Osobné skúsenosti s Mamilou
Postrehli ste temu ohladom mamily, ktora sa aktualne riesi na profile zlty slonik? Ake mate skusenosti s mamilou? Mna osobne to dost desi, tieto skusenosti. Chcela by som vediet pomer toho - kolkym zenam realne pomohli a kolkym pomohli akurat k poporodnej depresii.
@anonym_autor Mamilu poznam len okrajovo ale nie je to dobrovolne? Zeny sa samy rozhodnu ci chcu vyuzit ich sluzby.
@anonym_autor ja iba toľko, že muž mojej susedky laktačnú z tejto sekty, ako ich on nazval, vyhodil z bytu. Ona bola naozaj na pokraji zrútenia, až prišla jej mama, dala dieťaťu umelé mlieko a upokojila mamičku. Osobne nemám skúsenosť, ale určite po tom, čo som o nich počula, by som ich nekontaktovala
@anonym_4b8400 u nás podobne
ja som mala laktacnu nie z mamily a bola fajn, ale tiez mi tlacila milion doplnkov a nic mi nepomohlo. keby som mala povedat jednu vec, co lutujem, ze som tak riesila a hrotila, tak kojenie. fakt som sa mohla na to vykaslat. a na samotnu mamilu pocuvam len zle veci z okolia, takze tema na slonovi ma vobec neprekvapuje. existuje institut dojcenia, ktory spomina aj slon v tom prispevku, a tam su zdravotnicke pracovnicky, ktore su pricetnejsie.
Mamila je sialena sekta 😅
Mne ale napr poradili s liekmi počas dojčenia. Potvrdila mi to rovnako aj pediatricka. A teda nie, nebolo to ze dojcite pokojne. Jasne povedali, ze s týmito liekmi nie a takáto je alternatíva. .. Laktacnu som ale nemala.
@anonym_autor Mamilu poznam len okrajovo ale nie je to dobrovolne? Zeny sa samy rozhodnu ci chcu vyuzit ich sluzby.
@bludna samozrejme, že je to dobrovolné, ale vži sa do pocitov ženy, ktorá je ubolená po pôrode, hormóny rozhádzané, zvyká si na novú situáciu, má problém s kojením a v dobrej viere sa obráti na niekoho, o kom si myslí, že jej pomôže. A príde niekto, kto ju psychicky úplne zdeptá, dieťa hladné, ona presvedčená, že je najhoršia mama pod slnkom. Takto si pomoc určite nepredstavujem.
Podla mna kazda, ktora si musela zavolat laktacnu, to nemoze mat v hlave vporiadku. 😂🫣😅
@bludna samozrejme, že je to dobrovolné, ale vži sa do pocitov ženy, ktorá je ubolená po pôrode, hormóny rozhádzané, zvyká si na novú situáciu, má problém s kojením a v dobrej viere sa obráti na niekoho, o kom si myslí, že jej pomôže. A príde niekto, kto ju psychicky úplne zdeptá, dieťa hladné, ona presvedčená, že je najhoršia mama pod slnkom. Takto si pomoc určite nepredstavujem.
@anonym_4b8400 Zas nerobme tu zo zien po porode nejake chuderky, ktore sa nevedia o seba postarat. V kazdom pripade ma taka zena dost zdrojov aby sa sama informovane rozhodla. Chce pomoc, zavola pomoc. Nechce pomoc, nezavola pomoc. Easy.
Podla mna kazda, ktora si musela zavolat laktacnu, to nemoze mat v hlave vporiadku. 😂🫣😅
@cyberk tak toto je fakt hnoj komentar,nehnevaj sa. Kopu zien co im zalezi,aby ich deti boli kojene a zdrave si zavolaju laktacnu. Laktacne poradkyne su inak aj v porodniciach na sestonedeli. To ze niektore kojenie postavia na piedestal vsetkeho ostatneho je zas ina tema.
@anonym_4b8400 Zas nerobme tu zo zien po porode nejake chuderky, ktore sa nevedia o seba postarat. V kazdom pripade ma taka zena dost zdrojov aby sa sama informovane rozhodla. Chce pomoc, zavola pomoc. Nechce pomoc, nezavola pomoc. Easy.
@bludna no ja som bola macherka, aj keď pôrod nebol ani ľahký, ani krátky, ale otrepala som sa veľmi rýchlo, šitie takmer nijaké, dieťa sa perfektne prisalo už v pôrodnici, žiadny problém. No zďaleka to tak nie je u každej. Ak je dieťatko maličké, rýchlo sa unaví, nevie sa prisať, nepriberá, mama je zaštopkaná tak, že si nemôže mesiac sadnúť, bradavky doráňané, ona pomoc potrebuje. Ale nie od sfanatizovanej ženskej, ktorá jej síce nijako nepomôže, ale ta to ju super zdeptá.
@cyberk po tom, čo si vypotila, mám pocit, že to nemáš v hlave v poriadku ty, sorry
@cyberk Ono najmä nie je laktačná poradkyňa ako laktačná poradkyňa, sú také ktoré tlačia kapusty do hlavy a potom aj (normálne) ženy ktoré majú vyštudovanú školu, akreditované kurzy a vedia poradiť k veci a najmä s ľudským prístupom.
Tiež rozumiem, že keď žene stále niekto hovorí že 'kojenie je cesta a všetko ostatné znamená že si zlá matka ktorá sa nesnaží a nechce sa obetovať pre dieťa ktoré bude vo výsledku chorľavejšie a nebude tak prosperovať' (čo je blbosť, jedna vec je štatistika druhá realita), tak ako topiaci sa slamky chytá, že aj ona sa nechá nahovoriť na všeličo, od herbálnych čajov po takéto deptanie na počkanie.
Áno, je to kojokult vo väčšine prípadov.
Ale! Mala som odtiaľ pri prvom jednu, bola párkrát u nás. No ona je skutočná doktorka, nie len nejaká na pár kliknutí certifikovaná študovaná internetom poradkyňa. A najlepšia v okolí, bola u každej kamošky/rodiny, ktorá to potrebovala.
Bola veľmi príjemná, netlačila na mňa a keď som sa rozhodla pre umelé mlieko, podporovala má, žiadne deptanie alebo prehováranie. To isté okolie. Buď sa im podarilo spoločne to rozbehnúť alebo ich podporila v umelom. Heslo bolo šťastná mama, šťastné dieťa.
@bludna zeny po porode nie su chuderky, nikto z nich chuderky nerobi, ale po porode mozu mat rozne pocity, zmiesane pocity, kym sa vysporiadaju so situaciou, je to pre ne nove, niektore maju dokonca ppd a je potrebne volit spravne slova a pristup pri komunikacii s takou zenou. Mozno niekto nevie o institute dojcenia, ja som v tej dobe napriklad nevedela a tiez som si zavolala pani z mamila, ktora je laktacna v nasej porodnici, kde mi nic prevratne nepovedala a cakala som, ze ked si ju zavolam domov, budem mat viac informacii alebo informacie “usite na mieru”, teda vzhladom na moju situaciu. Nedozvedela som sa opat nic nove, ani napomocne. Dojcit som dojcila do 1,5 roka, kym som sa nerozhodla dieta odstavit sama, lebo mi to uz nebolo prijemne, ale pamatam si na obobie od narodenia az po nejakych 4-5 mesiacov, ktore boli dobry zahul a moje dieta flasu ani nechcelo. Cize vyhodenych xy eur za poradkynu z mamila, za senovku a benedikt, ktore mi poradila a akosi sa zabudla zmienit o tom, ze si s tym treba dat pauzu a mohla by som pokracovat.
@cyberk ja si myslím že v hlave to mám úplní v poriadku, laktacnu som si zavolala raz, ukázala mi správne prisatie, aby ma kojenie nebolelo, dala mi pár rád a zobrala som si z toho len to, čo sa mi zdalo rozumne. Druhýkrát som ju nevolala. Kojenie sa mi potom pekne rozbehlo, v niečom mi určite pomohla.. ale nemala som to v pláne hrotit
@cyberk ja si myslím že v hlave to mám úplní v poriadku, laktacnu som si zavolala raz, ukázala mi správne prisatie, aby ma kojenie nebolelo, dala mi pár rád a zobrala som si z toho len to, čo sa mi zdalo rozumne. Druhýkrát som ju nevolala. Kojenie sa mi potom pekne rozbehlo, v niečom mi určite pomohla.. ale nemala som to v pláne hrotit
@13uzivatelka11 no nie každá má to šťastie že sa kojenie sa pekne rozbehne, ba naopak.... bola som jedna z nich.
Bylinky síce asi aj pomohli, ale bábo nie a nie sa správne prisať. Bolelo ma všetko, potom sa aj prsník zapálil. Dotyčná pani nebola vôbec empatická.
Všetkym ženám v pôrodnici sa akoby lusknutim prstov rozbehla laktacia u mňa skoro nič. Baba s ktorou som bola na izbe rodila 12h predo.mnou, tiež prvorodička a mala mlieka,,na rozdávanie,,.
@anonym_autor Ja som tiez mala laktacnu, a mne poradila aj pomohla. Dcérka priberala, no podľa pediatra malo, nie podľa tabuliek. Laktacna ma upokojila, poradila, upokojila, dcerku som dojčila potom do 2 rokov.
Niektoré ženy nevedia vyhodnotiť situáciu, chcú možno veľmi dojčiť , aj keď to nijako nejde a potom je na vine laktačná. Veď predsa laktačná je tu na podporu dojčenia, tak jasne, že radi ako by to mohlo fungovať. Laktačná nikomu nedrží pri hlave pištoľ a núti dojčiť. A tiez veľa žien si predstavuje dojčenie ako babatko pekne tíško cicka mliecko. Pričom nikto nepovie, že hlavne v prvých dňoch to strašne boli, potom môžu prist všelijaké štrajky dieťaťa atd. , poranené bradavky, zápaly prsníkov atd. Na to nieje nikto pripravený. Jednoducho keď cítim, že to nejde, som vyčerpaná, tak kašlem na laktacnu a dam UM. A nemusím všetky vinu sveta zvaľovať na laktacnu. Každý ma predsa svoj rozum, aby sa rozhodol.
@cyberk toto je zas co za scestny nazor, ako sorry, ak zena dojcit chce a ma problem, potrebuje poradit a kto ma poradit? Gynekolog? Pediater, ktorejo casto zaujimaju len tabulky?
Uprimne, 3 zo 4 deti sa mi ani neprisali na prsnik. Pri prvom som pomoc potrebovala, ale casom som si nasla svoju cestu so zdravym rozumom. Pri ostatnych som uz vedela, co a ako, aspon odhadom a skusila som sama rozne veci. Hlavne som vedela, ze nenecham dieta zomriet od hladu a ked mi nefunguje cievka a odsavanie, tak dokrmim flaskou a umelym. A nestriela sa z toho. Netreba zas hadzat vsetkych do jedneho vreca, ale vediet si vybrat. A nie potom nadavat.
Co sa tyka liekov, ano, dost to prehanaju, ale zistila som, ze existuje databaza liekov, naprikla e-lactancia a tam su relevantne informacie a podla nich som sa riadila, aj lekari, ci uz kardiolog alebo endokrinolog. Popri dojceni som uzivala lieky na tlak a hypertyreozu. Pediater casto povie, ze nic sa uzivat nesmie, dobre ze Ibalgin nezakazu, ked mas horucku. Do tych 3 mesiavlcov treba byt opatrni, ano, ale potom, ked uz dieta samo moze, tak nevidim problem v tomto. Dokopy mam oddojcenych 9 uctyhodnych rokov cca.
Som prekvapena ze tato tema este neni zmazana a dufam ze ani nebude. Kazdopadne som rada ze sa to riesi. Nemala som laktacnu z mamily ale inu znamu ale vela veci som nasla podobnych so skusenostami tych matiek. A hlavne je dolezite si precitat aj to okolo. Myslim kolkym zenam to nejde a ako sa citili. Pretoze dnes ma clovek pocit ze je to strcit prso a hotovo...a ked to nezvladnes nemala si mat dieta
@13uzivatelka11 no nie každá má to šťastie že sa kojenie sa pekne rozbehne, ba naopak.... bola som jedna z nich.
Bylinky síce asi aj pomohli, ale bábo nie a nie sa správne prisať. Bolelo ma všetko, potom sa aj prsník zapálil. Dotyčná pani nebola vôbec empatická.
Všetkym ženám v pôrodnici sa akoby lusknutim prstov rozbehla laktacia u mňa skoro nič. Baba s ktorou som bola na izbe rodila 12h predo.mnou, tiež prvorodička a mala mlieka,,na rozdávanie,,.
@anonym_0b96b9 reagovala som len na ten komentár, že si ju zavola žena bez rozumu. Ja rozum mám, aj som ho použila, veci ktoré sa mi zdali už prehnane z jej strany som neriešila a aj keď sa mi mlieko potom rozbehlo, aj tak na večer syna kŕmil muž z fľašky umelým mliekom, nech si oddýchnem.. a neľutujem a urobím tak aj pri ďalšom dieťati ak bude treba.
@anonym_autor kde sa dá nájsť ta téma?
@anonym_autor kde sa dá nájsť ta téma?
@jvasenka instagram zlty slonik - ma v storkach plno pribehov aj samostatny prispevok k tomu na profile.
Som prekvapena ze tato tema este neni zmazana a dufam ze ani nebude. Kazdopadne som rada ze sa to riesi. Nemala som laktacnu z mamily ale inu znamu ale vela veci som nasla podobnych so skusenostami tych matiek. A hlavne je dolezite si precitat aj to okolo. Myslim kolkym zenam to nejde a ako sa citili. Pretoze dnes ma clovek pocit ze je to strcit prso a hotovo...a ked to nezvladnes nemala si mat dieta
@really8 lebo ono sa to tak prezentuje a traduju si to aj zeny medzi sebou, ake je to super dojcit a ake to je jednoduche a usetris kopu prachov. Co ja viem, podla mna to zase take terno nebolo, ja osobne som rada z toho uhla pohladu, ze dieta ma z toho benefity (nemyslim tie klasicke, ktore sa prezentuju ako vztahova vazba a imunita skrz materske mlieko), ale ja som rada skrz formovanie zubneho obluku, vyvoj reci a blw. Ale co sa mna osobne tyka a ako bolo mne, ked som pochodovala s dietatom zavesenym na prsniku, lebo sa nedokazalo nadojcit mimo pohyb niekolko mesiacov a fit lopta nefungovala, nemohli sme chodit von, lebo to dieta nebolo schopne sa dojcit asi aj skrz moj diskomfort na inych miestach, ale hej, velmi super dojcit, strcis prso a mas, vela zien mi to v okoli hovorilo a vravim si, ze keby tu flasu prijme, asi je to jednoduchsie, aj ked, ide to do penazi, ale mozno psychika by bola lepsie na tom.
Mozno by sa o tom mohlo viac rozpravat, celkovo o zenskych temach ako je zvladnutie porodu, dojcenia a nedojcenia, poporodna depresia, ze nie u kazdej je tehotenstvo najkrajsie obdobie v zivote a nie kazda si vie dieta uzit, lebo su faktory, co jej to znemoznuju, nie kazdy je zaplaveny laskou hned po porode ked uvidi dieta..ale zas by sme skoncili pri tom, co si napisala “ked to nezvladas, nemala si si robit dieta”, lebo pre ludi je nesmierne neprijemne pocuvat, ake to nie je len krasne a uzasne a sami sa z tychto nie vzdy pozitivnych reci druhych ludi dostavaju do uzkosti. Smutne, ale je to tak.
@really8 lebo ono sa to tak prezentuje a traduju si to aj zeny medzi sebou, ake je to super dojcit a ake to je jednoduche a usetris kopu prachov. Co ja viem, podla mna to zase take terno nebolo, ja osobne som rada z toho uhla pohladu, ze dieta ma z toho benefity (nemyslim tie klasicke, ktore sa prezentuju ako vztahova vazba a imunita skrz materske mlieko), ale ja som rada skrz formovanie zubneho obluku, vyvoj reci a blw. Ale co sa mna osobne tyka a ako bolo mne, ked som pochodovala s dietatom zavesenym na prsniku, lebo sa nedokazalo nadojcit mimo pohyb niekolko mesiacov a fit lopta nefungovala, nemohli sme chodit von, lebo to dieta nebolo schopne sa dojcit asi aj skrz moj diskomfort na inych miestach, ale hej, velmi super dojcit, strcis prso a mas, vela zien mi to v okoli hovorilo a vravim si, ze keby tu flasu prijme, asi je to jednoduchsie, aj ked, ide to do penazi, ale mozno psychika by bola lepsie na tom.
Mozno by sa o tom mohlo viac rozpravat, celkovo o zenskych temach ako je zvladnutie porodu, dojcenia a nedojcenia, poporodna depresia, ze nie u kazdej je tehotenstvo najkrajsie obdobie v zivote a nie kazda si vie dieta uzit, lebo su faktory, co jej to znemoznuju, nie kazdy je zaplaveny laskou hned po porode ked uvidi dieta..ale zas by sme skoncili pri tom, co si napisala “ked to nezvladas, nemala si si robit dieta”, lebo pre ludi je nesmierne neprijemne pocuvat, ake to nie je len krasne a uzasne a sami sa z tychto nie vzdy pozitivnych reci druhych ludi dostavaju do uzkosti. Smutne, ale je to tak.
@anonym_44c663 vsetko ma svoje pre a proti. Urcite aj teraz zavidim zenam ktore dokazu dojcit a musi to byt nadherny pocit mat na sebe spokojne babo vdaka sebe. Ale tak isto je super ze deti na um maju rezim, ze mozme od nich odist atd....kazdopadne ja som si s kojenim vela vytrpela a preplakala a ked tu napise nejaka zena ako sa s tym trapi snazim sa jej byt podporou. Ale tieto depky okolo kojenia nam vytvara hlavne okolie. Kazdy sa pyta ci zena koji a hanbi sa povedat ze nie. Ja som si tu v diskusiach uz precitala aj take vety ze si dojdenie same nicime lebo rodime s epi a nechavame si pichnut oxytocin a vyvolavacky a dovolime zasahovat do porodu. A ked som jednej mame ktora tiez zufala pisala ze nejde a opisovala ako sa trapi ona aj dieta, napisala ze kasli na to bolo mi povedane ze som nemala mat dieta ked som leniva ho kojit. Rozumej mat ho aspon 23h denne na prse, chodit hola alebo len lezat vedla, a samozrejme cievka cievka cievka. Lenze kazde kojenie je potom stres, ked vidim detsku vahu hned mi to pripomenie toto otrasne obdobie. A miesto uzivania si babatka si zazivame zufalstvo plac a miesto aby sme sa citili jak bohyne ktore priviedli na svet krasne dokonale dieta sa citime ako chudery co nie su schopne poskytnut zakladnu vec pre babo.
@anonym_44c663 este pred takymi desiatimi rokmi tu na MK bolo doslova hnutie kojofundamentalistiek, a to myslim uplne vazne. Co tie dokazali popisat tym, ktore nemohli dojcit (ja som bola medzi nimi). Nastastie uz toto obdobie preslo, mozno je to tym, ze ja Manila odstupila od zmluvy s MK (dovod netusim, ale nejak sa zrazu stratili).
A ja som mala smolu, ze jedna z nich dosla k nam ako laktacna. Zufala zena sa na nich obrati o pomoc a potom beznocna, nevyspata, v horuckach pol hodinu pocuva, ze je nemozna, zla matka, pretoze dojcit je ta najprirodzenejsia vec na svete a ked to nezvlada, tak je to jej chyba... No co ti poviem...
@anonym_autor Ahoj. Aby som nebola iba negatívna, tak na začiatok niečo pozitívneho. V nemocnici perfektný prístup laktačnej z mamily, vysvetlila, ukázala mi všetko aj cievku vďaka nej som začala kojiť... O 3mesiace sme mali veľký štrajk a kopu plaču pri kojení. Volala som laktačnej ktorá bola ku mne najbližšie, prišla ku mne. Bola u mňa vyše 2h, zobrala si 25€, dala mi cievku a požičala šatku na viazanie (nosenie), ukázala rôzne spôsoby kojenia aj z pohárika (UM), na fitlopte, porozpráva sa fakt veľmi milá, pozrela uzdičky (s tým som bola spokojná). "Nasadila,,/odporúčila bylinky + štavy. Dosť čo boli tie bylinky drahé, ako bonus som smrdela ako ocikané seno a nepomáhalo to, štavy sladké takže kilá išli hore ani neviem ako...malý neznášal šatku nie sa tam ešte kojiť a na fitlopte sa tiež nechcel kojiť. Výhradne papal iba v posteli to mu aj zostalo, (za tých 14mesiacov čo má sa asi 5x kojil inak ako v posteli 😅). Mala som vždy kojiť povyzliekaná do polpása a aj malého vždy vyzliecť. Zakázala dudel, zavinovačku, spanie v postieľke či dlhé prechádzky 3hodinové na ktoré sme chodili denne <- nič z tohto som neposlúchla. Odporúčila strihanie uzdičky, ( na toto stihanie som ale išla až po konzulácií s pediatričkou ktorá povedala že by bolo dobré to dať). samozrejme v BB (100km) od domu. Dala som na laktačnej slová lebo tam sú top a objednala sa tam a tu začal problém. Boli sme v BB u dr.Líšku. Bolo tam strašne veľa rodičov s babatkami (všetky na odporúčanie laktačných od mamily) malá čakárnička a hrozné teplo, malý bol nervózny už odkedy sme vkročili do čakárne. Doktor akurát zaúčal praktikantky takže mu to stihali na 2x 🤦♀️ najprv tá praktikantka a potom to dr. dostrihol, už sa až zadúšal plačom to sa mi nepáčilo že vôbec čakala som že to bude chvíľková záležitosť nie že mu to budú robiť ešte aj na 2x 😡. Dosť to malému krvácalo, ale hneď sa prisal. Celý čas ako sme čakali na tú kontrolu po zákroku som ho nevedela utíšiť, až keď sme vyšli von sa ukľudnil (čakali sme v miestnosti kde je WC lebo čakáreň bola full)...nechala som za to 55€. Ako som napísala skúsenosť laktačnej viac so mnou nekomunikovala 🤷♀️. Chvalabohu mi ju nebolo treba 😅... malý má 14mesiacov a stále je kojený aj napriek dudlíku, zavinovačke, postieľke, bez vitamínov či štiav, kočíkovaniu.
Závisí či je mamička schopná sa riadiť aj vlastným rozumom a intuíciou a ich rady vezme ako doplnok ktorý vyskúša, ale nemusí na 100% platiť, alebo úplne podľahne radám ktoré nemusia každému sadnúť. Za mňa je zopár nezmyselných a nepravdivých vecí ktoré propagujú a síce: 1.) laktačný štrajk - zúfalý rev bábätiek od hladu a pri zbadaní prsníku nazývajú “štrajk” - pritom je to len plač od hladu a prosba bábätka/ novorodenca o plnohodnotnú výživu a nie o suchý prsník 2.) plač môže znamenať niečo iné - vymýšľajú bársjaké voloviny že prečo akože dieťa plače (kiss syndróm, potreba cítiť mamičku atď.) keď v skutočnosti je to len hlad malého dieťaťa ktoré chce v kľude spať, jesť a rásť a nazývajú deti “náročné” a “kontaktné” keď sú len hladné 3.) propagujú užívanie asi všetkých liekov počas kojenia a kojenie aj pred vyšetreniami detí kedy má byť dodržaný pôst aj od tekutín kvôli riziku dostania sa tekutín do pľúc (MR…) takže rozdávajú potenciálne nebezpečné rady 4.) strihanie uzdičiek - tie ich poradkyne to odporúčajú každému, ale zabudnú spomenúť že tým spadne horná pera a pusinka bábätka nadobudne iný vyraz a tým pádom aj tvár - z hornej pery sa stanú také neforemné gamby roztiahnuté lebo ju už nič nedrží poriadne hore 5.) tvrdia že každá žena môže kojiť a slabé mlieko neexistuje - pritom keď tie ich dojčené deti nepriberajú ako majú vidia za tým celý vesmír len nie to, že to ich mlieko neposkytuje dostatok živín (napr. by si ho mohli poslať na rozbor, to ale nejako nespomínajú)
6.) dojčenie sa musí ukončiť samoodstavom aby to podľa nich bolo adekvátne a matka sa naozaj dostatočne dlho snazila bábätku poskytnúť svoju starostlivosť a blízkosť a “najlepšie materské mliečko” - to je keď dieťa mame samo povie niečo v zmysle že ďakujem už si neprosím materské mliečko mamička
7.) na umelé mlieko a matky ktoré nekoja sa pozerajú s odsúdením a predsudkami a pohŕdaním, až určitou hysterickou neznášanlivosťou - radšej nechajú deti prvý rok dva života revať od hladu lebo podľa nich umelé mlieko nepotrebuje nikto a je to len marketing veľkých firiem
8.) dojčiť tandem je to najkrajšie čo môže matka urobiť podľa mamily - rozumej dojčiť aj v tehotenstve a potom dve deti naraz
…to je zhruba tak hlavné “učenie” tohto zoskupenia matiek….mne osobne na tom vadí určitá fanatickosť a neochota vidieť pravdivú obyčajnú realitu a síce takú, že nie každej mame to kojenie aj ozaj ide a nie každá má na to predpoklady a žena moze byt rovnako dobrá a milujúca mama aj keď nekojí. Už napr v škôlke rozdiel medzi kojeným a nekojeným dieťaťom vôbec nie je vidieť…a už vôbec medzi dospelými…alebo ste si niekedy o niekom pomysleli že “wau, ona musela byť kojená”….? Vzťahová väzba s dieťaťom sa dá budovať aj inak ako prsníkom - a najmä si myslím že nie je cesta ten prsník tlačiť dieťaťu na silu keď ho zúfalo odmieta a plače pri tom - lebo to je podľa mňa dosť hrubé odpojenie sa matky od potrieb dieťaťa.
Mala som laktačnú od mamily, ale to, že je od mamily som zistila až neskôr. Iba mi bola známou odporúčaná. Aj som si vypočula na svoju osobu urážky, aj mi v niečom pomohla. Naštastie som bola v takom psychickom rozpoložení, že som si tie kecy vôbec ku srdcu nepripúšťala, nechala ju nech sa vykecá, občas jej oponovala a zobrala som si z celej návštevy len to dobré. Teraz ale nepoďme hádzať do vreca všetky laktačné a nazývať ženy, ktoré si ich pozvú, že to nemajú v hlave v poriadku. Laktačné v pôrodnici mi nesmierne pomohli.

@anonym_autor ja iba toľko, že muž mojej susedky laktačnú z tejto sekty, ako ich on nazval, vyhodil z bytu. Ona bola naozaj na pokraji zrútenia, až prišla jej mama, dala dieťaťu umelé mlieko a upokojila mamičku. Osobne nemám skúsenosť, ale určite po tom, čo som o nich počula, by som ich nekontaktovala