy naozaj nie je ine riesenie ako obmedzit, ci ukoncit dojcenie ☹ ten smutny usmev nie je len kvoli dojceniu, ale ze mas tazkosti celkove ☹ ..dopriala by som kazdej pohodove tehu
ahojte, ak sa môžem teda zamiešať
@patulka83
@strapco13 ja som nedávno prosila o radu v inej diskusii, že čo a ako tehu a dojčenie a tam ma kočky veľmi povzbudzovali, že kľudne môžem. Moja gynekologička mi to tiež nezakazuje, síce hovorí, že už by som aj mohla prestať ale ja sa ohradzujem tým (možno aj preto, že proste nechcem prestať dojčiť a toto ju upokojuje 🙂 hoci teda je to aj pravda), že proste pri prvom som mala veľmi veľa mliečka a ešte keď mal drobec rok a pol som mala zapálené prsníky, čo nestíhal cuckať aj keď teda mliečkarik je on veľký doteraz. Ale k veci tiež som mala trošku tvrdnutie brucha (aj keď to priamo nesúviselo s dojčením, bolo to vnoci akurát keď drobec už ani mliečko nejako nepýta posledné mesiace, neviem ani v ktorom tt to bolo a stalo sa mi to fakt raz za noc aj to len pár nocí) ale úplne to prestalo. @strapco13 je dr. ona sama mi radila, že môžem dojčiť, neviem už kto mi to písal, že to prestane to tvrdnutie a naozaj prestalo. Takže ak skutočne nechceš prestať dojčiť podľa mňa netreba, ja som rada, že môjmu drobcovi mliečko chutí doteraz, mám už kolostrum a toto vraj ešte viac 🙂 A problémy zatiaľ teda nemám, hlavne myslím čo sa týka otvárania sa a tak.
@strapco13 ja som tiez za dojcenie, ved vela mojich kamaratok naokolo dojcili max.5 mesiacov !!!,lebo zevraj nemali dostatok mlieka...naozaj casta vyhovorka zien, ktore si konecne chcu zapalit cigu, alebo mat postavu spred porodu. (zato ale neodcudzujem zeny, ktore musia ukonciat dojcenie zo zdrav.dovodov). Ja sama som zo zaciatku mohla min. 5 krat odstavit kvoli zdrav. problemom...ako aj kvoli bolavym prsnikom, Patka zvracala hnede mliecko, nakoniec to bolo mojimi krvavymi bradavkami...ale stale sme to zvladli bez UM, aj ked to chcelo strasnu davku trpezlivosti a nervov. Teraz ale je situacia ina, naozaj mi dojcenie nerobi dobre.

Kocky, vdaka za rady, dnes v noci som kojila len raz, druhykrat sme to zvladli bez,ale rano znovu som musela dat...Pomaly kojenia redukujem, no aj tak za 24 hodin kojim 4 krat- rano, obed, vecer a noc....Ibaze v noci ma stale pobolieva pri a po kojeni brucho, take pocity som mala pri prvom tehu, ked mi tvrdlo brucho. Mam strach, ci sa nejedna o nejake mini kontrakcie ☹