icon

Pozor na výber laktačnej poradkyne

lensam
23. sep 2015

Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16

https://www.slek.sk/wdoc/866b563e5acbfe87c1257e...

lorela
5. okt 2015

Len jedno slovo: KONEČNE!

bb6
5. okt 2015

Bohužiaľ s článkom súhlasím. Laktačné poradkyne sú fasa na to, aby ukázali bezbolestné prisatie, a s dvomi mám priam citový vzťah, ako som vďačná za podporu po pôrode. Ale každému odporúčam nebrať od nich žiadne lieky. Ja som konkrétne poslúchla a dala si univerzálnu mastičku na bradavky, potom až neskôr som našla publikovaný pokus, kde dali poloviciam mamičiek univerzálnu masť a druhej polovici lanolín - nebol tam rozdiel ! (Kto chce ten odborný článok vidieť, tu je: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22428572 ) A vzhľadom na to, že mastička obsahuje antibiotiká, ktoré môžu pokaziť črevnú mikroflóru, pokladám ju za veľmi nevhodné, škodlivé placebo.

vejula
5. okt 2015

@bb6 lanolin na mykoticku infekciu bradaviek???? 😕

zita19
5. okt 2015

@vejula to je lepsie natriet mastou nejasneho zlozenia a povodu od amatera?

vejula
5. okt 2015

@zita19 čo zas? Ja sa normálne pýtam, či tie mačky mali mykoticku infekciu bradaviek a zabral im lanolin, to je vše.
A ano JAck Newman je strašny amater.

zita19
5. okt 2015

@vejula amaterom je skoro kazda LP. Maloktora ma aspon zdravotnicke vzdelanie, mozme len dufat, ze tu zazracnu mast skladuje spravne, nepodava po datume expiracie... MUDr. Newman pravdepodobne medicinske vzdelanie ma, len nejak sa musim vratit k tomu, ze odborna verejnost akosi jeho metodiku nejak nechce akceptovat. Za tie roky od jej zverejnenia by sa uz hadam mohla dostat aj do povedomia odbornej verejnosti.
Ak LP poradi ako dosiahnut aby sa dieta spravne prisalo, techniku dojcenia ako taku, jej zasluhy su nekonecne. Akonahle sa rozhodne pre preskripciu lieciv viazanych na predpis uz je na moc tenkom lade a povazujem ju bud za prilis odvaznu, prilis zanietenu alebo? Kedze nepodlieha ziadnym vzdelavacim a kontrolnym machanizmom ako hociktory zdravotnik a jej zodpovednost konci pri slovnom spojeni "LP odporuca costi..." je jej pocinanie uz toto mimo moje chapanie.

lensam
autor
5. okt 2015

@vejula lanolin zabral na bolestivu poškodenú bradavku, podľa toho článku.

bb6
5. okt 2015

@vejula , laktačné poradkyne nemajú prenosný mikroskop aby videli, že ide naozaj o mykotickú infekciu a ak to vedia odhadnúť, nie je isté či daná kvasinka je citlivá práve na to antimykotikum ktoré je v univerzálnej mastičke. Mne sa laktačná pozrela na veľké ragády a odporučila mi mastičku, nerobila žiadne stery ani nič. Oni hovoria, že kým by lekár zistil o akú infekciu ide, bolo by už neskoro. No ale pozri si článok sama, išlo o ženy s VIDITEĽNE POŠKODENÝMI BRADAVKAMI a nebol rozdiel medzi lanolínovou a univerzálno-masťovou skupinou. 75 verzus 76 žien v jednej a druhej skupine.Tak asi len absolútna menšina žien má práve taký mikroorganizmus na bradavkách, ktorý sa dá zabiť práve univerzálnou mastičkou. A podľa mňa to neoprávňuje jej univerzálne predpisovanie. Nie len dojčenie je zázrak pre zdravie, ale aj črevná mikroflóra, stále sa zisťuje pre čo všetko ďalšie je dôležitá, nehodno ju rozhadzovať antibiotikami. Možno sa toho antibiotika nevstrebe veľa, to tvrdí Jack Newman, ale trochu podľa mňa sa vstrebe určite, to stačí na pestovanie rezistentných baktérií v tele.

bb6
5. okt 2015

@vejula @lensam ja chápem situáciu tak, že na poškodené bradavky zaberá skôr čas, zmena prisávania atd, mastičky ani moc nie. Alebo ak mastičky, tak potom liek predpísaný cielene na ten konkrétny problém čo sa zistí na tej konkrétnej bradavke. Tu je väčší prehľad, podľa ktorého sa zdá, že najlepšie je nič alebo trochu vytlačeného materského mlieka: http://www.cochrane.org/CD007366/PREG_intervent... Aby sme sa rozumeli, toto netvrdím o prípadoch, keď je dokázaná infekcia bradaviek. Ale trúfam si to vztiahnuť na techniku laktačných poradkýň systémom pozriem - vidím.

lensam
autor
5. okt 2015

@bb6 viete čo som nechápala počas prvého tehotenstva? Všade bol humbuk okolo toho, že treba kojiť. Čudovala som sa prečo by som nemala kojiť. O bolesti a o príprave na tento bolestivý zážitok ma nikto nepripravil. Asi som zle vyhladavala, ale o dojčení som čítala len nahodne popri vyhľadávaní iných vecí. Pritom príprava na to je dôležitá, pri ďalších pôrodoch to už bolo OK. Bradavky som si suchala uterákom ku koncu tehotenstva a bolo to omnoho lepšie.

vejula
5. okt 2015

@bb6 mne na candidu vždy zabral citrovital zriedený s vodou. JE to výťažok z grepfruitových semienok. Ale určite nie lanolin, ktorý je živnou pôdou pre rozvoj candidy 😕 preto som dosť prekvapená z toho lanolinu.
Druhá vec je tá, že či tak presne odsleduju čo žeru tie kravy, z ktorých mlieka robia UM. Či náhodou aj tie nemôžu mať v sebe ATB, a kadejaké svinstvá. Alebo ked mama papa kuriatka z velkoreťazcov, nadopované antibiotikami, možno sa do toho mlieka dostane tých antibiotik viac ako z tej univerzalky. Vieš, ja nehovorím, že by som si tu masť dala, sama neviem, ale myslím, že táto autorka sa chytila proste univerzalky a costi, aby laktačné potopila. Ved to je aj jasne vidieť z toho článku, aj píše, čo chcela ale nedalo sa, že teda aspon dosiahla to, že nemôžu mať plagaty v nemocniciach atd. .. Osobne mám typ, prečo to robí 😒 Zrejme ma sama nejaku traumu alebo čo. KAždá žena je uvedomená s tým, čo ta masť obsahuje a bud ju chce, alebo nie... Väčšina mamičiek čo siahla po univerzalke pred tým vyskušali už všetko možné. Aspon čo mam ja známu laktačnu, najprv odporuča aj iné možnosti liečby a univerzalka je až ta uplne posledná možnosť, ked nič iné nezaberie.

lensam
autor
5. okt 2015

@horana nikde som nenapísala, že sa máš podriadiť nejakému trulovi čo nevie narátať do päť a aj tak má titul, ale väčšinovému názoru a keď aj náhodou nie, tak sa stavať s nedôverou k myšlienkam, ktoré dlhodobo prezentuje jedna osoba, bez opory ostatných.
tvoj výrok: "zato lekar vyskoleny na patologiu bude sa casto pliest aj do prirodzeneho porodu zbytocnymi zasahmi" ---- vieš kto je patológ? čo má s pôrodmi spoločné? duly snáď bývajú pri prirodzených pôrodoch, ak sa nemýlim. asi to bola iba chybička a myslela si niečo iné.
Myslím, že pôrodnice pomaličky robia pokroky aj na slovensku, ale pravdepodobne na úplnú spokojnosť si budeme musieť počkať, možno až po výmene generiácie.

vevesh
5. okt 2015

@vejula vobec nie - az tak "na prirodno " som nemyslela 🙂 - ale napr. Mexico, cina, arabske krajiny, malajzia, brazilia a pod - tiez maju medicinske porody, ale senovku a benedikt urcite nie... A predsa zeny koja, a koja dlhe roky... Cize kojenie je aj o inom, nielen "bylinkovej podpore " laktacie. Ale jedno, co nemaju, je zavinovacka /perinka... Ale to ani na zapad od sk nepouzivaju.. 😎

sardinka335
5. okt 2015

@lensam maš pravdu, na kojenie sa treba pripraviť - fyzicky aj psychicky. Ja ako prvorodička som pred porodom ziadne kojenie neriešila - bala som sa porodu. Potom ked mi priložili syna po prvý krát tak som plakala od bolesti čo ma bradavky neznesitelne boleli, som myslela ze mi ich režu nožom - prisatie bolo spravne len ja som fajnovka. Spolubyvajuca na izbe ked videla moje bolesti len sucho konštatovala, ze ma asi moj muž malo chyta za bradavky pri sexe... 😖

lenkaks
5. okt 2015

Ja som mala pri tretom dietati obrovske problemi s kojenim,maly mal zabu v celej puse,a prenieslo sa to aj mne na bradavky,kojenie bolo utpenie,plakavala som pri nom,az dokial mi bradavka praskla,rozdvojila sa a krvacala,to uz som nevedela,ako dalej (predtym som kojila prveho 2roky bez problemov a druheho rok tiez problemov ),tak som s placom zavolala laktacnu poradkynu,ktora ked prisla a zbadala moje bradavky,hned mi predpisala univerzalnu masticku,v ten den mi ju este manzel vyzdvihol v lekarni a do 2 dni som bola uplne v poriadku,kojila som bezbolestne.zja som jej bola nesmierne vdacna,masticku som si vzdy pred kojenim umyvala.Maly ma 19m,kojim ho doteraz,okrem nadchy nebyva chory...

bb6
5. okt 2015

@vejula ja som vedela co mast obsahuje, ale nevedela som o pokuse ktory dokazuje, ako zriedkavo je potrebny na poskodene bolestive bradavky. Po porode som mala zly pristup k internetu aj som nebola v stave citat suchoparne pisane odborne clanky v anglictine. Takze je pekne tvrdit, ze som sa rozhodla sama, lenze ja som doverovala laktacnej poradkyni. Najma po tom ako zvyknu kritizovat lekarov za zbytocne intervencie pocas porodov, ocakavala som ze oni su zodpovednejsie v tom co predpisuju sami. Ano, hovorim " predpisuju", lebo formalne tieto pravomoci nemaju, ale funguje to tak, ze v lekarni musis pivedat kto univerzalnu mast odporucal aby ti ju dali. A mne ju laktacna odporucila hned pri prvej navsteve, ziadne vycerpanie inych moznosti.

bb6
5. okt 2015

@lenkaks ak malo tvoje dieta zabku, to bola nejaka indicia navyse, ze tvoj problem je naozaj kvasinka. Takze co ja viem, mozno to v tvojom pripade nebola ta mast az taka blbost ako v mojom, my sme nic take nemali. Protokol na predpisovanie tej masti ale nie je obmedzeny na mamicky ktorych dieta ma zabku.

petra7777
5. okt 2015

@moni244 Konečne to tým fanatičkám niekto natrel 🙂 Vedeli by ukameňovať matku, ktorá nekojí....fakt choré....Vypočula som si vonku rozhovor 4 matiek, ako ohovárali a nadávali na nejakú ďalšiu, ktorá nekojí a to ani nemôžem napísať, akými slovami ju častovali....Je to podľa fanatičiek v poriadku?

horana
6. okt 2015

@lensam Viem kto je patolog a pisem som to zamerne prehnane, logicky ide o to ze lekar je vyskoleny rozpoznat chyby a problemy v porodnom deji (to v zahranici bezne zvlada plnohodnotne aj PA) a co je hlavne reagovat na ne. Co je skvele, moze zachranovat zivoty. Je vsak uz horsie ked to zacne prerastat a hlada ich aj tam kde nie su, co sa realne na SK casto deje, preventivne su zeny nutene do postupov ktore im akoze maju navysit bezpecnost ale v koncovke tam kde problemy nie su, nielenze sposobia diskonfort, ale dokonca mozu aj realne problemy naopak privolat! Malo lekarov (u nas) chape dynamiku prirodzeneho porodu, a to ze by prirodzeny porod nechal prirodzenym a nespravil z neho len na zaklade rutiny v koncovke medicnsky porod, hoc nim byt nemusel. Duly pri porodoch su na SK vacsinou nezelane, nemame tu este kulturu ze by ich lakr vystal, opat na rozdiel od zahranicia. Su pri porodoch v ojedinelej miere a ten pokrok, ano, deje je, ale veeelmi pozvolne a pomaly.

rica1
6. okt 2015

@lenkaks ja mam stou mastou take iste skusenosti ze za dva dni som mala uplne krásne bradavky, moja malá nemala žabu ani nič, ale boli doranane, bolave už aj krvave trochu ☹ bol na ne hrozny pohlad.. a mala som doma maste akože schválene z lekárne za dokopy 30eur jedna za 13 druha za 17 , pouzivala som to od porodnice a nič, dokonca ešte horšie hlavne po lanoline.. a po tejto masti od laktačnej že po prvom použití ulava a do dvoch dni krásne ružove bradavky tak neviem prečo tak proti nej bojuju, sak to človek nejde použivat rok vkuse, len na zahojenie a na to je to fakt dobre, a potom mi volala kamaratka ked porodila ze čo to bola za mast a ked ju pouzila tiez mala za dva dni klud

rica1
6. okt 2015

@sardinka335 ja som mala pri kojení tiež hnusné bolesti presne ako ziletkami keby mi ich razali ☹ dieta mi malo neskutočny tah a furt medlilo tu bradavku , teraz ma ešte trasie ked si na to spomeniem.. vzdy po kojení som chytila zimnciu to som už tu raz písala

rica1
6. okt 2015

@vejula mne dala hned univerzalku ale npr ja som ju pouzivala dokopy tri dni 🙂 myslim ze to nemohlo byt take škodlivé predsa pred kojením som ju zmyvala, s lanolinom to bolo ešte horšie, uplne vyhodené peniaze zaň

vejula
6. okt 2015

@rica1 jasne že s lanolínom to muselo byť horšie. lebo lanolin ako som písala, je živná pôda pre množenie candidy.... Preto dosť nechapem ten výskum.... Ono dosť záleží aj na tom, či si mala otvorené ragady. Ja nikdy, ked som mala bolestivé bradavky, som nemala otvorené velké rany. KEby si otvorenu ranu natrela citrovitalom, nenormálne by to štípalo. Vtedy sa samozrejme citrovital neodporuča.

rica1
6. okt 2015

@vejula inak ešte zareagujem na to odstrikanie, zo začiatku som po kojení odsávala odsávačkou aby som si zvýšila laktáciu a pekne som odsala, teraz npr ked mala vnoci spi az 7-8 hodin vkuse a to mi tak spi od 1mesiaca tak skusam npr po 3-4 hodinach odsat a ani kvapku, ale ked npr malu trošku zobudim a priložim si ju a ona začne tahat tak hned sa mi to naleje.. ale odsávačkou teraz neodsajem ani kvapku

rica1
6. okt 2015

@vejula mala som take akoby krvavé tie bradavky a odlupovala sa mi z toho koža, ked som to natrela lanolinom tak to stipalo ešte viacej a pálilo, ked som to natrela mastou ukludnilo sa to, za mna to bola super vec a dakujem za nu lebo ja by som asi kojit prestala pre tu bolest ☹

lensam
autor
6. okt 2015

@rica1 mykotická infekcia nie je na každej doráňanej bradavke. Mykóza je belavý povlak. A každá baba prvé dni kojenia pociťuje veľké bolesti. To je normálne. Treba bradavky dopredu pripraviť a potom už veľa vetrať - na izbe v porodnici byť po dokojení nejakú dobu odhalená. Nie si hneď obliecť podprsenku, nech majú tie bradavky čas sa vyschnúť. Pretože nie je pre candidu lepšie prostredie ako vlhké. Namazať lanolínom až po vyschnutí a pri ďaľšom kojení netreba zmývať. A je to lacná alternatíva hromadne vyrábaným mastičkám. Keď máš mykózu, choď lekárovi.

lensam
autor
6. okt 2015

@horana viem, že v pôrodniciach toho treba veľa dolaďovať. Ja som sa tam tiež necítila ako doma 🙂

rica1
6. okt 2015

@lensam ved v porodnici som spala s odhalenymi prsiami, aj so spolubyvajucou 😀 podprsenku som nemala cely čas v porodnici a doma som chodila len hore bez , a prd nič nezaberalo na tu bolest , určite sa to da zvladnut aj bez tej mastičky ja som len napísala že ja som mala za dva dni klud a som za to vďačna

rica1
6. okt 2015

@lensam nemala som biely povlak

vejula
6. okt 2015

@bb6 chapem čo píšeš... Ale ten výskum, proste... keby tam bolo hocičo, ale lanolin... Zo skusenosti viem, že lanolin je na candidu smrrrrť, preto dosť pochybujem o tom výsledku, či spôsobe ako vyberali mačky a všetko okolo toho, proste ono sa to da podla mna brilantne prispôsobiť tak aby výskum vyšiel podla želaní. Ak bolo úlohou výskumu poprieť učinky univerzalky, tak myslím, že to nemohol byť až taký problem. Ale nejdem sa o tom až tak moc dohadovať, ja len z osobných skuseností by som na mykoticku infekciu (celkovo to je podla mna dosť špecifická bolesť, podla ktorej sa dá rozpoznať) bradaviek nikdy neodporučala lanolin. Vždy kamaratkam odporučam ten citrovital, pokial nemaju otvorené ragady, len bolestivé prsníky, lebo mne vždy pomohol.
Ale dakujem za prijemnu konverzaciu s tebou 🙂