icon

Nekojím, odsávam - koľko ml by malo spapať 2-týždňové bábätko?

mirka969
16. sep 2019

Ahojte mamicky. Moj syncek ma 2 tyzdne, prvy tyzden sme kojili ale bolo to strasne trapenie , nejdem to tu cele rozoberat. Zacala som si mlieko odsavat a davam mu z flasky. Takze ma iba materske mliecko , zaujimalo by ma kolko by mal spapat. Pretoze on je hladny aj kazde 2 hodiny a spapa aj 100ml. Nie je to vela na 2 ttzdnove babatko?
Snad sa tu najdu mamicky ktore fungovali podobne a budu mi vediet poradit. Dakujem 😋

Strana
z2
lula313
16. sep 2019

@mirka969 ja som odsavala asi 3 mesiace, problem vyriešilo ist na ORL a strihnut obe uzdicky, odvtedy kojenie nebolelo. Potom sme presli na kojenie až do 14 mesiacov. Dcéra jedla individualne, dávala som jej toľko, koľko chcela, rano to bolo aj 200ml(spala mi do 5 mesiacov celu noc), takze rano bola hrozne hladna, cez deň rôzne 100-140ml. Podstatne je, aby ti babo negrcalo, vtedy vieš, že si dala viac ako zvládol. Skus mu ponúkať, keď bude ospalý, to odsavanie nie je úplne udržateľne, ide to na psychiku, lebo v podstate nič iné nerobíš len odsavas, vyvaras odsávačku a flase a potom kŕmiš a zase odsavas.. teraz sa ti dieťa dlho kojilo, lebo citi potrebu byt prisate na mamu, ale keď bude mal polroka, bude nakojeny za 3 minuty..

lusyc
16. sep 2019

Odsavala som 15 mesiacov, prvych 6 kazde 3 hodiny, potom uz len 7x za den a neskor len 6x za den, aby som sa v noci aspon trochu vyspala. nikdy som nemala dost mlieka, tak som aj umelé davala. Vyskusala som vsetko, aby som dojcila, nepodarilo, mala sa proste nechcela prisat. Ale musela som vsetko vyskusat, aby som si to nevycitala. Materske mlieko som jej chcela davat, hoci len polovicu denne, lebo je predcasniatko. A dávala som pit tolko, kolko chcela, bábätko vie, kolko mu treba. Teraz druhu dceru dojcim 8.mesiac a je to neporovnatelne. Materstvo som si začala užívať, az ked som odsavacku odložila do krabice. Nikam som nemohla chodiť, furt sterilizovat, umývať, az kozu som mala na rukach poškodenú. Cize odporucila by som preštudovať pocas odsavania mamila.sk a skúsiť dojčiť.

bafka
16. sep 2019

@babikadaska @mirka969 ja som bola tiež u laktačnej, 2 mesiace som kojila no aj prikrmovala um. Za 2 mesiace 3x zápal prsníka, 3x ATB. Potom som s tým sekla úplne, zo dňa na deň (mal aj ekzém a zistili mu alergiu na BKM). No pre mňa bolo kojenie nočná mora, druhého tehotenstva sa bojím len skrz kojenie. Normálne panika. Keby mám druhé dieťa, len by som odsávala a keby nemám ani na to nervy, tak pekne um. A môžu si všetky ženy hovoriť aké je materské mlieko super a treba kojiť donemoty. No nech koja aj 20ročné dieťa. Každá mama chce to najlepšie pre dieťa, no musí byť aj ona sama v pohode.

mirka969
autor
16. sep 2019

@bafka plne s tebou suhlasim vo vsetkom. A v dnesnej dobe sa strasny tlak vyvija na zeny s tym kojenim

babikadaska
16. sep 2019

@bafka tu na koni sa k tomu radsej nevyjadrovat. Lebo za taketo reci ta mozu aj virtualne ukamenovat :D ja som sa snazila kolko slo, spime spolu, nosim v satke, zijem v zahranici a laktacne ma vysli na 210 eur a nic z toho... takze nie vzdy to ide a zavisi aj na dietati. Vidno to na mojich dvojcatach - jedno sa stale koji a nic som pre to nerobila. Druhe mi plakavalo na prsniku od mala, same problemy boli. Niekto vyssie pisal ze odsavanie je na psychiku - tak jedno dieta kojim na poziadanie, do toho dvojca - druhemu som mesiace odsavala,krmila ho a sterilizovala a citim sa teda psychicky velmi dobre a som stastna ,ze mam 2 zdrave deti a mohla som im ponuknut materske mlieko. Syn uz dostava aj umele, a dcera sa stale plne koji. Odsavanie znamena odriekanie urciteho pohodlia, ale to uz si kazda matka musi zvazit sama. Autorka sa pytala,kolko ml a ako casto moze krmit male babatko odsatym mliekom a samozrejme sa na nu zosypali odporucania , nech skusa kojit :D

nancy666
16. sep 2019

Tak aby som odpovedala na otázku 🙂 mne v pôrodnici vraveli že má jesť toľko koľko má dni. Čiže 3 deň jedna dávka 30 ml. Na 100 sa to má zastaviť. Takze áno 100 je ok aj my sme tak papali tuším do 2 mesiacov skoro. A ( áno konickarky kamenujte má ) odsávam aj ja, pri všetkých deťoch, z presvedčenia🙂 aspoň mám prehlad koľko mliečka vypilo babo a môžem mat svoj život čo je príjemný bonus

julia204
16. sep 2019

Prvemu synovi som odsavala mliecko do jeho 13 mesiacov este sme aj mrazili nocne odsate.. Teraz mam 2 babatko a zasa sme skončili na odsávačke.. Tiez som tu mala 3laktacne poradkyne a nepodarilo sa malu prisat, mam vpacene bradavky a klobuciky nechcela za svet chytit. .. Proste ked kojit nejde tak kojiť nejde.. Podľa mna je hlavne ze ma" materské mliečko" a je jedno ci z prsníka alebo fľašky.. Krasne papa riadny hladosko 🙂

mirka969
autor
16. sep 2019

Dakujem zienky vidim ze sa este stale najdu aj mamicky ktore chapu ze niekedy sa proste kojit neda, a nebudem to silou mocou tlacit a prestrihavat mu uzdicky. Nasli sme si svoj system a budem sa snazit udrzat si mlieko co najdlhsie. Odsavanie mi vobec nerobi problem, necitim sa kvoli tomu zle ani psychicky ani fyzicky. Psychicky horsie som na tom bola ked sme sa snazili kojit. A nemyslim si ze som horsia matka iba.preto ze nekojim 😊 ja som hlavme chvela vediet ci je to v poriadku ak tolko spapa 😊

babikadaska
16. sep 2019

@mirka969 a mne pomohli benedikt a senovka na udrzanie mlieka este

bafka
16. sep 2019

@babikadaska veď ja viem, cítim tie kamene ako sa tu hádžu 😂 no a totálne som rada, že si sa tu vyjadrila aj ty, presný príklad toho, že každé dieťa je iné. Lebo ja keď poviem, že môj na prse byť nechcel, tak to nie je predsa možné a vinná som ja. A hľa, jedno dvojča v pohode a druhé nie. Spríjemnila si mi deň 😀😗 a presne, odsávanie je dosť zlé, ja som nemala ani na to nervy. Mňa bolelo všetko, chcelo sa mi vracať keď sa blížil čas kojenia. On vrešťal ako šialený, nie a nie prisať, ja na prášky z toho. Vďaka Bohu za um 😍 A kamoška kojí 2,5r a sťažuje sa mi, že 20x v noci hore, čo stále na cecku, zaspať inak nevie, len na cecku... že jej je z únavy zle..
No zbohom rodina 🙈 Ale ako som písala, nech koja aj 20ročných keď chcú, no nech sa nikto nenaváža do tých čo nekoja

lula313
16. sep 2019

@babikadaska myslim, že tie odporucania boli v dobrom, skôr povzbudzujúce, že je možné aj po niekoľkých mesiacoch prejst z flase na kojenie, keďže problem môže byt v uzdickach.. a sama uznáš, že kojenie je pohodlnejšie ako odsavanie, kedy ti dieťa reve od hladu a ty mu mlieko len prihrievas.. pre mna bolo toto obdobie vyčerpávajúce, tiež som bola pod tlakom okolia, že musím kojiť, už by som sa na to vykaslala a dala UM, lebo si nemyslím, že to za ten diskomfort stalo..

wooshka
16. sep 2019

@mirka969 este by som Ti poradila - bez ohladu na to, ci mas teraz mlieka vela alebo malo, prvych 12 tyzdnov sa odporuca odsavat tych 8-12 krat za den. Je to doba, kedy sa reguluje produkcia mlieka a de facto nastavuje na dlhsiu dobu. Ak aj
Mas teraz vela mlieka a staci Ti odsat sa trebars 4 krat za den, v tretom mesiaci to moze ist prudko dole. Pri dojceni totiz dieta v tomto veku pije velmi casto male objemy a tym dostava telo signal na primeranu tvorbu mlieka, ktora moze po tretom mesiaci ak rapidne klesnut ak tieto podnety nie su co najvernejsie simulovane. Samozreje, ze mozes byt z tych stastnych, co budu odsavat liter mlieka aj v roku, ale vacsinou aj maminky s velkou nadprodukciou musia odsavat casto a menej, aby si mlieko udrzali dlhodobo. Drzim palce, ja som prve mesiace to mlieko doslova zmykala a zapasila o kazdu kvapku, takze trochu zavidim tym, ktore to maju jednoduchsie 🙂 pre mna bolo z tohto pohladu odsavanie peklo, lebo vonku som to sama s dietatom bez pomoci nedavala a tym padom si pol roka riadila zivot podla casov odsavania, kedze v mojom pripade od 3 do 6 mesiacov tiez neslo odsavat menej ako 6 krat denne ak som chcela mat dostatok mlieka. Preto povazujem dojcenie za omnoho praktickejsie, lebo netreba nic umyvat, sterlilzovat, ohrievat, je stale poruke a da sa nakrmit kdekolvek, no nie kazdej sa podari prekonat aj tie tazke obdobia, co to prinasa. Nuz tazko posudzovat, kedze to, co ide jednym ako jednoducha samozrejmost moze byt pre inych absolutne trapenie.

majafemo
16. sep 2019

@mirka969 My sme sa dojčili na požiadanie,aj cez deň,aj v noci.Aj teraz keď má rok a pol🙂Je spokojná nie iba pre hlad,ale aj pre naplnené citové potreby.

lenteraz111
16. sep 2019

@bafka kto nezazije, nepochopí ta. Ja mam dve deti, obe som sa snažila kojiť, prioboch pôrodoch nastrih, bolesti nastrihu skoro jak pri pôrode, zápaly ATB, ešte aj čistenie.... Čiže ja v bolestiach na posteli, ani ležať, ani chodiť... Nečudoval som sa, že som mala malo mlieka.

myjusiatko
16. sep 2019

U MM vobec neries kolko vypije. Daj mu ako potrebuje. 🙂

denisakonarik
10. okt 2020

@pininka1 akoze na jeden raz vypil 120 ml ?

pininka1
10. okt 2020

@denisakonarik ano, urobili sme mu 60 vypil to na jeden sup a plakal tak sme mu robili este 60 a vsetko vypil. Narodil sa a mal 4650g, doktorka sa smiala ze by som musela byt dojka aby mu stacilo iba moje mlieko.

denisakonarik
10. okt 2020

@pininka1 tak super .moj ma 5 dni a mam.mu pridavat vzdy 10.ml,takzde dnes 50.ml, a neviem kolko mam dat dvojtyzdnovemu potom zohrievat lebo janiba odsavam

pininka1
11. okt 2020

@denisakonarik no moj druhy ked vypil 10 po narodeni tak sa mi to zdalo strasne malo, ale lekarka mi vravela ze to je uplne v poriadku, cize podla mna ak tvoj da 50,60 tak je to ok.

Strana
z2