icon

Nadmerná produkcia mlieka v jednom prsníku

ivka224
6. sep 2025

Ahojte dievčatá, prosím, poraďte mi, čo s nadmernou produkciou iba v jednom prsníku. Maly má 3 týždne a posledné dni sa mi ľavý prsník nalieva akosi viacej, ako pravý. Je tvrdý a mliečko mi častokrát vyteká už samé. Malému prsníky na dojčenie striedam, ale teda ten ľavý si minimálne 1x do dňa musím po kojení ešte aj odsať do úľavy prsníku. Ale zase sa pritom odsávaní bojím, že si tu nadprodukciu robím už aj ja sama. Keď sa poriadne maly napapa, tak si odsajem väčšinou ešte cca 60ml, až vtedy prsník ostane mäkší. Pravý prsník úplne v poriadku, mliečko mám akurát, a netvrdne mi, nevyteká mi odtiaľ. Ďakujem.

anonym_0d4edf
6. sep 2025

@ivka224 robíš to správne 🙂 postupne sa tvorba ustáli, ak nechceš odsávať, tak v teplej sprche rozmasírovala krúžovými pohybmi prsník a odstriekaj mlieko len spôsobom, že chytíš dvorec medzi prsty a stlačíš (aby to však nebolelo ale vyšlo mlieko). Pripadne v pôrodnici mi laktačná poradkyňa odporučila po nadojčení prsník rozmasírovať a zachladiť mokrou plienkou (to mi celkom pomohlo tiež) 🙂

ivka224
autor
6. sep 2025
@anonym_0d4edf

@ivka224 robíš to správne 🙂 postupne sa tvorba ustáli, ak nechceš odsávať, tak v teplej sprche rozmasírovala krúžovými pohybmi prsník a odstriekaj mlieko len spôsobom, že chytíš dvorec medzi prsty a stlačíš (aby to však nebolelo ale vyšlo mlieko). Pripadne v pôrodnici mi laktačná poradkyňa odporučila po nadojčení prsník rozmasírovať a zachladiť mokrou plienkou (to mi celkom pomohlo tiež) 🙂

@anonym_0d4edf ďakujem za rady 😊😊 ale teda myslíš, že tým odsávaním si nejak nezvysujem tu tvorbu?

anonym_0d4edf
6. sep 2025
@ivka224

@anonym_0d4edf ďakujem za rady 😊😊 ale teda myslíš, že tým odsávaním si nejak nezvysujem tu tvorbu?

@ivka224 určite nie, ešte nemáš ustálenú tvorbu aj skrz hormóny, sú to len 3 týždne. Mlieko ti môže vytekať aj po 2-3 mesiacoch, bez obáv.

ivka224
autor
6. sep 2025
@anonym_0d4edf

@ivka224 určite nie, ešte nemáš ustálenú tvorbu aj skrz hormóny, sú to len 3 týždne. Mlieko ti môže vytekať aj po 2-3 mesiacoch, bez obáv.

@anonym_0d4edf super to veľmi rada počujem 😊 ďakujem

rivini
7. sep 2025

@ivka224 neodsavaj. Ak je velmi naliaty, len trosilinku odstriekaj. A ponukaj 2x za sebou prsnik, ktory sa plni menej. V zasade plati, cim viac s prsnikom manipulujes a castejsie ho vyprazdnujes, tym viac mlieka sa tvori. Ak zostane plny, po 24 hodinach klesne produkcia mlieka v nom. Odsavanim stimulujes zbytocne a zvysujes tvorbu. A je jedno, ci si 3, alebo 10 tyzdnov po porode. Samovolne vytekanie mlieka je ok, nastava, ked a pri kojeni, alebo aj placi babatka spusti mliekospustaci reflex. Ja kojim uz siedmy mesiac a mlieko mi vyteka vtedy stale. Ak nevies tlak vydrzat, daj si teplu sprchu a trosku odstriekaj.

ivka224
autor
7. sep 2025
@rivini

@ivka224 neodsavaj. Ak je velmi naliaty, len trosilinku odstriekaj. A ponukaj 2x za sebou prsnik, ktory sa plni menej. V zasade plati, cim viac s prsnikom manipulujes a castejsie ho vyprazdnujes, tym viac mlieka sa tvori. Ak zostane plny, po 24 hodinach klesne produkcia mlieka v nom. Odsavanim stimulujes zbytocne a zvysujes tvorbu. A je jedno, ci si 3, alebo 10 tyzdnov po porode. Samovolne vytekanie mlieka je ok, nastava, ked a pri kojeni, alebo aj placi babatka spusti mliekospustaci reflex. Ja kojim uz siedmy mesiac a mlieko mi vyteka vtedy stale. Ak nevies tlak vydrzat, daj si teplu sprchu a trosku odstriekaj.

@rivini a nehrozí mi potom zápal prsníka? Keď ho nechám tak?

rivini
7. sep 2025
@ivka224

@rivini a nehrozí mi potom zápal prsníka? Keď ho nechám tak?

@ivka224 ak budes sprchovat teplou vodou, nie. Mlieko bude lahsie samo odtekat. No zasadou redukcie tvorby mlieka je nechat prsnik co najmenej stimulovany a plny. Pri kojeni striedaj prsia 2x ten, v ktorom je menej mlieka, 1x ten plny. Do 24 hodin sa v nom zredukuje tvorba mlieka, lebo com menej mlieka sa z neho vyprazdni, tym menej bude produkovat