Nepokojné mesačné bábo a problémové uspávanie

gabuss
6. feb 2014

ahojte. mame doma 1-mesacne babo a potrebovala by som sa opytat na pár vecí:
1. v poslednej dobe je maly velmi nepokojny. zo zaciatku to bolo tak, ze ked plakal a nepomahlo prihovaranie, spievanie, tak sme ho zobrali na ruky a ukludnil sa. brala som to ako normalne, kedze bol tak dlho v mojom brusku. avsak teraz ked ho vezmem na ruky je nepokojny, vyslovene sa vrti ako keby chcel preliezt cez moje plece, niekedy pritom aj poplakava, mrnci. ja si myslim ci to nie je tym, ze podla mna malo spi. vie spat dobre v kociku. a doma vie pekne zadriemat na mojej/priatelovej hrudi (hlavne po kojeni, musime ho dlhsie nosit kvoli odgrcnutiu), avsak akonahle ho polozime, do 5 min. je hore.
2. ako uspávate/ste uspávali vášho novorodenca? tak ze ste ho dali do posielky a sám zaspal alebo ste ho pohojdali, nosili na rukách a pod.? pretoze u nas fungujeme stylom po dojceni si ho dam na odgrcnutie a popri tom aj pomalicky zaspí a tak ho dám do posielky. Avšak niekde som cítala, ze sa takto deti uspávat nemajú.
3. da sa takého malé bábo už naucit na nejaký rezim. V noci nám do polnoci pekne spinka, ale potom je to už horšie až do rána. Len sa mrvi, poplakáva, mrncí, nespí poriadne, stale treba k nemu vstávať.
4. pocas noci ako prebalujete dieta? pred alebo po papani? ked chcem maleho prebalit pred papanim strasne rici, lebo chce jest a taktiez viem ze je to nezmyselne, pretoze na 99% si pocas kojenia pukne a plienka bude tak ci tak "nalozena". ale ak ho chcem prebalit pocas kojenia alebo po kojeni, bojim sa ze mi vyvrati co vypil a taktiez ze sa mi preberie a potom musi ist znova na prsnik (aby sa trosku unavila a nasledne zaspal)

Mozno ste niektorá s niecim podobným bojovali. Nam pomôzu akekolvek rady a skúsenosti.
Vopred dakujem

havana_frost
6. feb 2014

@gabuss Veeeeľmi podobnú hádam až cez kopírak rovnakú situáciu sme mali 🙂 Ale takých detičiek/mamičiek bude asi habadej. Keď sa nám takto mrvil, nechcel byť na rukách! Pomohlo položiť ho. Tiež zaspí po kojení a v postielke sa do 5 minút preberie. Nechávame ho teda po kojení na rukách dlhšie, takých 20 minút a až potom dávame do postieľky, potom sa už nezobudí (to platí v noci). My sa snažíme urobiť režim taký, aby bol vo svojej postieľke, aj keď sám tam nezaspí, je tam vždy iba preložený (z rúk). Počas noci ho prebalujem pred. Síce ručí, ale potom by ho to len zobudilo a uspávali by sme znovu. Kým bol však menší, prebalovala som po, lebo a) aj tak sa pokakal počas kojenia; b) pogrcal sa. Ale aj z toho grckania potom vyrastie.

luba28
6. feb 2014

@gabuss moze ho boliet brusko,moze mu byt teplo,zima,....

jul11
6. feb 2014

@gabuss pre babatko je to vsetko velka zmena. Odporucam knizku Harvey Karp Nejstastnejsi miminko v okoli. Aj na you tube ma videa. A jasne,ze si citala,ze deti sa tak nemaju uspavat. Iny ti poradi,ze len na prsniku,spat s vami v posteli,iny ti povie,ze za ziadnu cenu nebrat do postele. Kazde dietatko a maminka je ina.takze si rady vypocuj a urob,ako sa tebe zda najprirodzenejsie k tovjej povahe a co vam dvom s babatkom vyhovuje.Prebaluje sa podla potreby. Sa vravi,ze pred kojenim.ale ked uz je babatko nervozne,tak ho nebudem trapit. prebalim po kojeni. ak vies,ze bude mat plnu plienku,tak prebal nejak pomedzi kojenia,aj ked plienka nie je plna. na zaciatku je to narocne,kym sa babatko a mamka na seba nastavia,clvoek ma pocit,ze nic nestiha a pritom babatko vela spi.tiez sa teraz cudujem,ze som nic nestihala.ale bude to lepsie,len si musite na seba zvyknut a zistit,co na tvojho drobca plati. hlavne potrebuje citit tvoju blizkost.bolo 24hod v brusku a teraz je zrazu vonku a prave okolo mesiaca uz zacinaju dost toho vnimat.drzim palce

orieska325
6. feb 2014

chce to trpezlivost ,mozno je to bruskom alebo si len tazko zvyka na okolie...moj maly bol taky isty budil sa na kazzdu somarinu a trebalo ho stale mat na rukach..hlavne bud v pohode a skusaj..vyskusaj ho polozit, skus cumlik..mesacne babo je este malinky tvor s rezimom mozes zacat cca v 4 m, neboj cas rychlo leti zachvilu bude uplne ine chce to len vydrzat a byt v pohode...prebaluj po papni ked bude kludny...nam tiez ukazovali v porodnici ze pred ale je to nezmysel babo place a aj tak ti nalozi do plienky...

gabuss
autor
6. feb 2014

@havana_frost

prave kvoli grckaniu je pre nas problem prebalovat po, sice mi to pride logickejsie a aj pre neho lepsie (predtym neskutocne rici, chce papat). a s tou postielkou to mam chapat tak ze aj pocas dna ho davate do nej? pretoze my cez den mame pre neho miesto v obyvacke, kde su bezne ruchy dna a do postielky len na noc.

magda89
17. feb 2014

my sme robili vsetko mozne 🙂 ale par zaujimavych tipov na vyskusanie najdes tu: 🙂
http://www.prosimspinkaj.sk/19/post/2014/02/krt...

daj vediet ci zabralo 🙂 pa