Pozor na výber laktačnej poradkyne
Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16
@michaelkanr ved hej, bolo to dost komplikovane rozhodnutie ho odstavit...ale podla mna ked uz, tak uplne...ja son mala trosku pocit, ze uz to bolo skor o zavislosti na prsniku
este teraz v 5 rokoch si musi obcas aspon sahnut.....to mi uz pride fakt odveci
@zuzkaanicka costi ma aj po vysadení dlhodobý ucinok. takisto ucinkuje aj u mna.brala som ho naposledy ked mala dcerka 12 mesiaocv,to bolo jedine co mi pomohlo.momentalne ma 30 MESIACOV a stale sa kojí.čižeuž som rok a pol bez nich.
@mircalla mne to zase pride prirodzene-ved symbolom zeny-matky su prave prsia. Nemusi to nutne suvisiet s dojcenim, vela aj nedojcenych deti je fixovanych na prsia (a niektorym to ostane az do dospelosti 😀).
@dekys ja som nepisala, ze nema ucinok ... ale nie je vhodny pre dojciace matky, je to na pribalovom letaku. Ono, pre mna za mna, nech si kazda matka napcha do seba, co len chce ... ja by som to nebrala 😉
Mne laktacna velmi pomohla. Syn sa nevedel prisat od narodenia,vdaka laktacnej sa v cca 8 tyzdnoch prisal. Takze od narodenia do prvych narodenin bol vdaka laktacnej poradkyni na materskom mlieku.
Rady ohladom tvorby mlieka som nedostala ziadne,pytala som rady na znizenke tvorby ale tie mi poskytnute neboli...co by to len bolo za zenu co chce mat menej mlieka? Niektore laktacne poradkyne asi este nevideli ako moje slabe B-cka vedia vyprodukovat materske mlieko pre jedny priemerne velke jasle. Skoncilo to zial niekolkymi zapalmi a ATB, nervami v kybli lebo som 12xdenne kojila a rovnako vela krat odsavala ;)
Laktacnej som vsak do dnes vdacna za rady a techniky pri kojeni ale ziadne lieky by som od nej neprijala,mala som nenormalne zabrany kojit napriek ATB (ale na nqzor ci mozem kojit som sa pytala lekara ktpry ich predpisoval nie laktacnej).
Inac jeden zazitok este som nebola ani tehotna ale sedela som u reumatologa a zvoni mu telefon...on sa mi ospravedlnil a ja som si vypocula rozhovor,teda jeho stranu: pani ak este kojite ja vam tie lieky predpisat nemozem.....nie skutocne nemozem...ano su tam preukazatelne neziaduce ucinky a tento liek urcite prechadza aj do mlieka...pani zlata pri tomto lieku nemozete ani soferovat a obsluhovat stroje a pri davke aku by ste vy potrebovali by vas niektori reumatologovia dali este aj do nemonice lezat...nekricte na mna,mne je jedno ze dieta uz ma 2 roky a ze vy ho kojit chcete,ja vam v tom nebranim len vam vravim ze vam ako kojacej matke nic take nepredpisem....bla bla bla....mozete podat staznost aj u riaditela,nech sa paci....
Pplozil telefon a povedal:zasrata mamila....
az ked som mala potom babatko a bola som viac v teme som pochopila tu jeho poznamku na zaver.....za vela veci mozeme byt mamile vdacni ale tento ich nazor na lieky a kojenie nikdy nepochopim....
moj maly ma rok, do pol roka plne dojceny,a aj teraz popri prikrmoch dojcim niekolko krat denne a som za to vdacna a stastna. ALE neviem si predstavit, ze by som ho dojcila,ak by som potrebovala napr antidepresiva,alebo ine lieky,kde odovodnene hrozi prechod domlieka a posobenie na dieta. kriste pane, tosu ozaj zeny, ktoreby radsej do dietata pchali antidepresiva, nez umele mlieko a tie lieky povazuju za menej skodlive ako UM ? no to je v prdeli :(
Ano, tiez som kojila dlho a ak by som nemala mlieko urcite by som nebrala chemicke lieky na podporu laktacie, tiez mi potom pride umele mlieko zdravsie.
@ukulela
@ukulela costi nie su antidepresiva.a costi uzivaju aj deti.a antidepresiva sa uzivaju pomerne dlhy cas az do konca zivota.costi sa berie par tyzdnov a potom sa vysadza.keby bol skodlivy, neberu ho miliony žien.a asi ani poznas dr.Newmanna.ak mmaicka uzije 8 ks tabletiek co je max denná davka,ide o 0,0007 mmg domperidonu v MM za den.a malokto berie take množstvo .a ani neprechadza lahko cez hematoencefalicku barieru.casto sa vyuziva aj na liecbu refluxu deti,dojciat.co bol ak nas pripad.a v pribalovom letaku to MUSI byt napisane,kedze to netestovsli konkrétne na toto.tyka sa to mnohých liekov.pracujem s nimi uz 7 rokov takze nieco o tom viem
@michaelkanr mne ked ti pomaly skolak chyta prsia ked vecer pije mlieko z pohara ci kakao uz prirodzene nepride....ani kojene 4-5 rocne dieta mi prirodzene nepride
@dekys wendy62 Mne stacilo, ked certifikovana laktacna poradkyna poradila kamoske, ze moze spokojne kojit aj ked nutne potrebuje nasadit antidepresiva. Najprv ju presviedcala ze AD urcite nema brat, pritom kamoska mala psychoticke stavy ze takmer spachala samovrazdu, a potom ze nech spokojne koji, ked ich bude brat, pritom to su lieky co prechadzaju do mlieka a ovplyvnuju chemicke zlozenie mozgu, sposobuju zavislost, na vyvijajucom sa mozgu maleho babatka mozu sposobit nezvratne zmeny... Nevravim ze sa pri kojeni nesmie zobrat ani polka paralenu ale antidepresiva by som neriskovala ani za nic. Pre niektore LP s minimalnym vzdelanim (a absenciou zdraveho rozumu) to vsak nie je problem, ved nasledky na dietati sa ukazu o 20-30 rokov, kto uz by ju potom bral na zodpovednost emoticon
24. sep o 17:29 • Odpovedz • Páči sa mi to (3) • 3 • Pošli IP •
vejula @wendy62 a vieš o tom, že kopa žien užíva Antidepresíva aj počas tehotenstva? Dokonca celé tehotenstvo! Vždy sa zvažuju rizika verzus benefity. LEnže bohužial pri odporučaní odstavenia nikto nezvažuje benefity dojčenia, resp. riziko predčasného odstavenia
@mircalla Ked sa mozem zamiesat, tak ono je to kulturne podmienene. V minulosti to vraj bolo uplne bezne ze aj vacsie dieta si cuclo. Zmienky su dokonca v rozpravkach, napr. o Lomidrevovi, kde si pytal od matky mlieko obcasne tusim do 6-7r. a naberal tym silu atd..deti v predskolskom veku si cucnu obcas aj u prirodnych kmenov v oblasti Amazonie, kam este neprenikla civiliazcia. Deti ktore sa v tom veku uz inak vedia o seba nezriedka komplet postarat, su omnoho samostatnejsie nez tie nase ale aj tak toto vyuzivaju. Ja verim to ze to na co sme sa naucili ako na kulturne normy, to sa do nas hlboko zapise, pritom s nejakym vyssim meritkom spravnosti to nema prilis co spolocne, resp. minimalne tam nie je ziadna priama umera v zmysle: co tu mame my teraz je najspravnejsie z hladiska Vsehomira na veky vekov.
Mozno keby si sa narodila v takomto prirodnom kmeni prijde ti to najprirodzenejsia vec na svete to dietatu dovolit a naopak keby si pocula o nejakych tych zenach z vyspelych civiliazcii, ktore hned pri prvom naznaku problemu supnu cumel s chemickym kokteilom, ktory by si mala moznost vzhliadnut niekde na videu ako sa vyraba a co don ide, pripadalo by to zvratene to. A co bude ako norma za 100-200 rokov nikto netusi, ci budeme este umelsi alebo nieco v style navrat na stromy, nechajme sa prekvapit.
Cely ten clanok akoze v lekarskeho casopisu vyjadruje viac nez co ine skrytu nevrazivost lekarov ku konkurencii, ktoru nemaju v laske. Ako mozem upozornovat na nejaku konkretnu masticku o ktorej mam pochybnosti, ale vztiahnut to na vsetky laktacne - fakt nechapem. Ja mam v okoli jednu co poznam osobne, a o viacerych co som pocula, ziadna tuto masticku (o ktorej mmch nic neviem a tak ju nehodnotim) neponukala. Cize vobec to nie je ziadna standartna vybava laktacnych poradkyn. Je to cele smiesne, ako trapne sa lekari nenapadne snazia zdiskredotvat celu skupinu. To je nieco akoby som ja napisala v prirodnom casopise - pozor na vyber porodnika, nakolko vam napicha taku a taku chemiu, po ktorej dieta bude ospale, nebude mat silu sat a pod., hoc som zamlcala ze to robia len niektori a niekedy. Bol by to taky isty nezmysel a vztahovacnost. Preto podobne "senzacie" podane kvazi bulvarnym stylom v akoze odbornom have - uz len kyvnem rukou, co z takymi co sa toho hned chytia a roznasaju hned zarucene dbrby o zlych zlych laktacnych, uz ste citali? aj pan doktor povedali v casopise a on teda vedia co hovoria 😀 😠
Jedine o co takymto ide je rozostvat zeny aby sa urobili dva tabory, lebo jedna strana zacne prskat na laktacne stylom: ano, su nekompetentne lebo...taky pripad..a hentej tiez nepomohli co som pocula...a druha strana zacne logicky upozornovat na presne rovnake preslapy lekarov len v opacnom garde, kde lekar zle odrodil, sestry nepomohli s kojenim, ba ho az uplne zahatali.. apod. cize to je take naco dobre? Skor si nastudovat co ano a co nie, spravit si vlastny nazor a podla toho si vybrat liniu...a je po "probleme".
@horana to je lekárnicky časopis, nie lekársky. Je to odborný časopis, žiadny Nový čas, či Smotánka. Teda ide o farmaceutov = odborníkov na lieky. A pre nich určite laktacne poradkyne nie sú konkurencia. Farmaceuti sa starajú o lieky a LP o dojčenie. LP nemá riešiť liečbu a ani zásobovať liekmi, veď ona nie je lekár a ani farmaceut. Okrem toho spomínaný liek Costi je na predpis. Takže jediný kto to môže predpísať je lekár a lekárnik ho potom vydá na základe predpisu. Mojím cieľom nebolo rozostvat proti sebe ženy, nechcem aby sa tu hádali. Ani ich v tom nepodporujem. Chcem len aby si dávali pozor. Utvorili si vlastný názor. Na základe odborných autorít. Z článku vyplýva, že aj ministerstvo zdravotníctva s autorkou súhlasí, len ich zatiaľ nevedia postihnúť.
A nemyslím si, že článok je namierený voči všetkým laktacnym poradkyniam. Len tým, ktoré nerobia iba svoju prácu, ale snažia sa nahrádzať aj lekárov a farmaceutov.
@lensam Lekar ci lekarnik je istym sposobom vyznavac pouzivania tych istych schvalenych postupov. Je to ako cech, komora. Platia tam iste pravidla, iste postupy. Naproti tomu duly, laktacne poradkyne im sice nekafru do remesla, ale z nejakeho zvlastneho dovodu ich tak lekari casto beru (nie su zvyknuti sa delit o teritorium kde boli dosial jedinymi pamni, kym ho pravda este predtym neukradli porodnym babiciam). Namiesto aby sa snazili o prienik a zmier, je tam jasna nevrazivost, zo strany celkovo farmaceutov, lekarov, lekarnikov, to je jedna linia.
Ja ked som bola v porodnici, bolo to pravda vyse 10 rokov, takze tuto temu mam uplne mimo, mi napichali plno veci co som neskor konzultovala a zistila ze nemuseli. Aj mne sposobili apatiu u babetka, davali mi lieky neraz nevhodne pre tehotne a dojciace, nebavili sa so mnou o tom, a to prosim pekne lekari, vobec ale vobec sa s tym neparali. Bola som velmi sklamana, ako hovorim je to pre mna uz stara vec takze nemozem sluzit konkretnostami, ale viem ze sa to deje stale. Preto je sice pekne ze si takto vyzobnu nejaku mast, ale mozno by nebolo zle vziat pod drobnohlad vsetko pocnuc kuchynou v pordniciach, kde varia total nevhodne pre zacinajuce dojky, konciac tym ze nejeden lekar kontroluje po porode rodicku a nepozera na to ako a co bude kojit a co jej predpisuje. To by uz ale neformulovali pozor na lekarov, lebo su jedna ruka a ruka ruku myje. Do laktacnych co su v ich ociach prirodnacky nedoucky sa strafuje lahko. Deziluzia. Keby pisali o masti, OK, ked do toho budu tahat laktacne z ktorych vacsina nic take navyse ako prekazatelne viem nepouziva (takze smola, nejakej inej co nema skusanost mozu tlacit kaleraby do hlavy strasiac), je to z mojej strany ucelova manipulacia ci uz vedoma ci podvedoma, ale je.
@mircalla Je to taka emotivna tema, na jednej strane prekazatelne su fanticky ktore beru dojcenie ako modlu, na druhej strane tiez prekazatelne su ignorantky, ktorym je UM jednake s MM, ba dokonca ja lepsue, a radia po nom siahnut pri najmensom probleme v style naco sa vobec stresovat, hoc samotni lekari, potazmo svetova zdravorticka org. jendoducho musi priznat ze to tak nie je. Takze ked berieme oficialnu vedu nie je to ani podla nej tak, preto sa musi aj na UM krabiciach uvadzat ze sa len blizi zlozienim MM (ktore kvalitou nedosahuje) a su zakazane tie reklamy kde ho nepravdivo vykresluju ako prilis velky zazrak.
Vybalancovany stred pravda chyba. Aj v porodniciach sa deje to ze zeny kvoli dojceniu stresuju. Castejsie vsak, chtiac mat pokoj, to tam jednodocho neriesia (s vyhovorkami nie je cas, nie su ludske zdroje...) tak aby zeny boli spokojne, staci si pozriet vysledky dotaznikov na tuto temu. Vacsina sloveniek citi v porodnici absolutne nedostatocnu podporu ich snaham o rozbeh dojcenia, tato tema je bagatelizovana, zeny su sklamane a vela z nich musi hladat pomoc inde, lebo lerari, lekarnici, pediatri a spol. co je linia klasicky im skratka pomoc nedava, hoc by mala. A toto je problem, toto je pricina, laktacne su len nasledok. A preto je sice pekne riesit ich postupy, no osobne si myslim ze este lepsie by bolo zacat tam, kde by sme mali mat na pomoc narok a na nu pravo a kde prave zlyhava v najvacsej miere.
Na stránke OZ Mamila sa odvolávajú na "svetového experta" dr. Newmanna. Jeden jediný človek na celom svete sa tomu venuje a je najmúdrejší, vynašiel niečo nové čo zachráni ľudstvo a tí ostatní hlupáci z jeho odbornej oblasti to nie a nie akceptovať. Prečo nemá milión ocenení a nenosia ho jeho kolegovia na rukách a neriadia sa jeho novátorským výskumom?
Toto je pre mňa neakceptovateľný koncept vo všetkých oblastiach. Ja tomu neverím. Existuje vôbec ten pediater, alebo si to niekto vymyslel. Možno existuje, neskúmala som to.
Keď náhodou existuje, nechcela by som byť medzi prvými mamičkami, na ktorých to liečivo začal testovať. Veď je to nehumánne skúšať lieky na malých deťoch a tehotných a dojčiacich ženách. Darmo sa ženy budú hnevať, že v príbalových letákoch je stále tá istá formulka, že tehotné a dojčiace to nesmú, pretože neprebehlo na daných skupinách žiadne klinické skúšanie. Veď ktorá žena by dala na svojom dieťatku skúšať lieky. Dúfam, že odpoveď je jasná. A keby sa aj niektorá rozhodla dať (predať) svoje dieťa na tieto účely, tak preto sa odborníci dohodli, že také niečo je neprípustné.
A tento pán lekár to aj tak robil a stále robí a dokonca šíri po svete. Nemal by ísť náhodou sedieť? Namiesto toho ho OZ oslavuje ako odborníka. Treba dávať pozor na základe čoho si robíte vlastný názor. Ja rozhodne nie na základe jednej stránky, kde sa píše opak toho čo tvrdia všetci ostatní odborníci. Ja si počkám, kým tú múdrosť prijmú aj ostatné autority a stane sa všeobecne uznávanou. Aj keď to bude trvať dlhšie.
Príklad: predstavte si, že idete pocitovo absolútne zdravý na preventívku a tam vám zistia, že potrebujete ísť na vážnu operáciu. Ste voči diagnóze nedôverčivý a dáte sa vyšetriť aj u iných lekárov. viacerí povedia, že vám nič nie je. Komu budete veriť? Jednému, alebo viacerým?
Nechápem prečo v poslednej dobe ľudia zvyknú veriť tomu jednému najmúdrejšiemu.
horana skát tie litánie...kto to má čitať tie siahodlhé traktáty? Ty furt len paušalizuješ - ja som bola v porodke v juni a ver tomu ze okolo kojenia skakali ako na špagate, prikrm si tam musela žobrať na kolenách furt len ,,kojiť,, a kludne prišli, ukazali...a muselo sa nakojiť, odvaziť, dokrmiť...
Ale samozrejme treba otvoriť aj ten otvor čo máme medzi nosom a bradou - usta. Tak ked mi to nejde tak sa opytam, poprosim o pomoc, radu. V jeden den tam mali 12 porodov...tak snad ked sa sestrička 2x denne opýta ,,mamičky je všetko v poriadku?,, ,,alebo keby niečo som tam a tam,, tak čo ešte tie zeny chcu??? Personál sa pýta, netvrdím ze vzdy a vsade a ak sa nepýta tak sa pýtam ja ak mam problém. Po 4 dnoch ide zvyčajne zena domov....tam sa na koho bude vyhovarať ze ,,jej nepomaha,,? Tam si už tu laktačnu zavola - na to to je. Ja som sa ešte nestretla s tým ze by bolo lekarovi jedno ze kojiš a on ti predpiše hoci čo. Ale budiš mohlo sa stať. A ked sme už pri tom zlození UM a MM tak ktora matka ma urobený rozbor svojho MM? Denne sa natiera antiperspirantmi ktore dokazatelne prestupuju do mliečnych žliaz, MM chýba často zelezo, vitamin D...a tie matky, ktore koja na cigaretách a nie je ich malo, na liekoch, tiež nie každá si moze dovolit bio, eko potraviny (záhradka v meste nie je eko, ani bio) proste stravuje sa z ,,nákupáku,, ....takže taký zázrak to tiež nebude. Je to lacné a pohodlné - nič viac a nič menej. Zdravšie deti z toho istotne nie su. Kamošky čo koja maju rovnako chore deti ak nie viac -ekzemy, alergie, laryngytidy, astma tak kde su tie zazračne učinky??? Ja furt hovorim kojiť treba - minule som nadavala ako sykorka lebo som flašu zabudla doma a musela sa po nu vrátiť, hovorim si do haja mala som kojiť. 😖
@horana lekári a farmaceuti sa majú snažiť o zmier s laktačnými poradkyňami, ktoré podľa ich názoru robia ich prácu zle? to snáď nie. oni sa im skôr snažia povedať, že to nie je v ich kompetenciách. tak prečo sa nesnažia laktačné o zmier a nenechajú predpisovanie lekárom a poradenstvo a výdaj lekárnikom?
Snáď máme na tomto svete nejaké pravidlá a štandardy. Nefunguje to tak, že žena si urobí kurz LP a chce aj predpisovať lieky. Ak chce predpisovať lieky, nech vyštuduje medicínu. A keď ju vyštuduje, tak zmení názor, pretože pochopí aj veci, ktoré sa k nej na kurze nedostali.
Alebo si o chvíľu duly povedia, že oni môžu na základe nejakého kurzu robiť pôrody cisárskym rezom, teda sa budú montovať do profesie chirurgov. Veď na všetko máme nejaké štandardy. Alebo si ja urobím nejaký kurz a budem robiť právnika, architekta. Veď tie profesie sa neštudujú na vysokých školách nadarmo. Má to opodstatnenie. Tak nech to neobchádzajú.
pôrodnice sú úplne iná téma. myslím, že keď nechceš odbornú pomoc pri pôrode, tak si môžeš rodiť aj doma. Aj to je teraz dosť populárne. Ja by som to neriskovala a som rada, že sa do toho lekári v pôrodniciach montujú. Pôrod nie je iba tak, všelijak sa môže zvrtnúť. Mne tam vyletel pri otvorení na 9 prstov tep ale na 200/za minútu a hneď ma viezli na cisársky. Doma čo by som robila?
@mircalla este ze si kazdy moze v tejto veci robit podla seba a svojho dietata 😉
@lensam suhlas...tu si niekto urobí ,,švindlkurz,, a ide sa rovnat ludom čo študovali 6 rokov plus atestácie a pod. Ved čo nešli aj oni študovať? Lekári nepotrebuju nikoho diskreditovať - LP si to robí sama lebo nie je možné odobriť dojčenie na KAŽDOM lieku...a ked aj medzi riadkami povedia ze zmente liek tak nezabudnu dodat že ,,riziká nedojčenia su určite vyššie,, ako nejake riziko zvyškov liekov. Sudny človek o takejto vete musi pochybovať.
inac vo vseobecnosti ten clanok ani nejak nepojednava o tom ze ci LP povie ze mozee zena napriek nejakym zdravotnym indikaciam a liecivam kojit alebo nie ako sa to tu cele rozbehlo....
Ta kritika tam bola na to ze LP odporucaju pripadne mozno az vedia zohnat liek viazany na predpis a zeny si ho kludne daju bez uvazenia a bez sudnosti.
Lebo nejaka modla Doktor Newman povedal ze to je ok, a co tak vas vseobecny lekar resp gynekolog? ktory pozna vas zdravotny stav? a co ked ten isty liek mozno ani nema to iste zlozenie na Europe nez v USA (s vakcinami je to bezne ze pod rovnakym menom maju ine zlozenia v rozlicnych kutoch sveta).
Ja si myslim ze LP mame byt velmi vdacne lebo ich praca je naozaj prospesna. Ale ak pride tema lieky, tak by som tu pracu prenechala lekarnikom a lekarom. To je vsetko co aj ten clanok hovori, nikde nikoho neuraza ani nie je autorka nastavena proti laktacne.
A ze UM ma byt v bezpohlavnej bielej krabici aby nevzbudzovalo efekt ze to je nieco dobre? Prosim vas....kto chce kojit koji, kto nie nie. A je velmi velmi vela zien ktore kojit nemozu preto budu kupovat nejaku obludnu bielu krabicku vyzerajucu jak balik praskovej sadry alebo cementu len aby to neurazalo tie ktore kojit chcu???? ale ved to mozete aj vyrobcovi Jupika prikazat- ziadny obrazok na obale, len biely obal s nazvom Jupik...vlastne ani ten nazov, znamen to ze to je nieco na co sa ma dieta tesit jupiiiii.....tak zo zakona zmenit nazov: tekuta pozivaten pre deti....
ked chcem byt extremna, ja som pouzivala latkove plienky, lebo jednorezovky su cista chemia, dokonca to je aj preukazane ze skodia a ze ich zlozenie je otrasne....A preto budem teraz bojovat za to ze tie plienky jednorazove maju mat neutralny obal, nedajboze je este na obale stastne vysmiate pamperskove dieta? a ze ma dvihalo zo stolicky pri reklame ze dieta prespi v pamperske celu noc ani raz sa nezobudi lebo si to kladie pekne do plienocky kde sa mu to do rana vsetko krasne vyparuje na prdelku....a ma presviedcalo X mamin ze pampersky zu zdravsie ako latkove lebo dieta neciti vlhko....ale no budem sa rozculovat? nie, kazdy je zodpovedny za svoje dieta, nie za tie druhe a preto sa nikto nema starat do toho druheho ci koji nekoji, kolko koji, ci koji podla rozpisu alebo na poziadanie, ci prikrmuje, od kedy a ak ano ci len bio alebo len tesco kura pcha do decka...ci latkuje, pamperskuje, ockuje ci neockuje. Slobodna volba, make peace, not war.....
ja by som si napr predstavovala ze mamila sa budu snazit dostat do nemocnic. Lobby na ministerstve aby kazde oddelenie sestonedelia malo mamilou vyskolenu LP ktora ovlada vsetky tipy a triky, techniky a pod. Do liekov nech sa nestaraju. Ale an oddeleni by som ich aj ja veru potrebovala, ta sestricka co tam bola s ami sice snazila pomoct ale proste nemala tie skusenosti a znalosti ako vyskolena LP.
@michaelkanr vsak kazdy si aj robi...niektorym sa do toho aj stara okolie
@vevesh tým myslíš v rôznych kmenoch a tak? Pokial su to krajiny tie "nekultúrnejšie" pravepodobne tam ženy rodia prirodzene, dieťa hned po pôrode daju na svoju hrud, to sa prirodzene správne prisaje a to su absolutne najoptimálnejšie podmienky na rozbehnutia laktácie. PRvopočiatok problemov s laktáciou je väčšinou totiž už hned po pôrode, ked je dieťa hned odnesené na rôzne merania važenia a iné procedury, dieťa je priložené k prsníku už ked je totalne rozrušené z tohpoo všetkého manipulovania, ktoré s ním bolo prevádzané, namiesto toho aby hned pristálo na matkinom tele, preto sa potom pravdepodobnejšie aj horšie prisaje. Potom ťažko môžeme očakávať, že i ked sme prirodzene savci, tak to dojčenie tak prirodzene pôjde, ked sa do toho deja tak neprirodzene zasahuje. Druhá vec je dojčenie v zavinovačke, na ktorom ešte trvaju v mnohých pôrodniciach. Dieťa nemá šancu tak zakloniť správne hlavičku aby dosiahlo správne asymetrické prisatie a aby tak efektívne pilo, preto potom automaticky klesá laktácia, kedže dieťatko si nevytiahne tolko mliečka, kolko by si vytiahlo pri správnom asymetrickom prisatí... No takže ťažko môžeme chcieť to prirodzené bezproblémové dojčenie, ked robime tolko neprirodzených zásahov, ktoré dojčenie negatívne ovplyvnuju
@dekys moze byt, nezaujimala som sa o to, lebo ja som sa snazila liekom vyhybat ked som bola tehotna aj ked som kojila. nepila som kavu ani cierny caj, ked som kojila som na 12 mesiacov uplne vynechala mliecne veci.....
nanestastie ked som bola tehotna medzi 7tt-11tt som sa liekom vyhnut nevedela, dokonca som brala extra silne lieky v infuzkach ktore sa tehotnym zenam vyslovene neodporucaju, ale nebola ina moznost. Jedina cesta bola ked to bolo co len trochu mozne tie lieky vysadit, co som spravila v Tom 11tt (Brala som silne lieky na duodenogastricky reflux, proti vredom a proti vnutornemu krvacaniu v traviaceho traktu....vsetko vdaka naozaj extremnym tehotenskym nevolnostiam).
Ale ak by som bola v podobne situacii a kojila by som tak by som kojit prestala. Velmi som sa zvysok tehotenstva bala ako to mohlo na babo vplyvat...
inac na "zasmiatie" mi je teraz ako ma jedna LP strasila ze som tie lieky brat nemala ze som si urcite poskodila babo bude mat kopec problemov s kojenim (nastastie je uplne zdravy klop klop) a pritom tu ine LP ako citam kludne odporucaju brat lieky na predpis nevhodne pre kojace zeny....
@lensam
V tvojom prispevku sa prelina viac tem ktore spaja konflikt medzi "klasickym" a "alternativnym". Skusim sa k nim postupne vyjadrit z mojho pohladu.
Ja sama keby som sa nanaucitla hladat informacie a ano presne ako ta drza aj pocitacova mamicka, ktoru tak bytostne poniektori lekari neznasaju (nemyslim tych osvietenjsich, ktori sa nehraju na bohov v bielych plastoch ale maju zaujem o dialog s pacientom a dokazu ho brat ako partnera) si neliecila vlastne dieta inak ako lekari velili mohlo mat moje dieta nasledky a byt na tom zle. Co obnasalo ano, aj hladanie si predpisov pod rukou a naopak vyhadzovanie receptov do kosa a leicenie radsej inak. Keby som tuto skusenost nemusela mat, najskor by som ich tiez velebila. Ale kedze podla vysledkov vidim ze som mala pravdu, neda sa mi to ignorovat. Cize mna uz zial nikto nepresvedci ze zato ze niekto par rokov dral zadkom skolske lavice mam sa mu automaticky preto podriadit a zabudnut na vlastny usudok a rozhladenost aj ked len laicku v teme. Neviem ci ma opodstatnenie len to ze niekto studoval samo o sebe, na svete je konieckoncov slovami klasika predsa len spousta blbejch absolventu univerzit.
Standarty existuju, napriek tomu sa kazdych par rokov menia. Ja sa rozumnemu lekarovi rada podriadim, nemam s tym problem, ale som uz taky aktivny typ "doveruj ale preveruj" a casto pouzivam aj zensku intuiciu, ktora ma upozorni ked nieco nie je koser.
Laktacne poradkyne nerobia pracu zle - nezobseobecnuj prosim lebo klesas na uroven toho platku. Niektore pochybili, ako denne chybuju aj samotni lekari! Ako pisem s rovnakou logikou by som mohla napisat ze lekari robia svoju pracu zle. Ale ja to nepoviem, lebo nezovseobecnujem.
Lekari si budu musiet zvyknut ze kym "oni" nerozkoja zenu v porodnici, zlyhaju, ze zenu budu hladat pomoc inde, darmo na ne budu kydat. Zeny sa budu utiekat k laktacnym nadalej, ale je jasne koho je to "vina".
Duly nikdy nemali ambiciu robit cisarske, zato lekar vyskoleny na patologiu bude sa casto pliest aj do prirodzeneho porodu zbytocnymi zasahmi, ovsem iba u nas na SK, v zahranici to prenecha tym co su na to vhodnejsi, vie ze niekedy menej je v tomto pripade viac. V zahranici sa bezne rodi doma s percentom nizsej novorodeneckej umrtnosti nez u nas! A na to myslim neexistuje protiagrument. Ale maju tam zakony a zazemie na pripad problemov a vybavenie prenosne na uplne inej urovni co u nas, preto u nas je to sporne, nie vsak pre samotny porod doma, ale zarubanu cestu, ktora tam je volna, a ajhla, ono to ide. Samozr. nie je to pre kazdu, ktorej robi psychicky dobre predstava nemocnice, alebo ma predpoklad porblemov je samozrejme lepsie vyuzit ze existuju vystudovani lekari ktori vedia co robit ked je zle a za to im vsetka cest. Nemali by byt preto ale nutene aj zeny, ktorym by pri dobrom zazemi ako v zahranici, nemusiacimi sa skryvat bolo doma presne tak, ako je dobre tym co chcu byt v nemocnici - tieto by zase citili diskonfrot doma. Ako hovorim, existuje realna a odskusana dlhorocne moznost ze pri istom vybaveni nie je porod doma nebezpecnejsi. Chapem aj zeny ktorym sa nieco stalo a ledva ich zachranili v porodnici ze maju preto v dobrej viere snahu vsetky varovat, ale opakujem, na skusenostiach z vyspeleho zahranicia sa ukazuje ze az tak panikarit tymto sposobom rozhodne netreba. Osobne by som bola za to sa v tejto oblasti priblizit im,nakolko ako strom pozname po ovoci, aj toto sa da statisticky vycislit - umrtnost, nasledy, to vsetko sa sleduje a teda neukazalo sa to byt rizikovejsie.

@vejula aj ja si ta zastanem, mas dobre komentáre aj argumenty. Ja mam okolo seba viac ako 10 známych, co maju mensie ale aj vacsie deti a koja az neuveritelne 2 z nich, nehovorim, urcite su pripady, ked sa to zo zdravotných dovodov neda, ale ono je to vacsinou o tom, ze pri prvej krize siahnu po UM
Mne sa maly nechcel prisat v nemocnici a sestricky nemali ziadny zaujem mi s tym pomoct, az potom kamoska mi pomohla a problem bol len v tom, ze ho bolo treba vybrat z perinky. Sestricky by mi s radostou doniesli akurát tak flasku s UM.