Pozor na výber laktačnej poradkyne
Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16
@wendy62 Sorry, musim odbiehat len po kuskoch, ale k tomu ze tema nesuvisi s preslapmi lekarov: lakari idu podla urcitej linie, metodiky, u nas platnej. Tato sa mierne lisi od tej vo svete, v hlavnych bodoch rovnaka, avsak miestne odlisnosti existuju. Aj vramci tejto linie a tomu ze lekar ma tabulky co na co predpisat, co sa s cim znasa a vylucuje, moze sa stat ze dvaja lekari rozhodnu na dany problen nieco ine. Ci uz podla toho ako vazne to odhadnu, alebo snad aj co sa im "vyplati" predpisovat. To vidno uz od zakladnej linie lekara, napr. jedna pediatricka predpise ATB pomaly na vsetko, ina je v druhom extreme aj s homeopatickymi kurzami a aj ked oficialna lekarka, voli vacsinou maksie cesty. A samozrejme cele spektrum medzi tym. To vsetko este zastresuje nedokonalost sucasneho stavu poznania. Ake lieky sa predpisovali pred par desatrociami je ine ako dnes. Kym neboli lepsie, vedlajsie ucinky tych volakedajsich sme logicky a nic proti boli nuteni bagatelizovat. Je vsak naivne si mysliet ze tie co sa predpisuju dnes, bars presli testami, su resp. nemozu sa neskor ukazat ako nie prave najvhodnejsie. To je normalne. A kazdy to berie tak ako to je. Aj vramci tychto vsetkych skutocnosti sa stane ze lekari pochybia a nie je to zdaleka tak raritne, su tiez len ludia. Niektori sa snazia viac, ini menej. A tento isty pricpip, princip platny na kazdu jednu odbornost ludskej cinnosti, kazde jedno odvetvie, komunitu, cech, zdrzuzenie...a plati to aj u LP.
Akurat niektorym verime viac a pred niektorymi sme naopak ostrazitejsi. Vacsinou pred mainstreamom je vacsina ludi taka ze prehliadne, nevidi nedostatky. Zato okrajovejsie skupiny su pod prisnejsim drobnohladom, hoc maju paradoxne mensi dosah. A to je aj pripad tejto diskusie. Viem ze je to diskusia prave o LP, ide o to ze to iste co im vycitame sa v omnho vacsej miere, s omnoho vacsim dosahom deje prave u lekarov, aj oni predpisuju neuvazene, aj oni robia skody.
... A su aj ine LP ako z O.Z. Mamila, ale ja o mnohych neviem. Jedine viem o Marii Kopcikovej z O.Z. Kvapka. vacsinou ludia poznaju O Z Mamila, a tie hovoria vsetky to iste z prelozenych materialov od Jacka Newmana. Moj dojem je, ze nie su voci Newmanovi kriticke, jeho nazor na nic by nespochybnili na zaklade nejakych novych dat.
Takze priklad poplatkov z niektorych mabulancii:
infekcny priplatok: 5E
rocny poplatok gravidita 200E (tehu trva 12 mes?)
rocny dar gynekologicke ambulancii 50E
Konzultacia kazdych 10 min 10E
rada 4E
prevadzkové sluzby ambulancie 25 E
opakovane prevadzkove sluzby ambulancie 5 E
sponzorovanie chodu ambulancie 7E
jednorazovy prestupovy poplatok 36E
priplatok za nespolupracujúce dieťa 10E
manipulačný poplatok 3E
zaloha na operacny termin 200 E
storno poplatok za nedostavenie sa na vysetrenie 10E
zmluvne pokuty 12 E
atd.atd.
niekde maju pokutu ked sa pacient opozdi na vysetrenie, napr. ked tam dojdem a cakam 1 hod napriek tomu ze som bola na zaklade predvolanky na presny cas to "nevadi", ked sa vsak opozdim ja o 10 min pre zacpy, cvakam
Osobne by som kaktacnej 20,- za sedenia dala len v pripade ze jej rady zaberu, skusila by som to tak uhrat alebo si hladala taku co je zdarma, nakolko viac nez dost je ich zdarma.Ked by mi to zachranilo dojcenie, stalo by mi to vsak aj za tu sumu, za UM by som totiz vyvalila niekolkonasobne viac a este je aj menej zdrave. "Najlepsie" je asi ist pre radu s kojenim k pediatricke, ta pre istotu poradi prechod na UM, nech ma pokoj, niekedy zdarma a niekedy ako rada za 4,- 😠
@horana v mojom prispevku adresovanom tebe som ta poprosila aby si konkretizovala tie klamstv,ktore sa to podla teba na LP nakydali - tvoja odpoved ako vzdy litánie, kde odvadzaš od pozornosti smerom,ktorým chceš - zlí lekári.
Ty zase len extremizuješ - pojdem k pediatričke a 100% na beton, istotne, bez vahania mi povie ze prejdite na UM..100% hej??? Mnohé matky tam idu s tým ze si to UM chcu len ,,odobriť,, a čo im ma ta doktorka povedať? Zakazať to nikomu nemoze...kojenie totižto nie je povinnosť- je to možnost. Kto kojiť chce tak bude nech by mal aj UM doma na kuchynskej linke. Ja mam 2 pediatričky - syn na jednu a dcery druhu lebo dcery už pod tu prvu nepatria podla bydliska. Každopadne ani jedna mi nikdy nepovedala ze nekojiť, povedali mi ze treba aby dieťa aspon malo ale priberalo...prospievalo.
Takze poprosim ťa konkretizuj tie klamnstva o LP ...
@cuki dobre, berme teoriu, ze informovama matke je LP vydistribuovane k lekarovi pre predpis a ten bud predpise alebo nie, ako beznu prax. Len mi potom vysvetli, ako je mozne, ze sa tu priamo tu na MK kseftuje s tymto liekom? Odkial maju tie co to "posuvaju" dalej zasoby? Lebo ako som sa tu dozvedela, nestaci zhltnut 3 tabletky a mliecna studna sa spusti a tecie a tecie az do aleluja. Ak ma matka predpisane jedno dve balenia, tak jej to staci tak na vlastnu potrebu.
@sardinka335 Klamstva tu na ne pisu tu uzivatelky, v style toto robia vsetky, ako som to priebezne citala odzneli tvrdenia ktore ja sama som pri kontakte s nimi nezazila a ktore su klamstvami vseobencne, teraz sa ucim s malou na pisomku takze zajtra mozem prechadzat 10 stran a dohladavat ak ta to uspokoji, ked nevidis ze vytvaraju naschval nepravdivy obraz, kto nechce vidiet, nech si zije ako chce. Clanok nenapadne podsuva smietku v oku blizneho na ukor brvna v svojom. Ked to tak citatelkam vyhovuje, nech sa vyziju! 🙄
@lensam Vyber lieku je na lekarovi, ma tabulky co moze pouzit na to konkretne, co tam spada, cez to casto moze rozhodnut aj inak, alebo rozhodne sice tabulkovo spravne ale inak nespravne (zanedba priznak, nevsimne si nieco dolezite v pozadi). Cize nim v koncovke akoby aj pouzije na ine nez je schvalene, prave pre to opomenutie, zanedbanie. Moze predpisat ako v priapde mojho dietata co daleko prevysuje jeho vek, cize riziko tam byt moze atd. Nebavi ma to dokola ako verklik, ked veris tomu ze celkovo co sa predpisuje je "dobre", za par desiatok rokov na dnesnu liecbu budeme pozerat ako div nie zo stredoveku, ale teraz sa bijeme do prs ake vedecke a "k veci", nevidime co vsetko zo schvaleneho nam skodi a kde prinos pre prebity niecim co posramoti inde. Co vsetko bolo schvalene a odschvalilo sa resp. schvalilo zas ine a ticho po pesine. Pisem ako tatar v rychlosti, ide o to ze ked nevidis tu znacnu nedokonalost, nie je sa v zasade o com bavit.
Nepáči sa mi ako sa táto téma vyvíja
@sisaka nazvať niekoho NICKOU len pretože má iný názor.
To je trošku prehnané, nezdá sa vám?
Som rada, že som sem zavesila túto tému a že ženy ktoré si hľadajú informácie na nete sa k nej môžu dostať a utvoriť si vlastný názor. A tie čo vyhľadávajú laktačné poradkyne si myslím, že sú práve tie čo hľadajú a čítajú Laktačné poradkyne nemusia vedieť o zdravotnom stave mamičky vôbec nič, kedže mamičku ani nenapadne povedať, že užíva lieky na srdce, alebo jej mama, či sestra a podobne, alebo má iné zdravotné problémy.
Domperidon sa nemá užívať pri gastrointestinálnom krvácaní (vredy), mechanickej obštrukcii (upchatie čreva cudzím telesom, žlčovým kameňom, nádorom), alebo perforácii (prederavenie). Môže spôsobiť gastrointestinálne poruchy vrátane veľmi zriedkavých prechodných črevných kŕčov
Keďže hematoencefalická bariéra a metabolické funkcie nie sú v prvých mesiacoch života dobre vyvinuté, riziko neurologických nežiaducich účinkov je u malých detí vyššie. Predávkovanie môže u detí spôsobiť ospalosť a dezorientáciu, extrapyramídové príznaky ( tras, svalová stuhlosť, kŕče mimickych svalov).
Keďže sa domperidón metabolizuje prevažne v pečeni, Costi sa nemá podávať pacientom s poškodenou pečeňou.
Nesmie sa používať u pacientov s nádorom hypofýzy uvoľňujúcim prolaktín (prolaktinóm)
U pacientov sa závažnou obličkovou nedostatočnosťou treba znížiť dávky.
Epidemiologické štúdie preukázali, že domperidón môže byť spojený so zvýšeným rizikom závažných ventrikulárnych arytmií alebo náhlej srdcovej smrti (pozri časť 4.8). Riziko môže byť vyššie u pacientov starších ako 60 rokov alebo pri denných dávkach vyšších ako 30 mg (po novom maximálna denná dávka 3tbl, nie 8 tbl).
Použitie domperidónu a iných liekov, ktoré predlžujú QTc interval (tak ako aj costi)l, vyžaduje opatrnosť u pacientov, ktorí majú predĺžené intervaly srdcovej vodivosti, najmä QTc interval, u pacientov s významnými poruchami elektrolytov alebo so základným srdcovým ochorením, ako je kongestívne srdcové zlyhanie.
domperidón môže spôsobiť zvýšenie hladiny prolaktínu. V zriedkavých prípadoch môže táto hyperprolaktinémia spôsobiť neuro-endokrinologické nežiaduce účinky, ako sú galaktorea (výtok mlieka z mliečnej žľazy) a amenorea (chýba menštruačné krvácanie).
Tu sú ďalšie články:
http://www.sukl.sk/sk/servis/vyhladavanie-datab... z toho dôležité:
• Vo vzťahu k zmierneniu symptómov nevoľnosti a vracania, prínosy stále prevyšujú nad možnými rizikami. Dostupné štúdie však nepotvrdili účinnosť liečby v iných indikáciách (ako nadúvanie a pálenie záhy), preto sa domperidón v týchto indikáciách už nemá používať.
• Domperidón by mal byť používaný v čo najnižšej účinnej dávke a v čo najkratšej dobe. Maximálna dĺžka liečby by nemala presiahnuť jeden týždeň.
• Nová odporúčaná dávka pre dospelých a dospievajúcich nad 35 kg je 10 mg perorálne maximálne 3-krát denne, alebo ako alternatíva 30 mg 2-krát denne rektálne vo forme čapíkov. U detí je odporúčaná perorálna dávka 0,25 mg/kg telesnej hmotnosti maximálne 3-krát denne.
Odkaz na odborný článok, v ktorom píšu, že po samoliečbe liečivom domperidon (costi) zomrela 47 ročná žena s ochorením srdca. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26119456
Tiež zaujímavé, ale z Čiech: http://www.sukl.cz/upozorneni-sukl-pouziti-domp...
@lensam ukludnit sa, precitat este raz a do Google zadat alebo sa niekoho spytat co znamena slovo nick.
Mna na oplatku zaujima, co znamena tebou spominana nicka, take slovo nepoznam.
A ako som uz spominala vyjadrujem tu svoj nazor, nepotrebujem tu nikoho presviedcat o svojej pravde a je mi uplne jedno ci si niekto mysli pravy opak. Toto je virtualny svet, netreba sa tu nasier...t a rozculovat koli opozicnym nazorom ....
@zita19 preco sa kseftuje neviem, co viem, ze LP z mamily sa s MK nedohodli, kvoli castej reklame vyrobcov, ktori porusuju medzinarodny marketingovy kodex, takze tu ziadnu poradkynu s platnym certifikatom /ktory si musi aktualne obnovovat kazdy rok) len tak nenajdes. Velmi by som sa cudovala, keby islo o poradkynu mamily, ktora predava costi na nete. Od kohokolvek by bolo toto spravanie hlupe, pretoze v pripadne napr. trestneho oznamenia musi provider stranky poskytnut organom cinnym v trestnom konani udaje o identite danych osob a IP adresa sa da vystopovat. Ak aktualne matka nedostane costi na predpis ma viac moznosti ako len cierny trh. Napr. moze vyskusat ine byliny zo zoznamu obvyklych bylin na tento ucel napr., ktore sa daju kupit ako vyzivovy doplnok, aj v lekarnach. Moze skusit vyuzit darcovske mlieko alebo UM a dokrmovanie na prsniku, ak chce dlhodobo zachovat dojcenie.
@horana netreba ti dohladavať 10 strán...ale to je tvoj štýl, uz som si zvykla...obklukou sa dostavať k veci a stratiť sa mori nepodstatných slov a viet. Ok, každý mame svoju ,,štylistiku,,.
Aby si teda nemusela ani prstom tuknuť tak ťa citujem :
Klamstva tu na ne pisu tu uzivatelky, v style toto robia vsetky, ako som to priebezne citala odzneli tvrdenia ktore ja sama som pri kontakte s nimi nezazila a ktore su klamstvami vseobencne.
Je klamstvo ze LP na svojej netovej stránke (nie tí ktorých si ty stretla) odobruju dojčenie na akomkovek lieku??? Odpoved je NIE, nie je to klamstvo. A o tomto sa tu neustale bavime.
Takže aké klamlivé tvrdenia odzneli??? Z mojho pohladu žiadne. Ak nejaké tak konkretizuj aké. Ale to je pre teba vidím ,,vysoká matematika,, - odpovedať na konkrétnu otázku, zase tu nájdem nič nehovoriaci odstavec..škoda.
@horana myslím, že všetky tu vidíme ten tvoj kus pravdy a to konkrétne, že aj lekári sú omylni, aj farmaceuti sú omylni. Všetko sú to len ľudia. A žiadna z nás si nemyslí, že všetky laktacne poradkyne robia všetko zle a nikto z nás nespochybňuje ich významnú úlohu v podpore dojčenia. Som šťastná, že sa konečne po dlhých rokoch hovorí o dojčení ako dôležitej súčasti života našej spoločnosti. A o dôležitých témach treba diskutovať a posúvať ich tým dopredu a správnym smerom. Dúfam, že ma niekto podporí v tomto nazore.
@lensam suhlas!
@sardinka335 Vies ci, dokaz mi teda ze naozaj na AKOMKOLVEK lieku. Ja nemam tolko casu, neuhybam nejak umyselne.
@horana ok....postoj mamily k liekom ako takým :
Rizík nedojčenia je také množstvo, že sa celá problematika zužuje v podstate na túto otázku: Ak bude materské mlieko obsahovať malé množstvo lieku, bude dojčenie predstavovať väčšie riziko než kŕmenie umelým mliekom? Odpoveď znie: Takmer nikdy. Dojčenie s malým množstvom lieku je takmer vždy bezpečnejšie. Inými slovami, byť opatrný znamená pokračovať v dojčení, nie prestať.
Na tuto otazku si musi kazda mamina odpovedať sama.
Tu su konkretne preparaty a odpovede mamily na ich uzivanie kontra dojčenie. Nestretla som sa s jediným liekom na ktorý by tam napisali ,,nie, dojčenie nedoporučujeme,,..vzdy napisu minimlane takym štylom aby v matke vyvolali pocit viny ze ked nebude dojčiť take ake riziká to bude mať...ostatne z hornej citácie mamily je to jasne. Nie je mozné tu kopirovat všetko a zahltavať stranku takze tu je link :
@sardinka335 No teda ja vidim ze tvrdia ze "temer" ziadne a nie ziadne. Co je teda uz rozdiel.
V linku pisu ze otazky o liekoch konzultuju s odbornikmi a su tam aj ich mena. Keby som bola dojciaca s problemom a precitala si tuto stranku a nasledne mi laktacna por. poradila ze nevadi liek, vypytala by som si teda priamo ci a s kym to konzultovali.
A vies, ked mne samej, co som problemy tohto typu nemala, resp. som si s nimi poradila sama, ale pediatricky VZDY PREVENTIVNE radila prestat dojcit, tak vidim ze skratka lekari u nas nevidia ten vyznam dojcenia, nevidia ho ani tak ze temer vobec, su s tym v protiklade ako ich vlastna zastresujuca organizacia WHO, su akoby "papezstejsi nez papez" a teda je mi jasne ze lekarska klika ktora raz vyznam dojcenia, je jasne ze radsej ked nie je liek testovany na dojciacich co sa z etickych dovodov nerobi pre istotu tvrdit ze radsej prestat dojcit. Tie nazorove a zaujmove prudy su myslim jasne.
Proces prechadzania liekov do krvi co popisuju "v matkinej krvi sa často meria v mikrogramoch alebo dokonca nanogramoch na mililiter (milióntina až miliardtina gramu), hoci matka užila celé miligramy lieku (tisícina gramu) alebo dokonca niekoľko gramov. Navyše, nie všetko liečivo, ktoré je v matkinej krvi, sa dostane do materského mlieka. Do mlieka sa dostane liek, ktorý nie je naviazaný na bielkovinu v matkinej krvi. Mnohé lieky sa takmer úplne viažu na bielkovinu v matkinej krvi...." je zaujimavy a mohol by naznacovat ze to nie je az take horuce. Dalej rozpisuju aj podla toho ci je dany liek vhodny pre tehotne tak bude aj pre kojace, ak je to liek ktory ma obal proti zniceniu v zaludku/crevach, aj keby sa nepatrne dostal do babetka, jeho zaludok ho znici..atd. su tam logicke argumety.. Ak navyse naozaj robia to co tvrdia teda sa aj radia s tymi odbornikmi, ktorych tam konkretne uvadzaju a vedeli by mi to dokladovat, nemala by som s tym problem.
@horana lenze treba sa na vec pozerat, ze pre niektore mamicky je slovo LP pismo svate, jej uvazovanie je z roznych dovodov obmedzene... Takze obavam sa, ze keby nejaka pre voc moc zapalena a o veci menej informovana LP poradila kojit aj popri uzivani vyslovene nevhodnych liekov, kludne by dojcili dalej.
A ked sa bavime o koncentraciach liekov v mlieku: Tak 5 mikrogramov vynasobenych 500 ml mlieka prijateho dietatom za den je v pomere k jeho vahe, nezrelemu organizmu s obmedzenymi metabolickymi schopnostami davka, ktora moze byt neskodna, ale vobec nemusi. A skodlivost ci neskodlivost tychto davok samozrejme nie je preskumana.
@zita19 Chapem a vsetko beriem, len s jednym dodatkom, ani UM a jeho dosah este nie je uplne preskumany. Jasne ze sa snazia namiesat ho vramci moznosti co najlepsie, ale uz len obyc. selsky rozum mi hovori ze taky chemicky koktejl (ved to jeho zlozenie je ako nejake mesie chemicke laboratorium a neverim ze az tak do hlbky uz vidi moderna veda ze 100perc vie cely komplet dosah takychto miesani a jeho dosahu na organizmus babetka ktory je tiez znamy len ciastocne) spolu s tym ako tu uz viacere pisali ze tie kravy z ktorych mlieka sa robi sa nejak speci nepreveruju, jasne su akoze zdrave ale bezne kravy dostavaju davky liekov, uplne bezne vo velkochovoch, preventivne a tak,..nehladiac na stresory z neraz neprirodzeneho zivota. Cize ani tam si nemozme byt ista ze sice UM nie je nic co by skodilo v style ze deti maju konkretne problemy, ale ci ozaj ich tou umelostou nejak neposkodzujeme, ci aj tam nie su stopove mnozstva niecoho. Je to pre mna rovnako zavazna a zatial nie uplne zodpovedatelna otazka nez verit tomu ze lieky na MM su bezpecne. Je to skratka risk pre mna oboje.
A je mi jasne ze z Mamily si vyberu takych odbornikov, ktori su sami nakoloneny dojceniu a ktory im vacsinou tych liekov odobria, ale zase ked ich maju a su to vystudovani lekari, viazani prisahou, velmi pochybujem ze aj oni by boli z rangu blaznivych prirodnakov. Teda je to cele pre mna nie uzavreta tema. Mne intuicia hovori ze tak ako pri strave radsej polievka z postriekanej zeleniny ale domaca nez polotovar ako taky, radsej striekane jablcka ako vitaminove cukriky..chapes co chcem povedat? Lieky podla toho ako dlho ma mamicka brat. Niektora skonci pre tyzden, dva tyzdne mesiac...ja som dojcila 2,5 roka kazde z deti a napriek tomu ze som UM nedavala, sama neviem, to by zalezalo aky liek, co by som si o nom zistila, ale aj keby nieco docasne donho prechadzalo ci to naozaj nie je lepsie nez 2,5 roka davat umeliny, ako rozumies ja neviem, ale srdce mi hovori ze hadam aj ano..a to bez toho ze by som brala LP ako pismo svate. Keby uz som aj videla ze vysadit, asi by som sa snazila zatial odsavat a vylievat a potom hned nabehnut, nehladiac ze ked by problemy boli akokolvek aspon malo predvidatelne da sa namrazit do zasoby...alebo ked by sa nedalo davat UM len docasne..
Ked viem ze MM ake je genialne ze meni mierne svoje zlozenie podla veku babetka, ze dostava dieta veci ako protilatky a rastove faktory a stimuluje jeho vyvin a dozrievanie struktur organov, najma mozgu sposobom ze ano, ja nie som z tych co tvrdi ze na UM bude sprostejsie, napriek tomu vedci nevedia toto napodobit, co aj priznavaju, snazia sa blizit, ale prave preto ze niektore zlozky MM ani dosial nie su uplne rozklucovane... Su v nom napr. biele krvinky matky, prirodzene hormony, takuto ochranu cez UM asi dieta neodstane. Ja fakt niekedy najdem tie vyskumy co som volakedy mala poruke lebo zaujimave citanie je to, nakolko uz len ked sa vzala skupina odjcenych a nedojcenych a tie nedojcene niekolkonasobne vyssie riziko SIDS tak ja neviem ale asi to nebude nahoda, rovnako tie ostatne veci a typy chorob ktore boli v skupine dojcenych prekazatelne menej, ano ja viem viem zase sa tu vyhrnu susedkine chorsie na MM nez moje na UM...proste stale budem tvrdit ked to nejde tak to nejde, ani prehnany stres nepomoze, ale nebudem znizovat ten vyznam, jendoducho mi to neda, srdce mi to neda, uprimne to tak citim.
@sumikk s laktacnou poradkynou nápodobne,ale mňa nenutila nič brať no veľmi mi nepomohla.a keď budem mať druhé bábo budem sa snažiť kojit a keď to nepojde ako pri prvom,tak to nepojde.uz nebudem domov pozyvat žiadnu poradkynu.malá bola od tretieho týzdna na umelom.asi raz mala sopel a medzi deti chodime od malička.kamoška ma plne kojenu dcéru a nonstop majú problémy,alergie.dokonca sa robi teraz nejaký výskum,, to mi hovorila pediatrička,,pretože je veľmi veľa detičiek alergikov a hlavne u kojenych deti
@8291 kojenie je lacne, prakticke, vzdy po ruke...proste ma vela vyhod. Flaša ma tiez svoje vyhody...moze aj manzel nakrmit a ja si mozem napr. niekde odbehnut, nakupit, aj oddychnut alebo sa venovať starším detom. Všetko ma svoje pre aj proti...to ze su kojene deti zdravšie o tom nie ze pochyujem to je len mytus. Presne ako pišeš o nič zdravšie tieto deti nie su. Kamošky tiež kojene ,,horom dolom,, a alergie, sople, astmy, furt dychacie cesty plne soplov. Tym netvrdim ze kojiť netreba - treba, ale báchorky WHO mi zili netrhaju. Tie ich štatistiky...milujem tie presne zaokruhlene čisla... 😎
@sardinka335 vieš ja som chcela kojit a veľmi,trapili sme sa,LP bola u mňa 3x.to ich stále stále prikladanie.snazila som sa ako som mohla a vládala.ked bola u mňa 3x tak mi povedala že malo ju prikladam a preto sa mi netvori mlieko.odporucila mi kúpi si šatku dat donej malu,cecok von a nech je nanom aj celý den a ja si môžem robiť.no tak som povedala že dosť.milujem svoju dcéru nadovšetko ale otrokom teda niesom.ja som bola po pôrode na všetko sama,samozrejme,manžel obrovska opora ale stále v práci.rodina stovky km ďaleko.mamina zomrela 2014,jedine ju by som chcela v tých chvíľach pri sebe.a ja tiež som potrebovala oddych,spánok,prechadzku trošku vypnúť.sam manžel mi povedal že uz mam prestať trápiť malu aj seba.presli sme na UM a vtedy akoby mi vymenili dieťatko.malá spokojná,spinkala a konečne nepreplakala 20 hodín z celého dňa.
Baby, zase neprehanajte. Aj fajcenie skodi zdraviu a napriek tomu pizname fajciarov co sa dozili 100 rokov. Statistiky nie su bachorky. Som ochotna suhlasit, ze to kojenie je len jeden z faktorov a ze mozno kvoli tomu netreba brat lieky meniace rytmus srdca alebo sa umarat vinou atd... Len sa neprepnime do opacneho extremu.

@sardinka335 Ta zodpovednost lekarov je sporna, je vyvodena v minime pripadov, viz deti poskode ockovanim - vraj sa neda dokazat napriek casto uplne evidentnej spojitosti a mnohe mnohe dalsie, vratane poskodeni pri porodch, nedavno nam umrela suseda ked jej nasadili novy liek na psoriazu po ktorom cela opuchla a kym dosla zachranka udusila sa. Myslis ze bol niekto stihany? A pod..
Co sa tyka spoplatnovania poradkyn, ono je to take opat pozri co vsetko si spoplatnuju lekari, vcera vysla tabulka, plati sa za javy ako napr. nespolupracujuce dieta a asi 20 inych uplych volovin, ked najdem nalepim..