Pozor na výber laktačnej poradkyne
Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16
@mircalla Ja mam skusenost presne ako @cuki a co poznam mamicky z okolia tak tiez, cize az take bludy nepise. Moja pediatricka a co viem na okoli o inych pri sebemensich problemoch ponukaju UM, samej sa mi to stalo niekolkokrat, neustale stresujuce prevazovanie dietata hlavne prvorodicku nalomi, podsuvanie nech uz sa netrepim(e). Dokonca som dostavala vzorky, letaciky... Pri kazdom strajku, zakolisani, dokonca aj ked pije ukazkovo ale namiesto do vahy rastol ten mesiac do dlzky. Mala som dobre nervy z toho, nastastie pri druhom uz som nebola taka vyjukana, ked moje lahucke deti tenke ako spagetky co vsak maju geneticky po nas rodicoch, nedosahovali vahu baculov po rodicoch co maju snad metrak a priberaju strojovou priamostou UM a podla ktorych su tie "uzasne" tabulky robene.
Po roku uz na mna pozerali ako na exota ze este dojcim, pred pedatrickou som to musela vyslovene tajit. Na okoli takto dojcilo minimum zien uz po roku.
Ako mam o tom povedomie, vela sme narozpravali v MC (chodievala som do 2 na susediacich BA sidliskach a matky tam casto chodiace obsiahli do 10 roznych pediatriciek) + este oblubene ihriska aj v meste, clovek sa zarozprava casto, a ja rada pokecam. Cize si myslim ze skor ty si mala iba stastie na okolnosti, ktore spominas, standartom by som to rozhodne nenazyvala.
Btw osob ktore verejne rozhlasovali a este boli aj na to hrde ze k dojceniu vztah nemaju som poznala tiez dost, mnohe dokonca zistovali ako sa to da uz v porodnici zakamuflovat aby nemuseli, a ci je legalna cesta rovno odmietnut, nikdy som sa do nich nestarala, ich pravo, na rodziel od opacne, totiz ked nejaka z nich zasipila ze este dojcim ked bolo nad rok a ku dvom rokom, to hned boli odsudzujuce pohlady a poznamky ze naco a si si dieta chcem na seba uviazat ze bezo mna ani krok a pod. nezmysly
btw @cuki pise o predpisovani UM nie ze sa predpisuje (kazdej je snad jasne ze sa na nas vali odvsadial volne), ale ze by sa podla nej malo do 6mes, ze by nemalo byt vsade dostupne a natiskane, lebo to vedie k tomu ze sa to vyuziva aj v pripadoch kde by este vobec nebolo treba, ale to je sucast masinerie, ktorej ide o zisky, pediatrom o menej problemov, cize pohodlnost. Praveze ja poznam matky co si radsej priplatia len aby mali pokoj, nemali znicene prsniky, aby mohol ich pracu zastupit ktokolvek iny (opatrovatelka, stara mama...)a tym ziskali viac volnosti, "obetovat" sa dietatu sa uz nenosi..je to trend celeho "vyspeleho sveta" 🙄
@horana no tak osobné skúsenosti každej matky sa môžu samozrejme líšiť, ale nedá sa každá skúsenosť (alebo skúsenosť blízkeho okolia) paušalizovať na celé Slovensko. Ja som deti dojčila 1,5 roka a druhé dieťa 3 roky. Keďže moje deti priberali tabuľkovo, dokonca nad tabuľkovo (hoci nevážim metrák prosím pekne, ale moja váha je už 20 rokov 53 kg), nikdy som nemusela riešiť umelé mlieko a nikto mi ho nikdy netlačil do povedomia. Dnes je informovanosť matiek oveľa vyššia a majú možnosť zmeniť pediatra, ak sa im niečo na tom svojom nepáči. Trvám na tom, že ženy v druhej polovici minulého storočia boli práve tie ženy, ktoré boli tlačené do umelých mliek a informovanosť o dojčení bola nulová. Súčasné ženy sú na tom oveľa lepšie a mali by byť vďačné za to, že môžu byť informované a môžu sa samé dovzdelávať a majú možnosť výberu lekára. Kedysi ženy boli ovce, čo im bolo povedané, to robili, nerozmýšľali, nepýtali sa, nemali jednoducho kde...
Ani kedysi sa veru ženy až tak deťom neobetovali, bolo veľa roboty, robota bola dôležitejšia ako "obeta" dieťaťu. Dokonca ženy, matky, ktoré vychovali viac detí, si ťukali na čelo, prečo napr. ja tak dlho dojčím. Nikto im nikdy neráčil oznámiť dôležitosť dojčenia... moja babka, ktorá mala tento mesiac 85 rokov, krútila nad nami hlavou (aj nad mojou sestrou, ktorá oddojčila dvojičky do 3 rokov), prečo si dobrovoľne ničíme postavu. Ja stále nechápem, kedy žili tie dokonalé matky, ktoré vedeli, čo majú vždy robiť, obetovali sa pre deti a vždy všetko robili dobre? Pretože v každej dobe ako aj v tejto sa našli ženy, ktoré nedojčili, ktoré boli neobetavé, ktoré si chránili svoju postavu, ktoré neboli dokonalými matkami. Ideál ženy, hodný postavenia na piedestál jednoducho neexistuje. Žena je človek so svojimi slabosťami a negatívami v každom období, nikdy nebudú a neboli všetky matky buď dobré alebo len zlé. V každej dobe sú aj dobré, aj zlé, aj obetavé, aj neobetavé atď.
@mircalla Jasne ze sa teraz dojci viac nez ked sme my boli deti, vsak ale toto ja nikde nepopieram. Vtedy to bolo natiskane este viac, zial. Len to bola skor ideologia. Teraz vsak uz je "sloboda", preto cast matiek co su uvedomele (nie ironicky, ako sa tento vyraz pouziva, ale naozaj) dojci. Napriek tomu je, z ineho dovodu nez za nasich mam, dojcenie a jeho vyznam stale bagatelizovane a jeho vyznam znizovany (pisala som komu to prospieva a kto ma z toho zisky). A spolu so stale vacsim odklonom od prirody prejavujucom sa v stale technickejsom zivotnom style, pocinajuc stravou (uz my stredna a starsia generacia mam dost ponicene zdravie, len ono treba viac nez jednu generaciu, my sme to este aspon ako tak vyrovnali a mnohym co sa tu zda ze "ved nam nic nie je" tak je im lahsie sklznut do toho co uz maju domnelo "odskusane" na samych sebe), pokracujuc trebars aj v tom ze dojciacej zene ktorej trci kus prsnika na ulici je povazovane v povedomi mnohych za nieco nechutne a obtazujuce, pohorsujuce, naproti tomu umelohmotna flasa plna chemickeho kokteilu na baze kravskeho mlieka s latexovym cumlom nepohorsuje nikoho - to je to prave moderne.
@horana tak prepáč ale ja som nekojila a ani laktačná poradkyna nepomohla opakovane bola u mna a po tích navstevach mi muž povedal že je to sekta.lebo vsetko je zlé zlé zlé okrem dojčenia.mala bola na UM.nikdy som jej ho vonku nedavala vždy sme sa napapali doma a potom von.tak podľa teba som neuvedomelá?a latexové cumle? Detské hračky sú z čoho?zo starých pneumatik vsetko je vyrabane v čine.čo cumle tie sú na určite obdobie ale to vsetko ostatne co detičky budú ocopavat v škôlke,ceruzky,fixky....a strava teta uz nieje nic zdravé.bio potraviny haha.a ani to co si dopestujes doma,pretože ked prši vieš aký je bordel v tom daždi?kojaca maminka sa ako stravuje,jej strava je vysterilizovaná?ja som tiež chcela kojit,a budem chcieť aj pri druhom ak to pôjde,ked nie tak tlačiť na pilu určite nebudem.ale na verejnosti by som určite cecule nevytasovala.kamoska koji uz 14 mesiacov a ani raz nekojila na verejnosti vždy buď doma alebo ked boli vonku tak v aute.A malej mi nechyba za 15 mes.mala raz sopel a 6 choroubu ale to je vírus,žiadne alergia absolútne na žiadnu potravinu a ani ekzemy.
@0silvia0 mudro píšeš, dnes ak niekto CHCE a je o tom presvedceny tak jednoducho hlada sposoby a tých je - laktačne poradkyne a pod. Su ochotné a poradia. Aj kamošky čo dojčia poradia, su materske centra proste kade čo.
Ani v dnešnej dobe a ani kedysi sa všetky zeny neobetovali pre dieťa - taka doba neexistuje ako si niektore zeny myslia masirovane laktačnou ligou, vztahovou vychovou a neviem čím ze ,,bola doba,, kedy všetky matky dojčili a nosili a spali s deťmi - to je vymysel, konštrukt a nepravda. Len sa to pekne počuva, znie to ,,prirodzene,, a teda ,,asi to tak v minulosti bolo,,.Ale je to vytrhnuté z kontextu. Matka nosila svoje dieta v šatke ale aby mohla ist na pole robiť a mala volne ruky a nie preto aby ,,utužovala vztah,,, kociky mala len vrchnosť a okrem toho na ne ani nebol teren v tych dedinách ze? Staršie deti od 4 rokov pomahali na poli, statku...a dojčila len ,,chudoba,, a to nepiše ešte o tom ako zeny napr. v 17storočí vo Francuzku davali deti ,,na vychovu,, na vidiek...na jednom voze v zime v lete, v dazdi, vetre nahadzali aj 20 detí a viezli ich dojkam...to ze vela deti pomrelo, spadli aj z voza pod kolesa - batolata to je kruta realita tej doby. Dieťa nemalo taku hodnotu ako ma dnes. Ludia potrebovali preziť a nie cely den ,,obetovať,, dieťaťu a ,,ledva stihnuť,, navariť ako dnešne zeny.
@horana zvlaštne ze kazdý kto ma normalnu alebo dobru skusenost so slovenskou porodnicou ,,mal len šťastie,,....
Čo a tyka UM ...je dobre ze je volne dostupne, snad s matka moze sama slobodne rozhodnuť ako chce dieťa krmiť nie? To nema nič spoločne so ziskami nejakych firiem...ked chcem dať UM tak ho dam a je mi jedno ako si ho zozeniem. Mne nikde nikto UM nenatiskal ani vzorky mi nikto nedava - ja mam asi taku smolu alebo štastie ale mne nikto nič nasilu nenuka. ...prave naopak nasilu nutia kojiť - v porodnici ani len flašu vidieť!! Ale zase sestričky pomahali s kojenim aspon mne. U pediatričky - ak zena koji tak koji ak nie tak nie...zapiše do karty a nerieši, nenuti, nebubulakuje ani tak ani onak.
@0silvia0 Ved to je to co na tom mna najviac desi, dnesne zeny na rozdiel od tych v minulosti maju na vyber a aj tak sa rozhoduju casto rovnako akoby na vyber nemali. Ono totiz je zase velmi dobre na mnohych poliach spolocnosti rozlezena medialna masaz a zena sa sice teoreticky rozhoduje akoby mala na vyber neuvedomujuc si komu vsetkemu skace na spek. Informacne zahltenie a presytenost informaciami celkovo znizuje kvalitu tychto informacii, rovnako ba niekedy aj horsie nez ked ich bolo menej, mainstream tlaci jeden velmi silny prud, a tazko sa hladaju tie naozaj kvalitne informacie mimo neho co by neboli ani uletene ale zaroven su nevyhodne pre niekoho komu ide o zisky. Je to tak aj v mnohych inych oblastiach zivota, toto je len jeden z kamienkov do mozaiky. Reklamy na UM veselo frcia a ukazuju stastne deticky a vysmiate mamicky. Za chvilu nam niekto bude tvrdit ze chodit s umelou nahradou (barlami) je vlastne to iste ba este lepsie nez to obycajne prirodne. Lebo to ma pridanu hodnotu 🙂, nedivila by som sa, presvedcia mnohych o com chcu.
Ja osobne odmietam nazyvat hanlivo a ponizujuco matky do dlhsie dojcia ako tzv. "dokonale". Ani "obet" v tomto vyzname neberiem ako nieco trpne, ale ako ciste pozitivnu vec, nieco naopak normalne a dobre, kym to nebolo dehonestovane a zenam nahovorene nech kaslu na vazby s dietatom, nech je cim skor samostatnejsie a ona kvazi slobodnejsia. Ked vidim ako sa chovaju napr. francuzsky a pod. je to velmi vypukle. Je to len obdoba "za seba a pre seba" ako sa ucime urvat si uz od destva, ja ja ja, to dnes vladne svetu. A vsetko co je ine je dehonestujuce titulovane ako tie prirodnacky, obetave divne opicie a neviem ake... Kapitalizmus a socializmus su si v skutocnosti dost podobne, resp. sa podobnymi po case stavaju/ukazuju byt. Kto nekradne, okrada svoju rodinu platilo volakedy, dnes kto sa nederie za max. ziskom (co najmensou namahou) je asi vadny, menejcenny. Matka co nema dokonalu postavu mesiac po porode akoby ani nerodila, taka co ju decko "brzdi" v osobnostnom rozvoji, taka co ho nevystrci do destkej hned po prichode z porodnice a nevrazi umelinu s cumlom je dnes velmi rychlo za neziaducu , par mesiacov je jej to este tolerovane, potom uz nie...
A take co robili vsetko "dobre", take neviem kedy zili, ze v kazdej dobe su take aj take plne suhlasim, pisem len o trendoch ake kedy su, a vidim ze dnes je doba pohodlnosti, co volakedy az tak nebola, tiez nielen v dojceni, to vidim z rozpravania zase mojich babiek dost zretelne. Nie, ani vtedy nebolo zdaleka vsetko idealne, ale dnes....inu, konzumna spolocnost graduje. Som presvecena ze inak by dojcilo este viac zien, keby len boli tomu naklonene trendy. 😠
@sardinka335 aj ja som čítala knihu o tých deťoch vo Francúzsku, vraj kedysi nebolo vo Francúzsku jedno jediné dieťa, žili v chudobe a špine na vidieku u cudzích ľudí. Potom keď už boli vychované a schopné pracovať a prežili tieto hrôzy, matky si ich brali k sebe späť aby ich mohli zaúčať do práce a aby mohli aj samé deti pracovať. Veď toto boli hrôzy rôznych dôb, cez ktoré sa ľudstvo dopracovalo až do súčasnosti. Deti odtrhnuté od matiek, túlajúce sa po svete, už pomaly 10-ročné deti slúžili a pracovali, toto treba vidieť komplexne a nie nájsť nejakú starú fotografiu dojčiacej ženy niekde na vidieku a snovať okolo tej fotky ružové príbehy. Možno tá žena vidiečanka bola dojka a dojčila dieťa niekomu úplne cudziemu...
@sardinka335 Co je volne dostupne, co sa najvaic natiska, to sa najviac konzumuje, k tomu sa najlahsie sklzava. To vedia marketingovi magovia az prilis dobre. A este si myslime ze si to my vyberame, ach jaj.
Obdoba bola v diskusii o Brejkoch v skole, ako dieta zabije ci nezabije sladene mliecko, raz ci par krat do tyzdna, ktore dodavatel s dotaciou vlady predava este raz a ma dvojnasobny zisk. No nezabije. Musi si ho dieta kupit? Nemusi. Nik nevidi, ze keby nebolo nic, nekupi si nic (na irskych skolach zakaz sladkosti napr.), alebo keby bol iny automat so zdravym jogurtom, napr. bez Ecok, korbaciky, dzusiky na baze lisovanej stavy bez pridavkov, kusove jablcka, banany ci mandarinky, tak sa ziaci naucia na to. Lebo nic ine by nebolo, tak by si nenapadne kupili raz, potom druhy raz...a vypestovlai si postupne navyk...iny nez pri Brejku... O tom to je.
Niektori nie, niektori by si nekupili tak ani tak, ale mnohi ano.
Keby boli reklamy na MM, tam ukazovali vysmiate deticky a keby celebrity a celebritky neboli vynasane na vyslnie zato ze maju preventivne cisarak aby si neposkodili brusko prilisnym vydutim posledne tyzdne, co nedojcia aby si neskazili prsia, ale naopak zeny ktore ukazu iny trend, tak by to ovplyvnitelniktorych je viac nez dost, zopakovali. Takto opakuju co vidia na uznavanych tohto sveta.
Tie skusenosti s porodnicami, ono zalezi v akych kruhoch sa clovek pohybuje. Su velke skupiny mamin, co vyznavaju filozofiu ze porod je nutne zlo ktore treba pretrpiet a ze doktor ma odrodit a oni mat pokoj. Verim ze v tychto skupinach a podobnych je hodnotenie SK porodnic vacsinovo pozitivne. A je to aj o zvyku. Nejake tie rakusanky, nemky..by asi take zachadzanie ako tu..ehm...no radsej nic...
@0silvia0 presne tak...tu si niekto vycapí fotku s ,,otrčeným ceckom,, a mysli si ze to je ,,matka roka,, a panenka maria v prestrojení. Ako mne taka fotka nevadí - len je to vytrhnuté z kontextu doby, kultury a pod.
Ja si zase nemyslím ze by dojčilo viac zien - ktora dojčiť chce tak ma moznosti a nie ako v minulosti. Aj v minulosti boli ,,flaše,, už od 19.storočia, sice sa tým dnešným velmi nepodobali ale boli - ak ma niekto možnost pozrieť si na ViasatHistory ,, Zabijáci viktoriánské éry,, tak tam pekne ukazovali ako deti krmili a kedze nepoznali zlý vplyv mnoziacich sa bakterii v tej flaši tak vela deti malo črevne katary a problémy.
@horana ja mam aj Mekdonald za rohom a nie som tam kazdy den..ani mesiac.
Ty si videla tu reklamu na to telove mlieko ,,laktovit,,???
CItujem : ,,tak ako dieťa vyzivuje vaše mlieko - dojčiaca mamička, dieťa pije z prsnika - tak aj laktovit vyzivuje vašu pokozku....No, podpora dojčenia nie? UM stale ako prvu vetu hovoria ze dojčenie je naj a ked nie je mozné tak potom sa ma prejsť na UM.
Čo sa tyka porodu - ak ty chceš rodiť ako Eva v raji tak je to tvoja volba, mnohe tak rodiť necheme a preto sme zle alebo pohodlne??? JA som si poslednu fazu porodu velmi neuzivala, ak ty hej tak štastna to zena, nie kazda znaša bolesť rovnako a nie kazdy chce trpeť x hodin ked nemusi. Prečo by som sa mala trapiť X hodin ak mozem porodiť v klude, pohode a relativne bez bolesti...čo je na tom zle, pohodlne a neviem ake. Taky luxus sa ani mne nepodaril. Prečo by som mala chcieť rodiť niekde doma bez pomoci? Pri porode nikdy nemáš ,,pokoj, nech je aky chce, za zenu to nikto ,,neabsolvuje,,.
@8291 Ked niekomu nejde, tak nejde, o tomto nepisem, nekritizujem nezhadzujem, naopak uplne chapem, preto to je konieckoncov vymyslene, ja vsak pisem o tych co to vzdaju pri prvom probleme ci este skor su odhodlane nedojcit uz iduc z porodnice. Alebo sice dojcia ale 3 mes staci, 6 mes uz viac nez dost lebo by sa mala "obetovat"...aj ked dieta chce, ona moze ale nechce sa jej. Latex spominam vyhradne v porovnani v prsnikom, mnohym je totiz koza javi nehygienickejsia a nechutnejsia nez tento. Je to vec estetiky. Ja som tiez nikdy nedojcila na verejnosti, som hanbliva. A kusky odhalenych prs som z casu na cas na ihriskach nechtiac zahliadla, ale nepoburli ma, naopak vo mne vyvolali nieco mile. Rozhodne milsie nez umele flase, len uplne bez postrannych vyznamov, skratka radsej nech je vidiet sem tam ten prsnik neu musiet kupovat UM, to je vsetko co som tym chcela napisat.
@0silvia0 Silvi, inak tomu 11:12 nie ze verim ale viem ze to tak bolo, boli hrozne obdobia ale aj tie pokojne, boli Kibucy v Izraeli kde sa deti vychovavali odtrhnuto a kolektivne a prezili. Deti prezili koncentraky. Tvrdu pracu uz 10 rocne vacsinu dna je sucasna realita mnohych chudobnych azijskych krajin, dnes, zajtra, denne. A my tu mame pokoj a blahobyt a aj tak detom nedoprajeme "ruzove pribehy" vlastne mlieko a satku pri ktorej pocuje prve tri mesiace dokoncovania vnutromaternicoveho vyvoja tlkot srdca a blizkost kontaktu, lebo ved vsetko je otravene, tak je jedno ci jeme to ci ono, a ved prezili v minulosti ani nam netreba. Verime ze laboratoria namiesaju lepsie za nas. Si hovorim kto si nevazi slobodu, nezasluzi si ju a po case ju strati.
Btw ta dojka v minulosti o ktorej hovoris aspon dojcila niekomu cudziemu co takto dosiel k MM, dnes uz nerealne, prilis naturalne a nechutne - vraj.
Sme este v takom medziobodbi fascinacie strojmi, pokrokom, vyhrou nad prirodou, kedy sa voci nej vymedzujeme. Volakedy bez tejto pomoci deti zomierali. Teraz tuto pomoc mame, ale namiesto sluhu je vacsine este panom, ci na poli porodnictva, tak vyzivy atd. Az ked dokazeme plne podriadit techniku a nahrazky prirode, ktoru neporazime ani keby sme chceli, ked ich nebudeme nadcenovat ale mudro vyuzivat len kde je ozaj treba, az potom bude dobre. Len aby sme sa neznicili skor nez to pochopime.
@sardinka335 Ja ked idem okolo McD vzdy je natrieskany po okraj. Takze reklama funguje viac nez dobre, to je ten mainstream o ktorom hovorim a na vacsinu populacie funguje. Naproti tomu automaty z cerstvym mliekom zatvaraju, drobni pestovatelia krachuju...
To ze UM zacinaju hovorit ze MM je naj, je vecou postupneho vyvoja, stale to nie je automatika, stale je kopec reklam bez toho a naopak ukazujuce vyznamnych spotrovcov, myslitelov apod s tym ze aj oni vyrastali na UM, akoby to bolo to, co z nich urobilo vyznamych (opacnu typ reklam nema kto platit),.... a aj to obcasne sa zaviedlo az pomerne nedavno po dlhsom vyvoji a hlavne angazovani sa tych "neprijemnych aktivistiek", tak ako po dlhsom vyvoji sa zacalo pisat na cigarety ze su zle.
Na tie porody, na to co ty mas ako priority su SK porodnice vybavene skutocne dostatocne, ty nemas problem, problem maju ale vsetky tie nielen Evy ale akokolvek inak zmyslajuce, za alternativami musia chodit do zahranicia, kde im vramci tamojsieho mainstreamu uz dovolia existovat bez toho aby si o nich mysleli ze su divozienky a inak ich zhadzovat ze su panicky co nevedia co od dobroty. Lebo si to postupne vybojovali. Aj tu si to postupne. Zatial to je nie je. Klobuk dole pred vsetkymi co to bojuju za nas, nase dcery aby uz mali na vyber.
@horana vieš ale ty to prezentuješ štylom, ze najlepšie je kojenie a prirodzeny porod...ale pre koho? Pre teba??? Pre teba a pre podobne zmyšlajuce - a pre ine to najlepšie nie je. A sama hovoriš o vybere, tak nechaj aj tie ostatne nech si vyberu. Lebo podla teba a ,,aktivistiek,, ak si nevyberu to čo ty povazuješ za spravne tak su ,,mainstream,, pohodlne,nechcu sa obetovať.
Nech ma kazdy možnost volby - či chce rodiť ako Eva, či chce kojiť, či chce epidural, UM..neviem čo - no cisarsky aj ja povazujem za operaciu s vyššimi rizikami aby si to niekto ,,vyziadal,, lebo chce. Ostatne ma byt moznostou volby a nie ze ja sa budem niekde bať a triasť ze ma nechaju skučať od bolesti lebo podla nich je to prirodzene ale ja to tak nechcem - ked to zoberiem do extremu aj zomierat v bolestich je prirodzene ak je to vyvoj choroby nie? A kto to chce? to uz nikto nebude hrdina ale kazdy chce utrpenie zmierniť verim ze aj tie ,,aktivistky,, za prirodzeno.
Nech ma moja dcera na vyber - či chce rodiť ako Eva, či chce kojiť, či chce epi a či nechce...za to som aj ja. Ale nebude o nič lepšia ked porodi ako Eva ako ta čo porodi s epi - materstvo nie je ,,horšie,, a ,,lepšie,, koli tomu ako zena rodi alebo krmi svoje dieťa.
Ženy, nečítala som úplne všetko, a možno ste to tu aj spomínali. Ale mňa na tom článku zarazilo to, že dotyčná pani autorka dosiahla, že zo všetkých štátnych lekárskych zariadení budú stiahnuté letáky Mamily. To fakt? To je trochu od veci, nie?
@katrinka8 odveci to je..lebo mamile sa neda upriet ze určitu pomoc v dojčeni ponuka - spravne prisatie, dokrm cievkou atd. ...čo sa tyka liekov z mojho pohladu zavádzaju, samozrejme nemozu oklamat, ale napisu to tak ze ved nejake zvyšky lieku v MM su určite menej škodlive ako nedojčenie - nechce sa mi hladať citaciu na niektorej strane tu je. To povazujem za zavadzajuce. Okrem toho internet je plny stranok venovaných dojčeniu - verim ze dnešne matky, ktora chce si najde...na letakoch to iste nestoji.
@8291 nám tiež strihali - neviem či sa v Kochu báli...lebo tam mi to ich pediatrička Mračnová povedala ze ma prirastenu a bla bla...poslali nas na chirurgiu, akoby to nemohli ,,cvaknuť,, tam..no ale čo sme vedeli pri prvom dieťati? Dnes by som sa uz opytala... 🙂
@sardinka335 - no to je fakt, že stránok je veľa - to nepopieram. Ale problém je, že najmä prvorodičky - tehule - riešia viac výbavičku, kočiar, meno... na dojčenie príde rad obvykle niekedy počas prípravy na pôrod (ak vôbec) - ale 1) tam nejde každá tehula 2) viac sa tam asi rieši samotný pôrod ako to, čo bude "potom". Na dojčenie, alebo skôr na tie poradkyne, sa príde až v pôrodnici, keď je problém. A pritom by v mnohom možno stačilo aj viac osvety ešte pred samotným dojčením, ako predísť problémom atď. A tiež by možno pomohlo, keby ženy ešte predtým, ako dostanú bábo do rúk, mali niečo naštudované, aby vedeli aj ony samé rozlíšiť, či im niektoré sestričk či doktori(doktorky) nehovoria zastarané info a pod., aby už vopred vedeli, ktoá laktačná je OK (proste referencie vopred pozerať a nie už potom, keď je žena v strese, lebo je problém, ktorý treba rieši urgentne. Vtedy, jasné, siaha takmer po každej rade, ktorú jej dá laktačná, možno bez ohľadu na to, aká lakačná to je. To sú hormóny, strach o dieťa a pod. - je to viac-menej pochopiteľné. Ale tomu sa dá vyhnúť, a ja si myslím, že ak sa tá Mamila info stopnú, bude to ešte horšie - lebo oni majú určite veľký výnam v osvete dojčenia na Slovensku.
Mimochodom, keby ste počuli rady LP v Nemecku - odpadnete. Kamoške radila pri 2 deťoch - s dojčením skončila do mesiaca pri prvom, do 3 pri druhom (a o odstriekavala, chúďa, natrápila sa pri oboch, bolo mi ľúto, že sa tak trápi, lebo sa ozaj snažila, ale čo jej to je platné, keď jej radí niekto presne tak, aby to dojčenie čo najkôr skončilo - ale nevediac o tom). Rady - presne, ale presne protichodné - "pomohli" jej prejsť na UM, nie dojčiť. Najmä pri druhej dcérke mala veľké šance to rozkojiť. Ale tie rady to celé zabili, a to nešlo o lieky (mimochodom, dávala jej aj homeo na mlieko, ktorého mala ona dosť, ale bábo lenivé ťahať - z fľaše jej šlo, samoška, ľahko, tak sa jej ukážkovo nechcelo vrátiť k prsníku)
@sardinka335 Aj tak su v tych nemocniciach zbytocne.Personal sa ich nedrzi,o bondingu mozeme len snivat,iba co z nich maju matku depresiu,ze sa nic neudialo tak,ako malo.
@katrinka8 moja malá bola tiež ,,lenivá,, ťahať..nevypila ,,nič,, - 10 ml, 20 je malo...nepriberala, pár krát cucla a spala, chudla...tiež som prešla na odsavanie a do flaše.
Mamila ma predsa svoju stranku to jej nikto nestopne - kto chce nech tam ide. To cele stoji a pada na letakoch? Podla mna nie. Ja som ako prvorodička tiež riešiala len porod...ani ma nenapadlo nejake kojenie ani neviem prečo. Ja som prve rodila v Kochu...a tam nam s kojením velmi pomahali dokonca sme dostavali celkom obširnu brožuru o dojčení a sestričky pomahali. V štátnej nemocnici to bolo skor o tom ze si tu pomoc trebalo pýtať...nie byť ticho a na posteli nadavať. Sestričky sa nas pytali či niečo potrebujeme ale zase nechodili od postele k posteli, proste trebalo sa ozvať a vzdy sa nejaka dobra duša našla čo pomohla. Mne tam jedna velmi pomohla ked som mala problém.
@duratlicka mne prišla kamošla pomoct s kojenim do porodnice - normalne vo vstupnom vestibule sme sedeli a ,,snazili sa,,. Nikto nič nepovedal a keby aj tak poprosim, vysvetlim a verim ze ma pochopia....takze kludne je mozné si zavolať pomoc aj do nemocnice ak chcem a potrebujem. Ostatne su bud neznalosť ze to mozem tak spraviť alebo vyhovorky ze nemozu mi tam nijako pomoct. Ale zase na druhej strane moj osobny nazor je ze zeny si snad mozu vybrať ako im vyhovuje dieťa krmiť a nie byť deptane ak dieťa nepribera ze ho napr. nedokrmia...aj to som zažila. Ja som sa uz pri dalších porodoch snazila zazichrovať si čo sa dalo - niečo sa naplanovať dalo - porodnik a prediskutovať porod, ,,naplanovala,, som si aj dojčenie ze čo a ako asi zhruba, kto by bol ochotný prisť a pod.
Len velmi zla poradkyna neodporuci dokrmovanie ak je skutocne potrebne...
@sardinka335 - no nepadá to na letákoch, ale je určite lepšie, keď sa ženy o Mamile dozvedia aj skôr, ako keď už ten problém majú. Lebo úprimne, koľko tehuliek, ktoré sa o dojčenie nezaujímajú veľmi (resp. menej ako o výbavičku či pôrod) vie o tom, že existuje nejaká Mamila a má stránku?
Nám napr. v pôrodnici dávali letáky z Mamily, že keĎ prídeme domov, a bol by problém, že môžme síce aj do pôodnice volať laktačnej, ale ona am nie je tiež nonstop, nepíde k nám domov atď. - že pre istotu. A bola so mnou na izbe maminka, druhorodička, a netušila, že existuje Mamila. Prvé dieťatko sa jej kojiť nepodarilo (rodila inde), druhé chcela - a mala problémy. Ale tie ochotné sestičky (teraz to nemyslím ironicky, vážne sa snažili) jej moc nepomohli, keďže jej dávali protichodné info a tiež také rady, že niektoré doslova kontraproduktívne. Čiže jej by info vopred určite pomohli predísť problémom. Čo z toho, že sa snažili, zaujímali, chodili do izby snáď 100x za deň, keď samé boli trochu mimo - najmä také staršie. Bábo toálne spavé (neskôr jej LP povedala, že také bábo ešte nevidela. To by ste neverili, ako tá malá spala, snaha zobudi ju nulová, o ani vyzliecť, v takých polohách ju nosili, že až, a ona nič...)
Bohužiaľ, bol víkend a laktačná ako zamestnankyňa nemocky robí len denné a 5 dni v týždni, navyše mala smolu, že v piatok, keď sme rodili, mala dovolenku, tak prišla a v pondelok a ratovala, čo sa dalo. Podarilo sa nakoniec 🙂
k antidepresivam - ak je to nutne, a matka chce dojcit, mozu sa v urcitych pripadoch nasadit antidepresiva, ktore sa pri dojceni mozu - ucinna latka napriklad sertralin - ja som pri prvom syncekovi mala stredne tazku depresiu a tento liek mi predpisali a dojcit som mohla. Nakoniec som zvolila dojcenie bez liekov, ale pomahala cela rodina, nastastie suncek zacal lepsie spinkat a papat a ja som sa aj vyspala konecne trosku viac. U mna depresie spustal hlavne nedostatok spanku, aspon 6 hodin denne som potrebovala.

@sardinka335 ja suhlasim s @cuki ze nasa kultura je nedojciaca. ano, dnes uz kazda mamicka vie ze dojcit by mala a vsade sa moze docitat vyhody dojcenia a aj lekari, ci uz v porodnici alebo pediatri zenam odporucaju dojcit. toto su vsak len reci. ciny su castokrat v priamom rozpore s tymito tvrdeniami....podpora skutocneho bondingu je v SK porodniciach iba v plienkach, prakticka podpora dojcenia (nie slovna) taktisto...pri akomkolvek probleme s dojcenim je matke ponuknuta odsavacka, flasa, cumlik, klobuciky a rozne medikamenty na podporu tvorby mlieka, pritom najcastejsie problem s dojcenim vyriesi bonding a spravna technika dojcenia, ktoru vsak v SK porodniciach neovlada takmer nikto!! takisto nikto novorodencom nekontroluje uzdicky v pusinke, ktore su casto prilis tuhe a dosledkom toho sa deti stazene prisavaju a vo vyssom veku maju napriklad problem s artikulaciou alebo spravnym postavenim chrupu....pritom je to zalezitost co sa da vyriesit za 5 sekund. pediatri sice budu do mamiciek "hucat" aby dojcili, zaroven s tym vsak do nic budu "hucat" kolko ma ich dieta priberat, kedy presne ma spapat kolko prikrmu a podobne nezmysly. lekari ktori maju za pacienta dojciacu mamicku sa ju snazia odhovorit od dojcenia, aby nemuseli hladat alternativne riesenia ako ju liecit, najst jasle alebo skolku kde vezmu dojcene dieta je ako vyhrat v loterii, dokonca medzi mamickami sa najde velka skupina ktora si mysli ze dojcenie by sa nemalo ukazovat a ked uz je nutne dojcit na verejnosti tak treba dieta zakryt plienkou (nech skusia oni v parnom lete si dat na hlavu plienku a tak dychat) 😠 proste do mamiciek sa huci ze treba dojcit, ale realna podpora spolocnosti chyba. ja som dojcila 26 mesiacov...myslim ze ziadny extrem co sa tyka dlzky a nepatrila som medzi mamy ktore vytahuju prsnik 20 krat za den vonku, lebo cim bola dcera starsia tym viac bolo dojcenie o tom ze si doma par krat za den "cucla" takze nebolo treba nic na verejnosti riesit. napriek tomu som neskutocne vela krat pocula "odstav ju".