icon

Pozor na výber laktačnej poradkyne

lensam
23. sep 2015

Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16

https://www.slek.sk/wdoc/866b563e5acbfe87c1257e...

rica1
6. okt 2015

čitala som tu aj nazor ze mamičky ked jedia kuracinu z obchodnych retazcov neznámeho povodu tak tá je sto pro nadopovaná antibiotikami a to musí tiež prejst do mlieka, takže nejakych par dni pouzivania mastičky ktorá sa pred kojením zmyva si myslim že nemoze ublizit

vejula
6. okt 2015

@rica1 super 🙂 🙂 ono ludia sa budu pohoršovať nad par dnovým použitím nejakej mastičky, ale riziko predčasného odstavenia je pre nich zanedbatelné, či vlastne neexistujuce 😒 je to taka škoda

sharlotta
6. okt 2015

Kto hlada senzacie, bude sa pohorsovat, kto hlada pravdu, zisti si o tom viac...

sardinka335
6. okt 2015

@vejula ake su tie riziká?? To by ma fakt zaujimalo....lebo kojene deti z mojho okolia su rovnako chore ak nie viac ako deti na UM. Takze zdravotné hladisko je len zbožné zelanie WHO a LP...realita je niekde inde. Ja s deťmi ani neviem ako naša doktorka pomaly vyzerá......kojaci su furt nejake alergie, astmy, laryngytidy a furt niečo.

sardinka335
6. okt 2015

@rica1 ano, ja som zažila tu bolest, každe kojenie som preplakala - asi to boli aj hormony. Chvala bohu zažila som to len pri 1 dieťati ked som ešte nemala skusenosti.

cecil36
6. okt 2015

@vejula mna by tiez zaujimali tie rizika

canama
6. okt 2015

@wendy62 rozumiem tvojmu argumentu ze pokial sa nedokaze ze nieco je neskodne, nemalo by sa to pouzivat...ale podla toho co mame moznost vidiet tak ani medicina dnes nefunguje...u mnozstva lieciv a med. postupov sa po 20-30 rokoch pouzivania prislo na to ze su skodlive....a tu by som chcela nadviazat na to ako mamicky co krmili deti UM tvrdia ake je super a ze ich deti su menej chore ako dojcene deti....nuz nech zacnu posudzovat po 20-30 rokoch komplexny zdravotny stav svojich ratolesti...aj ked samozrejme dojcenie je len jeden z mnohych faktorov ktore sa podielaju na zdravi cloveka. osobne, co sa uzivania lieciv tyka a dojcenia, ja som za to ze kazda zodpovedna mamina by si mala nastudovat zlozenie lieku, ucinok jednotlivych latok a poradit sa z uzivanim s lekarom...ak lekar povie ze neuzivat, musi mat aj adekvatny argument.

muflonova
6. okt 2015

@vejula vies co urobia kortikoidy v pusinke dietata ked mu ich tam chces kydnut? nehovoriac o tom ze sa dalej dostavaju do telicka, spatnym mechanizmom mozu okrem ineho ovplyvnit cely zivot dietata, poskodit mu metabolizmus hormonov. Kortikoidy su uzasna vec, ovplyvnia takmer vsetky metabolicke pochody v organizme. Navodia pri ragadach a i.poskodeniach pocit ze sa rana hoji, lebo znizia imunitu dietata, potlacia ju. omyl. A mamicka je stastna ako zabrali 🙂
dalej;: antibioticka rezistencia. Hovori sa o nej. Tato masticka podporuje vznik rezistentnych druhov bakterii. Ale mamicka je stastna.
O costi sa rasej vyjadrovat nejdem.... skoda reci.
Dojcim moju dcerku uz 2 a pol roka. Vzdy som to zvladla aj bez tohto. ale ked sa neda tak sa neda. Nikoho nutit nebudem, ale ano tisnut niekomu lieky, ktore by som vlastnemu dietatu nedala. V ziadnej forme. S clankom suhlasim, sama som chcela podavat podnet na presetrenie slovleku.

cuki
6. okt 2015

@ianitka ak uzdicku strihla LP, vies ci nahodou nebola tiez MUDR? lebo v mamile ziadna LP nestriha uzdicky, len MUDR.

Je dolezite tiez vediet, ze do septembra 2013 bol ony liek volnopredajny a ze odvtedy sa samozrejme muselo vela zmenit. Takze aktualne je mozne povedat, ze ak sa uz spravilo pre zvysenie tvorby mlieka vsetko a matka by si priala skusit to s liekom na predpis, musi ist k lekarovi dat si ho predpisat. V realite to znamena, ze vacsina LP o tom matke ani nehovori, kedze nie je toho ,kto by chcel liecit tvorbu mlieka. Odpoved je samozrejme, co riesite, dajte flasu. Co tiez nie je celkom ono vsakze. Rizika pouzivania UM su ovela vyssie ako to, ze dieta pije mlieko od matky, ktora uziva domperidon. Jedna z veci, ktoru treba k tomu napisat je, ze aj tie mile kravicky, co davaju mliecko, uzivaju galaktogoga, nie je vylucene, ze prave domperidon, takze jeho obsah a aj iny sajrajt sa vo formule aj tak uz rozhodne nachadza.

ianitka
6. okt 2015

@cuki Myslim, ze nebola, ale na 100 percent samozrejme neviem, ale v tej oblasti LP (dr.) neposobila

vejula
6. okt 2015
muflonova
6. okt 2015

@vejula myslim ze clanok sa zaoberal najma neodbornym odporucanim univerzalnej maste a lieku costi. Dojcenie nik neodsudzuje

vejula
6. okt 2015

@muflonova baby sa ma pýtali na rizika predčasného odstavenia, tak im odpovedam priamo na to

muflonova
6. okt 2015

Je otazne ci dojcenie spojene s dlhodobym uzivanim costi a natieranim bradaviek uni mastou pri kazdej moznej nediagnostikovanej prilezitosti, je naozaj prospesnejsie

vejula
6. okt 2015

@muflonova možno by sme sa čudovali, čo všetko žeru tie kravy z ktorých mlieka sa robí UM..... prečitaj ešte raz príspevok od cuki. možno je costi oproti tomu nič

gagik
6. okt 2015

@vejula um s robi z kravskeho mlieka?

zita19
6. okt 2015

@gagik a z coho si myslela? Len niektore su z kozeho alebo losieho.

rica1
6. okt 2015

@vejula inak ja kojim a som si myslela ze mala nebude chora urcite ze nie, bum uz tyzden sople, kašel ☹ a to ma len 4 mesiace

zita19
6. okt 2015

@gagik a ak si myslela, ze z ropy, tak nie. Aj ked je to podla terminologie MK umele mlieko je to iba a len upravene mlieko cicavcov, vo velkej vacsine kravske

livia78
6. okt 2015

@lensam Dakujem za tip, bol to fajn clanok. Rada som si ho precitala. Pekny vecer.

sardinka335
6. okt 2015

@vejula no ale som sa nalakala...tých ,,rizik,,. Ze ,,riziko anorexie,, .... 😖 To su take rozpravky na dobru noc...kolegyna odkojila dlhodobo 4 deti...karcinom prsnika. 😖
Pokial viem tak umelá vyziva tu nie je 5 minut,su na nej odchovaný zväčša všetci dnešný 30tnici a vyššie... 🙂 Ale ako vo vysledku ja osobne som za kojenie - lacné, pohodlné, dostupné ....len nie za fanatizmus okolo toho.

petra7777
6. okt 2015

@vejula Milá dojčiaca...tabuľková "supermatka" .....prosím už skľudni hormóny, ďakujem 🙂

vejula
6. okt 2015

@petra7777 dakujem mam hormony v priadku, len diskutujem na diskusnom fore 😎

canama
6. okt 2015

@rica1 toto s tou imunitou a dojcenim sa uplne zle chape...tak este raz aj pre teba: ked sa dietatko stretne s bakteriou alebo virusom, tym ze ty ako matka si s nim v blizkom fyzickom kontakte, dany virus alebo bakteria sa dostane aj do tvojho tela. tvoje telo s ovela lepsou imunitou ako je ta babatka vyprodukuje protilatky a tie sa z krvi dostanu do MM a dojcenim aj k babatku. preto dojcene babatko ma lahsi priebeh ochorenia ako nedojcene za uplne konstantych podmienok. dojcenie teda nie je vonkoncom zaruka ze tvoje dieta bude vzdy zdrave...a btw, banalne virozy hornych dychacich ciest ta naozaj nemusia trapit....ale napr. pri kvalitnej rotavirusovej hnacke budes naramne rada ze tvoje dieta sa dojci a neskonci dehydrovane po 2 dnoch na infuzkach v nemocnici, tak ako nedojcene deti.

lensam
autor
6. okt 2015

@vejula lanolín je vosk z ovčej vlny a chráni ovečky pred patogénmi. Tak asi nebude živnou pôdou pre Candidu. Nie je rozpustný vo vode. Candida zase potrebuje vlhké prostredie pre svoj život.

sisaka
7. okt 2015

k mamile sa sice nemozem vyjadrit lebo fakt netusim ako pracuju, ake maju vzdelanie ... ale co sa tyka vseobecne laktacnych poradkyn, tak som prekvapena, ze na Slovensku je taky boj proti nim a to hned z viacerych stran - nielen lekarov, ale aj zien. Ja mozem povedat z vlastnej skusenosti. Laktacna poradkyna u nas v Kanade je vystudovana (univerzitne vzdelana) registrovana zdravotna sestra, ktora sa specializovala na laktacne poradenstvo. POradkyne su v kazdej porodnici a uzko spolupracuju s ostatnymi profesionalmi v teame, ktory sa stara o matku a dieta po narodeni - zdravotne sestry, lekari a u nas su to aj lekarnici. Samozrejme radia aj po prepusteni z nemocnice, taktiez su neodmyslitelnou sucastou teamu neonatalnej intezivnej starostlivosti. Vdaka nim som az pri synovi pochopila, co je to spravne prisatie a mohla som vychytat vsetky chyby, ktore som robila pri dcere -zle prisatie, obzute bradavky, zapal prsnika .... Co sa tyka domperidonu, uzivala som ho, kedze nech som robila co sa dalo nebola som schopna udrzat tvorbu mlieka. Predpisala mi ho rodinna lekarka, ktora je okrem ineho aj porodnickou. Ani v Kanade nie je jeho uzivanie schvalene na podporu tvorby mlieka, ale kedze je to jednym z moznych vedlajsich ucinkov predpisuje sa aj na to. Domperidone je predpisovany aj malym detom a tak ako tu uz bolo spomenute mnozstvo, ktore sa dostava do materskeho mlieka bolo zmerane a ide naozaj o zanedbatelne mnozstvo. I ked mnohe lieky nie su testovane na dojciacich zenach, u dost velkeho mnozstva liekov je zmerane, ake mnozstvo prestupuje do materskeho mlieka. Existuje publikacie, ktore vyuziva zdravotnicky personal, ked sa rozhoduje, ci je dojcenie vhodne alebo nie pri uzivani konkretnych liekov. Takze rozhodne nie je potrebne robit strasiaka z uzivania vsetkych liekov pocas dojcenia, kedze absorbcia roznych liekov je rozna a je uplne odveci pausalizovat. Vela lekarov je jednoducho lenivych a neprefesionalnych, radsej zakazu dojcenie miesto toho, aby si vyhladali blizsie info o danom lieku.
Pozitivny vyznam dojcenia je nespochybnitelny a dokazany a tyka sa mnohych oblasti, nielen fyzickeho zdravia a nema vyznam tu o tom polemizovat a vyvracat tvdeniami o tom,ze sesternicine decka su stale chore i ked su dojcene ....
Absolutne nechapem preco ste sa pustili do @vejula pise uplne normalne, vecne, neagresivne ... ak ma niekto poroblem vyrovnat sa s tym, ze deti nedojcil treba to spracovat a riesit inou cestou.

canama
7. okt 2015

@sisaka amen. 😉

horana
7. okt 2015

@sisaka Presne ako pises. Ja mam aj jednu teoriu preco sa do nej obuvaju, ktoru by sice ihned odmieti (co je mi fuk) a smahom obvinili aj mna ze som snad tiez fanaticka supermatka (co je mi tiez uplne fuk), ale jednoducho dost vela so zien, ktorym sa bud nepodarilo dojcit, alebo to vzdali len preto ze sa im volat nejaku laktacnu nechcelo ma uplne v skytu, v hlbokych zakutiach podvedomia pocit viny. A ten je natolko blokovany aby sa nedostal do vedomia za sa brani aj tymto sposobom, sposobom tvrdeni ze "polievka zo sacku je predsa dokonca lepsia nez ta od babicky" (analogia UM vs. MM), typicke vyhlasenia: susedkine dojciace je chore a moje na UM nikdy nic nebolo - neuvedomujuc si ze su to statistiky na velikanskych vzorkach, cize to ze par "susied" to ma tak nie je prakticky ziadna vedecka vypovedna hodnota....a dalej ze to naviac suvisi od konkretnych aj zdedenych zdrav. predispozicii - cize napr. dojcene dieta A je sice chore, ale keby bolo na UM je este chorsie, takto si pomaly nieco buduje do zivota, dieta B je sice aj na UM zdrave, ale pomaly sa mu oslabuje konstitucia, ktora a to uz zial vedci hovoria na plne usta ci sa to niekomu paci ci nie, ze vplyv stravy sa prenasa aj do dalsich generacii, cize ked sa niekto humpluje, jemu este nic az tak nemusi byt ale odovzdana geneticka informacia sposobi slabsiu dalsiu generaciu, cize ta sa potom narodi oslabenejsia nez by mohla. Nie, nie je to strasenie, iba vedecky fakt. Co chapem ze sa ludom typu zmyslania: na nieco zomriet musime a je jedno co jeme, nehodi do kramu a tak to vytesnia uplne rovnako ako fakt o MM. Strcia hlavu do piesku. Myslia si ze my sme cela generacia vyrastali na Sunare a aki sme super. Co ja soobne volam ucelova slepota, nakolko mne sa stav sucasne zrelej generacie prijde naopak dost alarmujuci o com svedcia aj cisla ze sme na chvoste eu z hladiska mnohych ochoreni ako ti najhorsi, no ale opat budu tvrdit ze nam nic nieje...

A u nas je navyse este lekarska lobby, kedy sa nechce delit o kompetencie silna, v zahranici ako aj pises su lakracne uz etablovane v systeme, u nas sa system zatial brani uplne iracionalnymi dovodmi, za ktorymi je jednoducho strach. Bude im branit zubami nechtami, a hladat si obvinenia presny v style clanku z uvodu diskusie o ktorm sa tu hovori, v style kto chce psa bit palicu si najde, aby neprisiel o domnele privolegia, mne je to take smiesne ze keby to nebolo trpko-smesne tak aj snad sa bavim.

rica1
7. okt 2015

@canama dakujem za odpoved, chápem, ochorela som aj ja, tak sa trapime spolu, akosi to stale neprechádza, inak tie rotavirusy to uz mam strach teraz, dá sa proti tomu aj očkovat tak neviem 😕 😔

zuzkaanicka
7. okt 2015

@horana
@sisaka dovolim si zareagovat na vase prispevky ... ja som kojila naozaj dlho, ako som uz pisala-boli aj problemy, ale zvladla som to ... kojenie totiz nie je ziadna veda, aj ked mnohi by z toho vedu urobit chceli ... je pre cicavcov prirodzene ... problem s laktaciou zazije takmer kazda maminka, obzvlast prvorodicka ... ale riesit to domperidonom? 😕 ... laktacnu krizu sa treba naucit zvladat, znovu opakujem-treba pochopit ten jednoduchy princip dopytu a ponuky ... darmo sa matka napcha roznymi doplnkami, ked nebude zvyseny dopyt, tak jej to aj tak nepomoze ... takze ja vidim zmysel laktacnych poradkyn v tom, ze naucia matky kojit 😉 ... a rozhodne zo mna nehovori ziadna frustracia z neuspechu ... prvu dceru som prvy-krat videla 48 hodin po porode (nemali sme ziadne problemy, len bezna sekcia a blby zvyk v porodnici), napriek tomu som ju kojila takmer 4 roky, UM som nikdy nekupila, takze ak nejake UM mala, tak jedine v porodnici, kym som bola na JIS-ke. Druhu dceru (uz poucena) som aj po sekcii mala prilozenu takmer hned ... ta ale mala silny reflux, takze pri nej som si uzila caste strajky (kto nezazil-nema sancu pochopit, kto zazil vie) ... napriek tomu som ju kojila 5 rokov ... takze, s kojenim mam naozaj bohate skusenosti a vsetky problemy som zvladla bez toho, aby u nas bola laktacna poradkyna. Samozrejme, nezatracujem ich, ale domperidon a podobne doplnky-to je nieco, co je uz mimo ich kompetencie.