Odstavenie od kojenia a budenie sa dieťaťa
Ahojte,malý má 19 mesiacov, odstavujem ho od večerného a nočného kojenie, zatiaľ sa mi budí raz za noc, začne mrnkať, ale potom aj plakať tak ho musíme na ruky zobrať bud ja alebo manžel a ukludniť troška ale potom zaspí v postielke. Prosím vás sú tu aj také maminky ktorých deti sa po odstavení aj tak cez noc budili? Samozrejme že ked som kojila stačilo dať na prsník a spinkal dalej, nevravím že musí hned spať celú noc, len chcem vedieť či je to kôli tomu že bol dlho kojený? či je šanca že sa mu to upraví a bude spinkať aj celú noc? Dakujem
@evittam rozdiel medzi nami je v tom, ze ja hoci mam iny nazor nez ty, tak sa neznizujem k ironizovaniu a posmievaniu sa tvojej osobe a tvojim vyrokom. Naivne som si myslela ze komunikujeme vecne, vidim ze nie. Ked totiz dojdu vecne argumenty, tak sa vacsina ludi znizi k prizemnym utokom. A to dost o cloveku vypoveda...
@mamahanky fiiiha, zlataaa 😂 nemusíš si študovať nič, vy máte strašne zle predstavy o ženách, co koja... Ten príspevok nemal byt plytký rypanec, ale možno dôvod, prečo je dobre aj pre Maminy kojiť dlhšie... Matka roka? Som úplne normálna maminka, ktorá ľúbi svoje dieťa....tak ako ty. Ale diki za to, že si mi pripomenula prečo na mk neprispievam. Pekny večer prajem 😀
@sardinka333 krasne napisane🙂 uplne s tebou suhlasim
@sardinka333 čítaš medzi riadkami? že napíšem odkaz na jedinú stánku ktorá chce ako tak napomôcť dojčiacim matkám? Ty ju máš preštodovanú, ked ju odcudzuješ? alebo mna na základe tohto? alebo máš niečo naštudované ohladom dojčenia? z Tvojho príspevku vyznieva, že asi nič..a čo materinský inštikt?.aj o tom tu bolo písané..tak šup šup..presne tam píšu ako sa vyvarovať takých problemov aké si si spôsobila sama pri prvých detoch pri dojčení..a čo takto skúsiť pri treťom dojčiť? a také bludy o nočnom vyjedaní, pokazených zuboch....to už snád tomu neveríš..
@augustovkaa svetova organizacia hovorí aj to ,ze aj umele mliecko ma vitaminy, a je plnou nahradou takisto materskeho mlieka, nie vsetky maju tu vyhodu kojit, co sa tyka horkosti-neviem ake si chutnala,,,ale nase umele mliecko nechutí horko 🙂))) nikomu jeho nazor neberiem, vyjadrila som len ten svoj, ze kojit do 4 rokov je uz "chore" uz len z hladiska,- ze take dieta ma byt aj trosicku samostatne-a nie visiet na mamkinej cicke,,
@sardinka333 najvacsia blbost je budit niecim dieta,len co mrnkne. A je jedno,ci je to prsnik,dudel,prihovaranie.
Ja som dieta riesila,az ked naozaj sa samo prebudilo. Nie trosku placu,to sa utisili same. Myslim,ze vdaka tomu som mala deti,co sa budili minimalne,resp.vobec. Ano,priznavam,dcerka bola kolikova,tak ta mala daktore noci,ze sme boli hore hodinu ci dve a ja som rano musela fungovat,lebo 2r.stupel,ale mala noci,kedy sa bud len napila a spala alebo prespala celu noc. Ale to len do 4,5m. A dokonca som ju musela budit v noci,lebo ona bola schopna tahat celu noc este ako novorodenec. Dr.mi kazala,lebo slabsie priberala..lenze to ona doteraz,tak to nebolo sposobene MM ci jej zlym prisatim.
A syn sa po tretom m.nebudil. Ked mali potrebu,nemala som.problem si ich nechat v posteli a aj teraz im vyhoviem,aj ked nie su dojceni a su relativne velki.. Ale to ani neberiem ako budenie,lebo to ich len prenesiem a uz spia. Koniec-koncov ak toto mam brat ako budenie,tak ja mam 40 a stale sa budim v noci. Minimalne raz..
@luba41 paneboze.ako sa vobec opovazis odvolavat na materinsky instinkt? My nekojacie maminy ho nemame alebo co? Co je dobre na kojeni 2 rocneho dietatat v noci? Ako mozes posudit dovody preco ta ktora matka nekoji, respektive nemoze kojit? Alebo aj nechce, lebo je lepsia vyspata mamina ako unavena z nocneho vstavania? Co ma spolocne kojenie s tym, ze chces pre dieta len to najlepsie? Myslis si, ze nekojacie matky to jechcu?
@luba41 spokojna matka=spokojne dieta.svoju prvorodenu som skoro priviedla do nemocnice len pre to, ze som chcela kojit.lebo som mala pocit, ze ked nebudem kojit, tak som zla matka.doktorka sa zhrozila po úzvazeni malej po kojeni ze co som jej to urobila, ze je podvyzivena.a to sme sa stresovali, ja aj dcerka.ja lebo som jej stalev vsemozne cpala mm a ona lebo tam uz ziadne nebolo a mala hlad.plakali sme obe.potom som nasadila um a obe sme boli spokojne.takze ano.SPOKOJNA MATKA, SPOKOJNE DIETA.
@luba41 ja nemám nič proti dojčeniu, mnohé priatelky dojčia a vobec nemám potrebu im to ,,vyhovárať,, ak im to vyhovuje. Mamila je nekritická ,,kojo sekta,, študovala som resp. čítala ich odporučania ohladne užívania liekov. A je naozaj na pováženie ak tam mamičkám odobria dojčenie napr. na Lexaurine - benzodiazepínoch, alebo liekoch, kde doktor zakazal dojčiť a oni bez problémov odobria lebo ved do mlieka sa dostane len ,,nepatrné množstvo,, psychofarmaka. Z mojho pohladu su ako fanatici - dojčenie hlava nehlava a nič nie je pre nich komplikáciou k ukončeniu dojčenia práve naopak, matke na antidepresívach povedali toto: aj riziká spojené s nedojčením, ktoré pri väčšine liekov prevyšujú skutočnosť, že sa v materskom mlieku nejaké malé množstvo lieku nachádza. Dojčenie je navyše pre dieťa prevenciou pred možnými psychickými problémami, a preto je v takejto situácii veľmi dôležité. Ale to, že laktácia je jedným zo spušťačov napr. neurotických poruch to sa dočítaš skor v odbornýh článkoch ako u mamily....Na druhej strane som skušala podobne ako odporuča Mamila krmenie so suplementorom pri synovi a laktačná bola u nás pri dcere. Takže nezavrhujem niektoré rady, ale niektoré rady zase ,,vydelím dvomi a ešte vynásobím,,. Ja mám ten materinský inštinkt určite pokazený, to sa nejdem hadať lebo mne vobec nekaže dojčiť za každú cenu, za cenu nervov, nevyspatia, uzkosti,rozdrásaných bradaviek (vraj techniku som mala dobru, kavasinky som nemala len som háklivka na bolesti) nespokojného dieťaťa a matky. Ja mám v sebe zabudované, že dieťa treba zahrnať starostlivosťou, laskou, pozornostou primeranou veku a či mu dám najesť z flaše alebo prsníka pri treťom dieťati nejako prestavam riešiť, resp. trápiť sa tým lebo ako treťorodička zhruba viem čo ma čaká.
@marienka1703 ochutnala som nutrilon
@michaelkanr Uz som sem nechcela pisat,ale musim. KDE som a teba a niekoho utocila? Napisala som co si myslim a ziadny utok v tom nie je! Skôr mne tu par osôb vkladalo vyroky,ktore som nikde nenapisala ani netvrdila.
@anicka246 pre Mamilu nie su žiadne dovovdy aby si prestala moja!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
(srandujem)
@augustovkaa My sme na nutrilone,a vobec nieje horky,, 🙂
nevadí, že lieky užívajú počas tehotenstva kardiatičky, alergičky, diabetičky, na vysoký tlak aj psychofarmaká.užívajú.ale počas dojčenia s to nesmie..hlavne že lekár s kludným svedomím predpisuje niekokotýždnovému diťaťu ATB takmer každý mesiac, v pohode paralen, diazepam, trifed a pod..polovica detí tu fičí na Nurofene pre detičky-len aby dieťa bolo v noci kludné..a pritom mamka sa bojí dať jeden Ibalgin lebo dojčí, antihisatminikum alebo nebodaj ATB, lebo lekár jej zakázal dojčiť..a musí si vybrať.. 😒 leičiť sa alebo odstaviť..
a ešte som zabudla na "oblubený" Rectodelt..a od kožnej lekárky každé dieťa s exemom vychádza s mastičkou s primiešanými kortikoidmi.. 😉 tolko k tomu, ked už ste načali tému s liekmi.. 😒
@luba41
antihistaminika sa pocas tehotenstva ani dojcenia uzivat nesmu... to ti povie kazdy odbornik, t. j. clovek, ktory studoval medicinu a vo svojom odbore sa aj patricne vyzna....samozrejme, Mamila Ti to bez problemov odobri....
@luba41 Vies, co vybodnime sa na lieky, na modernu medicinu, podme naspat k prirode k zivotu nasich prastarych mam a este dalej. Ved to bolo uzasne, mali dost fyzickeho pohybu, jedli len doma vypestovanu bio stravu, pohybovali sa na cerstvom vzduchu, nepoznali antibiotika, maso bolo bio, zili na alternativnej medicine, rodili intimne doma v kruhu rodiny bez nevhodnych lekarskych zasahov, deti vychovali bez zhubneho vplyvu skolok, dojcili dlho....celkovo to bol pekny zivot tych 50 -55 rokov o detskej umrtnosti nehovoriac.
Ja uz grcam, doslova grcam z tych kecov okolo toho, aku nekvalitnu stravu mame, ako nas napchavaju liekmi, ako hrozne nam zasahuju do porodov. Proste HROZNA DOBA. Zavhnime pampersky, nutrilon, ockovanie, detsky nurofen etc. Podme si to este viac stazit, lebo doba je fakt hrozna a kolko deti to zachranilo, vratane nas nechajme bokom....ruku hore, kto nemal v zivote chripku, zapal pluc, antibiotika ...lebo na to vsetko by ste pred 100 rokmi boli mrtvi. Ja by som sa urcite nedozila svojho veku, v slovenskej bio drevenici okolo roku 1905.
Sorry, ale uz som to musela zo seba vyplut.
@alenka7777 a si si istá, že lekári ich tehotným a dojčiacim nepredpisujú? 😉
@luba41
Vsetci 4 odbornici,s ktorymi som to konzultovala, ich urcite nepredpisuju...
@siska53 jaj, toto je mi zase diskusia. suhlas, kazdy sa v noci budi, len dospeli sa pretocia na druhy bok a spia v pohode zas....deti sa toto musia naucit....a cim menej ich v noci "bantujeme" tym lepsie. ked mi dieta mrkne, nechavam ho tak, riesim az ked naozaj vidim, ze sa prebera. preto mne vyhovuje spolocne spanie v posteli pokym dojcim, lebo tak mozem velmi rychlo ked sa mi mala zacne budit zistit ci je pokakana...ak nie je, tak neprebalujem, nemusim s nou ani nijak inak manipulovat, len strcim prsnik, ona sa nadojci a spi dalej...neprebudi sa uplne. bezne aj ja som si pospala behom dojcenia. svetlo nezazinam. ked je dieta vacsie a uz by v noci nemuselo papat a budi sa v noci (dojcene deti sa logicky dozaduju aj prsnika), zase je lepsie ked je matka co najblizsie dietatu, niekedy mne stacilo, ze dcera zacitila moju blizkost a spala dalej, neprebudila sa uplne.
@anicka246 jasne ze sa to upravi a bude spat celu noc. este je maly, moze sa v noci budit aj ked ho odstavis, chce to pomaly a nenasilne ho naucit ze zobudit sa v noci nie je nic strasne, ze mamina a tatino su blizko a moze spat dalej..a este dost maly ze by sa nemusel bat tmy, s tmy maju vacsinou deti strach az vo vyssom veku...ja by som sa vyhla asi tomu noseniu na rukach...aby si na to nezvykol ako na zapavaciu metodu....nosit take velke dieta na rukach mi pride o dost narocnejsie ako ho strcit na prsnik, tak aby si si to este nezhorsila. 🙂
k dlhodobemu dojceniu: neplanovala som povodne dojcit tak dlho ako som nakoniec dojcila ale musim povedat ze mne dojcenie v druhom roku zivota dcerky neskutocne pomohlo....jednak uz ma vobec neobtazovalo (ziadne naliate prsniky, ziadne vytekajuce mlieko, dojcila som len par krat za den a dcerke stacilo par minut) a dcerka sa vedela krasne upokojit ked ju boleli zubky, alebo sme krasne zvladli hnacky...coz niektore moje kamosky skoncili s detmi v nemocnici na infuziach, lebo ked ma dieta naozaj ze hnacku, tak nie je ochotne ani pit ani jest...ale prsnik neodmietne...holt, dojcenie naozaj nie je len o jedle.
hmm, kazdemu, ako srdce a intuicia kaze. sarku som kojila 6 mesiacov, potom presla na nutrilon. kubka 8 mesiacov, nutrilon mu nechutil, dali sme sunar. ondrejka 10 mesiacov, tiez mu zachutil sunar. vsetky tri deti su uplne zdrave, k lekarovi chodia max. raz do roka. mame velmi vela informacii. je nevyhnutne medzi nimi vediet selektovat. najlepsie tak, ze sa clovek drzi zdraveho sedliackeho rozumu. niekedy je k tomu potrebne kusok kuraze a spravneho sebavedomia, pretoze ved "spolocnost" inak kaze. ale verte, ze ked date same na seba, vase rozhodnutia budu dobre a vy same budete s nimi spokojne... 🙂
@alenka7777 ja som napriklad nevedela ze antihistaminika sa pocas kojenia nesmu uzivat, ja som len niekde citala ze znizuju tvorbu mlieka, ale pravdepodobne sa aj odzrkadlia na jeho chuti. Pretoze u mna ked nastalo pelove obdobie, bez xyzalu som nemohla existovat, proste som to oddalovala kolko to slo, ale ked mal maly 5.5m som ich musela nasadit a presne v ten den sa maly odstavil, skratka sa odmietal nakojit, to mlieko mu zrazu nechutilo. A bol koniec kojenia. Ale aj tak sme sa dovtedy len trapili, takze ked uz to takto skoncilo, som si uz aj vydychla...po skoro 6m kojenia s vecnym dokrmovanim UM, odsavanim atd. Takze to dieta to asi aj same vyciti ze je v tom mlieku nieco co by nemalo papat.

@luba41 ja som hned tušila, že si z ,,mamily,,.
19 mesačné dieťa naozaj už nepotrebuje v noci piť mlieko ani nič jesť. Nočné vyjedanie chladničky je pre dospelého nezdravé a dieťa sa prečo má krmiť non stop? Žaludok si nikdy neoddýchne, na natrávené mlieko sa nalieva stále nové, aj preto sa deti budia a aj zo zvyku, su tak naučené. Plus sa tu nedavno riešili pokazené zuby tzv. ,,ceckové,, (alebo flaškove) kazy lebo zuby su non stop naložené v mlieku. Prsník (pre mna) nie je cumlík na ktorom si má dieťa riešiť všetky svoje frustrácie, plače a smutky ale v provom rade je to zdroj jedla. Zaplače - ponuknem prsník lebo je to prirodzené? NIe! Lebo tak najjednoduchšie zavriete dieťaťu usta. (alebo ešte cumlom, ak toleruje ten). MOje nočné dojčenie trvalo pomerne kratko...budila sa čo hodinu - cucla a o hodinu znova. A ja som sa mala skože obetovať pre pár cucov podla ,,kojáriek,, a trpieť to, ved snad to raz zmizne. Len ráno som musela byť fit pre vtedy 2 ročného syna, domacnost, varenie, nakupy, pranie. Ktoré ste to zvladali klobuk dole a červený koberec vám prestieram. Ja som šupla Nutrilon a konečne som sa ako tak vyspala. Teraz čakám tretie a po mojich skusenostiach s bolesťami bradaviek, zapalom a vreskom čo hodina - kolko vydržím tolko vydržím, ale nebudem to ,,lámať cez koleno,,. Dvaja vyrastli na Nutrilono, vyrastie aj tretia. Sedia tu vedla mna, spokojné deti,mojkáme sa furt, doktora nepoznáme, alergie, ekzemy nemáme(klop klop) takže za mna UM všetkými 10timi - ak má dojčenie nervovať a matka sa trapiť.