icon

Odsávanie mlieka efektívne , ako nato?

29. mar 2025

Ahojte, včera som si prvý krát skúsila odsať mliečko a po 8 minútach z pravého a 8 minútach z ľavého mám takýto výsledok...niečo robím zle. Neverím, že mám málo mliečka, prvý mesiac bábätko pribralo 900 a druhý 1100g, myslím , že mliečka je dosť, plne plienky a aj celkovo. Len mám asi zlú metódu na odsávačku. Odsavala som si po sedačky, kojím len poležiačky... Keď sa mi bradavka "vcucla akoby to stipalo a celý čas po pumpovaní mi vyšla akoby len kvapka. Mohlo mať vplyv že malá pýtala za 3,5h mliečko 3 krát? Raz to bolo normálne kojenie okolo 25 minút, druhé také 7 minútové o hodinku a pol a tretie 19 minút...kojím na striedačku z pŕs z oboch som kojila na jedno kojenie len krátko po pôrode. Pijem dostatok tekutín. Prosím poraďte kde robím chybu, malá keď pije až hltá a nestíha, často jej zabehne...preto nerozumiem tomu ako mohlo ísť mliečko po kvapkách....
Ďakujem Vopred za každú radu a pomoc.

Odsávanie mlieka efektívne , ako nato?
anavixy
29. mar 2025

Preco odsavas? Je to potrebne?
Odsavacka a dieta saju uplne inak, neda sa to porovnat a pokial je dieta spokojne a pekne pribera, tak nie je problem v mnozstve mm, ale v odsavacke. A to nemyslim tak, ze je odsavacka zla, ale ze mozno proste tebe nejde odsavat - je to celkom bezne. Co mozes urobit je v prvom radse si overit, ci mas vhodny nastavec na odsavacku - ten lievik, ktory si nasadia na prsnik - musi byt vybrata velkost konkretne na tvoje bradvky (podla priemeru bradavky) a ak ani a vhodnym nadstavcom neodsajes, tak skusit inu odsavacku (aj ked medela ma asi najlepsie). Je to elektricka odsavacka?

trgypadl
29. mar 2025

Plne som dojcila 9 mesiacov,odsat aspon na jedno plne krmenie sa mi nikdy nepodarilo,takze sa tym netrap,ak dietatko pribera je to ok

christie11
29. mar 2025

Obe moje kojene deti stale vypili dost,aby boli spokojne,takze mlieko som mala. Ked som si chcela odsat odsavackou,nikdy mi nic neslo,iba malo,ako tebe. Viac mi slo rucne,bez odsavacky. Alebo s elektrickou medela.
Asi treba len skusat,co ti zaberie. Na stipanie krem na bradavky. Ja som to vzdala,kamoska len odsavala dva roky.
Ak je dieta spokojne a pribera,mliecka mas dost

michaelam2
29. mar 2025

Odkedy som mama a citam castejsie prispevky o kojeni tak som sa stala alergickou na slovo “mliecko” 😀 no ale k veci ….ja som vzdy mala aj mam dost mlieka, dcere vzdy az zabehne z toho ako rychlo to zacne tiect, ale neodsajem skoro nikdy nic. Proste to nejde a to som skusala naozaj hociako. Takze zrejme nic nerobis zle, len niekedy sa to naozaj neda. Aj v porodnici mi povedali ze jedina spolahliva a najlepsie odsavacka je dieta 😀 ziadna ina nemusi fungovat

autor
29. mar 2025

@anavixy je to len príležitostne a na zajtra večer potrebujem, keďže idem preč na 3 hodiny, no neviem koľko vypije z prsníka 3 mesačné dieťa, či by bolo fajn jej odsať 50ml.? 100? 150? Musím skúšať, zajtra začínam nový zber, asi skúsim po ležiačky...

autor
29. mar 2025

@trgypadl však ja by som to ani neriešila, ale zajtra musím odísť , teraz.ma rastový šprut a asi týždeň už pýta opäť častejšie, alebo sa napapa a o hodinku opäť na pár minút...v podstate aspoň tých 50 ml by som chcela, aby niečo mala keď budem preč...

autor
29. mar 2025

@christie11 ďakujem, vidím, že v tom nie som sama, že podobný problém majú/ mali aj iné...ale jed fyzika nepustí...podtlak tam je a prsník nikdy nie je prázdny a teda by z neho mlieko malo ísť, nielen kvapkat...

autor
29. mar 2025

@michaelam2 tak mlieko 😁 👍
V podstate som nečakala ani že mi potečie potokom do tej odsávačky, ale po kvapkách už vôbec nie... Celý čas odsávanie má bolí bradavka, skôr štipe tak ako na začiatku kým malej sa spustí prúd ( občas sa odcucne s mne mlieko doslova strieka) a možno sa prúd nespustil, lebo som sedela? Lebo na maličkú nepozerám ako stále? Mne ten úvod kojenia vadí, niekedy aj kúsok zabolí a tu som to mala celý čas čo som zo seba chcela dosť mliečko, pardon mlieko. 😁
Ďakujem za názor ♥️ budem skúšať ďalej.

autor
29. mar 2025

@michaelam2 veru najlepšia odsávačka je dieťa 😄👍

bolarazjedna
29. mar 2025

Ani mne nešlo odsat viac ako máš na obrazku, aj keď som odsavala hodinu.... Pritom deti do 1 roka kojene.... Podľa mňa odsavacka nebola dostatočne silný stimul pre bradavky, ktoré už boli zvyknuté na stimuláciu dieťaťom (na začiatku po narodení sa mi podarilo odsat aj 100ml), ale potom už keď som výlučne kojila, tak nie.....
Podľa mňa daj UM, ak to potrebuješ jednorazovo.

sedmicka_x
29. mar 2025

Skuste pocas kojenia odsavat

anavixy
29. mar 2025

No odsavat poleziacky si nvm velmi ani predstavit, kazdopadne to, v akej polohe odsavas fakt nema vplyv na mnozstvo mlieka ktore odsajes. Vplyv moze mat to, co som spomenula hore.

kiki68
29. mar 2025

Mala som rovnaky problem, skusila dve odsavacky ( medela a lansinoh), vraj su to tie naj. Odsala som velmi malo, inak som 3,5 roka kojila. Mne to islo ma plne gule a ja som to skoro ani necitila, dieta malo uplne iny ten tah, iny system. Pritom nasadene to bolo spravne. Tak som to vzdala a odsavacku som dala kdesi do suflika. Tiez som musela do nemocky vzdy na hojenie laserom a 3 hod prec. Potom uz bolo dobre.

michaelam2
29. mar 2025

Ja som inak tiez takto sa snazila odsavat ked som potrebovala odist z domu ale teda kopa usilia, mlieka aj tak malo a dcera nakoniec uplne odmietla moje odsate mlieko z flase 😀 takze kludne jej daj UM ked treba, naozaj to proste odsat niekedy nejde 🤷‍♀️

autor
30. mar 2025

@anavixy
@michaelam2
@kiki68
@sedmicka_x
@bolarazjedna
@christie11
@trgypadl
Ahojte, tak som sa "nato" vyspala... Hovorím si pôjde to pôjde, nastavila som hlavu...ráno som bola unavená tak druhé kojenie po zobudení som si s tou odsávačkou ľahla a kým sa dieťa kojilo, začala som....no nie je vhodná na ležaka...musela som sa posadiť počas kojenia a aj tak mi kúsok vytieklo, ale fakt málinko...z toho nekojeneho som vytiahla asi 45ml. z druhého zvyšok...neviem koľko tam podľa vás je?
Môj dnešný triumf, normálne taká radosť a spokojnosť. Ďalšie skúšam o 3 h s kojením a potom ešte raz a vyzbiera sa snáď na tie 4h čo budem preč... Takže je to možné...vo fľaštičke je asi 25 minútové snaženie...
Čiže ak niekto príde k tejto diskusii, tak hozbnd sa nastaviť v hlave a potom odsavat počas kojenia...spustí sa to lepšie ako len tak...a ešte dodám že keď kojím mne z druhého kvapka dvd vyjdu, krásne vložky nosím ak 2-3dni...pri druhom dieťati som ich mfnila aj 2 krát denne, lebo vždy boli plné... Krásny deň želám.❤️