Nemôže mliečnu bielkovinu. Čo mu mám dať?

bianka234
12. jan 2010

Ahoj, poradí mi prosím niekto? Môj syn má ekzemy,má 15 mesiacov, nedokážem ho dostať do normálu, tak som sa rozhodla aj napriek tomu, že nemá alergiu na mliečnu bielkovinu vyradiť z jedálnička všetko mliečne. No sranda to teda nie je. Kúpila som ovsené a sojové mlieko, chutia mu obidve, to je v pohode. Ale čo ďalej? Viem že môže sojové jogurty, lenže ani neviem aké existujú, ovocné mu nemôžem dať, bez príchute som zatial nezohnala. A tým som aj skončila. On nemá chudiatko čo jesť, pomooooc. Na nete som čítala veľa takých názorov, že po vyradení mliečnych výrobkov ekzemy ustupia, ale bojím sa, aby na to nedoplatili jeho kostičky alebo nebodaj aj niečo iné pre nedostatok vitamímov, ktoré sú v mliečkach pre babatká obsiahnuté. Ak máte niekto nejaké skúsenosti, prosím poraďte, budem veľmi rada, z celého srdca ďakujem za rady.

gabak
13. jan 2010

ahoj bianka, moja malá začala mať exém na hrudi a chrbáte keď sme prešli na kravské mlieko.To mala 2,5 roka. Skúsila som aj umelé ale to ju napínalo. Sójové neche. Tak som jej začala dávať probiotiká a exém zmizol. Dávam jej ich asi 3 mesiace a chvíľu pauza a tak dokola. Mlieko pije iba ráno , niekedy si dá aj večer. A dokt. vravela že to sa vie upraviť do 5 rokov. Tak uvidíme. Jogurty papá a chutí jej aj acidko.Skús probiotiká. Nám to zabralo.

jahodka11
13. jan 2010

bianka, nas maly pil nutrilon allergy care, tam mal vsetky vitaminy....a napr dobra je kasa Sinlac, z nej sa daju robit vselijake recepty....a neboj, casom si zvyknes a budes mat toooolko napadov, co mu varit a tak....
a probiotika sme uzivali aj my, ale kvoli stolici....trosku pomohli..
u nas sa nastastie alergia na mlieko vylucila, ale az v 2 rokoch, dovtedy sme boli bez....a jedine, co mu vyslo, je alergia na bielok..a odvtedy je vsetko ok, aj stolica....
a nedala si maleho na testy? treba, cim skor....na co sa zbytocne trapit a skusat? tak ako my... 😒

lusana
13. jan 2010

bianka, syn má tiež alergiu na BKM a k tomu ešte vajce, pijeme mliko Nutrilon allergy care, okrem toho sa dá kúpiť ešte ovsené, ryžové, pohankové, sojové mlieko. Tieto mlieka pridávam aj do varenia omáčok, pudingov. Hlavne čítaj etikety, lebo mlieko sa nachádza naozaj hocikde. CHlebík pečiem v domácej pekárni. Niekedy použijem na chlebík perla tip, ešte myslím veto neobsahuje mlieko a rôznu zeleninu. Niekedy kvalitnú šunku, poprípade urobím tuniakovú pomazánku. Ďalej Samko má rád predsnídavky, niekedy pridávam ovsené vločky. Dajú sa kúpiť aj nemliečne kaše /Nestlé rýžová, Alnatura kaše z DM. ovsená, pohankova, špaldová, 4 zrnná/
K obedom mäso, zelenina, zemiaky, ryža, kludne robím aj omáčku na troche oleja a namiesto smotany a mlieka ryžové alebo ovsené, zemiakovú kašu rovnako rozmixuješ s týmto mliekom. aj krupica sa dá z toho urobiť.Možností je naozaj veľa, vlastne budete jesť ako normálner, len s touto náhradou.

bianka234
autor
13. jan 2010

Ahoj jahodka, my sme už na testy boli v lete, a nič sa mu nezistilo, tie základné čo robia z krvi, t.j. vajíčka, soja, mlieko, orechy, čoko, roztoče... všetko ok. Ale ja tomu nejak neverím, pretože my teda máme tu stravu príliš jednotvárnu na to, aby som si nevšimla čo mu ubližuje, totižto 3 týždne som zapisovala presne do detailov čo papal. Stále dokola to isté, overené. Zrazu po 3 t. sa ekzem zhoršil. Prečo? Probiotiká užíva, všetko ako káže doktorka, všetko dodržiavame, hlavu mám z toho ako melon. Dnes ma ešte aj dr.vyhrešila že prečo mu dávam sojove mlieko, ved to je alergén, ja nechápem ked mu vyšli testy aj na soju ok, prečo na to môže reagovať podla nej a na mlieko nie. Mam totalny guláš.

daducha
17. jan 2010

Ahoj Bianka,

my zatial nemame potvrdenu alergiu od alergologicky, iba na zaklade nepriberania a zelenych stolic sme mali vylucit vtedy vsetko mliecne z mojej stravy-maly bol a je kojeny a do dvoch tyzdnov bol pokoj.Teraz uz ja zacinam pomaly jest mliecne veci a maly je v pohode,tak netusim ci alergiu mame, chcem ist na testy.Ale teraz k veci.My na varenie kupujeme ryzove mlieko z DM-ka.Je obohatene o kalcium,stoji cca 1,60/l.Kase kupujem iba nemliecne,davam tam toto ryzove mlieko a v podstate s nim varim tak ako a obycajnym.Miesto masla pouzivame Alsan-je to rastlinny tuk podobny maslu,vyborne chuti,nie ako tie hnusne margariny typu Perla,Rama a pod.Kupis ho v Bio potravinach.Je sice dost drahy,cez 2 Eur,no deti toho tolko nespapaju.A vapnik vies doplnat inymi,omnoho hodnotnejsimi potravinami ako je kravske mlieko.to ma pre telo velmi malo vyuzitelneho vapniku.Ani slony mlieko nepiju a ich kly su zarucene bez osteoporozy 😀

gocrazy
18. jan 2010

Ahoj Bianka,
my mame tiez potvrdenu alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, pijeme nutrilon alergy care, tiez sme sa na koznom liecili na ekzem, ale nepomohli ziadne masticky. navyse nam nespaval dobre, stale sa budil a plakal, potom som tu niekde citala, ze treba postupne zistovat, ktora potravina moze sposobovat alergiea zacala som vylucovat, ked som prestala davat banan, tak nam ekzem do troch dni zmizol a odvtedy sa neobjavil. na alergologii na kontrolnych testoch nam na banan vysli vysoke hodnoty. pokial ma alergiu na mliecnu bielkovinu, netoleruje potom ani hovadzie maso a vajicka. tie nam tiez vysli pozitivne, ono je to tam nejako prepojene tym ze obsahuju rovnake alergeny. navyse sme vysadili este aj petrzlenovu vnatku do varenia a upravil sa nam nastastie aj spanok.uzivame uz vyse roka pravidelne probiotika, no myslim si ze, najprv treba vyradit z jedalnicka tu potravinu, ktora alergiu sposobuje a potom sa aj ekzem upravi.

bianka234
autor
18. jan 2010

Ahojte, ďakujem za rakcie, môj stav zúfalosti sa vôbec nezlepšil, nakolko sa ekzem zhoršuje, aj napriek tomu, že mlieko nedávam, ani nič mliečne. Ale jedna vec ma tu zaujala, gocrazy, kedysi som čítala o tom banáne, že ak je jeden z rodičov alergik, dieťa môže byť alergické na banán. Síce som to vôbec nepochopila, ale spomenula som si teraz na to. Ten dávam malému každý deň keďže máme dovolené len jablko aj to len jeden druh mám čo mu nevadí a banán. Na banán testy nemal robené, tie sa robia tiež z krvi? Ten banán určite skúsim, ale až od zajtra, lebo dnes už mal a strašne ich ľubi 😔 Ďakujem za radu.

gocrazy
19. jan 2010

Bianka,

tiez som to tu citala ze maju deti reakcie alergicke na banan a vyskusala som ho vysadit z jedalnicka a ako som uz pisala, nam ekzem uplne zmizol. na alergologii ma upozornili ze banan je takisto exoticke ovocie a my v nasom podnebi nie sme prisposobeni tomu, aby sme vedeli stravit taketo ovocie,vraj treba detom davat len tie druhy ovocia a zeleniny, co rastu v nasom podnebi. nam po tom, ako som doktorovi spomenula, ze som vysadila dane potraviny, urobil aj testy krvne, a z nichp otom vyslo, ze na banan ma vysoku alergiu, nesmiem mu ho vziadnom pripade davat. a pritom sme tiez jedli jedine banan, pretoze ine ovocie mi nechcel papat, denne mal aj 2 kusy.
Hlavne trpezlivost a skusat....drzim palce